Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Artistul stradal Toni Varuti, nemulțumit de decizia Primăriei Sibiu de a-l muta pe Blvd. M. Viteazu. Primăria: Acest tip de momente artistice stradale se transformă într-un mod de a apela la mila publicului

Artistul stradal Toni Varuti, nemulțumit de decizia Primăriei Sibiu de a-l muta pe Blvd. M. Viteazu. Primăria: Acest tip de momente artistice stradale se transformă într-un mod de a apela la mila publicului

Artistul stradal Toni Varuti este nemulțumit după ce administrația din Sibiu a decis să-i mute pe Bulevardul Mihai Viteazu activitatea pe care înainte o desfășura pe Nicolae Bălcescu. Mimul care „timp de 15 ani a creat o relație frumoasă între el și copiii din Sibiu”, spune că decizia administrației de a-i muta activitatea este inexplicabilă și că se încearcă descurajarea activității unui artist stradal. De cealaltă parte, primăria Sibiu spune că încearcă de mai mulți ani să direcționeze evenimente și către zona cartierelor sibiene și că astfel de activități, precum cea practicată de mim, se transformă „într-un mod de a apela la mila publicului, o acțiune care reprezintă contravenție, fiind deranjantă pentru public”.

Toni Varuti face artă stradală de peste 25 de ani, iar Sibiul este primul oraș din România în care a reușit să le ofere oamenilor spectacole prin transformarea sa într-o statuie vie. Recent, administrația a decis însă să-i mute activitatea din centrul orașului pe Bulevardul Mihai Viteazu.

„După 15 ani, este o situație ridicolă din punctul meu de vedere, nici măcar nu vorbim despre a face bani, vorbim despre o situație de viață, vorbim despre o relație care s-a creat între mine și oraș, dar și între mine și oamenii din oraș.

Înainte mergeam la domeniul public și luam o autorizație pentru ocuparea domeniului public pe persoană. Au schimbat modalitatea și ne-au băgat pe noi, artiștii de stradă, la adunări publice, la aceeași secțiune cu cei care organizează adunări publice. Eu le-am cerut strada Nicolae Bălcescu, s-a întrunit o comisie care mi-a răspuns la o întrebare pe care eu nu am pus-o. Eu nu am întrebat dacă pot pe Mihai Viteazul, eu i-am întrebat dacă se poate pe Nicolae Bălcescu. Dacă-mi spuneau Nu, nu se poate, nu-i mai băgam în seamă deloc. Faptul că mi-au zis da se poate, dar nu pe Nicolae Bălcescu, ci pe Mihai Viteazu, asta mi se pare o mârlănie.

Ce înțelegem, că vor să facă în așa fel încât să ne descurajeze. Un artist de stradă e ușor de descurajat, mai ales un artist de stradă bun e ușor de descurajat, să nu mai vină în orașul tău pentru că se duce în alte orașe”, a spus artistul pentru Turnul Sfatului.

„Eu fac activitatea asta de 25 de ani”

Toni spune că face această activitate de 25 de ani, dar niciodată nu au existat probleme de acest gen.

„Eu fac activitatea asta de 25 de ani, mă cunoaște Europa. Activez din timpul Facultății, Facultatea de Psihologie pe care am terminat-o la Sibiu. Sunt foști profesori de la Sibiu care și acum se opresc și vorbesc cu mine. Lor nu le e rușine că elevul lor e „măscărici” cum ar spune alții.

Sibiul este primul oraș în România unde făcusem artă stradală, eu începusem deja de aproape zece ani. Am locuit în Italia, apoi în 2007 când toată lumea pleca înspre Occident eu m-am întors acasă”, a mai spus Toni pentru Turnul Sfatului.

Nu-și va continua activitatea la Sibiu

Întrebat dacă își va muta activitatea în noul loc ales de administrație, Toni spune că decizia este luată și că nu va mai activa la Sibiu.

„Răspunsul e indiscutabil nu. Sunt generații de copii care au devenit adolescenți și apoi părinți. În 14 ani se întâmplă treaba asta, există parcursul acesta. Am foarte mulți apropiați afectiv. Adolescentul e în general mai rebel, dar adolescentul care m-a cunoscut copil fiind nu mai e rebel cu mine, cu mine are o latură afectivă.

Nu există o justificare fiindcă e ca și când ei m-ar fi evaluat ca fiind un lucru urât ori asta pot să garantez că nu se întâmplă. Asta știu că nu sunt și știința mea vine din confirmarea pe care publicul meu mi-a dat-o”, a concluzionat aceasta.

Ce spune Primăria Sibiu

Reprezentanții primăriei spun că prin această decizie se încearcă tranzitarea evenimentelor din centrul istoric spre cartierele sibiene și că, de multe ori, aceste evenimente devin deranjante pentru public apelându-se la „mila” acestuia.

„În avizarea evenimentelor, Primăria Sibiu încearcă de mai mulți ani să direcționeze evenimente și către zona cartierelor sibiene, pentru a anima și aceste spații. Astfel, locația propusă de comisie pentru acest moment artistic este bulevardul M. Viteazu, o zonă comercială foarte populată și tranzitată de sibieni. Mai mult, astfel zona centrală, în care sunt încă amplasate terasele în condițiile vremii favorabile și unde au loc diverse festivaluri și alte acțiuni, devine de multe ori prea aglomerată, spre disconfortul sibienilor care vin în centru. În acest mod, prin direcționarea unor momente artistice către alte zone ale orașului, se dorește și o degrevare a zonei istorice și o ordonare a evenimentelor pe domeniul public. De asemenea, în avizarea acestui tip de momente artistice stradale, Comisia are în vedere și faptul că, de multe ori, acestea se transformă într-un mod de a apela la mila publicului, o acțiune care reprezintă contravenție, fiind deranjantă pentru public”.

Reamintim că în anul 2017 primăria municipiului Sibiu au retras autorizația de ocupare a domeniului public emisă pentru clovnul Buratino deoarece „agresa verbal trecătorii“. La scurt timp însă primarul Fodor a decis emiterea unui nou aviz de ocupare a domeniului public care să permită clovnului Buratino să își desfășoare activitatea.

Citește și: Cum motivează Primăria Sibiu suspendarea autorizației clovnului Buratino: agresa trecătorii

Redăm mai jos și răspunsul primăriei la solicitarea lui Toni.  

 

Sursă foto: Toni Varuti/Facebook - Radu Benjamin

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 8453

Adina Torop

de Adina Torop

Redactor

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

25 comentarii

Domnul mima

Acum 2 luni

Ce bine ca il gonesc pe el, care nu deranja pe nimeni, si chiar dadea o nota de sofisticare centrului, dar Buratino e tot acolo ....
Raspunde

Nonick

Acum 2 luni

Hai, ca asta mai era tolerabil, ca nu deschidea gura, dar pe clovnul ala penibil cu baloane de langa telefoane l-as zbura cat colo.

Raspunde

Nelsinho Sorostinean Arhitecti

Acum 2 luni

Adevarata manifestare culturala a burgului nostru! Ce artist! Ce public!
Raspunde

Marko

Acum 2 luni

Normal, dl Varuti nu este drojdier ca nenea cu baloane, și nici agasant cu comentariile lui de căcat.
Raspunde

Mihai

Acum 2 luni

Așa ați mutat și cerșetorii din centru în cartiere, mai exact pe Mihai Viteazu? Nu este zi fără 2-3 cerșetori sau unu care chiar doarme în cartier, la ING..
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ares

Acum 2 luni

Acest puturos (ca si Buratino) facea bani frumosi din bucuria copiilor so naivitatea parintilor. De ce nu ar face "spectacole de strada" in Piata Habermann, acolo au loc destul si nu deranjeaza pe nimeni. Foarte bine ca l-au mutat e M. Viteazul, acolo trebuia mutat si Buratino. Niste paraziti care nu vor sa munceasca. Sa muncim noi pentru ei? Sa ne ducem noi in fiecare zi la servici si sa platim impoziteke ca sa castige aceste loaze? Si asa centrul e plin de cersetori si hoti, mai veneau si astia cu mana intinsa.
Raspunde

Free_ag

Acum 2 luni

Probabil vroia madam Bokor pt activitatea soțului acel spatiu stradal de pe Bălcescu
Raspunde

Ceac Noris

Acum 2 luni

Daca nu cotizeaza la baronul Kir Yak nu are voie pe centru !
Raspunde

John Doe

Acum 2 luni

hahahaha bine ca nu s-au gandit sa fie ma atenti cui dau aporbarile pentru tonetele de inghetata! Ca acolo chiar era o problema de securitate nationala :))))))) Ba, cu cat citesc mai mult deciziile haotice ale primariei Sibiu cu atat rad mai copios :)))) Hai sictir.
Raspunde

Asa ceva...

Acum 2 luni

Bine ca recunoaste primaria faptul ca se aglomereaza prea mult in centru spre disconfortul cetatenilor...Problema insa este la numarul infinit de evenimente si festivaluri, care mai de care, la volumul muzicilor din centru. Cat despre relocarea spre cartiere, multumim frumos dar cred ca ar trebui cetatenii intrebati daca vor asta. Bine ca un artist stradal este problema...
Raspunde

Iio

Acum 2 luni

Mie mimul chiar nu mi se parea deranjant. Deranjant e Buratino, care pe langa ca e extrem de galagios, mai e si marlan. Ce-ar fi sa faca schimb, ca nu m-as supara zau sa nu-l mai vad la ochi pe acest personaj.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 luni

Este suficient sa iei la bani marunti adresa ''intocmita si redactata'' de dl cosilier ca sa-ti dai seama de nivelul de pregatire din institutie.Deschid o mica paranteza: cu siguranta nu este un caz singular.Fara sa observati am inchis paranteza.''Amplasare supraterana fara deteriorarea pavajului'',''predare-primire amplasament'',''obligatia de a avertiza si proteja publicul in cazul unor fenomene meteo extreme'' si multe alte aberatii.Presupun ca dl consilier si dl Secretar,alaturi de semnatarii predarii-primirii sint bine platiti si au tichete de masa si de vacanta ''la zi''.
Raspunde

Teo

Acum 2 luni

Lasati omul pe Corso,unde sunt turisti,nu pe M Viteazu unde sunt doar sibieni,care dupa cateva zile nici nu-l vor mai baga in seama.Bine ca cersetorii isi pot face veacul prin centrul istoric sau gara,unde dupa o razie, revin cu forte proaspete,nu putini insotiti si de copii.
Raspunde

Marko

Acum 2 luni

Păi Toni Varuti nu-i drojdier ca domnul cu baloane, și nici agasant cu comentariile lui fără rost, normal că l-au mutat
Raspunde

B

Acum 2 luni

Dar pe Mihai Viteazu e plin de cerșetori și de vânzători de flori, porumb ș.a. agresivi și insistenți și nu am văzut vreodată poliția locală să îi deranjeze
Raspunde

Csibianul

Acum 2 luni

Si pe Mihai Viteazu nu apeleaza la "mila" publicului?
Raspunde

Mihai

Acum 2 luni

Publicul: sa nu mai fim tampiti Primaria: ba da
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 2 luni

Ciudat,dar pe M.Viteazu chiar pare să devina o activitate de mila publicului.Pe Bălcescu sau Piața Mare era o atracție și pentru turiști dar și pentru cei care aleg sa vina cu copii la o plimbare in centru.
Raspunde

Claudiu

Acum 2 luni

Diferenta o face faptul ca pe clovn il poti "convoca" (prodomo, hehe) pe la zile onomastice si alte party uri la locuri de joaca odata ce depinde de tine si de pixul tau de functionar in primarie tau pentru urmatoarea autorizare. Pe cand cu mimul nu ai ce face la evenimente Asta e logica simpla prin care la unule muma si la altul ciuma, primaria
Raspunde

Giurgiu ioan

Acum 2 luni

Dumnezeule Primăria Sibiu chiar își bate joc de oameni aceasta statuie vie nici măcar nu face mizerie sau gălăgie dar ținem toate mumiile in fruntea statului
Raspunde

Leonard

Acum 2 luni

Afară cu Buratino din Centru Toni Veruti trebuie să rămână pe Centru Argumente sunt destule în acest sens . Reprezentanții TS ar trebui să îl ajutați pe acest domn Veruti Buratino nu are ce căuta pe Centru este un om care vorbește mult și prost .
Raspunde

Maria Munteanu

Acum 2 luni

Suntem la mana incompetenților care ne conduc. Jos arta, trăiască kitch-ul! Îmi pare rău pentru tine, Toni! Și pentru noi :(
Raspunde

Xxx

Acum 2 luni

I as recomanda sa intre in politica. Doar am mai avut unul de asta care a ajuns ministru!!!
Raspunde

X-ulescu

Acum 2 luni

Pe Nicolae Balcescu "este un mod de apela la mila publica". Dar pe Mihai Viteazu ar fi alt "mod"? Dar cu cei care apeleaza la mila publica pe N. Balcescu intr-un mod tot mai agasant si, uneori, agresiv, ce vor face? Am stat la o terasa iar, in mai putin de o ora, au venit 3 cersetori. Unul dintre ei, in jur de 20 de ani, nu voia sa paraseasca incinta nici la insistentele sefului de local, incercand sa-l provoace pe acesta sa devina agresiv cu el ca sa inceapa scandalul
Raspunde

Leonard

Acum 2 luni

Păcat că o Redacție ca ceea a Turnul Sfatului nu prezintă problema cerșetorilor din Zonele Sibiu . Nu doar Redacția Turnul Sfatului , aici mă refer la toate Redacțiile Ziarelor Sibiene Online care trebuie să se unească măcar odată pe lună și să prezinte cititorilor , PMS , CJS , pe masă problemele reale ale Sibiului sau Județului Sibiu S-au împânzit orașul de cerșetori. Vă rog din suflet rezolvați această problemă Gară , Bulevardele Sibiului , Centrul Istoric al Sibiului este plin de cerșetori mai ales Seara . Poliția Locală chiar nu face nimic . Chiar nu vă este Rușine. Pe bune ? Faceți razii că de aceea aveți program de la 06:00-18:00 și de la 18:00-06:00 ca să munciți și să înlăturați aceste metehne ale societății. Este strigător la cer ce se întâmplă. Am deviat de la subiect dar revin asupra mutării Domnului Varuti pe Blv . Mihai Viteazul este incorect ce se întâmplă. Mutati-l pe Buratino acolo . Ce naiba . Vă rog din suflet .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus