Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
13°C

„Miroase foarte urât și au apărut șobolanii”. Procurorii nu au desigilat apartamentul care a explodat în Valea Aurie și oamenii nu pot curăța locul

„Miroase foarte urât și au apărut șobolanii”. Procurorii nu au desigilat apartamentul care a explodat în Valea Aurie și oamenii nu pot curăța locul

Cei 20 de locatari ai blocului în care a avut loc explozia din 24 septembrie se confruntă cu o nouă problemă. Procurorii nu au ridicat încă benzile puse la ușa apartamentului în care s-a produs explozia și în care au murit doi oameni, iar din această cauză nu se poate intra pentru a se putea face curățenie. Oamenii spun că au apărut șobolanii, iar din apartament emană un miros foarte urât. Chiar dacă autoritățile locale au reacționat și lucrurile au început să se miște pentru refacerea blocului, imposibilitatea intrării în acel apartament împiedică finalizarea demersurilor.    

Au trecut aproape două săptămâni de la tragica explozie din blocul de pe strada Iazului din Valea Aurie, explozie în urma căreia două persoane, soț și soție, și-au pierdut viața. Cei 20 de oameni care locuiesc în bloc s-au văzut de pe o zi pe alta fără case și s-au împărțit fiecare pe unde au putut pentru a locui până când blocul va fi refăcut și se vor putea întoarce în casele lor. După ce șocul evenimentului a trecut lucrurile au început să se miște pentru refacerea apartamentelor afectate și sprijinirea celor implicați. Autoritățile locale au început să se implice și oamenii să spere că până de sărbători vor putea să revină la casele lor.  

Citește și: Cei afectați de explozia din Valea Aurie au intrat în apartamente, pe riscul lor, pentru a evalua pagubele. Autoritățile spun că îi vor ajuta

„În primul rând implicarea autorităților a fost foarte bună, ne-au ajutat mult. A venit expertul și duminică seara am avut expertiza și am putut intra fără probleme în bloc. Foarte repede au mers lucrurile. A fost plătit de primărie. Mâine (miercuri, 11 octombrie - n.r.) Primăria Sibiu va plăti ajutoarele către familiile afectate. Cei de la Electrica au venit și și-au făcut treaba până unde le dă voie legea, au schimbat siguranțe, au făcut tot ce trebuie. Partea de gaz este partea de care ne ocupăm noi. Am vorbit deja cu o firmă. Trebuie să vină mâine să oprească toate contoarele, să le desigileze ca să poată vedea presiunea și mai departe ne vom descurca noi cumva. Am făcut comenzi de uși de tot ce avem nevoie”, spune Cristian Babuc, unul dintre oamenii care au avut apartamentele afectate și care a rămas ca reprezentant care ține legătura cu autoritățile.

Și Vasile Barbure, președintele asociației din care fac parte locatarii scării afectate, spune că lucrurile merg spre bine.  

„A fost un expert și a evaluat blocul, iar oamenii au primit ok-ul pentru a intra și ieși în voie. Avem curent în apartamente, mai trebuie pe casa scării. Urmează gazul. Ne-au contactat de la primărie, de la asistență socială să ne ridicăm banii care ni se cuvin pe fiecare apartament în funcție de daune și, probabil, și de venituri”, spune și Vasile Barbure.

Citește și: Actualizare: Două persoane au fost găsite fără viață, până acum, în apartamentul de pe strada Iazului din Sibiu unde a avut loc e explozie urmată de incendiu

Cu toate acestea locatarii semnalează și o situație care stă în calea finalizării intervențiilor făcute de celelalte autorități. Procurorii nu au ridicat banda care sigilează apartamentul în care a avut loc explozia și oamenii nu știu dacă pot sau nu intra pentru a curăța spațiul.

Apartamentul se degradează și nu se poate interveni

Cristian Barbuc povestește că rudele persoanelor care au murit în apartament au chemat o firmă cu un container pentru a curăța molozul rămas în urma exploziei, dar înainte să intre au fost la poliție să întrebe.

„Cei de la poliție au spus să nu intre și să aștepte până se va finaliza cercetarea. Până acum noi nu am primit niciun răspuns nici de la poliție și nici de la procuratură. Nimeni nu ne spune dacă putem sau nu să intrăm acolo. Și nu mai putem aștepta. De acolo a început să fie emanat un miros urât. Toate lucrurile au intrat în putrefacție și au apărut șobolanii. Nu se poate umbla la rețeaua de apă de deasupra. Deși au chemat oamenii un instalator, acesta nu poate face nimic pentru că trebuie intrat în apartament. Noi am tot încercat să vorbim la procuratură, dar ne tot spun nu a ajuns dosarul și nu înțelegem ce dosar nu le-a venit? Nu mai înțelegem. În acel apartament trebuie intrat și făcut curat. Miroase în tot blocul groaznic. Acolo băltește apă cu toate lucrurile lor care au intrat în putrefacție. A trecut atâta timp de când s-a întâmplat”, spune Cristian Barbuc.  

Pentru că cei care au dispus măsurile din dosarul acestei explozii și cei care pot ridica benzile ce opresc intrarea în apartament sunt procurorii, Turnul Sfatului a făcut o solicitare atât prin telefon, cât și scrisă către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, pentru a afla în ce stadiu de află ancheta și când va fi desigilată intrarea. Până la ora publicării acestui material nu a fost primit niciun răspuns.

Această situație este singura problemă pe care acești oameni o mai au de depășit pentru ca situația să se apropie de rezolvare. Ei speră să reușească să se întoarcă în casele lor până de sărbători, chiar dacă mai sunt multe de făcut. Potrivit lor trebuie rebranșate toate utilitățile, zugrăvită scara și înlocuite ușile și geamurile acolo unde au fost afectate. Aceștia precizează că pe lângă prefectură, primărie și alte autorități locale care i-au sprijinit au fost și câțiva oameni de bine care și-au dorit să ajute și care vor face donații, pentru a-i sprijini în refacerea blocului afectat.     

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

N-au ce desigila cata vreme procurorii si judecatorii sunt sub talpa mafiotilor politici iar robinetul general de gaze putea fi inchis si deschis din exterior de mafia vamala.
Raspunde

Troll.E.Buzu

Acum 1 lună

Procurorii au treburi mai importante de facut decat sa se ocupe de asta. De exemplu au de asteptat cativa ani pana sa ia pensie speciala. Si stim cu totii cat de greu este asta! :)
Raspunde

@Troll.E.Buzu

Acum 1 lună

Patru procurori nu sunt de acord cu comentariul ;))
Raspunde

Unu

Acum 1 lună

Asta nu seamana a explozie de gaze, mai degraba a atentat terorist !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus