Marţi,
05.12.2023
Innorat
Acum
-3°C

„Ne vrem mimul înapoi”, petiție pentru aducerea artistului Toni Varuti în centrul Sibiului. „În secunda doi sunt la Sibiu dacă primesc acea aprobare”

„Ne vrem mimul înapoi”, petiție pentru aducerea artistului Toni Varuti în centrul Sibiului. „În secunda doi sunt la Sibiu dacă primesc acea aprobare”

„Ne vrem mimul înapoi și îl vrem în Piața Mare” este titlul petiției semnată de peste 700 de oameni care își doresc ca activitatea artistului Toni Varuti să fie mutată din nou în centrul Sibiului. După 15 ani, administrația din Sibiu a decis să-i mute pe Bulevardul Mihai Viteazu activitatea pe care înainte mimul o desfășura pe Nicolae Bălcescu. Văzând petiția și reacțiile din partea oamenilor, Toni spune că „în secunda doi” ar ajunge la Sibiu dacă i s-ar permite din nou să-și susțină momentele de spectacol în centrul Sibiului. 

Citește și: Artistul stradal Toni Varuti, nemulțumit de decizia Primăriei Sibiu de a-l muta pe Blvd. M. Viteazu. Primăria: Acest tip de momente artistice stradale se transformă într-un mod de a apela la mila publicului

Artist stradal de peste 25 de ani, Toni Varuti spune că reacția oamenilor care au creat această petiție a fost una extrem de frumoasă, mai ales pentru că de-a lungul timpului a creat o legătură puternică cu Sibiul.

„Am ajuns acasă, am fost la Brașov în weekend, am devenit brașovean din sibian, toată lumea îmi zice te-am văzut în Sibiu, ești mimul din Sibiu. Am văzut comentariile, nimic nu poate fi mai important pentru un artist decât să simtă că oamenii îl vor și că ceea ce am făcut împreună acolo a fost bine și că ne-am simțit bine, nici nu mai contează ce vor ei să facă acum.

În secunda doi sunt la Sibiu dacă primesc acea aprobare fiindcă din punct de vedere afectiv sunt foarte apropiat de oraș. Nu pot în perioada 13-15 octombrie fiindcă am deja un angajament, merg la Zilele Orașului Oradea. Dacă s-ar întâmpla această aprobare aș veni în Sibiu cu siguranță”, a spus artistul pentru Turnul Sfatului.

„Un artist de stradă nu cere nimic nimănui, dimpotrivă, acceptă”

Toni a vorbit și despre faptul că un artist stradal nu cere mila publicului, ci dimpotrivă, el oferă ceva acestui public.

„Vreau să vă mai spun un lucru pe care nu l-am prea luat noi în seamă, într-unul dintre punctele aprobării lor scrie că nu se permite strângerea de fonduri pe solul public. Ce înseamnă asta? Înseamnă că dacă și ei îmi dau în centrul Sibiului aprobare îmi vor spune că nu am voie să strâng fonduri publice, că nu am voie să pun șapoul, căciula și că am voie doar să mă manifest.

Un artist de stradă nu cere nimic nimănui, dimpotrivă, acceptă, e vorba de acceptare a ofertei dumneavoastră pe care o fac voluntar sau pot să nu accept pentru că să oferi ceva cuiva e mai greu decât să iei. Să iei e foarte simplu”, a mai spus acesta.

Până în acest moment peste 700 de persoane au semnat petiția prin care își doresc ca mimul să fie readus în centrul Sibiului.

Redăm mai jos textul petiției care poate fi semnată aici.

„Timp de aproape 15 ani locuitorii - sau doar iubitorii - orașului Sibiu au apreciat și s-au bucurat de prezența mimului Toni Varuti, cunoscut de toți cu numele de Charlot de Sibiu. Printr-o recentă hotărâre, administrația orașului Sibiu a impus lui Toni Varuti să nu mai propună publicului reprezentația sa artistică în centrul orașului, pe strada pietonala N. Bălcescu - Piața Mare ,unde eram cu toții obișnuiți să-l întâlnim, trimițându-l într-o zona rezidențială, departe de centrul istoric frecventat la pas de noi și de turiști.

O hotărâre inexplicabilă, care nu poate fi justificată cu interesul sau binele orașului sau al publicului, adică al nostru, al celor care locuim sau care doar vizităm acest oraș european. Este de notorietate faptul că oriunde în România sau în Europa artiștii de stradă își desfășoară reprezentațiile în centrele istorice, pe bulevardele sau în piețele centrale, cu afluență de persoane, în zonele care prin arhitectură și activități prezintă un interes cultural-artistic și de divertisment pentru public, în special în perioada desfășurării de festivaluri, concerte, spectacole .Aceasta a fost realitatea și pentru Sibiu, iar prezența lui Toni Varuti a fost de-a lungul anilor o constantă în viața centrului vechi al Sibiului, o simbioză armonioasă și fericită cu atmosfera locului si a momentului, adăugând prin talentul său artistic, bunul simț și farmecul personal calitate și savoare vieții acestui oraș. Impunerea mutării reprezentației sale în alte zone din Sibiu îndepărtează Mimul de publicul său, golind astfel actul artistic de sens și echivalează practic cu alungarea lui, fără nici un temei, din peisajul artistic al orașului nostru”

Cerem prin urmare Primăriei Sibiu să autorizeze activitatea de statuie vie/mim a lui Toni Varuti în zona solicitată de către acesta.

PS - vă rugăm, dacă decideți să semnați această petiție, deschideți mail-ul pe care îl veți primi în urma semnării și confirmați adresa de mail. Durează 30 de secunde în plus, dar fără această confirmare semnătura dumneavoastră nu este luată în considerare. Vă mulțumim!”.

Context

Administrația din Sibiu a decis să-i mute pe Bulevardul Mihai Viteazu activitatea pe care înainte o desfășura pe Nicolae Bălcescu. Reprezentanții primăriei spuneau săptămâna trecută că prin această decizie se încearcă tranzitarea evenimentelor din centrul istoric spre cartierele sibiene și că, de multe ori, aceste evenimente devin deranjante pentru public apelându-se la „mila” acestuia.

„În avizarea evenimentelor, Primăria Sibiu încearcă de mai mulți ani să direcționeze evenimente și către zona cartierelor sibiene, pentru a anima și aceste spații. Astfel, locația propusă de comisie pentru acest moment artistic este bulevardul M. Viteazu, o zonă comercială foarte populată și tranzitată de sibieni. Mai mult, astfel zona centrală, în care sunt încă amplasate terasele în condițiile vremii favorabile și unde au loc diverse festivaluri și alte acțiuni, devine de multe ori prea aglomerată, spre disconfortul sibienilor care vin în centru. În acest mod, prin direcționarea unor momente artistice către alte zone ale orașului, se dorește și o degrevare a zonei istorice și o ordonare a evenimentelor pe domeniul public. De asemenea, în avizarea acestui tip de momente artistice stradale, Comisia are în vedere și faptul că, de multe ori, acestea se transformă într-un mod de a apela la mila publicului, o acțiune care reprezintă contravenție, fiind deranjantă pentru public”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 9153

Adina Torop

de Adina Torop

Redactor

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Carcotel

Acum 2 luni

Atata poate Cora si clica ei de agarici...bine ca cele 7000 de tonete de ingehtata a lu Bokor au loc si au ce cauta pe balcescu, omul asta (care intr-adevar aducea ceva deosebit pietonalei de altfel destul de anoste) se pare ca nu are loc sa presteze :D Asa e cu o bunicuta (****) la conducere si o echipa de consilieri formata probabil din cei mai curajosi si bogati pastori din marginime.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila Elzoroaba

Acum 2 luni

Sărman postac haurist, îți dă măcar de-o bere?
Raspunde

DanBV

Acum 2 luni

Noi il primim cu drag si la Brasov pe Republicii sau in Centru Vechi. Prezenta lui ne aduce incantare si bucurii, mai ales celor mici. Noi te primim cu drag!
Raspunde

Marius

Acum 2 luni

Golanii și cerșetorii de pe străzi nu îi vede nimeni, dar pe Toni Mimul care aducea un aer boem pe pietonală îl văd că deranjează. Nu le e rușine. Alți comercianți care te sufocă cu produsele lor îndoielnice și scumpe nu îi vede nimeni. Ai cui ore fi oare??? Rușine!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila

Acum 2 luni

De ce nu merge toni la vl?
Raspunde

Muschetarul roman

Acum 2 luni

De aia!!!!
Raspunde

Edi

Acum 2 luni

Str N Balcescu arata jalnic, ulita de targ prafuit, lipsita de magazine cochete si diverse. Doar tonete de inghetata, covrigi, gogosi si terase kitsch-oase care ocupa tot centrul si care umbresc cladirile istorice. Parca cei din administratia locala nu au calatorit niciodata nu mai departe de Oradea, ca sa nu mai vorbim si mai la vest…. Pacat!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 luni

Meri mă înapoi la vl, să se mai rărească Bălcescu
Raspunde

Carcotel

Acum 2 luni

Emila, Emila Elzoraba si Aci Dutu, probabil aceiasi persoana ce executa miscari de "lingus" la orice misca primaria :) Stai flexat/a, daca nu suntem de acord cu deciziile lu Cora nu inseamna ca suntem cu haur sau pesedeu: mentalitate tipica de pastor din marginime, "cine nu este cu mine este impotriva mea"
Raspunde

Aciduzzu

Acum 2 luni

Msi e si Puscasu Marin, in rest ai dreptatw, e acelasi mesaj, cu "haur, ciuma rosie, pesedache", si mereu referire la ferma de troli ... interesant cum hotul striga hotii
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 2 luni

Stai că imediat va cataloghează securiști și tot ce scrieți e fake pentru el :)) Un frustrat care refulează și el pe aici...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus