Consiliul Județean Sibiu a contestat decizia Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) prin care a anulat licitația pentru construirea stațiilor de transfer și a celor de colectare a deșeurilor cu aport voluntar. În același timp, MIPE refuză să facă publice motivele care au dus la respingerea procedurii.
Pe data de 29 august 2023, a fost publicat anunțul de atribuire pentru obiectul de achiziție „Proiectare (faza PT), Asistență tehnică din partea proiectantului și Execuția lucrărilor pentru componenta „Construire Stații de transfer de Agnita și Avrig și Centre de Colectare a deșeurilor cu Aport Voluntar la Avrig, Agnita, Sibiu, Mediaș și Cisnădie””, cu rezultatul „Lot neatribuit”.
Motivul anulării licitației, specificat în platforma de achiziții publice, era explicat în felul următor: „Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis adresa nr.138082/18.08.2023 înregistrată la CJS sub nr. 8154/21.08.2023 prin care ne informează că proiectul nu a primit finanțare. Potrivit clauzei suspensive în cazul în care, indiferent de motive, angajamentele/creditele bugetare nu vor fi alocate, pe o perioada de 6 luni de la data încheierii Raportului procedurii și soluționare definitivă a eventualelor contestații, procedura de atribuire se va anula de drept”.
La începutul lunii am transmis o solicitare funcționarilor ministerului în care am cerut copia adresei transmisă Consiliului Județean Sibiu pentru a face cunoștință cu conținutul acesteia, respectiv cu motivele respingerii licitației. Cu alte cuvinte, am dorit să aflăm la ce „abateri grave” de la prevederile legislative face referire ministerul.
Amintim că peste 100 de milioane de euro au fost ratați de județul Sibiu pentru a dezvolta sistemul de gestionare a deșeurilor. Pe lângă alți aproximativ 500.000 de euro plătiți pentru consultanță unei firme din Cluj.
Din cele 107 milioane de euro sibienilor le erau promise punerea în funcțiune a unei instalații de digestie anaerobă a deșeurilor biodegradabile, a unei stații de tratare mecanică și recuperare a energiei, modernizarea stației de sortare de la Șura Mică, construirea a două stații de transfer a deșeurilor (la Avrig și Agnita), construirea a cinci centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar (la Avrig, Agnita, Sibiu, Mediaș și Cisnădie) și achiziția a aproximativ 114.000 de pubele pentru colectarea deșeurilor reciclabile și biodegradabile.
Până la urmă, proiectul s-a redus, iar în februarie 2023, Consiliul Județean Sibiu a lansat licitația pentru proiectarea și execuția CAV-urilor și a stațiilor de transfer, licitația pentru managementul și publicitatea acestui proiect, licitația pentru achiziția sutelor de mii de pubele. La toate licitațiile au fost depuse și oferte, pentru CAV-uri și stații de transfer cei de la CJ Sibiu prezentând drept o reușită faptul că au depus oferte cei de la Con-A și Total NSA.
Doar că pe 18 august 2023, același Minister al Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE) trimitea o adresă Consiliului Județean Sibiu prin care erau anunțați că nici proiectul redus de la 107 la 22 de milioane de euro nu va primi bani: documentația era prost întocmită.
Astfel, licitația pentru construirea celor cinci CAV-uri și a stațiilor de sortare, precum și cea pentru managementul și publicitate au fost anulate.
Citește pe larg despre acest subiect aici: Ce-au construit Bottesch și cu Cindrea nu poate dezvolta Cîmpean: adio, 107 milioane de euro! „Vă mulțumesc foarte mult pentru participare, multă sănătate, la revedere!”
Reprezentanții ministerului au refuzat să ne spună care a fost conținutul adresei pe care au transmis-o CJ Sibiu, pe motiv că nu ar fi o informație de interes public.
„Adresa pe care o solicitați, nr. 138082/18.08.2023, prin care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene - Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare a comunicat Consiliului Județean Sibiu faptul că, în urma evaluării, proiectul „Construire Stații de transfer la Agnita și Avrig și Centre de Colectare a deșeurilor cu Aport Voluntar la Avrig, Agnita, Sibiu, Mediaș și Cisnădie” a fost respins de la finanțare, nu constituie informație de interes public, în sensul prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare” – ne-au răspuns funcționarii MIPE.
Aceștia au mai adăugat că astfel de documente prin care se comunică beneficiarilor rezultatul evaluării a proiectelor depuse pentru finanțarea din fonduri europene nerambursabile „nu intră în Lista documentelor de interes public (...)”.
Mai aflăm însă din răspunsul MIPE că reprezentanții CJ Sibiu au contestat respingerea licitației:
„Mai mult decât atât, având în vedere faptul că, în prezent adresa de respingere nr. 138082/18.09.2023, invocată în solicitare, prin care se comunică Beneficiarului rezultatul evaluării Cererii de finanțare având ca obiect proiectul „Construire Stații de transfer la Agnita și Avrig și Centre de Colectare a deșeurilor cu Aport Voluntar la Avrig, Agnita, Sibiu, Mediaș și Cisnădie”, face obiectul contestației nr. 20145/18.09.2023, intră sub incindența excepției reglementate de art. 4 alin. (3) din Regulamentul Comisiei Europene nr. 1049/2001, cu modificările și completările ulterioare, care prevede că în situația în care documentul solicitat este supus deliberării instituției emitente nu poate fi comunicat”.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 2799
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Mihai tanase
Acum 1 oră
Asa ceva...
Acum 2 ore
Carcotel
Acum 2 ore
Carcotel
Acum 2 ore
Bebe