Duminică,
15.09.2024
Innorat
Acum
9°C

Sibiul a cumpărat Fabrica de cultură cu 6,3 milioane de euro. „Încheiem cu succes un proiect de salvare a unui spațiu cu puternice influențe în peisajul cultural”

Sibiul a cumpărat Fabrica de cultură cu 6,3 milioane de euro. „Încheiem cu succes un proiect de salvare a unui spațiu cu puternice influențe în peisajul cultural”

Reprezentanții CITR, care administrează insolvența societății Construcții SA, anunță finalizarea procedurii de vânzare a spațiului cunoscut sub numele de „Fabrica de cultură”. Prețul a fost de 5,29 milioane de euro, la care se adaugă TVA.

„O procedură de vânzare de succes” este descrierea pe care CITR o face licitației la care unica ofertă depusă este cea a Primăriei Sibiu, care a decis să plătească prețul întreg solicitat pentru terenul intravilan de 34.000 de metri pătrați și construcții cu o suprafață totală de 6.776 metri pătrați, situate pe strada Triajului, la nr. 1. Terenul și construcțiile fac parte din 

baza de producție a Construcții S.A., după relocarea atelierelor de prefabricate mari, preparare betoane, prefabricate mici, confecții, oțel-beton, reparații auto-utilaje, reabilitare clădiri.

„Încheiem cu succes un proiect de salvare a unui spațiu cu puternice influențe în peisajul cultural, recunoscut la nivel internațional. Discutăm despre un loc ce găzduiește spectacole faimoase, inclusiv Faust, de referință pentru Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu. Ne bucurăm că am reușit să menținem acest obiectiv în circuitul cultural, cu sprijinul reprezentanților Construcții SA, și suntem convinși că noul proprietar – Primăria Sibiu, împreună cu Teatrul Național Radu Stanca vor face ca proiectul deja consacrat „Fabrica de Cultură” să treacă la o etapă superioară”, transmite Călin Părău, directorul comercial al CITR, într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului.

La valoarea de 5,29 milioane de euro, la care s-a adăugat TVA, s-a ajuns ca urmare a evaluării realizată de ETOS Business Valuation & Advisory, în colaborare cu Alin Tiberiu Vulea, specializat în evaluarea proprietăților imobiliare, bunurilor mobile și întreprinderilor. 

„Un activ care pentru o companie în insolvență nu mai este esențial pentru continuarea activității este în continuare vital pentru peisajul cultural al Sibiului. Spațiul dobândește de acum o nouă utilitate și asigură o continuitate culturală pe termen lung. În același timp, generează o sumă însemnată pentru acoperirea datoriilor pe care compania le înregistra la momentul intrării în insolvență. Vânzarea în valoare de 5.29 milioane de euro plus TVA a fost realizată la 100% din valoarea de piață a activului, determinată de evaluatorul desemnat în procedură”, transmite și Raluca Ciortea, manager de proiect în cadrul CITR.

Reprezentanții CITR mai arată că zona în care se află Fabrica de cultură este, în ultimii ani, scena mai multor demersuri de reconversiei a destinației, din cea industrială în cea rezidențială.

Citește și Aleșii Sibiului au votat să ofere 6,3 mil. de euro pentru Fabrica de cultură. Constantin Chiriac: „Este un proiect strategic pentru viitorul acestui oraș”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Dragos

Acum 10 luni

In linie cu cele descrise, as dori sa propun Primariei sa achizitioneze cu 1 milion EUR apartamentul meu de 95 mp, 3 camere, 2 bai (la urma-urmei, circ se poate face si in spatii mici, nu...?) Ca si abordare logistica: in sufragerie poate fi relocata Sala Studio a TNRS, pentru spectacole coupe, iar dormitorul si baia principala vor fi destinate Maestrului Costache - dansul trebuie sa beneficieze de intimitate, in vederea continuarii Demiurgicei Sale Creatii. Primaria, vin cu contractul la Centrul de Informatii pt Platitorii Onesti de Impozite, Jefuiti de 6,3 milioane EUR, da?
Raspunde

Gerlinde Lorgean von Gușteriț

Acum 10 luni

6,3 milioane de euro pentru terenul si daramaturile unei foste fabrici, actualmente in procedura falimentului, este extraordinar! De banii astia se putea cumpara favela Arhitecti si facuta randuiala o data pentru totdeauna! Apropo, sediul teatrului Radu Stanca tot ca un coteț de găini din fundul curții arată, dar pentru el nu există bani. 6,3 milioane euro la un bilet de 20 de euro se amortizeaza vanzand 315000 bilete, fara sa ai costuri si salarii. Bine, dupa cifrele maestrului teatrului romanesc, anual vin la Sibiu 8 miliarde de spectatori, deci se recupereaza banii din juma de spectacol. Sper să se intituleze teatrul național ”Construcții SA”.
Raspunde

Ion

Acum 10 luni

Genial comentariul!
Raspunde

Bateie de joc! Sibienii nu au fost intrebati

Acum 10 luni

Sibienii tocmai au fost jefuiti de 31,5 mil de lei, care puteau fi folositi in interesul urbei, al cetatenilor. Cat si ce investeste primaria pentru sanatatea sibienilor? Ce masuri contra poluarii, a prafului, a zgomotului s-au luat in ultimii ani?? Si acum daca sala e a noastra a sibienilor care am platit-o integral, cat ne mai costa biletul la Faust?? tot 100 sau doar 10 lei ??
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 10 luni

In sfirsit voi dormi linistit: avem singura fabrica de cultura din galaxie cu pod rulant si cofraje glisante! Goooooood ,Anakin!
Raspunde

Scortanu

Acum 10 luni

Fiți calmi: "Reprezentanții CITR mai arată că zona în care se află Fabrica de cultură este, în ultimii ani, scena mai multor demersuri de reconversiei a destinației, din cea industrială în cea REZIDENȚIALĂ (s.= n)". Capisci?
Raspunde

Claudiu

Acum 10 luni

"Teatrul National Radu Stanca" va ramane "sala mica" in timp ce "Fabrica de cultura" va fi transformata in cel mai scurt timp in sediul centrul imperial intergalactic unde cei de la Disney si Sony se vor aseza cu scaunelul la coada de unde se obtin programarile ( in vederea inchirierii pe sume astronomice) pentru noile lor productii. Mosnegi ca Scorsese, Lucas sau Tarantino vor refuza sa mai puna ceva in scena daca intreaba chestie nu se petrece integral la Sibiu De cate ori pe an are actualul teatru spectacole cu casa inchisa ? Si cam cate bilete vinde in 12 lunile care formeaza un an ? Atat de simplu era sa sumarizezi ; ce platim, ce obtinem si in cat timp. Din aceasta investitie total fara noima dar vitala in megalomania Chiriacului Care, la drept vorbind , nu are nici o vina i*****. Vinovati sunt cei care au votat, aprobat si si-au indesat degetele in borcanul cu miere al milioanelor de euro Sper ca toti angajatii de la primarie si CJ sa fie condamnati pe viata la participarea obligatorie la toate spectacolele si parangheliile care se vor intampla in fabrica asta. Cu bilet platit. Nu pe baza de invitatii Sa le faca abonament obligatoriu care se retine automat din salariu

Raspunde

Denisa only cultural vibes

Acum 10 luni

Suntem atat de mandri de burgul nostru si de conducerea sa! Fabrica de cultura va face ca orasul sa musteasca a teatru, arta, cultura pura, spectacole! Va depasi cu mult Teatro alla Scala di Milano sau opera vieneza! 6,3 milioane pentru un oras ca Sibiul sunt bani de tigari, sa fim seriosi! Aici numai sa nu vrei, nu esti bogat si cult! Cine nu se integreaza in agora sibiana, nu are ce cauta in burgul nostru!
Raspunde

Florin

Acum 10 luni

O decizie foarte buna, cultura si viata culturala nu poate fi doar in centrul orasului. Pentru zona Vasile Aaron- Trei Stejari- Broscarie- COmpa poate fi un foarte bun inceput de regenerare urbana, acum zona este extrem de ostila. Avem acel teren de fotbal de pe Triajului, zona Fabricii de cultura, amenajat putin accesul spre Muzeul CFR si Mall Promenada, amenajat spatiul depoului mocanitei si de ce nu reactivarea ei cu plecare spre Podisul Hartibaciului, o regandire a accesului dinspre Vasile Aaron avand in vedere groaznicul sens giratoriu Semaforului- Stefan cel Mare, mai avem statia CFR Vasile Aaron de unde pot fi regandite trenuri urbane spre aeroport si zona industriala Vest, etc.
Raspunde

Dani

Acum 10 luni

In principiu nu este rau ca primaria a luat acest spatiu in gestiune, despre suma nu comentez nimic. Evident ca mai sunt si alte probleme ale orasului de rezolvat, dar investitia in cultura nu e putin lucru, emanciparea oamenilor se face prin educatie si prin cultura. Si ma bucur ca teatrului, ca forma de arta, ii este acordata o asa mare atentie si sustinere de catre autoritati. Dar nu toti consuma doar teatru. Din pacate Sibiului (ca de fapt tuturor oraselor din RO), desi are tot felul de alte festivaluri si evenimente destinate familiilor, seniorilor, in general adultilor de varsta 2-3, ii lipsesc evenimente cu specific modern, adresate segmentului tanar. Eu am incercat in 2015 sa aduc in Sibiu un concept nou, sa infiintez un club underground nisat pe muzica electronica de calitate (non comerciala) si brand de evenimente regulate de dimensiuni mici-medii, destinate iubitorilor de muzica electronica, de asemenea non-comerciala (deci nicio legatura cu ce se petrece pe la Untold/Neversea) pe format asemanator Boiler Room (totusi nu asa techno-biased, doar ca format zic) sau la o scara mult mai mica, un eveniment de tipul BNP@Forja Cordoba Argentina sau ADE din Amsterdam. Mai avea si alte atribute si scopuri conceptul meu, precum educarea si diversificarea gusturilor muzicale ale tinerilor, pentru ca in afara de manele si mizeria aia de trap, altceva tinerii nu asculta pentru ca nu cunosc, n-au auzit si n-au experimentat altceva, plus crearea unor spatii sigure de divertisment dpdv al accesului la droguri si cu accent pe grija si respectul reciproc intre participanti. N-am reusit in principal din lipsa crunta in Sibiu a unor spatii propice si nici din cauza reticentei celor cu care am intrat in contact, cand auzeau propunerea mea. Am incercat in diverse spatii, unde dadeam peste proprietari burtosi care tot ce stiau in materie de muzica era maneaua si nu intelegeau o iota din ce intentionam sa fac, ba chiar ma intrebau daca e "show din ala cu fetite la bara" am incercat si in spatii industriale, diverse fabrici care aparent ar fi fost ok ca vibe, unde am dat de administratori comunisti care m-au dat afara zicand poftim, tu vrei sa faci discoteca aici la mine in fabrica? cine l-a lasat pe asta sa intre aici? chemati paza si dati-l afara acum!! La autoritati nici n-am mai indraznit sa merg...la cine? la Fodor? M-am lasat pagubas cand am vazut atata obtuzitate si incremenire; poate ca nici piata in Sibiu nu exista pentru asa ceva la acel moment, imi ziceau niste prieteni: n-are cine sa inteleaga in Sibiu si sa vina la evenimentele tale. cine? ciobanii de la oi sau manelistii din targ, tiganii din Broscarie, rockerii? Nu stiu astazi care mai este situatia, am parasit intre timp Sibiul si ajung destul de rar. Au mai fost cateva incercari timide ale baietilor de la hipodrome.net, dar cam atat. Desi nu mai stau in Sibiu, e orasul meu de suflet si m-as bucura enorm sa aud ca altcineva a preluat initiativa si ca reuseste. Potential teoretic ar fi, exista aeroport, autostrazi, deci accesul e facil (Amsterdam sau Berlin atrag zeci/sute de mii de turisti din toata lumea doar datorita unor astfel de evenimente), ar mai fi necesare deschiderea din partea autoritatilor si spatii adecvate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus