Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Lapte, corn și fructe pentru elevii sibieni: A fost lansată o nouă licitație. Produsele ar urma să fie asigurate în următorii doi ani de studiu

Lapte, corn și fructe pentru elevii sibieni: A fost lansată o nouă licitație. Produsele ar urma să fie asigurate în următorii doi ani de studiu

O nouă procedură de achiziție publică a produselor lactate, de panificație și a fructelor/legumelor a fost lansată de autoritățile județene. De aceste produse ar urma să beneficieze aproape 40.000 de elevi sibieni în următorii doi ani de studiu.

„Finalizarea anului școlar 2022-2023 și expirarea acordurilor cadru a determinat demararea unei noi proceduri de achiziție publică”, scriu funcționarii în caietul de sarcini aferent anunțului de licitație publică. Titlul obiectului de achiziție este „Furnizarea și distribuția de lapte și produse lactate, de fructe și de produse de panificație în școli și grădinițe pentru perioada 2023-2025”, iar valoarea totală a contractelor este estimată la peste 31,5 milioane lei.

Consiliul Județean a anunțat, pe 6 septembrie, demararea procedurii de licitație publică prin care va asigura mere, lapte și corn pentru aproximativ 45.000 de copii din județul Sibiu. Deoarece au fost schimbate normativele de două ori de către Guvernul României, procedurile au fost întârziate, iar achiziția - respinsă. Reprezentanții CJ Sibiu au explicat pentru Turnul Sfatului că estimează că furnizarea produselor către elevi se va realiza la începutul anului 2024 (ianuarie 2024).

Licitația pentru laptele, cornul și fructele ce vor fi oferite elevilor sibieni este organizată în cadrul Programului pentru școli al României, al cărui obiective sunt, printre altele, conștientizarea preșcolarilor și a elevilor asupra unei alimentații sănătoase bazate pe consumul de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate; precum și deprinderea și fixarea unor obiceiuri alimentare sănătoase în rândul copiilor și prevenirea diferitelor afecțiuni de sănătate.

Astfel, potrivit informațiilor publice, pe parcursul săptămânii, unui preșcolar/elev i se acordă gratuit două porții de fructe și/sau legume, trei porții de lapte, două porții de produse lactate, și cinci porții de produse de panificație, cu încadrarea în sumele alocate cu aceste destinații: „Pentru asigurarea diversității, porția de fructe și/sau legume va fi însoțită de o porție de biscuiți și/sau covrigi uscați, iar porția de lapte și produse lactate va fi însoțită de corn și/sau baton”.

Conform reglementărilor Programului, limita valorică zilnică a produselor distribuite este de:

- 0,70 Iei pentru porția de fructe și legume;

- 1,11 Iei pentru porția de lapte de consum și produse lactate fără adaus de lapte praf;

- 0,65 Iei pentru porția de produse de panificație.

Beneficiarii acestui program sunt preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate și particulare acreditate și elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus