Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-0°C

A doua reacție la solicitarea Arhiepiscopiei de interzicere a filmului despre Arsenie Boca: „Din punctul nostru de vedere lucrurile sunt simple!”

A doua reacție la solicitarea Arhiepiscopiei de interzicere a filmului despre Arsenie Boca: „Din punctul nostru de vedere lucrurile sunt simple!”

Scrisoarea deschisă a Arhiepiscopiei Sibiului, prin care este solicitată oprirea difuzării filmului lui Alexandru Solomon despre Arsenie Boca, a fost transmisă organizatorilor Astra Film Festival, dar și Muzeului Astra. Aceștia din urmă anunță că nu vor interveni în sensul dorit de Arhiepiscopie, susținând în schimb dialogul pentru a înțelege valorile care trebuie urmate.

„Conducerea Muzeului ASTRA nu a intervenit niciodată asupra selecției de filme pentru festivalul ASTRA Film, lăsând specialiștii să decidă. Dialogul prilejuit de fiecare proiecție a reprezentat cadrul unei exprimări libere, în care au fost evidențiate atât fapte de laudă, cât și greșeli”, este un extras din reacția conducerii Muzeului Astra la solicitarea Arhiepiscopiei, devenită publică printr-o scrisoare deschisă dată publicității cu trei săptămâni înainte de începerea Astra Film. Festival în cadrul căruia este programată și difuzarea documentarului despre Arsenie Boca semnat de Alexandru Solomon, documentar pe care preoții ortodocși îl cataloghează drept departe de realitate.

Răspunsul Muzeului Astra la scrisoarea deschisă a Arhiepiscopiei este mai amplu și arată că instituția căreia i se cere acum cenzurarea unei proiecții a fost întotdeauna deschisă dialogului. Iar prin această atitudine, Muzeul rămâne în continuare alături de biserică, mai arată conducerea Muzeului. „Suntem și acum alături de biserică în promovarea valorilor naționale, fără să excludem categorii de oameni, fără să judecăm alegeri. Vrem să-i ajutăm pe oameni să înțeleagă, să facă diferența între diversele abordări ficționale, să interpreteze realitatea și să facă alegeri în cunoștință de cauză. Susținem creativitatea, empatia, spiritul critic, înțelegerea valorilor celorlalți. Din punctul nostru de vedere, în secolul XXI, dialogul constructiv este singurul instrument care detensionează stări de criză și care duce la o creștere organică a societății din acest colț al Europei, vital, pentru posteritate”.

Reacția Muzeului vine după ce Arhiepiscopia Sibiului a dat publicității o scrisoare deschisă prin care solicitau oprirea difuzării documentarului pe care îl consideră denigrator și plin de dezinformări. „Viața părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare și jignire a mii și mii de credincioși ai Bisericii Ortodoxe. Acest film, așa-zis documentar, caricaturizează și profanează memoria Părintelui Arsenie Boca, care încă din timpul vieții a fost numit în evlavia poporului nostru Sfântul Ardealului”, este un pasaj din respectiva scrisoare.

La câteva ore de la publicarea acesteia, organizatorii Astra Film Festival au anunțat că nu vor opri difuzarea, amintind că în urmă cu câțiva ani un documentar tot despre Arsenie Boca a fost extrem de apreciat de public. 

Citește și Astra Film Festival răspunde după ce Arhiepiscopia Sibiu i-a cerut să nu difuzeze un film despre Arsenie Boca: În 30 de ani nu am cenzurat niciun film

 

Redăm mai jos, integral, reacția Muzeului Astra

Ne amintim că Muzeul ASTRA este unul din proiectele Asociațiunii Transilvane pentru Literatura română și Cultura poporului român. Atunci, în 1861, Cultura și Biserica erau împreună pentru a crea o identitate, bazată pe valorile și creativitatea românilor. Colecția începută atunci - și implicit muzeul de acum - a adus, poate surprinzător, împreună frumosul, creativitatea, interacțiunea tuturor etniilor și implicit a bisericilor. Muzeul ASTREI are o colecție deschisă spre lume, care cultivă empatia și binele, fără stabilirea de granițe morale, etnice sau de alt fel. Suntem și acum împreună cu biserica, ba chiar mulți dintre noi avem prețuire pentru faptele părintelui Arsenie Boca. Știm însă că un film documentar este o creație de sine stătătoare, care permite abordări diferite.

Muzeul ASTRA, o instituție confirmată în topul muzeelor din Europa, comunică și promovează la cel mai înalt nivel valorile identitare din România, în ultimii 10 ani fiind de departe principalul ambasador cultural al României în Europa și nu numai.

Conducerea Muzeului ASTRA nu a intervenit niciodată asupra selecției de filme pentru festivalul ASTRA Film, lăsând specialiștii să decidă. Dialogul prilejuit de fiecare proiecție a reprezentat cadrul unei exprimări libere, în care au fost evidențiate atât fapte de laudă, cât și greșeli.

Din punctul nostru de vedere lucrurile sunt simple! Ca de fiecare dată, vom merge în localitățile din județ pentru a educa și a comunica poziția Muzeului ASTRA și a Consiliului Județean Sibiu cu privire la elementele identitare, valorile asumate de comunitățile rurale și urbane din România, prezentând și un film din altă perspectivă, în ton cu crezul majorității creștinilor ortodocși și nu numai.

Suntem și acum alături de biserică în promovarea valorilor naționale, fără să excludem categorii de oameni, fără să judecăm alegeri. Vrem să-i ajutăm pe oameni să înțeleagă, să facă diferența între diversele abordări ficționale, să interpreteze realitatea și să facă alegeri în cunoștință de cauză. Susținem creativitatea, empatia, spiritul critic, înțelegerea valorilor celorlalți.

Din punctul nostru de vedere, în secolul XXI, dialogul constructiv este singurul instrument care detensionează stări de criză și care duce la o creștere organică a societății din acest colț al Europei, vital, pentru posteritate.

Muzeul ASTRA este al tuturor și va rămâne așa!

Citește și Scrisoare deschisă cu privire la proiecția în spațiul public a filmului: „Arsenie. Viața de apoi”, realizat de regizorul Alexandru Solomon

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Victoria

Acum 2 luni

Ne-am întors înainte de '89, cu cenzura asta...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus