Marţi,
05.12.2023
Partial Noros
Acum
-2°C

Protecția Consumatorilor Sibiu: Toate reclamațiile întemeiate sunt soluționate în favoarea consumatorilor

Protecția Consumatorilor Sibiu: Toate reclamațiile întemeiate sunt soluționate în favoarea consumatorilor

Toate reclamațiile întemeiate făcute de consumatori sunt rezolvate în favoarea lor, potrivit reprezentanților Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC). Pe de altă parte aceștia precizează că aproape 40% din reclamații sunt clasate fie pentru că nu respectă condițiile de depunere, fie nu intră în sfera de competență a instituției.

Potrivit unei informări făcute de reprezentanții CJPC către Turnul sfatului, toate reclamațiile întemeiate făcute de consumatori sunt rezolvate în favoarea lor, însă foarte multe sunt clasate fie din cauză că nu respectă condițiile de depunere, fie nu ține de competența instituției rezolvarea lor.  

„Toate reclamațiile sunt soluționate în favoarea consumatorilor atunci când ele sunt întemeiate. Din nefericire, un număr mare de reclamații depuse (aproape 40% dintre ele) sunt fie clasate din cauza nerespectării condițiilor de depunere a acestora, fie nesoluționabile (nu intră în sfera de competență a instituției noastre). Cercetarea reclamațiilor se face conform prevederilor legale în vigoare, iar unde acestea sunt respectate de către operatorii economici, și în consecință aspectele reclamate depășesc cadrul legal, acestea sunt concluzionate neîntemeiate”, transmit reprezentații CJPC Sibiu.

Aceștia recomandă ca reclamațiile să fie făcute doar după ce s-a încercat soluționarea acestora cu operatorul economic.

„Referitor la depunerea reclamațiilor, se recomandă să apelați la această modalitate numai după ce încercați să rezolvați amiabil problema cu operatorul economic care a comercializat produsul sau a prestat serviciul. În situația în care nu ați ajuns la o înțelegere cu vânzătorul sau cu administratorul unității, atunci puteți să depuneți o reclamație”, mai spun cei de la CJPC.

Cele mai frecvente greșeli făcute de reclamanții sibieni

Potrivit celor de la CJPC, printre cele mai frecvente greșelile întâlnite la cei care depun sesizări se numără reclamații care nu sunt însoțite de toate documentele necesare, nu există cadrul legislativ care să prevadă returnarea bunurilor achiziționate în magazine (pentru achizițiile on-line acestea pot fi returnate fără motiv în termen de 5 zile de la achiziționare), achiziționarea de bunuri online de pe site-uri din afara Uniunii Europene ori reclamații pentru defecte apărute în perioada de garanție fără ca acestea să fie cuprinse de garanție (a se verifica specificațiile din Certificatul de Garanție) sau pentru utilizarea necorespunzătoare a acestora.

Peste 1.200 de reclamații depuse de sibieni

Până la data de 27 septembrie 2023 la sediul CJPC Sibiu s-au inregistrat 1.259 de reclamații.

În ceea ce privește sesizările depuse de către consumatori, cele care întrunesc condițiile pentru a fi considerate ca întemeiate, au fost soluționate favorabil, în funcție de neconformitățile/serviciile reclamate, astfel: consumatorilor restituindu-se contravaloare produselor/serviciilor, li s-a schimbat/reparat produsul. 

Cercetarea sesizărilor/reclamațiilor depuse de către consumatori  se face conform prevederilor legale în vigoare, iar unde aspectele reclamate depășesc cadrul legal, acestea sunt concluzionate neîntemeiate.

Cum depui corect o reclamație

În contextul prezentat mai sus sibienii trebuie să știe o serie de pași care trebuie respectați atunci când depun o reclamație pentru ca aceasta să poată fi soluționată.

Astfel, pentru a depune o reclamație aceasta este formulată în nume propriu și trebuie să fie însoțită de documente justificative care să ateste relația comercială cu operatorul reclamat (contract, factură, bon de casă).

Reclamațiile şi sesizările adresate ANPC pot fi depuse doar de către consumatori persoane fizice. Divergențele între operatorii economici nu intră în sfera de competenţă a Autorităţii Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Pot fi depuse reclamații doar pentru operatorii economici cu personalitate juridică în România.

Pentru operatorii economici cu sediul în afara României (în alte state membre ale EU, plus Norvegia, Islanda și Marea Britanie) consumatorii sunt rugați să se adresați Centrului European al Consumatorilor din România.

Pentru operatorii economici cu sediul în afara Uniunii Europene nu se pot soluționa reclamațiile depuse, ANPC neavând posibilitatea de a-i verifica.

Se recomandă depunerea reclamație pe site-ul ANPC, https://sesizari1.anpc.ro/.

Despre procedura generală privind rezolvarea reclamaților consumatorilor puteți citi AICI.   

Sursa foto: Facebook ANPC

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

Ela

Acum 2 luni

Si unde e stirea? Ar fi fost culmea sa fie solutionate in defavoarea consumatorilor. Reclamatiile intemeiate, desigur! :)))
Raspunde

Mno

Acum 2 luni

Nu ne interesează pe noi astea!! Va rog sa ne spuneti dacă doamna Amalia e bine, sănătoasă , noi speram sa rămână acolo încă 20 de ani cel puțin, și după ca va iasi din sistem pe cale naturală , sa o clonați , ca ANPC nu poate exista fără ea. Cel puțin așa pare, de nu o poate mișcă nimeni de acolo …
Raspunde

Dobrin ionut

Acum 2 luni

Buna seara.A-m depus la Anpc Sibiu o sesizare in legatura cu Hornbach Sibiu acum 2 luni.a-m depus copii bonuri fiscale.contracte prestari servicii.poze cu dovezi.nu a-m primit nici un raspuns.sunt2 saptamani de cand a-m depus alta sesizare prin care intreb de ce nu mi se da un raspuns.nimic.stie si d-l Deleanu.are toate dovezile .trebuia sa publice un articol.dar nu a facut-o.
Raspunde

Emil

Acum 2 luni

Hiba romanilor este gena natiei de ciorditor favorizata prin lege si constitutie.
Raspunde

Forest Gump

Acum 2 luni

Doamna Amailia minte cum respira. Primarul din Turnu Rosu a redus abuziv presiunea in retea acum un an si m-a lasat fara apa. Fiind singurul afectat, am sesizat ANPC Sibiu. Stiti de ce au clasat sesizarea? Pentru ca nu aveam contract cu Apa Canal Turnu Rosu, asta desi aveam facturi lunare timp de 10 ani. Oricine stie ca factura tine loc de contract, doar doamna Amalia nu stie. Le-am facut sesizare la Bucuresti, ce credeti? Au retrimis sesizarea la Sibiu, am reclamat lupul si ei m-au trimis din nou tot la el.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus