Marţi,
05.12.2023
Partial Noros
Acum
-2°C

Aeroportul Sibiu: scădere cu un sfert a traficului, în luna august, față de anul trecut. Pe Otopeni, Cluj, Iași, Timișoara, Suceava și Craiova traficul a crescut

Aeroportul Sibiu: scădere cu un sfert a traficului, în luna august, față de anul trecut. Pe Otopeni, Cluj, Iași, Timișoara, Suceava și Craiova traficul a crescut

În luna august a anului 2022 foloseau Aeroportul Sibiu 77.994 de persoane. Un an mai târziu, în aceeași lună, traficul a scăzut la 59.743, o scădere cu 23,41%, conform datelor Asociației Aeroporturilor din România.

Cea mai mare creștere, în această perioadă, a avut-o Aeroportul Iași, acolo unde traficul a crescut în luna august cu 27,41%. Explicația este dată de faptul că numeroase zboruri de pe Aeroportul Chișinău au fost mutate pe cel din Iași, în contextul războiului din Ucraina.

La nivel național creșterea pe luna august 2023, față de august 2022 a fost de 5%. Anul trecut au folosit aeroporturile naționale 2,44 de milioane de persoane, în timp ce în acest an cifra a crescut la 2,56 milioane.

Citește și:

Comparație între aeroporturile din Sibiu și Brașov: La un pasager din Brașov sunt 4 în Sibiu, dar viitorul pare mai promițător în județul vecin

Sucevenii au plecat la Dublin, după Ryan Air

Cea mai mică creștere din rândul celor mai importante 7 aeroporturi din țară s-a înregistrat la Suceava, doar 0,43%, însă o delegație din acest județ s-a deplasat în luna august la Dublin pentru discuții cu conducerea companiei Ryan Air, recent retrasă de pe acest aeroport.

”O delegație a Aeroportului Suceava, în frunte cu directorul Ioan Măriuța, a fost prezentă în capitala Irlandei, la Dublin, la o discuție cu una dintre cele mai mari companii de aviație pentru a le aduce argumente să deschidă curse internaționale de pe aeroportul din Suceava”, a precizat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, conform Monitorului de Suceava.

El a arătat că această întâlnire cu cei de la Ryan Air a fost intermediată de ambasadorul României în Irlanda. El a mai adăugat că alte întâlniri au mai avut loc și cu operatori aerieni din Republica Moldova și urmează alte discuții cu alte companii, pentru a crește numărul de curse aeriene pe acest aeroport.

Citește și: 

Zece zboruri anulate luna aceasta pe Aeroportul Sibiu. Cele mai multe Wizz Air și Blue Air

42 de pasageri pe rute interne. Doar avioane private

Doar 42 de pasageri au tranzitat Aeroportul Sibiu, în luna august, pe rute interne, fiind vorba de curse private, pentru că aeroportul nostru nu mai are în acest moment nicio rută internă, curentă. Mai puțini călători pe rute interne decât de pe Aeroportul Sibiu s-au mai înregistrat în această lună doar în Brașov (19 persoane) și Tulcea (12).

Scădere continuă pe perioada verii

Și lunile mai, iunie și iulie au fost mai sărace în privința călătorilor pe Aeroportul Sibiu cu câte 23%, față de aceiași perioadă a anului trecut.

În luna mai 2023 au tranzitat Aeroportul Sibiu 44.045 de călători, în timp ce în urmă cu an aeroportul era tranzitat de 57.675 de persoane. O scădere de 23,64 de procente.

În luna iunie a acestui an, aeroportul. Fost folosit de 54.486 de persoane, iar anul trecut era tranzitat de 71.083 de persoane, conform datelor AAR.

Datele pe jumătate de an arată că scăderea față de anul trecut a fost de doar 1%, însă în lunile de vară scăderea este mult mai importantă, de aproape un sfert față de ce trafic de călători era anul trecut, în aceeași perioadă.

Au fost în perioada ianuarie – mai 2023 259.739 de călători, iar anul trecut, în prima jumătate de an tranzitau aeroportul 257.425 de persoane.

August 2023

Otopeni – 1.462.582 pasageri (+4,2%)

Cluj – 356.078 (+5,5%)

Iași – 249.379 (+27,41%)

Timișoara – 142.020 (+3,16%)

Suceava – 84.289 (+0,43%)

Craiova – 68.779 (+15,13%)

Sibiu – 59.743 (-23,41%)

August 2022

Otopeni – 1.401.238 pasageri

Cluj – 338.127

Iași – 181.032

Timișoara – 137.543

Suceava – 83.927

Craiova – 58.375

Sibiu – 77.994

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Echipa castigatoare

Acum 2 luni

Aeroportul sibian a fost conceput, de catre noi, profesionistii gospodari din PNL, ca un aeroport pentru zboruri private, adaptate bunastarii si puterii de cumparare a sibienilor si, totodata, ca un hub pentru zborurile long haul spre Asia si America. Companiile low cost nu reprezinta un interes pentru sibieni, acestea operand exclusiv de pe aeroporturi din orase inferioare Sibiului ca bogatie si dezvoltare. (Bucuresti, Cluj, Timisoara, etc). PNL-singurul partid care se lupta cu PSD!
Raspunde

Ioji

Acum 2 luni

Nu este de mirare scadere numarului de pasageri, s-au scos curse, s-au scos destinatii... .
Raspunde

Asdfdfas

Acum 2 luni

pai cum, chiar asa? pai nu zicea Tufa de la CJ ca cetatenii sunt problema ca nu merg cu avionul? acum ca nu avem rute asta este alta problema de care Tuta nu spune nimic... daca trebuie sa ajungi la Stuttgard nu poti decat cu escala si scump, vrei in nordul germaniei, Luxemburg, Franta sau alte zone nu avem cum... Bine ca avem aeroport marit ca sa se puna praful in viitor... P.S. poate cumparati un aparat de manipulat bagajele tip box sa nu mai trimita inapoi in Germania bagajele ca nu le pot descarca...
Raspunde

Mike

Acum 2 luni

Am zbura și noi mai des dar nu prea avem unde… Trei curse spre Germania, una spre Londra și cam atât.
Raspunde

Carcotel

Acum 2 luni

Trist...dar la ce rute sunt disponibile din copeneata lu' Cimpeana, nici nu ma mir! :)
Raspunde

Comsha

Acum 2 luni

sa-l aduca pe chitutza la conducerea aeroportului, face el un mare festival cu ambasadori si raluci *** si acolo. ca omu are prost gust cat sa umple un hangar intreg

Raspunde

Nic

Acum 2 luni

Am vrut sa vin anu asta la Sbz dar am zburat la Cluj legaturile foarte proaste cu spatiu nonshenghen (numa prin Muc si Vie ) long stopover 8-9 h min, ... am fost prost surprins si de aeroportul din Cluj e in renovare la plecare dupa chekin am stat intr-o sala din containere fara AC am crezut ca ma duc la munca intr-un termianl FIFO :). Am citit la un moment dat ca Airconect zboara la Sibiu dar pe cand mi-am luat biletu nu mai facea booking... nu inteleg aeroport asa de bine pozitionat fara nici o cursa serioasa. Tarom ar fi trebuit sa zboare de pe toate aeroporturile din tara ... o companie nationala nu intretine doar cursele profitabile anyway sper ca la anu daca vin sa am cu ce sa zbor la Sibiu daca nu ma duc Iara la Cluj
Raspunde

Radu

Acum 2 luni

Sibiu 59 000 pasageri plus 22 000 pasageri de la Brasov QED

Raspunde

Lucian

Acum 2 luni

Problema este ca pe alte aeroporturi sunt curse mult mai ieftine, fata de Sibiu. Ca si exemplu spre Londra am gasit din Cluj cu 100euro si din Sibiu 200euro :(

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus