Marţi,
08.10.2024
Cer Senin
Acum
21°C

CJ Sibiu cumpără aproape un sfert de milion de pubele și containere, cu 18 milioane de euro, în 85 de zile. Cîmpean: „Rămânem consecvenți”

CJ Sibiu cumpără aproape un sfert de milion de pubele și containere, cu 18 milioane de euro, în 85 de zile. Cîmpean: „Rămânem consecvenți”

Conducerea Consiliului Județean Sibiu anunță că a semnat contractul de finanțare pentru achiziția a 237.445 de recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor, contract care trebuie încheiat cel mai târziu până pe 15 decembrie 2023. Achiziția pubelelor și containerelor pentru deșeuri are drept obiect dezvoltarea Sistemului de management integrat al deșeurilor (SMID), sistem a cărui funcționare este plătită din buzunarul fiecărui locuitor al județului Sibiu.

Contractul de finanțare a fost semnat pe 22 septembrie 2023, între Consiliul Județean Sibiu și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), anunță reprezentanții administrației județene. Atragerea celor 17,9 milioane de euro prevăzuți în contractul de finanțare este prezentată drept un succes al administrației județene, în condițiile în care demersurile pentru atragerea unor astfel de fonduri au fost demarate din 2019. An în care Consiliul Județean Sibiu avea promitea că, de fapt, va atrage peste 100 de milioane de euro, din care SMID-ul se va îmbogăți cu stații de tratare a deșeurilor, cu centre de transfer și aport voluntar și, respectiv, cu noi pubele, astfel încât procentul de reciclare să crească, iar taxele de salubrizare să scadă.

Cum rând pe rând s-a dovedit că pe baza documentației plătită de CJ Sibiu nu mai pot fi alocați bani nici pentru stații de tratare și nici pentru centre de transfer și aport voluntar, singura componentă pentru care administrația a mai reușit să primească fonduri sunt recipientele. 237.445, în total, un număr considerabil mai mare decât cele 114.000 de recipiente socotite a fi necesare în urmă cu patru ani.

„Consiliul Județean Sibiu va achiziționa 237.445 de recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor, pe următoarele categorii: pubele de 120 l pentru deșeuri biodegradabile și reziduale; pubele de 240 l pentru plastic/metal și hârtie/carton; containere de 1,1 mc pentru deșeuri reziduale, biodegradabile, sticlă, plastic/metal și hârtie/carton și, respectiv, containere de trei mc, tip «clopot», pentru textile, plastic/metal și hârtie/carton. Toate recipientele vor fi dotate cu dispozitive electronice tip RFID, care vor permite identificarea locului în care este amplasat containerului, a tipului de deșeu,  precum și a numărului de goliri, ajutând astfel la implementarea principiului «Plătește pentru cât arunci»”, se arată într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului de către CJ Sibiu.

Aproape sfertul de milion de recipiente vor fi distribuite către primăriile din județ „pentru a sprijini comunitățile locale din județul Sibiu în privința colectării selective a deșeurilor”.

Tic-tac pe milioane de euro

Din cele 17,9 milioane de euro, 11,78 sunt alocate nerambursabil din bugetul UE, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, program pentru care termenul limită de cheltuire a banilor a fost prelungit până pe 31 decembrie 2023.

Iar pentru a cumpăra aproape sfertul de milion de pubele și containere, CJ Sibiu a lansat licitația încă din 8 mai 2023 (cu clauză suspensivă, în sensul că va fi semnat un contract doar dacă se identifică sursa de finanțare, ceea ce s-a întâmplat acum).

Potrivit documentației acestei licitații, aproape sfertul de milion de recipiente trebuie furnizate în termen de cel mult șase luni de la semnarea contractului, dar nu mai târziu de ziua de 15 decembrie 2023, până când mai sunt 85 de zile, din care mai puțin de 60 sunt lucrătoare.

Licitația în discuție este suspendată în acest moment, după ce asocierea care a depus ofertă alături de alte trei companii a contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor rezultatul procedurii. Asocierea Europlast România – Triplast a cerut CNSC să constate că CJ Sibiu a greșit atunci când a atribuit contractul celor de la Elkoplast România, dar judecătorii Consiliului au respins contestația pe 8 septembrie 2023. Cu toate acestea, procedura era încă suspendată în ziua de 22 septembrie 2023.

„Suntem în situația de a avea primele rezultate concrete ale acestui proiect amplu, ce a presupus studii și documentații tehnice laborioase, consultări publice și o permanentă adaptare la noutățile legislative și la liniile de finanțare europene disponibile. Sunt aproape 18 milioane de Euro prin care ajutăm cetățenii să selecteze deșeurile, crescând astfel rata de reciclare a acestora”, transmite, în acest context, Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, în comunicatul amintit.

Pe lângă cele 11,78 de milioane de lei alocați nerambursabil din bugetul UE, județul Sibiu va trebui să contribuie cu alți 3,26 milioane de euro din bugetul local, restul de 2,86 de milioane de euro fiind TVA-ul care urmează să fie recuperată, mai arată reprezentanții administrației județene.

Într-un viitor mandat

Cei aproape 500.000 de euro cheltuiți până în prezent pentru elaborarea documentațiilor respinse în două rânduri la București provin tot din fonduri nerambursabile, arată reprezentanții CJ Sibiu. Potrivit cărora, faptul că nu s-a reușit atragerea celor peste 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea SMID nu este o problemă atât de mare, deoarece documentațiile respinse acum de MIPE vor fi folosite pentru a cere noi fonduri din următorul buget multianual european, cel programat pentru perioada 2021 – 2027 (ciclu în care POIM-ul poartă acum numele de Programul Operațional Dezvoltare Durabilă – PODD). 

Iar din banii alocați prin acest PODD, CJ Sibiu promite din nou aproape tot ceea ce a promis și în urmă cu patru ani. „Astfel, Consiliul Județean Sibiu va continua dezvoltarea sistemului de management al deșeurilor prin construirea a două stații de transfer și a unui Centru de tratare și pregătire a deșeurilor pentru valorificare materială”, se arată în comunicatul CJ Sibiu. Centrele de aport voluntar – cinci promise la număr – nu mai sunt eligibile în noul ciclu financiar.

„Vom continua cu noi investiții, prin PODD, îmbunătățind sistemul județean de management al deșeurilor. Rămânem consecvenți principiului conform căruia locuitorii județului Sibiu trebuie să beneficieze de servicii publice mai bune, aceasta fiind și motivul pentru care am aplicat și vom aplica  pe toate liniile de finanțare ale Uniunii Europene”, mai transmite Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, potrivit aceluiași comunicat.

Citește și Ce-au construit Bottesch și cu Cindrea nu poate dezvolta Cîmpean: adio, 107 milioane de euro! „Vă mulțumesc foarte mult pentru participare, multă sănătate, la revedere!”

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Vivi Dragan

Acum 1 an

Doamna Campen singura directie in care sunteti consecventa e prostia.
Raspunde

Daaaa!

Acum 1 an

Ramanem consecventi in prostie! Mai plusam plastic in judet. Nu e destul plastic pe strazi, in paguri, prin poieni, rauri, lacuri. Cumparam cat mai mult plastic de proasta calitate, inundam totul cu platic. Ma intreb - pnlist inseamna prost? In gasca aceasta exista un om normal? Echipa galbena a prostiei! Ong-uri de mediu mai exista? Ecologisti mai exista? Sau s-au galbejit toti cu bani politici?
Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

Sub nici o forma nu sunt pro vreun partid politic, pentru ca nu sunt decat o clica de analfabeti si sarlatani toti, dar "Daaa!" ai dreptate :) Toate ONG-urile si toate "miscarile" si organizatiile civice care s-au batut cu caramida in piept anii trecuti ca "ii vedem", proteste prin lectura in piata mare, pro eco nu-stiu-ce, AIOS-nu stiu cum, toti tac mac acuma pentru ca au primit si ei niste oase de ros...resturi, firmituri, dar pentru ei este suficient. Ciolanu' ce mare stim noi cine il roade...

Raspunde

Emil

Acum 1 an

Nu mai furati gunoaielor ca ati distrus tara si viitorul ei. https://www.g4media.ro/exclusiv-presedintele-cj-vaslui-dumitru-buzatu-prin-in-flagrant-de-dna-este-acuzat-de-procurori-ca-a-primit-mita-125-milioane-lei-pentru-acordarea-unui-contract.html
Raspunde

Ceac Noris

Acum 1 an

Ma intreb unde ajunge plasticul colectat ca nu am vazut pe cineva sa il recicleze? Ei doar il stocheaza in niste depozite improvizate si cind nu mI au loc ,rezolva partial cu un foc provocat de un scurt circuit ! Cam asta vad eu ca se intampla. Oare este vre-o fabrica ce recicleaza plasticul?

Raspunde

Em

Acum 1 an

Gunoaiele lu Țurcana tocmai vor sa dubleze taxa de colectare .Vrem sa scăpăm de plasticuri și voi dați milioane de euro sa aduceți altele,asta da prioritate.Mai bine faceți vizite mai dese prin spitalul judetean și azil de bătrâni ca mor de foame cei internați care nu au apartinatori sa vina cu sacoșă de acasă.Medici sunt cu prezenta doar pe statele de plata .

Raspunde

Cosa Nostra

Acum 1 an

A picat încătușat "fratele" nostru de hoții de la Vaslui ! Ce păcat. Luase omul doar o șpagă în mod tradițional, la geantă. Oare în celelelte județe șpăgile merg la fel, tradițional ?? La geantă de mână sau prin alte metode mai moderne ? Pacat ca DNA-ul e doar la 20% din ce era candva ...

Raspunde

@Cosa nostra

Acum 1 an

La Sibiu ar fi mult mai simplu daca vorbim de metoda tradițională de înmânare de genți. Apartamentul șefei CJ Sibiu e al NSA unul din cei mai mari constructori și contractanți ai CJ Sibiu. Mă gândesc că au și cheie așa că pot livra direct la domiciliu oricand ceea ce trebuie.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus