Sâmbătă,
09.12.2023
Innorat
Acum
0°C

Primarul din Micăsasa anunță că va bloca lucrările firmei care face cercetări ale subsolului pentru Romgaz. „Ne-au mințit. Ne-au spus că nu vor folosi material exploziv”

Primarul din Micăsasa anunță că va bloca lucrările firmei care face cercetări ale subsolului pentru Romgaz. „Ne-au mințit. Ne-au spus că nu vor folosi material exploziv”

Primarul din Micăsasa, Timotei Păcurar, se arată serios preocupat cu privire la intențiile firmei Prospecțiuni SA de a desfășura lucrări de cercetare a subsolului pe teritoriul comunei. Acesta spune că va încerca prin toate mijloacele legale să împiedice activitatea companiei, care colectează date geofizice pentru Romgaz, menționând că în discuțiile personale a fost asigurat că nu se vor folosi material explozibil, dar că aceștia „ne-au mințit”. Potrivit primarului, firma are în plan să cerceteze peste 90% din teritoriul comunei.

Amintim că Romgaz a primit avizul statului pentru un proiect geologic, în cadrul căruia vrea să execute lucrări seismice 3D în județele Sibiu și Alba. Scopul acestora este de a evalua în detaliu zonele și a explora potențialele capcane de hidrocarburi. Este vorba de o investiție de 10 milioane de lei. Proiectul de achiziție a datelor geofizice tridimensionale (3D) din perimetrul RG03 Transilvania Sud din județele Sibiu și Alba a fost depus la Agenția pentru Protecția Mediului, în vederea obținerii acordului de mediu.

Potrivit memoriului de prezentare depus la APM Sibiu, proiectul are la bază Acordul de concesiune încheiat între Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) și S.N.G.N. Romgaz S.A., un parteneriat care a fost aprobat și modificat pe parcursul anilor, ultima schimbare semnificativă fiind adusă prin Actul adițional nr. 6, aprobat prin Hotărâre de Guvern în 2021. ANRM a acordat, de asemenea, un aviz favorabil pentru activitatea de lucrări seismice 3D la sfârșitul lunii august 2023.

Achiziția de date geofizice 3D se realizează cu ajutorul unor tehnologii care utilizează două metode principale: detonarea controlată și vibrarea controlată. Aceste tehnici permit generarea unor unde elastice la suprafața solului, care pătrund în subsol și oferă informații valoroase despre structura geologică a acestuia, explică autorii memoriului. Aceștia precizează că activitatea are un impact nesemnificativ asupra mediului.

Citește și: Noi zone de interes pentru Romgaz în județul Sibiu. Compania va analiza subsolul pentru a explora „potențialele capcane de hidrocarburi”

Lucrările de achiziție a datelor geofizice 3D se desfășoară pe o suprafață impresionantă de aproximativ 250 km², acoperind mai multe unități administrativ-teritoriale din județele Sibiu (Axente Sever, Copșa Mică, Micăsasa și Șeica Mică) și Alba (Blaj, Cenade, Cetatea de Baltă, Jidvei, Sâncel, Șona și Valea Lungă).

„Ne-au mințit”

Primarul comunei Micăsasa, Timotei Păcurar, spune că știe bine „istoria controversată a companiei”, amintind despre conflictele de acum 10 ani pe care firma le-a avut în zonă cu localnicii. Totodată, acesta spune că într-o discuție recentă cu reprezentanții firmei Prospecțiuni SA, primarul a întrebat explicit dacă aceștia intenționează să utilizeze explozive în lucrările lor, precizând că a fost asigurat că nu va fi cazul. „Cu toate acestea, ulterior, angajații companiei au confirmat că vor utiliza explozive, dezvăluind astfel o discrepanță majoră între informațiile primite și realitatea din teren”, ne-a spus primarul.

Acesta a făcut apel și la locuitorii comunei să blocheze activitatea companiei.

„Având în vedere ca reprezentanții Prospecțiuni SA au mințit și au omis să ne spună că în urma achiziției de date geofizice se va folosi material exploziv, eu personal nu sunt de acord și va îndemn și pe voi să vă opuneți. O să fac tot ce îmi stă în putere să protejam acest pământ. Vă mulțumesc” – a scris Păcurar pe pagina sa de Facebook.

Întrebat de Turnul Sfatului care vor fi metodele la care va apela pentru a bloca activitatea companiei, Păcurar a spus că nu va acorda aprobări pentru lucrările pe drumurile și terenurile proprietate ale primăriei. Mai mult, primarul îndeamnă oamenii să nu semneze acorduri cu firma Prospecțiuni și să se opună acestor activități. Timotei Păcurar a subliniat că va aduce această problemă în dezbatere și în cadrul Consiliului Local și consideră că aleșii locali vor susține protejarea mediului și a intereselor pe termen lung ale comunității.

Potrivit primarului din Micăsasa, acesta urmează să discute cu primarul din comuna vecină, Valea Lungă, din județul Alba, care e gata să facă front comun împotriva colectării datelor geofizice prin metoda detonării. „Am căzut de acord că o să ne vedem probabil azi sau mâine să găsim un plan să luptăm împreună. Adică facem front comun cu domnul primar”. 

Păcurar ne-a mai spus că aproximativ 95% din tot teritoriul comunei ar urma să intre în analizele celor de la Romgaz. „Noi avem 72 km pătrați și cred că undeva la 65 km pătrați vor să exploreze. Nu-i sănătos să facă treaba asta, să ne bombardeze tot satul. Ok, știu că o face în în jos, în subsol, și cu unde; înțeleg și eu situația, dar în locuri unde s-a făcut treaba asta ulterior au apărut tot felul de probleme. Interesul meu e să protejez satul”, ne-a mai spus Timotei Păcurar.

O problemă veche

Acum 10 ani, angajații Prospecțiuni SA au sondat terenul în căutare de gaze naturale în satele de pe Valea Hârtibaciului și zona Moșna. Mai mulți sibieni s-au opus acestor activități, care constau în prezența reprezentanților firmei pe terenurile private ale lor. Spre exemplu, angajații actorului Florin Călinescu i-au dat afară pe reprezentanții companiei de pe proprietatea sa din Moșna. Apoi este bine cunoscut protestul unui sas Moșna, Willy Schuster, care are o fermă ecologică în comună. În 2013, acesta a blocat drumul, pentru a nu permite accesul utilajelor de la Prospecțiuni SA pe terenurile sale. Bărbatul credea atunci că aceștia ar căuta gaze de șist. Fermierul și-a pus pe mașină un banner cu sloganul „Țăranii împotriva gazelor de șist”.

Ulterior, compania Prospecțiuni SA a susținut că nu folosește, în activitatea sa din județul Sibiu, nici freze pentru forarea la mari adâncimi și nici substanțe chimice. „(...) Prospecţiuni face, prin mijloace tehnice specifice, o „ecografie a pământului”, care nu afectează fizic sau ecologic mediul înconjurător. De asemenea, trebuie menţionat că activitatea de prospectare din judeţul Sibiu nu vizează explorarea gazelor de şist”, a transmis managerul departamentului de marketing și comunicare al companiei, Andra Sas, ca reacție la protestul lui Schuster.

Citește și: Cine a ratat "războiul" de la Moșna?

Precizăm că Prospecțiuni SA a anunțat publicul interesat că desfășoară lucrări de achiziție date geofizice tridimensionale 3D în mai multe zone ale țării, printre care județele Mureș, Bistrița-Năsăud, Sibiu și Alba.

Fotografie principală: Vedere spre Micăsasa, FOTO: Lungu Claudiu/Wikipedia

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 20434

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

8 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marius

Acum 2 luni

Inca un primar "dastept" de bubuie, asemenea celor de la VAslui care acum plang dupa gazele respective si banii care ar fi venit la bugetul local. Cat despre mirobolantul de primar care n-a vazut in viata lui si nu stie ce inseamna o cartografiere utilizand utilajele respective, ce sa mai spui? ...... Multi chemati putini "alesi"! Aleluia si-un praz verde!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ron

Acum 2 luni

Corect! Cum bine descriau cei de la Catavencii actiunea celor din Vaslui si spuneau ca prin blocarea prospectiunilor si exploatarii " au ratat sansa de a evolua la mersul biped si trei mese pe zi"! Asa ca asta i asteapta si pe astia de la noi
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Io@ron@marius

Acum 2 luni

Atâta prostie la un loc, mai rar. Mai informati-va!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

John

Acum 2 luni

Din păcate aceasta-i mentalitatea tuturor primarilor cu excepții de le poți numărul pe degete. Nu vor dezvoltarea comunităților dacă nu le iese și lor șpagă. Nu accepta investitori ca să nu-i încurce în afacerile lor cu oi,vaci,pasuni,padure .Zilierii de pe lângă ei habar n-au ca pot fi angajați de un investitor care este alungat ,încurcat descurajat sa dezvolte ceva pentru a avea un viitor,chiar ei .Vedeți toate comunele ,orașele mici, cum se depopuleaza și dispar.In gândul aceasta este :"Sa nu vina nimeni sa nu ne încurce."citat din discuția cu un primar. .
Raspunde

Hai Liberare!

Acum 2 luni

Foarte bine a făcut primarul! Cinste lui! Așa ar trebui toți primarii din toate județele vizate de Romgaz să se opună acestor prospecțiuni. Vedem ce se întâmplă în Județul Gorj, unde sunt cutremure zilnice... Să dăm și gazul din Ardeal, care a mai rămas ne-extras, pe nimica străinilor de la E.On sau Enel?! Oare pentru generațiile viitoare să nu le mai lăsăm niciun zăcământ, nicio bogăție a subsolului?!
Raspunde

Anghel

Acum 2 luni

N-am vazut vreo "explicatie". Primarul "stie el mai bine care-i treaba", habar n-are ce se face într-un studiu si n-a scos la vedere vreo opinie de om priceput (geolog, petrolist, ...). Si probabil mai e ceva: daca se vor amplasa sonde, proprietarii terenurilor respective vor primi chirie, nemaiavând nevoie de eventuale pomeni de la primarie. Si mai e ceva: legea nu permite "represalii" la adresa celor care se opun la ceva bun pentru comunitate, de exemplu cei care nu vor depozit de deseuri sa nu mai fie serviti de firma de salubritate, cei care nu vor hidrocentrale sa primeasca energie electrica doar între orele în care furnizeza fotovoltaicele, s.a.m.d.
Raspunde

Ioan

Acum 2 luni

La Vatra Dornei în urma unor astfel de ,,prospecțiuni " s-au distrus mofetele de apă minerală . Astfel binefacerile dăruite omului de Dumnezeu au fost batjocorite! Câte izvoare de apă minerală sau câte fântâni cu apă potabilă au fost ,,aranjate" în urma unor ,, prospecțiuni " , numai Dumnezeu știe!
Raspunde

Ion

Acum 2 luni

Eu cred caeste foarte destept si stie ce înseamnă cu adevarat aceste gaze de sist. Contaminarea apei freatice (nu ca nu ar fi). Bravo lui pt mine este intradevar destept. Doamne ajuta tuturor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus
https://fmipa.unesa.ac.id/produk/slotpulsa/
https://fmipa.unesa.ac.id/produk/togel/
https://pmnaker.singkawangkota.go.id/products/pulsa/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/pulsa/
https://inspektorat.tanatidungkab.go.id/produk/situs-toto/
https://inspektorat.tanatidungkab.go.id/produk/slot-toto/
https://inspektorat.tanatidungkab.go.id/produk/slot-pulsa/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/slotnexus/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/sbobet/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/kbtt/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/slot-kamboja/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/mposlot/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/nuri77/
slot bonus
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/togel-cambodia/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-nexus/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-mpo/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-toto/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/SLOT-BNI/
https://statik.unesa.ac.id/simbajanesa/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-slot-888/
https://dev-tkdn.bki.co.id/produk/nuri77/index.php/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/archive/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/web/
https://semnasbiologi.conference.unesa.ac.id/slotpulsa/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/slotpulsa/
https://portal.webguruawards.com/situsgemilang77/
https://siasy.uin-suska.ac.id/vendor/slotpulsa/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/nr/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/ks/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/mp/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/gm/
https://pmnaker.singkawangkota.go.id/products/toto/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/pulsa/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/thailand/
https://e-learning.poltekpel-banten.ac.id/slot-thailand/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/slot4d/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/toto/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/slot777/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/slot-deposit-dana/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/slot-toto-togel/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/gemilang77/
https://rsudhanafie.bungokab.go.id/products/pulsa5000/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-dana/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-pulsa/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-qris/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-thailand/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot77/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot777/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot88/
https://elearningfis.unimed.ac.id/situs-toto/
https://elearningfis.unimed.ac.id/toto-macau/
https://elearningfis.unimed.ac.id/pulsa/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-gacor/
https://e-learning.poltekpel-banten.ac.id/slot-thailand/
https://dishub.singkawangkota.go.id/products/gemilang77/
https://ecsfrtest.mycloudportal.net/produk/situs-togel/