Artistul stradal Toni Varuti este nemulțumit după ce administrația din Sibiu a decis să-i mute pe Bulevardul Mihai Viteazu activitatea pe care înainte o desfășura pe Nicolae Bălcescu. Mimul care „timp de 15 ani a creat o relație frumoasă între el și copiii din Sibiu”, spune că decizia administrației de a-i muta activitatea este inexplicabilă și că se încearcă descurajarea activității unui artist stradal. De cealaltă parte, primăria Sibiu spune că încearcă de mai mulți ani să direcționeze evenimente și către zona cartierelor sibiene și că astfel de activități, precum cea practicată de mim, se transformă „într-un mod de a apela la mila publicului, o acțiune care reprezintă contravenție, fiind deranjantă pentru public”.
Toni Varuti face artă stradală de peste 25 de ani, iar Sibiul este primul oraș din România în care a reușit să le ofere oamenilor spectacole prin transformarea sa într-o statuie vie. Recent, administrația a decis însă să-i mute activitatea din centrul orașului pe Bulevardul Mihai Viteazu.
„După 15 ani, este o situație ridicolă din punctul meu de vedere, nici măcar nu vorbim despre a face bani, vorbim despre o situație de viață, vorbim despre o relație care s-a creat între mine și oraș, dar și între mine și oamenii din oraș.
Înainte mergeam la domeniul public și luam o autorizație pentru ocuparea domeniului public pe persoană. Au schimbat modalitatea și ne-au băgat pe noi, artiștii de stradă, la adunări publice, la aceeași secțiune cu cei care organizează adunări publice. Eu le-am cerut strada Nicolae Bălcescu, s-a întrunit o comisie care mi-a răspuns la o întrebare pe care eu nu am pus-o. Eu nu am întrebat dacă pot pe Mihai Viteazul, eu i-am întrebat dacă se poate pe Nicolae Bălcescu. Dacă-mi spuneau Nu, nu se poate, nu-i mai băgam în seamă deloc. Faptul că mi-au zis da se poate, dar nu pe Nicolae Bălcescu, ci pe Mihai Viteazu, asta mi se pare o mârlănie.
Ce înțelegem, că vor să facă în așa fel încât să ne descurajeze. Un artist de stradă e ușor de descurajat, mai ales un artist de stradă bun e ușor de descurajat, să nu mai vină în orașul tău pentru că se duce în alte orașe”, a spus artistul pentru Turnul Sfatului.
„Eu fac activitatea asta de 25 de ani”
Toni spune că face această activitate de 25 de ani, dar niciodată nu au existat probleme de acest gen.
„Eu fac activitatea asta de 25 de ani, mă cunoaște Europa. Activez din timpul Facultății, Facultatea de Psihologie pe care am terminat-o la Sibiu. Sunt foști profesori de la Sibiu care și acum se opresc și vorbesc cu mine. Lor nu le e rușine că elevul lor e „măscărici” cum ar spune alții.
Sibiul este primul oraș în România unde făcusem artă stradală, eu începusem deja de aproape zece ani. Am locuit în Italia, apoi în 2007 când toată lumea pleca înspre Occident eu m-am întors acasă”, a mai spus Toni pentru Turnul Sfatului.
Nu-și va continua activitatea la Sibiu
Întrebat dacă își va muta activitatea în noul loc ales de administrație, Toni spune că decizia este luată și că nu va mai activa la Sibiu.
„Răspunsul e indiscutabil nu. Sunt generații de copii care au devenit adolescenți și apoi părinți. În 14 ani se întâmplă treaba asta, există parcursul acesta. Am foarte mulți apropiați afectiv. Adolescentul e în general mai rebel, dar adolescentul care m-a cunoscut copil fiind nu mai e rebel cu mine, cu mine are o latură afectivă.
Nu există o justificare fiindcă e ca și când ei m-ar fi evaluat ca fiind un lucru urât ori asta pot să garantez că nu se întâmplă. Asta știu că nu sunt și știința mea vine din confirmarea pe care publicul meu mi-a dat-o”, a concluzionat aceasta.
Ce spune Primăria Sibiu
Reprezentanții primăriei spun că prin această decizie se încearcă tranzitarea evenimentelor din centrul istoric spre cartierele sibiene și că, de multe ori, aceste evenimente devin deranjante pentru public apelându-se la „mila” acestuia.
„În avizarea evenimentelor, Primăria Sibiu încearcă de mai mulți ani să direcționeze evenimente și către zona cartierelor sibiene, pentru a anima și aceste spații. Astfel, locația propusă de comisie pentru acest moment artistic este bulevardul M. Viteazu, o zonă comercială foarte populată și tranzitată de sibieni. Mai mult, astfel zona centrală, în care sunt încă amplasate terasele în condițiile vremii favorabile și unde au loc diverse festivaluri și alte acțiuni, devine de multe ori prea aglomerată, spre disconfortul sibienilor care vin în centru. În acest mod, prin direcționarea unor momente artistice către alte zone ale orașului, se dorește și o degrevare a zonei istorice și o ordonare a evenimentelor pe domeniul public. De asemenea, în avizarea acestui tip de momente artistice stradale, Comisia are în vedere și faptul că, de multe ori, acestea se transformă într-un mod de a apela la mila publicului, o acțiune care reprezintă contravenție, fiind deranjantă pentru public”.
Reamintim că în anul 2017 primăria municipiului Sibiu au retras autorizația de ocupare a domeniului public emisă pentru clovnul Buratino deoarece „agresa verbal trecătorii“. La scurt timp însă primarul Fodor a decis emiterea unui nou aviz de ocupare a domeniului public care să permită clovnului Buratino să își desfășoare activitatea.
Citește și: Cum motivează Primăria Sibiu suspendarea autorizației clovnului Buratino: agresa trecătorii
Redăm mai jos și răspunsul primăriei la solicitarea lui Toni.
Sursă foto: Toni Varuti/Facebook - Radu Benjamin
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: mim sibiu , toni varuti , Primăria Sibiu
Vizualizari: 8453
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Radu Magda-Vilcea
Acum 5 ore
Ilarie
Acum 5 ore
Un sibian
Acum 6 ore
Luminița Vaida
Acum 6 ore
Ioan