Marţi,
05.12.2023
Partial Noros
Acum
-1°C

Isteria acadelelor cu droguri a invadat toate școlile din Sibiu. Directorul Colegiului „O. Goga”: „Nu avem ce dezminți”. Poliția: acadele din poze se vând în magazine

Isteria acadelelor cu droguri a invadat toate școlile din Sibiu. Directorul Colegiului „O. Goga”: „Nu avem ce dezminți”. Poliția: acadele din poze se vând în magazine

Din seara zilei de luni, 2 octombrie, pe grupurile de mame de pe Facebook și pe cele de WhatsApp din școlile sibiene circulă o fotografie cu o acadea și mesaje de avertizare pentru părinți, cum că astfel de acadele conțin droguri și au fost date copiilor. Directorii de unități școlare nu confirmă, cel puțin deocamdată, acest fapt. Deși fotografia și mesajele circulă de mai bine de 12 ore, niciun părinte nu s-a adresat conducerilor școlilor unde s-ar fi distribuit astfel de „acadele”.

„Acum vreau sa trag un semnal de alarmă. Într-o discuție «neoficială», să zic, am aflat că un elev de clasa a V-a a fost abordat de un altul, de clasa a VIII-a, în încercare de a-i da droguri. La fel și un elev de clasa a III-a, de unul de clasa a V-a. Părinții și cadrele didactice au fost informate de către elevi și acum așteaptă o soluționare la nivelul școlii. Învățați-i pe copii să se ferească, se pare că cei ce distribuie droguri nu au deloc scrupule”, scrie într-un mesaj care circulă pe grupul de WhatsApp al părinților de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu.

Prof. Nicoleta Maier, directoarea acestui Colegiu, spune că până în acest moment niciun părinte nu a informat-o și nici nu a văzut mesajul în cauză.

„Acum am aflat și eu de la colegi despre acest mesaj care circulă pe grupurile de părinți. Eu, personal, nu am primit niciun mesaj. Sunt aici de față și cu ceilalți doi directori adjuncți și noi, cei trei din conducere, nu suntem la curent cu o astfel de știre. Nu ni s-a adus la cunoștință, nu am fost sunați și nicio adresă în acest sens nu s-a primit până la momentul de față. Nu avem ce dezminți atât timp cât nimeni nu ne-a anunțat nimic”, a spus directoarea.

Poza care circulă pe grupuri

Un alt mesaj asemănător, însă care plasează acțiunea la altă școală din Sibiu, spune că astfel de acadele cu droguri au fost aruncate copiilor în curtea școlii. „La Școala 6, un cadru didactic a surprins un grup de băieți aruncând în curtea școlii celor mici acadele care conțin droguri. Cred că este important să le reamintim să nu primească nimic de la nimeni, mai ales dacă sunt necunoscuți”, sună mesajul. Nici în acest caz directoarea nu confirmă mesajul.

„Nu s-a întâmplat așa ceva la școala noastră. În acest moment sunt cu reprezentantul secției poliției. Practic, fizic, nimeni nu ne-a adus, nu ne-a arătat, niciunui elev nu i s-a întâmplat să ia o astfel de acadea și niciun părinte nu a acuzat că a consumat copilul ceva primit la școală. Nu se confirmă sub nicio formă că au fost aruncate acadele în curtea școlii. Colaborăm însă cu secția de poliție și cu cei de la biroul de siguranță școlară pentru a confirma încă o dată faptul că nouă nu ni s-a adus la cunoștință niciun caz care să implice consumul de droguri”, spune Renet Marin, directoarea Școlii „Nicolae Iorga” Sibiu”

Poliția: acadele din poze se vând în magazine

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu transmit și ei că, în urma verificărilor efectuate, nu se confirmă niciunul din scenariile care circulă pe grupuri. Mai mult, acel tip de acadele care apare în poză se comercializează în magazine. Nici în spitale nu au fost internați copii care să prezinte urme că ar fi consumat substanțe psihoactive.

Mai jos, redăm, integral, mesajul polițiștilor sibieni.

„Ca urmare a propagării în această dimineață pe rețele de socializare și pe grupurile de cadre didactice și părinți a unui mesaj anonim prin care se anunța faptul că elevilor din diferite unități de învățământ din municipiul Sibiu le sunt oferite acadele care ar conține substanțe psihoactive, Compartimentul Relații Publice din cadrul I.P.J. Sibiu este abilitat să comunice următoarele:

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Sibiu, Biroului de Siguranță Școlară și cei din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu au declanșat de îndată verificări în cadrul unităților de învățământ, dar și în zonele adiacente, fără a identifica produse alimentare susceptibile a conține droguri. Mai mult decât atât, s-a constatat că tipul de acadele prezentat în imaginea care însoțește mesajul propagat printre părinți și cadre didactice ar fi comercializat de magazine alimentare aflate în imediata apropiere a unor școli, fără a exista suspiciuni cu privire la conținut.

Totodată, au fost efectuate verificări în colaborare cu reprezentanții unităților medicale de pe raza municipiului Sibiu, concluzia fiind că, în ultimele săptămâni unitățile de primire urgențe nu au înregistrat pacienți minori care să prezinte simptome de intoxicație cu substanțe psihoactive în urma consumului de produse alimentare, gen jeleuri, acadele sau alte dulciuri.

Menționăm faptul că, în ultimele săptămâni, în unitățile de învățământ de pe raza municipiului Sibiu nu au fost identificate recipiente cu substanță sau alte produse asociate consumului de droguri.

La nivelul I.P.J. Sibiu și al Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu nu au fost înregistrate plângeri sau sesizări privind astfel de circumstanțe.

Și, pentru că primul pas în prevenirea implicării minorilor în situații de risc la adresa siguranței lor se realizează în familie și la școală, vă recomandăm, stimați părinți, să acordați o atenție deosebită anturajului copilului, modului în care alege să-și petreacă timpul liber, observând atent schimbările de comportament în funcție de contextul în care se regăsește copilul.

Reamintiți-i copilului sfatul de a nu accepta diverse atenții, îndeosebi din partea persoanelor necunoscute și să nu  urce în mașini în care se află persoane necunoscute, chiar dacă, printre pasageri sau poate chiar conducătorul auto, sunt persoane pe care le cunoaște.

Cadrelor didactice le reamintim necesitatea supravegherii atente a elevilor și în afara spațiului clasei, în curtea școlii, în interacțiunea cu elevii altor clase sau cu persoane necunoscute care i-ar putea aborda din afara unității de învățământ.

Polițiștii sibieni, împreună cu cei de combatere a criminalității organizate, vor continua activitățile specifice de verificare, dar și de prevenire a victimizării minorilor prin fapte conexe consumului de droguri și nu numai”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

12 comentarii

Kukuruku

Acum 2 luni

Da , se numeste....zahar!!!!!! Mamikile tantalane
Raspunde

ID

Acum 2 luni

Nu știu care știre este mai dăunătoare intelectual. Cea care începe cu "un grup de mămici de pe Facebook" sau cea care începe cu "un grup de cercetători britanici"...
Raspunde

Barosanu

Acum 2 luni

Educați copiii să nu accepte lucruri de la străini, dar educați și părinții să nu mai pună botul la fake-uri.
Raspunde

Marian

Acum 2 luni

Cel mai grav lucru în tot ce am citit e că există grupuri de mămici pe rețele sociale. Vă dați seama că un astfel de grup reprezintă o gaură neagră a prostiei cu o atracție nemărginită. E ceva mult mai periculos decât o gaură neagră standard din Univers.
Raspunde

Un tatic

Acum 2 luni

Grupurile de mamici sunt muzee virtuale ale prostiei
Raspunde

Muresan

Acum 2 luni

Pana la urma si zaharul e tot un drog. Sunt destule persoane dependente de dulce...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Claudiu M

Acum 2 luni

Oare ce fac sutele de jandarmi in timpul zilei??? de ce nu fac niste ronduri in jurul scolilor dimineata si la pranz?
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 luni

Jandarmeria nu are funcție de patrulare
Raspunde

John doe

Acum 2 luni

Grupurile de mame, de pe facebook = never underestimate the power of stup!d people in large groups Daca acele grupuri ar fi cat de cat moderate de o persoana mai normala la cap, atunci acea moderatoare ar trebui sa scoata din grup astfel de "mame"
Raspunde

Emil

Acum 2 luni

Drogul violului in administrat elevelor din scoli este mult mai criminal decat isteria. Mafia nationala MAI trebuia distrusa inaintea celei din Constanta. https://click.ro/actualitate/national/catalin-predoiu-desfiinteaza-politia-constanta-2295434.html

Raspunde

Cenzura

Acum 2 luni

drogul numit prostie, administrat prin media e cel mai periculos! Ne indreptam cu pasi mari spre noi forme de extremism si asta din cauza ca majoritatea din noi reactionam prost la frica!
Raspunde

Emil

Acum 2 luni

Caracatita mafiota MAI, asemenea jandarmeriei siciliene, doar prin distrugere totala mai poate fi destructuata si eliminata din retelele crimei organizate institutionale ( Guvern, Justitie, Parlament, CCR, Administratii locale, Servicii obscure, etc ).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus