Acum vreo două-trei săptămâni, când inspectorii Protecției Consumatorului făceau valuri în centrul Sibiului, am primit pe adresa redacției un mesaj de genul acesta: Mergeți la șaormeria turcească de lângă magazinul Dumbrava să vedeți în ce mizerie se gătește și pe ei nu-i mai vede OPC-ul! După ce s-au calmat lucrurile pe centru, m-am dus să mănânc șaorma de la turci. Concluzia: Cum e posibil așa ceva?
Nu trebuie să fii inspector OPC sau specialist în alimentație publică să vezi că terasa, unde clienții sunt invitați să mănânce în tihnă, este plouată cu găinaț de porumbei care se plimbă pe masă, resturi alimentare împrăștiate pe mese și sosuri pe sub scaune. Imaginile vorbesc de la sine:
Puteam să mă opresc aici, dar văzând că înăuntru sunt numeroși clienți, mi-am făcut curaj și am comandat mâncare. Aveam de ales dintre șaorma, kebap și falafel, cu o varietate de sosuri cu arome orientale și multe legume tocate. Am comandat un kebap vită-oaie la farfurie, cu o răcoritoare, pe care am plătit cam cât un meniu al zilei la orice restaurant din centru.
În cele cinci minute până a fost gata mâncarea am putut admira cu dezgust că deasupra rotisorului s-au format niște stalactite soioase care aduc a grăsime îmbibată în praf ce dă să picure peste carne. De partea cealaltă, cum te uiți în sus de la zona unde se produc pe bandă rulantă cartofii prăjiți vezi vopsea scorojită care se desprinde în frunzulițe umflate.
N-am avut atâta încredere în mine să stau pe terasă, gândindu-mă câte boli transmite un porumbel care joacă Călușarii pe fața de masă, așa că m-am învârtit de două ori cu farfuria în mână și m-am așezat la o masă lângă intrare. Din acest loc am putut admira geamul murdar, fulgii gri-albăstrui de pe jos și resturi alimentare pe lângă picioare: lipie, cartofi... Mă gândeam că într-adevăr, angajații Turkish Kebap nu pot stârpi înaripatele din Sibiu, dar curățenia din local ține strict de ei și de respectul față de clienți.
Acestea fiind spuse, haideți să vorbim puțin și despre mâncare. Mulți spun că la Turkish Kebap este, probabil, cea mai bună șaorma din oraș. Trebuie să le dau dreptate. Am primit o farfurie plină ochi cu carne rotisată, înecată în sosuri delicioase, cu zeamă de îți lasă gura apă și legume din belșug. Ca să fim sinceri, mâncarea este foarte bună și nici nu mi-a fost rău pe urmă, indiferent de impresia lăsată. Nu degeaba localul era plin de livratori și muncitori de pe toate șantierele pe o rază de doi kilometri.
Sibiul mai are câteva restaurante cunoscute pe plan local că se mănâncă bine, dar al cărui aspect general nu este impresionant. Problema aici nu este decorul, sau aspectul, ci mizeria generală, vizibilă cu ochiul liber.
Pe experiența descrisă mai sus am plătit în jur de 40 de lei și am plecat cu un singur gând: Oare dacă nu șterg mesele cu atenție sau nu fac curat în bucătărie, cât de curată era farfuria din care am mâncat? Bucătarul de față cu mine a pus mâna pe carne și pe urmă s-a dus la frigider, a deschis ușa, a băut o apă, apoi s-a întors la preparate. N-au auzit de apă și săpun, de mănuși? Oare furculița pe care am băgat-o în gură a fost spălată bine?
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Ultimele comentarii
Acum 42 minute
Sfefan
Acum 46 minute
Stefan
Acum 1 oră
Stefan
Acum 1 oră
John doe
Acum 1 oră
Sibian