Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
0°C

„Sute de dealuri” din „ultimul peisaj cultural medieval al Europei,” în pericol. Federația Peisaj deschis: Movilele sunt răzuite, pesticide toxice sunt pulverizate pe teren

„Sute de dealuri” din „ultimul peisaj cultural medieval al Europei,” în pericol. Federația Peisaj deschis: Movilele sunt răzuite, pesticide toxice sunt pulverizate pe teren

Activitatea de agricultură industrială se extinde din ce în ce mai mult în zona protejată a podișului Hârtibaciu, atrag atenția cei de la „Peisaj deschis,” federația înființată pentru a a salva „ultimul peisaj cultural medieval al Europei”.

„Movilele sunt răzuite, monoculturile de rapiță și porumb înlocuiesc pășunile, zonele umede sunt umplute și pesticide toxice sunt pulverizate pe teren.” Aceasta este situația descrisă de cei de la „Peisaj deschis”. 

Movile (înainte „Hundrubechiu”) sau Hundertbücheln (“sute de dealuri” în limba săsească), este un mic sat fără ieșire, numit astfel după dealurile bizare și fascinante din împrejurimi. Acest peisaj din altă lume este unic, deținând o diversitate vegetală rară și extrem de mare.

„Cu toate acestea, în ultimele câteva luni a existat o îngrijorare tot mai mare, atât în rândul nostru, cât și al altora, cu privire la acest loc incredibil de special. Am observat că activitatea de agricultură industrială se extinde din ce în ce mai mult pe dealuri, cu o intensitate din ce în ce mai mare. Movilele sunt răzuite, monoculturile de rapiță și porumb înlocuiesc pășunile, zonele umede sunt umplute și pesticide toxice sunt pulverizate pe teren,” transmit reprezentanții federației. 

Acest lucru a dus la distrugerea habitatului și la degradarea mediului.Potrivit sursei citate, un fermier din sat a raportat că 270 dintre caprele sale au murit pentru că au mâncat accidental porumbul stropit. Vizitatorii și botaniștii sunt îngrijorați de faptul că acest peisaj unic este distrus.

Cei de la „Peisaj deschis” au colectat toate aceste informații și le-au prezentat autorităților locale. Ca urmare, întreprinderea agricolă a fost amendată și s-au dispus măsuri de remediere.

„Din nefericire, amenda este o picătură în ocean pentru aceste mari întreprinderi agricole și rămâne îndoielnic faptul că “acțiunea de remediere” aduce cu adevărat o schimbare de comportament și dacă starea inițială poate fi restabilită. Din fericire însă, comunitatea locală a devenit mai activă ca urmare a acestui fapt și există acum destule persoane preocupate să supravegheze acest peisaj pentru a se asigura că nu se permite continuarea exploatării,” concluzionează specialiștii federației. 

Cine este „Peisaj deschis”

Agricultura intensivă a ajuns să distrugă pitorescul Podișului Hârtibaciului, zonă care -deși a fost declarată arie protejată – este amenințată de monoculturile care se întind cât văd cu ochii, brăzdate de pâraie din care viața a dispărut ca urmare a pesticidelor folosite în exces și cu animale sălbatice grăbite spre dispariție, din cauza miilor de kilometri de garduri electrice care le-au blocat căile de naturale de circulație. Pentru a salva „ultimul peisaj cultural medieval al Europei” a fost înființată o federație cu numele „Peisaj deschis”.

Specii, peisaje și meșteșuguri dispărute de mult timp în alte părți au dus la desemnarea celor 4.000 de kmp ai podișului Hârtibaciului drept arie protejată. Este cea mai mare arie protejată terestră din țara noastră. Mare parte din acest podiș este pe teritoriul județului Sibiu, zona fiind recunoscută pentru natura sa nealterată, peisajul mozaicat, dar și pentru un nivel de trai mai scăzut.

Apariția marilor companii care activează în zootehnie și agricultură a fost îmbrățișată de unii dintre localnici drept sursa de venit care să îi aducă „în rândul lumii”. Doar că lucrurile au scăpat de sub control: în locul peisajul agricol divers, dealurile au început a fi cucerite de monoculturi întinse de porumb, rapiță și floarea soarelui. Pășunile pitorești din trecut sunt acum fertilizate în mod excesiv pentru a suporta numărul nefiresc de mare al vitelor crescute pentru carne între mii de kilometri de garduri electrice care blochează circulația animalelor sălbatice.

Citește mai multe în materialul de mai jos

Cel mai natural peisaj al județului Sibiu este otrăvit, nivelat și îngrădit. „Peisaj deschis” a fost înființată să-l salveze

foto Peisaj Deschis

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

6 comentarii

L

Acum 1 lună

Toparlani needucati precum poporul de bastina cu autoritatile si institutiile care permit :(
Raspunde

Unul

Acum 1 lună

Țopârlan needucat ești tu, dacă tu confunzi poporul, care a fost și este o victimă a bolșevismului, cu autoritățile care au fost și sunt folosite la împilarea poporului. Sau ești...bolșevic.
Raspunde

Capra cu trei iezi

Acum 1 lună

270 de capre au mancat "accidental" ... da, sigur. Si-a lasat omul caprele in porumbul altuia, si acum plange.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Chris

Acum 1 lună

Haideti sa ne dezvoltam si noi, suntem in sec XXI, mai lasati dealurile ca nu suntem salbatici, cand traiam in colibe nu poluam deloc, sa nu ne intoarcem acolo. Nu va plac cladirile si civilizatia. Sunt destule dealuri si zone neexploatate, chiar nu e cazul

Raspunde

Unul

Acum 1 lună

"Dezvoltare" prin distrugerea capitalului natural o mai fost încercată. E falimentară pe termen lung. E inspirată din colonialism. Biodiversitatea este singurul avantaj strategic pe care-l are România în UE. Oamenii simpli, lacomi și needucați sunt capabili să-l distrugă și pe ăsta. Pentru bani de subvenții acum, evident, nu altfel. Dar tu nu ești nici simplu și nici needucat. Atâta că nu bei apă de aia în care se scurg otrăvurile care i-or omorât lu' ăla caprele. Și dacă nu bei tu, nu te deranjază că sunt otrăviți și oamenii, dar mai lent. Destul de rău gândești. Dar o arzi cu secolul 21, fără pic de rușine, când ce propui tu e de secol 19 și 20.

Raspunde

Eu, sibianul

Acum 1 lună

Cred ca ar fi bine sa pastra toate cele descoperite ca fiind mosteniri ale trecutului, dar NU distrugand ceea ce este acum... Nu cred ca trebuie sa luam de bun ce ne spun lgbt-istii actuali, cred ca si cei de acum au un cuvant de spus... Pana la urma, noi avem traditii si le pastram, nu o "dam" numai pe futurism...

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus