În câteva zile ar putea fi inaugurat Comandamentul NATO de pe Calea Dumbrăvii. A început ultimul mare test înaintea operaționalizării complete

Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est (HQ MNC-SE) – Comandamentul NATO de la Sibiu, cum este cunoscut pentru cei din afara Armatei Române – participă începând de astăzi la un amplu test internațional, un fel de examen la finalul căruia poate fi declarat complet operațional. Exercițiul are loc la Cincu și implică peste 400 de militari din peste 17 țări, iar dacă totul decurge conform planului, ceremonia de finalizare va avea loc în a doua jumătate a lunii octombrie la Sibiu, în noul sediu NATO de pe Calea Dumbrăvii.

Exercițiul se numește STEADFAST JUPITER 2023 și are rolul de a testa capabilitatea de comandă și control a Comandamentului de la Sibiu, într-un scenariu complex care implică toate domeniile operaționale la nivel întrunit.

Exercițiul reprezintă etapa finală de certificare (Full Operational Capability - FOC) a HQ MNC-SE, ca structură de luptă de nivel corp de armată, în măsură să asigure comanda și controlul operațiilor terestre ale NATO la nivel regional, în orice situație, pe timp de criză sau conflict, după cum a explicat comandantul Dragoș-Dumitru Iacob.

„Acest exercițiu este în mod special important pentru unitatea noastră pentru că va testa pregătirea noastră și capacitatea operațională, servind ca o oportunitate pentru noi, să ne demonstrăm determinarea de a susține principiile pe care această alianță a fost formată, cu scopul de a asigura pacea și ordinea în rândul membrilor”, a declarat marți general-maior Dragoș-Dumitru Iacob, comandantul Corpul Multinațional de Sud-Est (MNC-SE).

STJU23 este organizat de Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SHAPE) și reprezintă cel mai complex exercițiu NATO de tip CPX/CAX organizat până în prezent din punctul de vedere al numărului de participanți și al complexității scenariului. În cadrul activității de instruire sunt implicați militari din 17 națiuni aliate și peste 20 subunități din structura de comandă și de forțe a NATO.

În cadrul aceleiași ceremonii, Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Armatei Române, a ținut să amintească războiul din Ucraina și faptul că Rusia bombardează tot mai des zone de la granița României. În acest context, reușita acestui exercițiu și operaționalizarea Comandamentului NATO de la Sibiu va duce la o întărire a securității NATO în Europa de Est.

”Participăm astăzi la un parcurs semnificativ, un moment important din parcursul armatei României. În 2020, structura de comandament de nivel Corp de Armată pornea cu un nucleu de câțiva militari determinați, vizionari și competenți. Astăzi avem un comandament solid, constituit din militari români și aliați, care își vor da măsura competenței și coeziunii la cel mai complex exercițiu NATO asistat de calculator, desfășurat în România. Inițial termenul planificat pentru atingerea capabilității operaționale finale a fost mai lung. Brutalitatea agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei declanșată în februarie 2022 a schimbat multe date ale situației la nivel regional și global, cu efect și în datele de planificare a dezvoltării operaționale a comandamentului (NATO de la Sibiu. n. r.).

Mediul de securitate este în continuă schimbare. Suntem pe timp de pace, dar în vecinătatea țării și a Alianței, în regiunea Mării Negre, se desfășoară un război brutal, o agresiune neprovocată a Federației Ruse. Trebuie să ne menținem capacitatea de a contribui la postura descurajare și, la nevoie, cea de apărare în partea sud-estică a zonei. Așa cum este subliniat în conceptul strategic al NATO, regiunea Mării Negre este de importanță strategică. În luna septembrie am înregistrat o creștere a atacurilor Federației Ruse în zona Mării Negre și în apropierea granițelor României. Nu avem indicii privind un atac intenționat asupra teritoriului NATO, însă loviturile nesăbuite executate de Rusia destabilizează și cresc riscul accidentelor și al neînțelegerilor ”, a declarat Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Armatei Române.

Exercițiul STEADFAST JUPITER 2023 are loc la Cincu și va dura mai bine de o săptămână. Participanții s-au arătat optimiști, planul fiind ca odată cu operaționalizarea completă Comandamentul NATO de la Sibiu să inaugureze parțial – o parte din lucrări vor continua – sediul de pe Calea Dumbrăvii.

Context

Corpul Multinațional de Sud-Est (MNC-SE) face parte din structura de forțe a NATO și are misiunea de a asigura comanda și controlul operațiilor terestre ale NATO la nivel corp de armată, în orice situație, la criză sau război, cu scopul de a întări postura de descurajare și apărare a Alianței Nord-Atlantice în România și Bulgaria.

La Summit-ul NATO de la Bruxelles din iulie 2018, Președintele României a făcut cunoscută intenția de a dezvolta pe teritoriul național o capabilitate NATO de comandă și control, în contextul demersului de adaptare a structurii de comandă a NATO și în condițiile necesității de adaptare la un mediu de securitate regional și internațional instabil. Inițiativa României a fost primită cu interes și agreată de către participanții la acest eveniment. În perioada care a urmat, au avut loc discuții și întâlniri cu aliații din NATO și au fost inițiate pregătirile pentru înființarea, la data de 23 iulie 2020, a acestei structuri cu sediul inițial la București.

Începând cu data de 1 iulie 2021, în conformitate cu  Hotărârea Parlamentului României nr. 8, din 18 iunie 2020, Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est (HQ MNC-SE) s-a redislocat din București și a început oficial activitatea în garnizoana Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Răducu

Acum 1 lună

O data cu ăștia plătiți din ban public, recomand investii de viitor în oraș: saloane de masaj (cu camera din spate)
Raspunde

Adicos

Acum 1 lună

Bai troll (...) 

Acest mesaj a fost șters deoarece, în opinia noastră, incită la ură pe criterii etnice și conține injurii.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 1 lună

Cred ca Putin e cacat tot pe el dupa ce a vazut cum arata Comandamentul NATO de pe Dumbravii !
Raspunde

Preutu

Acum 1 lună

in sfarsit, vedem materializata cea mai benefica chestie pentru Sibiu de la mandatul lui Klaus incoace.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus