Marţi,
28.11.2023
Innorat
Acum
6°C

Preotul Constantin Necula despre consumul de droguri din România: „Este drama prea mare ca să ne mai permitem doar conferințe, simpozioane sau întâlniri”

Preotul Constantin Necula despre consumul de droguri din România: „Este drama prea mare ca să ne mai permitem doar conferințe, simpozioane sau întâlniri”

În seara zilei de 21 septembrie, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” a avut loc cea de-a treia ediție a Conferinței Internaționale „Da, vieții fără droguri”. Printre invitații speciali ai emisiunii s-au aflat și actrița Maia Morgenstern și preotul Constantin Necula. Ei s-au alăturat celor de la Asociația Teen Challenge Romania, care au adus în fața publicului tineri, foști dependenți de droguri, care și-au spus povestea pentru a conștientiza pericolul la care se supun cei care încearcă aceste substanțe. Momentul pe care preotul și actrița l-au avut a fost la final.

Actrița de teatru și film Maia Morgenstern și preotul Constantin Necula au urcat pe scenă, s-au așezat pe câte un scaun, au ținut câte un microfon în mână și le-au vorbit celor prezenți în sală. Au vorbit deschis despre părerile lor asupra fenomenului de consum de droguri care este tot mai prezent în țara și orașul nostru din perspectiva unor oameni care au trăit și văzut multe, părintele Necula fiind, de mai bine de 25 de ani, președintele Crucii Albastre, organizație care s-a implicat activ în problema tinerilor dependenți de droguri, fiind prima din România ce a deschis centre de tratare a acestor dependențe. În județul Sibiu, un astfel de centru de tratament al persoanelor dependente de alcool și droguri se află deschis la Șura Mică.

Citește și: Alexei și Iasmina, doi adolescenți foști dependenți de droguri, și-au spus povestea la Sibiu. „M-am apucat la 13 ani din dorință de afirmare, să fiu cool și recunoscut”

Maia Morgenstern și părintele Necula au vorbit după ce au auzit mărturiile specialiștilor care au vorbit despre ce putem face cu toții pentru a preveni și stopa un astfel de flagel, mărturiile polițiștilor care au atras atenția că „avem o problemă în ceea ce privește consumul de droguri în România” și faptul că, în ultimii ani „România a devenit țară de consum și nu doar țară de tranzit”, după prezentarea de cifre și, cel mai important, după ce au ascultat mărturiile unor copii foști dependenți de droguri cei doi au vorbit.

„Oamenii au nevoie de oameni”, a spus părintele și apoi a povestit despre Crucea Albastră și despre ce l-a purtat pe acest drum. A subliniat faptul că pentru a lucra împotriva dependențelor, de orice fel, inclusiv cele legate de droguri sau alcool este nevoie de echipă, iar din această echipă nu poate lipsi Dumnezeu.

Maia Morgenstern a spus și ea că știe ce înseamnă să fii adolescent și chiar un adolescent rebel și a povestit despre ce a simțit pe parcursul tuturor prezentărilor din conferință.

„Și apoi mi s-a făcut cumva frig. A început prin a mi se face frig urmărind toate intervențiile științifice, date exacte din partea unor oameni care știu ce vorbesc, care își pun întreaga activitate și priceperea și știința în combaterea și prevenirea acestui flagel ce ne atinge oricât am vrea și până la urmă și acesta este un simțământ de înțeles, să te aperi. Să apui, nu, mie nu mi se poate întâmpla asta, cu ce am greșit, de ce să fiu eu în postura de părinte, de om atins, lovit. M-aș ascunde. Negarea, și asta există. Aș privi în altă parte pentru că doare foarte tare și vreau să mă apăr de durere. Un simțământ firesc, o reacție normală. Și totuși, dincolo de frigul care se lasă, noi cu toții de aici suntem de acord că este un flagel, este o durere imensă”, a spus actrița.

Pe de altă parte, preotul a atras atenția că în România se trăiește prea mult din publicitate și din antreprenoriat, motiv pentru care esența mesajelor importante se pierde. A vorbit despre ce înseamnă să fii alături de o persoană aflată sub influenta drogurilor și s-o ajuți să-și revină.

„Trebuie să dăm României o alternativă, iar alternativa este: dacă stăm împreună nu ne învinge nimeni. Nu există politică? Nu-i nimic, noi suntem politica antidrog. Nu există finanțare? Nu-i nimic, noi suntem finanțarea antidrog. Nu există voință, deși asta pare că a devenit acum la modă, dăm noi din voința noastră celorlalți. Asta înseamnă un trup social sănătos. Să se ofere, să dăruiască, să nu-și bată joc de oameni”, a spus părintele.

Apoi în calitate de preot a avut un mesaj.

„Suntem în fața unei realități care pute, rupe, ucide. Poveștile cu zâne nu mai țin. Când ne-au arătat numărul puțin pe care îi putem ajuta mi-am dat seama că nouă ne lipsesc centre teritoriale specializate în tratamentul antidrog. Ne lipsesc psihologi, oficial învățați să facă asta. Ne lipsesc medici care să aibă curajul să nu dea metadonă (un drog opioid sintetic prescris ca și calmant sau ca substitut pentru dependența de narcotice cum ar fi heroina n.r.) împotriva amfetaminei, ci să știe că nicio dependență nu se tratează cu o altă dependență mai mică. [...] Este drama prea mare ca să ne mai permitem doar conferințe, simpozioane sau întâlniri”, a mai spus preotul.

I-a îndrumat apoi pe toți cei care au nevoie de ajutor să-l ceară, pentru că există instituții, iar aceste instituții au chip. În încheiere Maia Morgenstern a povestit o întâmplare în care copilul ei se afla cu bunica acasă, când lumina s-a luat dintr-o dată lăsându-i în întuneric. Atunci când băiatul i-a spus că-i este teamă, bunica i-a arătat o teamă și mai mare rugându-l s-o ajute el. Așa i-a îndrumat pe părinți să-i ghideze în întuneric pe copii, arătându-le că ei sunt mai speriați și ghidându-i să fie responsabili.

Desfășurarea întregului eveniment a fost transmisă live pe pagina de facebook a Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu, acolo unde poate fi urmărit în întregime.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Jean de Esseintes

Acum 2 luni

Ar trebui si conferinte printre politisti cu tema " incompetenta, indolenta si mai ales coruptia chiar ucide" asa cum s-a intamplat la 2Mai. Eu sunt convins ca daca politia isi facea treaba in 2 Mai acei tineri mai traiau. Pacat ca iar ascundem gunoiul sub pres. Apa trece, pietrele raman. Trist.
Raspunde

Un cititor

Acum 2 luni

Domnul Necula, că părinte nu pot să-i spun, vorbește cu câștig. Pe bani. Să nu vă imaginați c-ar fi dispus vreodată să dea ceva de la el altora. Mai bine își bagă crucea în buzunarul de la piept. Totul e teatru de fațadă. Nu degeaba au fost invitați actori.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus