Ales în Parlamentul European pe listele USR, partid din care a plecat la începutul acestui an, sibianul Nicu Ștefănuță a anunțat vineri că își dorește să candideze pentru un nou mandat de europarlamentar.
„Am decis să candidez la alegerile europarlamentare de anul viitor deoarece pe temele de care vorbesc nu vorbește aproape nimeni în România și cred că e nevoie de cineva care să reprezinte acest curent, pe cei tineri, pe cei preocupați de mediu. Am vrut să anunț asta de acasă, dintre oamenii dragi”, a declarat Nicu Ștefănuță, într-o conferință de presă organizată vineri dimineața la Sibiu.
După demisia din februarie din rândurile USR, Nicu Ștefănuță a părăsit grupul Renew pentru a se deveni primul europarlamentar român care aderă la Grupul Verzilor din forul deliberativ comunitar. În septembrie, Ștefănuță a lansat la București Coaliția Verde Progresistă, alături de partidele Volt și ACUM și platforma SENS.
Europarlamentarul sibian a anunțat că va încerca să candideze ca independent, iar asta și din cauza demersurilor dificile pentru validarea unei candidaturi: lista de candidați a unui partid trebuie susținută prin 200.000 de semnături strânse în decurs de o lună, pe când candidatura unui independent are nevoie de 100.000 de semnături.
„Cel mai probabil, candidatura va putea fi independentă, asta depinde de numărul de semnături strâns. Dar vreau să obțin un rezultat real pentru mișcarea verde din România. E nevoie de 100.000 de semnături. E foarte greu. Intenționez să candidez independent, dar nu singur. Am alături de mine mulți oameni dedicați”, a mai spus Ștefănuță, bazându-se atât pe sprijinul coaliției lansată în toamnă, cât și pe cel al unor organizații ale societății civile, inclusiv din Sibiu.
Nicu Ștefănuță spune că etapa „foarte grea” a strângerii de semnături ar putea deveni mai facilă dacă autoritățile române ar permite și susținerea candidaturii pe baza unor semnături electronice. „Fac un apel să renunțe la procedeul străvechi de semnături fizice strânse în stradă, care nici măcar nu este real: partidele au liste de semnături pe care le tot copiază de la o rundă de alegeri la alta. În pandemie am putut semna electronic și cred că în secolul XXI trebuie să păstrăm ceea ce e bun”, a adăugat Ștefănuță, îndemnând și marile partide să ceară modificarea normativelor în domeniu.
Locale? „Toate la timpul lor”
Elena Băsescu sau Mircea Diaconu sunt două din cele trei exemple de europarlamentari români care au candidat – declarativ, cel puțin – ca fiind independenți. Asta ca răspuns al lui Ștefănuță la întrebarea dacă un independent are șanse. „Eu mă bat, sunt bătăios, știu comunitățile ascunse, tinerii, pot implementa un plan”.
Întrebat dacă după alegerile europarlamentare de la începutul lui iunie 2024, ar mai intenționa să participe și la alegerile locale, Ștefănuță nu a exclus de la bun început o astfel de variantă. „Toate trebuie să fie la timpul lor. Astăzi am făcut un anunț ca să existe și predictibilitate, dar în acest moment acesta e anunțul. Nu exclud nimic”.
Nicu Ștefănuță spune că se bazează pe electoratul tânăr, de până la 30 de ani, și pe reprezentanții clasei medii cu vârste între 30 și 50 de ani.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: nicu stefanuta candidez europa , nicu stefanuta candidatura , europarlamentar nicu stefanuta
Vizualizari: 1273
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Echili Bratu
Acum 3 ore
Chirica
Acum 3 ore
Marcel
Acum 3 ore
L
Acum 3 ore
JD Lassabyk