”Astra Film Festival are o istorie de 30 de ani, în care libertatea de exprimare a fost mereu un principiu de bază. Astra Film Festival nu a cenzurat niciodată vreun punct de vedere, cu atât mai puțin vreun film din selecția festivalului. Acesta este un principiu nenegociabil”. Acesta este răspunsul Astra Film Festival după ce Arhiepiscopia Sibiu a cerut să nu difuzeze documentarul ”Arsenie. Viața de Apoi” care prezintă viața lui Arsenie Boca, propus spre sanctificare.
”Cererea de a scoate un film din festival, de a-l opri de la distribuire, înseamnă cenzură, este neconstituțională (vezi Art. 29, referitor la libertatea conștiinței și Art. 30, referitor la libertatea de exprimare) și, nu în ultimă instanță, atentează la dreptul și libertatea publicului de a viziona un film.
Astra Film Festival respectă inclusiv punctul de vedere al celor care critică filmul Arsenie. Viața de apoi. Oricine are dreptul să critice orice, inclusiv un film din selecția festivalului. De aceea, fiecare film din programul AFF este urmat de dialoguri între realizatori și public. De aceea vom organiza o dezbatere și după proiecția acestui film, la care am invitat să participe inclusiv reprezentanți ai Mitropoliei Ardealului”, a transmis Astra Film Festival.
”Ne dorim cu toții o societate deschisă, cu oameni liberi din toate punctele de vedere”
Conducerea festivalului menționează că filmul documentar are această calitate unică: aduce în fața publicului probleme și dezbateri reale ale oamenilor, le expune și le propune spectatorilor să privească orice subiect din mai multe perspective.
”Un film documentar poartă amprenta valorilor împărtășite de către realizatorii lui și deseori atinge subiecte foarte sensibile față de care publicul poate să aibă reacții foarte diferite. Ceea ce e un câștig. Ne dorim cu toții o societate deschisă, cu oameni liberi din toate punctele de vedere.
Aceasta a fost și este menirea și misiunea festivalului Astra Film: să creeze un spațiu sigur, în care să se întâlnească abordări diferite, să se confrunte ideile, nu oamenii, și oricine să își poată exprima părerea în mod civilizat.
Dând dovadă de deschidere totală și respectând cu strictețe libertatea de exprimare, Astra Film Festival nu a atentat niciodată și nu nici nu va atenta vreodată la valorile Bisericii Ortodoxe Române. În urma cu 10 ani, am prezentat un alt film despre Arsenie Boca, realizat de Nicolae Mărgineanu, având o perspectivă și o abordare diferită, o producție care a avut un succes extraordinar”, se precizează într-un comunicat transmis de Astra Film.
Citește și:
”Facem apel la înțelepciune”
Conducerea festivalului consideră că o exagerare pe baza acestui film va diminua arta și va crește scandalul politic.
”Constatăm că deja lucrurile escaladează excesiv în jurul acestei teme, ceea ce poate genera o situație în care evaluarea filmului nu va mai avea legătură cu ceea ce a realizat regizorul; va fi doar un scandal public. Iar acest lucru nu este în interesul niciunui om responsabil. Facem apel la înțelepciune.
Pentru noi, AFF2023 este o ediție aniversară. Și facem cu atât mai mult acest apel. Să nu uităm că trăim în orașul culturii, al pluralismului etnic și religios, al pluralismului de creație și interpretare. Toate acestea sunt posibile tocmai din respect pentru diferențele de interpretare și în respect pentru libertatea de exprimare, de credință și de creație artistică”, se mai arată în comunicat.
Citește și:
De ce nu vrea Arhiepiscopia Ardealului proiectarea filmului „Arsenie. Viața de apoi”
Într-o scrisoare deschisă Arhiepiscopia Sibiului cere ca filmul „Arsenie. Viața de apoi”, realizat de regizorul Alexandru Solomon, să nu fie difuzat în județul Sibiu.
”În contextul actual social și economic dificil prin care trece România, libertatea de exprimare câștigată atât de greu cu sângele eroilor Revoluției din 1989 este constant folosită pentru a denigra poporul român, valorile lui spirituale perene și, în mod special, Biserica Ortodoxă.
Cu îngrijorare asistăm la o întoarcere periculoasă la metodele de dezinformare și denigrare consacrate de dictaturile bolșevice. Teoria critică a neomarxismului cultural a pătruns adânc în mass-media românească. Se critică instituțiile fundamentale pe care se bazează ființa poporului nostru, începând cu Biserica, cu familia și cu patria. În acest demers neomarxist se încadrează și recenta producție cinematografică a regizorului Alexandru Solomon. Încadrat fals în ciclul documentarelor, filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor și valorile lui spirituale”, semnalează Arhiepiscopia Sibiului.
”Viața părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare și jignire a mii și mii de credincioși ai Bisericii Ortodoxe.
Acest film, așa-zis documentar, caricaturizează și profanează memoria Părintelui Arsenie Boca, care încă din timpul vieții a fost numit în evlavia poporului nostru Sfântul Ardealului.
Părintele Arsenie a fost un monah de vocaţie care a format în plan duhovnicesc generații întregi de credincioși. În contextul aridităţii sociale şi spirituale a ţării noastre dinaintea şi după cel de-al Doilea Război Mondial, slujirea, propovăduirea şi activitatea duhovnicească a Părintelui Arsenie de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, iar apoi de la Prislop, au constituit un autentic izvor de hrană şi învăţătură spirituală pentru mii şi mii de suflete însetate de har sau rănite de diferite suferinţe şi încercări”, se mai precizează în scrisoare.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: aresenie. viata de apoi , se cere interzicerea filmului , arsenie , Astra , Astra film festival , Film Documentar
Vizualizari: 4478
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Radu Magda-Vilcea
Acum 6 ore
Ilarie
Acum 6 ore
Un sibian
Acum 6 ore
Luminița Vaida
Acum 6 ore
Ioan