Marţi,
05.12.2023
Partial Noros
Acum
-2°C

Chirie de 3.600 de euro pe lună Parohiei Evanghelice pentru Colegiul Național Brukenthal. Contractul se prelungește cu un an

Chirie de 3.600 de euro pe lună Parohiei Evanghelice pentru Colegiul Național Brukenthal. Contractul se prelungește cu un an

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, le propune consilierilor locali, la următoarea ședință, votarea prelungirii contractului dintre administrația locală și Parohia Evanghelică, pentru închirierea clădirii în care funcționează Colegiul Național Brukenthal.

Conform proiectului de hotărâre, contractul începe în 1 octombrie 2023 și se încheie la 30 septembrie 2024, stabilindu-se o chirie lunară de 17.993,90 de lei (aproximativ 3.600 de euro).

Ca efect al aplicării OUG 94/2000, dreptul de proprietate al imobilului în care funcționează Colegiul Național Brukenthal a fost transferat în anul 2008 fostului proprietar, Parohia Evanghelică CA Sibiu, prin Consistoriul Superior.

Imobilul are o suprafață desfășurată de 4.503 mp și un teren aferent de 1.574 mp. În anul școlar 2023-2024, în cadrul colegiului vor învăța 438 de elevi, în 16 clase gimnaziale și 440 de elevi în 16 clase liceale.

”Datorită (sic) numărului mare de clase și a numărului limitat de săli de clasă și laboratoare, activitatea didactică se desfășoară în două schimburi, cu program de la ora 7.20 – 19.50”, se precizează în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

Se menționează faptul că proprietarul, Parohia Evanghelică, a fost de acord că păstrarea colegiului în imobil deși ”perioada de menținere a afecțiunii de interes public pentru imobilul în care își desfășoară activitatea unitatea de învățământ a expirat, nemaisubzistând această obligativitate”, se precizează în document.

Citește șI: 

Zece școli și grădinițe din Sibiu, printre care Goga și Brukenthal nu au aviz de securitate la incendiu. Explicațiile primăriei și ale Bisericii Evanghelice

Fără autorizație de incendiu

Potrivit unui raport prezentat în luna septembrie de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu în Ședința de Colegiu Prefectoral, județul Sibiu mai are zece unități de învățământ care nu dețin autorizație de securitate la incendiu. Printre acestea se numără și Colegiul Național Brukenthal. Autoritățile explică faptul că la Brukenthal, cei de la Parohia Evanghelica C.A. fac încă demersuri pentru obținerea acestor autorizații.

„Pentru clădirea Colegiului Național Samuel von Brukenthal s-a obținut un aviz de securitate la incendiu în anul 2017, când Primăria Sibiu a început lucrări de modernizare. Dat fiind faptul că această clădire nu este în proprietatea Municipiului Sibiu și având în vedere că legislația specifică faptul că proprietarul trebuie să obține autorizație de securitate la incendiu, după finalizarea lucrărilor, documentația a fost predată proprietarului clădirii pentru completare și realizarea demersurilor necesare obținerii acestei autorizații.

În ceea ce privește sala de sport a Colegiului S. Brukenthal, aflată în proprietatea Municipiului, a fost obținut un aviz de securitate la incendiu în momentul începerii lucrărilor de modernizare, acestea fiind în prezent în derulare. După finalizarea intervențiilor, serviciul de resort va depune documentația în vederea obținerii  autorizației de securitate la incendiu, conform prevederilor legale”, transmite purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore.

În acest context cei de la parohie spun că au în derulare demersuri pentru obținerea avizelor. De asemenea, au obținut din partea Direcției Județene pentru Cultură acordul de înlăturare a gratiilor de la geamurile claselor aflate la parter.

„Vă informăm că Parohia Evanghelica C.A. Sibiu are în derulare un contract pentru întocmirea documentației necesare inclusiv expertiza și scenariu de securitate la incendiu pentru Colegiul Național Samuel von Brukenthal Sibiu în scopul obținerii avizului ISU și ulterior a autorizației ISU. De asemenea, s-a solicitat Direcției Județene pentru Cultură Sibiu acordul pentru îndepărtarea gratiilor de la parterul Colegiului Brukenthal pentru a dispune de căi suplimentare de evacuare în caz de pericol, acord pe care l-am obținut în data de 28 august 2023”, a transmis Parohia Evanghelică.

Citește și: 

Parohia Evanghelica, despre chiriile percepute pentru scoli: banii raman pentru intretinere

”Parohia chiar este preocupată de calitatea învățământului românesc”

Parohia Evanghelică a transmis de mai multe ori, de-a lungul timpului că interesul instituției este acela de a ajuta învățământul românesc din Sibiu.

”După retrocedarea acestor clădiri, în cadrul Parohiei noastre s-a discutat despre strategia pe care să o avem referitor la aceste imobile. Ce să facem? Să le închiriem unor bănci sau pentru sediile unor multinaționale? Am zis nu, pentru că bunicii și străbunicii noștri, care au construit aceste clădiri, le-au dat destinația de spații de învățământ. Și așa dorim să facem și noi, să sprijinim învățământul din Sibiu, prin punerea acestor spații la dispoziție. Și nu la dispoziția sașilor, cum se mai discută. Ci la dispoziția învățământului românesc din Sibiu. Și la Colegiul «Samuel vin Brukenthal», de exemplu, mai bine de 95% din elevi sunt români. Parohia chiar este preocupată de calitatea învățământului românesc, pentru că societatea sibiană câștigă de pe urma unui învățământ de calitate”, spunea prim-preotul Killian Dörr, în 2014, pentru Turnul Sfatului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Alzara 1928

Acum 2 luni

Asta este culmea retrocedărilor și a urmărilor sale : întreg orașul plătește pentru scolarizarea “ in limba maternă ( ăsta este falsul statut oficial ) “ ! Dacă primăria / statul nu ar plăti chiria ( oricum , modică in comparație cu altele ) Consistiriul Evanghelic ar evacua școala germană ? Nu este in folosul “ comunității germane “ doar al reprezentanților evanghelici ? Țara asta-i croită rău de tot !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Precup V.

Acum 2 luni

Punem primar AUR si inchidem scolile neamurilor neromanesti!

Raspunde

Auditorul

Acum 2 luni

Deci din bani de la buget se dau bani grei la popii saxonilor ca sa se invete limba lor(sic).E propietarea lor,poate fi exploatata cu profit.Nu e a comunitatii sibiene,atentie mare dragi lozincarzi romani adulatori de baron..Dar de ce mai dam si alti bani de la buget si popilor saxoni ca entitate religioasa?

Raspunde

Restitutio in integrum.

Acum 2 luni

Foarte bun comentariul ,dar e gresit destinatarul. In parlamentul de la Bucuresti s-a votat legea de restituire in intregime a proprietatilor confiscate , iar FDGR isi exercita dreptul stabilit de lege. Din ce cunosc avem cea mai radicala lege de restituire din Europa de Est. Spre comparare Ungaria(sic) nu a restituit nimic , decat cultelor. I

Raspunde

Hannelore Limbric

Acum 2 luni

Slava saxonilor, stăpânii noștri! Votam FDGR pana ne îmbolnăvim de deces!

Raspunde

Ger

Acum 2 luni

Stimate Domnule Alin Bratu, România nu poate exista fără minoritățile sale...asta este frumusețea ei! Multiculturalitatea! Iar dacá la München nu-ti ajung 1.000 de Euro sá plátesti chiria lunará la o simplá locuintá, cum sá pará atunci comparativ mult, suma pe care o pláteste un asemenea gimnaziu ca chirie? Aici vorbim de o sumá care este exact echivalentul a trei chirii de locuintá din capitala Bavariei. Asta e...

Raspunde

Hermann Stadt

Acum 2 luni

Sincer ,din păcate pentru mine,cred că la Sibiu muncitorii veniți din Asia sau Africa au depășit cu mult numărul sașilor autentici.Acestia vor fi într-un viitor nu prea îndepărtat minoritățile de care ne vom lovi.Cred că vom plânge după sașii și chiar maghiarii care vrem nu vrem au avut un aport important la ridicarea acestui oraș și județ.Nu sunt fan Brukenthal :)) desi și asta e parte a istoriei acestui oraș.Sa zicem doar că sunt nostalgic după cum arăta Piata Mare(cu rondouri,alei și flori) înainte sa vina tâmpită de Elena Nae la Sibiu:))

Raspunde

@Ger

Acum 2 luni

Mai mare rușinea ca Biserica Evanghelica să ceară bani de la o școală cu statut de școală germana!! Și încă ce multe chirii mai încasează!Și ce face biserica cu mulții bani din chirii, știind și că e susținută de statul român ? Bisericile evanghelice din județ sunt lăsate de izbeliște. Poate răspunde cineva la asta ?

Raspunde

Claudiu

Acum 2 luni

@Ger, draguta incercare de mutarea atentiei si derutarea opiniilor. Doar ca.... Sibiul nu e München sau capitala Bavariei cu o populatie de aproape 1,5 milioane. Si nici bugetele locale nu cred sa fie macar pe departe similare. Nu in ultimul rand, e problema fiecaruia cat alege sa plateasca pe o chirie; aici sau oriunde altundeva in lume. Insa aici este vorba de o administratie locala si o parohie evanghelica ghftuita cu proprietati in Sibiu. Si de o chirie calculata in euro desi Romania inca nu este in zona euro iar platile se fac in moneda nationala. Este vorba de un liceu cu traditie in oras unde, in principal, se invata in limba germana. Nu stiu cati dintre cei din generatiile actuale sunt si "clientii" parohiei dar stiu cati erau in trecut. Tot in schimbul unei taxe modice :-)))) In mare, cam in 15.20 de ani de acum incolo autoritatea locala va achita undeva in jurul a 1 milion de euro pentru respectivul spatiu. Ca asa sunt chiriile, se mai modifica. Si-atunci n-ar fi mai simplu sa lasam capitala bavareza in treaba ei, parohia cu treaba ei si administratia locala sa inceapa construirea unei locatii noi cu 1 milion de euro plus ce se va toca pe Gusterland si inca 1, 2 piste de biciclete ? Nu de alta dar nu cred ca se va saraci parohia fara acel milion de euro

Raspunde

Gigi

Acum 2 luni

La 3.600 euro/lună pentru 4.500 mp probabil Parohia nu își acoperă nici măcar cheltuielile cu uzura și deteriorarea în timp a clădirii, deci chiria percepută este mai mult de cât corectă. Comentariile precum că se plătește chirie sașilor pentru ca ei să învețe în limba maternă, sunt de prost gust, dat fiind că acest lucru oricum nu ar fi o problema, și mai mult, nici măcar nu este adevărat având în vedere că 95% din elevi sunt de etnie română, iar limba în suplimentară pe care toți acești elevi o vor învăța le va aduce un mare beneficiu în viitor.

Raspunde

Claudiu

Acum 2 luni

@Gigi, treci prin piata mica, pe la ei pe la sediu sa-ti iei bonusul. Ca tare ii mai plangi de mica parohiei care lasa bisericile fortificate de izbeliste sa le repare ONG urile din fonduri private desi sunt bunurile lor Esti de admirat si bun de angajat la primarie la cat de putin ti se bosumfla motul de la basca despre cum se platesc de la buget chirii in euro. Crezi ca pe langa chirie spatiul ala nu are si facturi la curent, apa, incalzire, intretinere curenta ? Si ca acestea sunt platite de parohie ? Bravos, moncher

Raspunde

Gigi

Acum 2 luni

Pai văd că noi doi spunem același lucru: Biserica Evanghelica n-are milioanele de euro necesare să repare bisericile lor fortificate pentru că practic, oferă bunuri ale lor către societate la costuri infime. Spre exemplu, oferă clădirea Liceului Brukenthal la 3.600 euro pe luna, sumă derizorie având în vedere că ar putea obține zeci de mii de euro pe lună dacă ar oferi această clădire unui lanț hotelier, spre exemplu. Deci nu înțeleg de ce ești revoltat și mă trimiți să-mi iau "bonusul".. când tu practic îmi dai dreptate la ce am spus eu anterior și acuma.

Raspunde

Claudiu

Acum 2 luni

Încerci să te alinți forțând nota in mod colocvial și în ideea că masca va rezista? Omule cum să îți dau dreptate când aberezi grațios pe tema sărăciei și neputinței luteranilor la modul interesat sau efectiv din cauza propriilor limite? "Biserica" în discuție are străzi întregi în Sibiu. Așa cum a avut și până în 1989. In proprietate. De unde încasează apostolește și cu ritm de ceas elvețian chirii lunare, neîntârziat indexate cu rata inflației. Am stat 9 ani într-o asemenea proprietate, știu exact despre ce vorbesc: spre deosebire de tine Să fim serioși . Nici un lanț hotelier nu și-ar deschide un hotel in curtea bisericii la care a fost Astrid director economic. Nici măcar Soma nu și-ar muta sediul acolo De-ar fi fost posibil sau fezabil colegiul era demult evacuat daca ar fi găsit clientul interesat. Adică, cum se va întâmpla în curând cu liceul de Arta de pe Odobescu, unde un hotel e fezabil ca viitoare, chirie mai mare. Tot la parohia cea săracă. Că tot proprietatea lor este Parohia evanghelica CA este agenție imobiliară in toată legea încă de prin 2006. De când au început să crească preturile la metru pătrat pe Bălcescu Așa că e absolut jenant sa le trâmbițezi lipsa de fonduri.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus