Marţi,
05.12.2023
Innorat
Acum
-3°C

Alexei și Iasmina, doi adolescenți foști dependenți de droguri, și-au spus povestea la Sibiu. „M-am apucat la 13 ani din dorință de afirmare, să fiu cool și recunoscut”

Alexei și Iasmina, doi adolescenți foști dependenți de droguri, și-au spus povestea la Sibiu. „M-am apucat la 13 ani din dorință de afirmare, să fiu cool și recunoscut”

Alexei și Iasmina, doi tineri de 17 și 16 ani, care au fost dependenți de droguri, dar care au reușit să se vindece și-au făcut publice poveștile în cadrul Conferinței Your Extraordinary Success without Drugs „Da vieții, fără droguri”, care a avut loc la Sibiu, joi, 21 septembrie. Însoțiți de mamele lor, printre emoții, cei doi tineri au găsit curajul să-și facă auzite experiențele prin care au trecut.

Experiența lui Alexei cu drogurile a început la vârsta de 13 ani, atunci când, din curiozitate, alături de un frate de-al unui prieten, a fumat un joint.

„Am 17 ani și am fost dependent de droguri trei ani de zile, de metamfetamină mai exact, m-am apucat la 13 ani din dorință de afirmare, să fiu cool și recunoscut. Într-o zi, după școală, am mers la colegul meu acasă și fratele lui a venit în bucătărie, și-a aprins un joint. Primul meu instinct a fost să plec, dar ceva în mine a zis Fumează, nu fi fraier!.

Am fumat, mi-a fost foarte rău și am zis că acest lucru nu este pentru mine, făceam și fotbal de performanță, am făcut fotbal cinci ani de zile și am zis că nu are rost să-mi distrug cariera mea de fotbalist pentru chestia asta. Mie-mi plăcea și să ies în evidență și să fiu altfel decât copiii de vârsta mea, ascultam muzică trap, rap, tehno și vedeam în videoclipuri bani, droguri, femei, mașini și am zis uite fac chestia asta, de ce să muncesc ca un om normal și să îmi meargă bine, dacă ei pot, de ce eu nu pot?”

Ulterior, situația a făcut ca Alexei să fumeze din nou cu gândul că va fi diferit față de prima dată. Și chiar a fost, pentru că i-a plăcut.

„Am ajuns să stau cu băieți mai mari decât mine, să vând droguri pentru ei și deja creșteau așteptările la ce mi-am dorit eu când m-am apucat. Apoi am dat de metamfetamină care mi-a furat cam ultimul an din viața mea, am ajuns să fiu depresiv anxios, la 1,85 înălțime aveam 58 de kilograme, eram tot timpul agresiv, eram paranoic, credeam că toată lumea are ceva cu mine, dar pe de o parte nu voiam să mă las pentru că îmi plăcea când consumam, iar apoi când nu mai aveam droguri nu mai îmi plăcea.

Am fost la psihiatrie, mama mă sechestra și în casă, mi-am propus să merg la Teen Challenge. Am fost, e un program de trei luni pentru minori, de un an pentru majori, acolo nu ai telefon, acolo am învățat să mă comport ca un om normal, să am niște principii, să mă dezvolt cum trebuie”, a concluzionat băiatul.

„Vă încurajez să fiți foarte atenți la copiii dumneavoastră” 

Pe scenă a urcat și mama lui Alexei, Tatiana. Aceasta a povestit experiența unui părinte care-și vede copilul în această situație și i-a îndemnat pe părinți să fie cât mai atenți la copiii lor.

„Toate lucrurile s-au schimbat încet, nu mi-am dat seama imediat deși eu lucrez de acasă și ar fi trebuit să observ mai repede, am observat zi de zi că starea lui se schimbă. Eu și soțul meu vorbeam în fiecare zi, ne încurajam și credeam că e vorba de adolescență, de schimbările adolescenței.

Cea mai mare schimbare a fost la nivel psihic pentru că vorbeam cu el și încercam să-i explic anumite lucruri, mă uitam la el, se uita cu o privire în gol și-mi ziceam că eu acum descopăr că am făcut un copil cu retard, copilul nu judecă. Avea o nepăsare și o atitudine foarte degajată, rece față de ce i se întâmplă”, a spus aceasta.

Pentru că nu înțelegea ce se întâmplă cu copilul ei, a  contactat o prietenă pe care o avea Alexei și care i-a spus adevărul. A urmat sechestrarea în casă, iar apoi vindecarea la Teen Challenge.

„A stat un an în program și urmează să reia clasa a zecea. Acum stăm în sfârșit împreună toți trei și nu se mai ferește de noi. Vă încurajez să fiți foarte atenți la copiii dumneavoastră”, a concluzionat aceasta.

„Provin dintr-o familie bună cu părinți iubitori care au investit în mine” 

După Alexei, pe scenă a urcat și Iasmina, o tânără de 16 ani din Timișoara. Primul contact cu drogurile l-a avut într-o seară, la o petrecere.

„Am avut o experiență cu drogurile timp de aproximativ un an de zile timp în care nu am conștientizat că am o dependență. Provin dintr-o familie bună cu părinți iubitori care au investit în mine. Am avut o copilărie în care nu am dus lipsă de nimic, însă având momente în care m-am simțit neiubită, neînțeleasă, având un gol în inimă neștiind de ce. În adolescență, având prieteni și colegi care consumau ocazional droguri, într-o seară am abuzat pentru prima dată de o cantitate mare de alcool, o persoană de acolo m-a văzut, mi-a spus că are să-mi dea ceva bun care mă va scoate din acea stare. Fiind sub influența alcoolului am acceptat, nestând prea mult pe gânduri”, a spus fata.

Deși și-a pus în gând ca o perioadă să stea departe de droguri nu a putut. S-a îndrăgostit de un băiat, care avea să contribuie și mai mult la dependența ei.

„Am cunoscut un băiat care nu era din anturajul meu de care am ajuns să mă îndrăgostesc, care îmi promitea fericire. Am ajuns să creez un refugiu din relația cu el, să mă cert cu părinții mei, să-mi amanetez bijuteriile, să fiu căutată de poliție. Această așa zisă dragoste era combinată și cu consumul de droguri deoarece acest băiat consuma. Fiind o relație toxică, am ajuns să fiu bătută și manipulată de el. Într-o zi, când am decis să fug cu el de acasă, mama mea fiind în stare de disperare a anunțat poliția deoarece acest băiat provenea dintr-o familie destul de cunoscută și periculoasă.

Mama sa a găsit-o în locuința băiatului, drogată și nedormită de zile întregi. Așa a ajuns să fie internată la psihiatrie, unde i s-a dat tratament psihiatric foarte puternic.

„Așa am ajuns ca la vârsta de 16 ani în urma mai multor decizii proaste să-mi distrug sănătatea, să fiu în punctul de a pierde anul școlar, însă părinții mei nu și-au pierdut speranța și printr-o cunoștință am aflat de centrul Teen Challenge. A fost cea mai bună decizie pe care am putut să o iau. Dacă există o persoană care este în situația mea, să știe că există speranțe și persoane care îi pot ajuta”, a spus aceasta.

„A suferit foarte mult, dar eu, ca mamă de adolescentă, îi sunt alături și o voi susține în orice decizie bună pentru ea. O durere pe care ca părinte nu poți să o explici, o durere ca mamă care nu-și dorește decât ca copilul ei să fie salvat de droguri. A fost foarte greu să luăm decizia de a o duce, de a nu o auzi, de a nu o vedea, dar Dumnezeu ne-a dat puterea de a înțelege că așa este mai bine pentru ea”, a spus și mama Iasminei.

Conferința „DA vieții fără droguri” a ajuns la cea de-a treia ediție. Anul acesta tema este „Teatrul iluziilor”. Evenimentul a avut loc în această seară, de la ora 17.00, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Redactor

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 2 luni

Copiii astia nu se mai fac oameni niciodata. Coreea de Sud a descoperit droguri in bazele militare americane. Autoritatile romane n-au verificat niciodata ce contin cartusele sau lazile de munitie intrate in tara.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus