Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
10°C

Astra Film Festival răspunde după ce Arhiepiscopia Sibiu i-a cerut să nu difuzeze un film despre Arsenie Boca: În 30 de ani nu am cenzurat niciun film

Astra Film Festival răspunde după ce Arhiepiscopia Sibiu i-a cerut să nu difuzeze un film despre Arsenie Boca: În 30 de ani nu am cenzurat niciun film

”Astra Film Festival are o istorie de 30 de ani, în care libertatea de exprimare a fost mereu un principiu de bază. Astra Film Festival nu a cenzurat niciodată vreun punct de vedere, cu atât mai puțin vreun film din selecția festivalului. Acesta este un principiu nenegociabil”. Acesta este răspunsul Astra Film Festival după ce Arhiepiscopia Sibiu a cerut să nu difuzeze documentarul ”Arsenie. Viața de Apoi” care prezintă viața lui Arsenie Boca, propus spre sanctificare.

”Cererea de a scoate un film din festival, de a-l opri de la distribuire, înseamnă cenzură, este neconstituțională (vezi Art. 29, referitor la libertatea conștiinței și Art. 30, referitor la libertatea de exprimare) și, nu în ultimă instanță, atentează la dreptul și libertatea publicului de a viziona un film.

Astra Film Festival respectă inclusiv punctul de vedere al celor care critică filmul Arsenie. Viața de apoi. Oricine are dreptul să critice orice, inclusiv un film din selecția festivalului. De aceea, fiecare film din programul AFF este urmat de dialoguri între realizatori și public. De aceea vom organiza o dezbatere și după proiecția acestui film, la care am invitat să participe inclusiv reprezentanți ai Mitropoliei Ardealului”, a transmis Astra Film Festival.

”Ne dorim cu toții o societate deschisă, cu oameni liberi din toate punctele de vedere”

Conducerea festivalului menționează că  filmul documentar are această calitate unică: aduce în fața publicului probleme și dezbateri reale ale oamenilor, le expune și le propune spectatorilor să privească orice subiect din mai multe perspective.

”Un film documentar poartă amprenta valorilor împărtășite de către realizatorii lui și deseori atinge subiecte foarte sensibile față de care publicul poate să aibă reacții foarte diferite. Ceea ce e un câștig. Ne dorim cu toții o societate deschisă, cu oameni liberi din toate punctele de vedere.

Aceasta a fost și este menirea și misiunea festivalului Astra Film: să creeze un spațiu sigur, în care să se întâlnească abordări diferite, să se confrunte ideile, nu oamenii, și oricine să își poată exprima părerea în mod civilizat.

Dând dovadă de deschidere totală și respectând cu strictețe libertatea de exprimare, Astra Film Festival nu a atentat niciodată și nu nici nu va atenta vreodată la valorile Bisericii Ortodoxe Române. În urma cu 10 ani, am prezentat un alt film despre Arsenie Boca, realizat de Nicolae Mărgineanu, având o perspectivă și o abordare diferită, o producție care a avut un succes extraordinar”, se precizează într-un comunicat transmis de Astra Film.

Citește și: 

Nicu Ștefănuță, după ce Arhiepiscopia Sibiului a cerut ca filmul ”Arsenie, viața de apoi” să nu fie difuzat în Sibiu: Reamintesc reprezentanților bisericii că România este un stat laic

”Facem apel la înțelepciune”

Conducerea festivalului consideră că o exagerare pe baza acestui film va diminua arta și va crește scandalul politic.

”Constatăm că deja lucrurile escaladează excesiv în jurul acestei teme, ceea ce poate genera o situație în care evaluarea filmului nu va mai avea legătură cu ceea ce a realizat regizorul; va fi doar un scandal public. Iar acest lucru nu este în interesul niciunui om responsabil. Facem apel la înțelepciune.

Pentru noi, AFF2023 este o ediție aniversară. Și facem cu atât mai mult acest apel. Să nu uităm că trăim în orașul culturii, al pluralismului etnic și religios, al pluralismului de creație și interpretare. Toate acestea sunt posibile tocmai din respect pentru diferențele de interpretare și în respect pentru libertatea de exprimare, de credință și de creație artistică”, se mai arată în comunicat.

Citește și: 

Scrisoare deschisă cu privire la proiecția în spațiul public a filmului: „Arsenie. Viața de apoi”, realizat de regizorul Alexandru Solomon

De ce nu vrea Arhiepiscopia Ardealului proiectarea filmului „Arsenie. Viața de apoi”

Într-o scrisoare deschisă Arhiepiscopia Sibiului cere ca filmul „Arsenie. Viața de apoi”, realizat de regizorul Alexandru Solomon, să nu fie difuzat în județul Sibiu.

”În contextul actual social și economic dificil prin care trece România, libertatea de exprimare câștigată atât de greu cu sângele eroilor Revoluției din 1989 este constant folosită pentru a denigra poporul român, valorile lui spirituale perene și, în mod special, Biserica Ortodoxă.

Cu îngrijorare asistăm la o întoarcere periculoasă la metodele de dezinformare și denigrare consacrate de dictaturile bolșevice. Teoria critică a neomarxismului cultural a pătruns adânc în mass-media românească. Se critică instituțiile fundamentale pe care se bazează ființa poporului nostru, începând cu Biserica, cu familia și cu patria. În acest demers neomarxist se încadrează și recenta producție cinematografică a regizorului Alexandru Solomon. Încadrat fals în ciclul documentarelor, filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor și valorile lui spirituale”, semnalează Arhiepiscopia Sibiului.

”Viața părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare și jignire a mii și mii de credincioși ai Bisericii Ortodoxe.

Acest film, așa-zis documentar, caricaturizează și profanează memoria Părintelui Arsenie Boca, care încă din timpul vieții a fost numit în evlavia poporului nostru Sfântul Ardealului.

Părintele Arsenie a fost un monah de vocaţie care a format în plan duhovnicesc generații întregi de credincioși. În contextul aridităţii sociale şi spirituale a ţării noastre dinaintea şi după cel de-al Doilea Război Mondial, slujirea, propovăduirea şi activitatea duhovnicească a Părintelui Arsenie de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, iar apoi de la Prislop, au constituit un autentic izvor de hrană şi învăţătură spirituală pentru mii şi mii de suflete însetate de har sau rănite de diferite suferinţe şi încercări”, se mai precizează în scrisoare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

B

Acum 2 luni

Dar de ce Arhiepiscopia vorbește de ”neomarxism”, nu și despre ”marxismul” pe care l-a îmbrățișat în comunism? Felicitări, Astra film! Așa se face!
Raspunde

Matei

Acum 2 luni

no fain, multumiri, abia acum am aflat de film si merg neaparat sa il vad: o mai buna publcitate decat scrisoarea asta deschisa chiar ca nu i se putea face acestui documentar fain!.
Raspunde

Barosanu

Acum 2 luni

Punctul de vedere al AFF e corect. Nu cenzura e soluția, ci dezbaterea. Și din dezbatere trebuie să reiasă clar că filmul nu e un „documentar” decât cu numele, că e viziunea personală a unui individ în niciun caz obiectiv ci autodeclarat ostil față de Biserică, că intenția lui e să provoace o comunitate făcând bășcălie de un simbol al acelei comunități și că tot acest „proiect” este făcut din bani publici. Eu aici văd adevărata problemă, și cred că dezbaterea de la AFF nu e completă dacă nu vin și reprezentanții CNC să ne explice care sunt criteriile după care au alocat 500.000 de lei pentru producția acestui film.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Maria

Acum 2 luni

Ce comunitate reprezinta acest personaj (Arsenie Boca)? Poate cea a vietuitorilor din mnastirile ortodoxe,ramase in mare parte la ritualuri anacronice,la mentalitati protocroniste, fara deschidere spre viata reala, fara vocatia stiintei de carte si a stiintei in sine, fara adevarata iubire pentru umanitate. dar care si-a insusit fara sa clipeasca bunurile bisericii greco-catolice,biserica interzisa la ordinul lui Stalin in anul 1947,bunuri pe care a refuzat sa la retrocedeze ,in multe cazuri, dupa 1990, cand biserica greco-catolica a fost legal recunoscuta ca si cult crestin. ț ț
Raspunde

Barosanu

Acum 2 luni

Nu-mi dau seama dacă doriți un răspuns sau doar să vă afișați ignoranța și fobia față de Biserica Ortodoxă.
Raspunde

Trotineta

Acum 2 luni

Care valori, denigrarea este o valoare? Ce valori ale producătorilor promovează acest film? Aș dori un răspuns concret de la organizatorii Astra Film Festival.
Raspunde

Un sibian

Acum 2 luni

DACĂ e un VERITABIL film DOCUMENTAR, atunci (auto)CENZURA nu are ce căuta. Dar dacă e DOAR un pretext pentru a promova o viziune proprie ideologică, (anti) religioasă ... din partea regizorului, producătorului sau sponsorului acestui film atunci acest film nu ar trebui difuzat (selectat) într-un asemenea festival.
Raspunde

Auditorul

Acum 2 luni

Foarte corect comentariul!Rugam,pt o pozitie fara echivoc ca d-l Solomon,evreu,sa continue cu partea a 2-a,preoti(si intelectuali romani) condamnati sa fie 'anihilati' in temnitele comuniste de catre reprezentanti de seama evrei gen Ana Pauker,Vincze,Chisinevski,Bruckner,Walther,Nikolski,etc
Raspunde

Adina

Acum 2 luni

N-ai sa vezi niciodata. Corb la corb nu scoate ochii. Se pare ca evreii isi fac tot mai mult simtita prezenta in tara noastra dupa ce jumatate din parlamentari sunt evrei cu nume romanesti. Stiati asta? Pe unii ii cheama Aurescu, Bulai, Sor, Laufer etc. Majoritatea se dau mari romani, cuprinsi de interesul pentru binele Romaniei. Probabil ca s-au bagat deja si in industria filmului. Apropo, daca vor studia copiii in scoli istoria evreilor, de ce nu o studiaza si pe cea a tiganilor, armenilor, secuilor, tatarilor, turcilor, slovacilor etc. ? Foarte interesant asa, cum selecteaza guvernul asta tot ce are de a face cu evreii dar uita complet de alte etnii. Eu imi intrebari in contextul in care strabunica mea era evreica. Dar era femeie de treaba, nu ca lichelele astea corupte.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Michael

Acum 2 luni

Hop antisemitul! Pai cum nu!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nobody

Acum 2 luni

Hopa, inca un antisemit! Rusine domne!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nimeni

Acum 2 luni

Cum ii de sensibila popimea! Vai amar! Sa nu cumva sa se spuna adevarul despre mitul Boca...biserica romana e o institutie anapoiata, conservatoare, cu o istorie jalnica....iar dupa revolutie, a impanzit Romania cu bisericii de o arhitectura obscena
Raspunde

@Nimeni

Acum 2 luni

"anapoiata" ??? Look who's talking :)
Raspunde

Auditorul

Acum 2 luni

@micki &nimeni-unde vedeti voi doi in comentarii ,ura impotriva evreilor si a propietatilor lor sau a locasurilor lor de cult?Adica antisemitism, ca sa intelegeti intrebarea mea...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nimeni

Acum 2 luni

Pai nu sunt antisemiti domni? Adica, numai evrei pot vorbi rau de Boca, romanul nu! Comentarii penibile de oras penibil, daca astia ii sunt cetateni, ceilalti sunt indiferenti oricum..ah! Sunt Sibian.
Raspunde

Adina

Acum 2 luni

Eu personal nu am nimic cu evreii, mai ales ca am rude evreiesti. Dar poate e important sa fim atenti, asa cum facem si cu Ungaria sau Rusia, sa nu isi bage prea tare oamenii in pozitii inalte de unde pot influenta tara spre o directie care serveste doar interesului lor. De fapt aici e miezul problemei. Daca sunt oameni cinstiti care nu submineaza interesul Romaniei, e totul ok. Nu are nimeni nimic cu ei. Alte persoane publice: Ben Oni Ardelean, Alfred Simonis, Silviu Vexler Nils Schnecker Aurel Veiner Silviu Brucan Petre Roman Nati Meir (fost deputat) Ara*at ( ar fi aici multe de zis, dar nu e voie ca vine mosad-ul daca ciripesti...) etc. #numa'zic
Raspunde

Emil

Acum 2 luni

Taina si minciuna sunt batjocuri, nu adevarul. Parintele Arsenie Boca mergea la cursurile tinute de antropologul Francisc Rainer, era adept al metempsihozei, credea in reincarnarea sufletului. https://www.youtube.com/watch?v=w9AAI9iwvkM
Raspunde

@Emil Șoșo

Acum 2 luni

fake news
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un cititor

Acum 2 luni

Astra Film este o instituție parazit, condusă de impostori. Niște lipitori au ajuns din senin mari experți în cinematografie, cu aere de oameni de cultură dar care nu sunt în stare nici să se exprime corect în limba română. Festivalul lor progresist valorează exact atât cât valorează cel care-l patronează din înălțime. Unora ca aceștia nu poți sa le vorbești despre artă, morală sau cultură pentru că în bagajul lor intelectual nu există valori precum binele, frumosul, adevărul. Despre biserică au auzit doar la știri.
Raspunde

FITS

Acum 2 luni

La documentarea acestui film au lucrat câțiva studenți din Sibiu și Cluj, cel puțin trei au fost de la Institutul Teologic. Am văzut documentarea propusă și pot să afirm că filmul putea fi mult mai ofensiv decât e în forma actuală. Realitatea nu avantajează BOR
Raspunde

Victoria

Acum 2 luni

Felicitări, Astra Film! Am trecut, totuși, de cenzură!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus