Marţi,
28.11.2023
Innorat
Acum
6°C

Târg de mere la Sibiel, în weekend. „Soiuri de mere vechi care nu se mai găsesc în comerțul actual. Multe dintre ele erau consumate de sași pentru diferite afecțiuni”

Târg de mere la Sibiel, în weekend. „Soiuri de mere vechi care nu se mai găsesc în comerțul actual. Multe dintre ele erau consumate de sași pentru diferite afecțiuni”

Locuitorii din satul Sibiel vă invită să participați la cea de-a zecea ediție a Târgului și degustării de mere din soiuri tradiționale vechi, care va avea loc în zona Căminului Cultural din sat, duminică, 29 octombrie. 

Acest eveniment oferă posibilitatea să cumpărăm soiuri de mere și pere pe care nu le mai găsim în comerțul actual, dar și nuci, must de mere, oțet de mere, bostani de țară și alte produse locale.

„Contribuiți astfel la salvarea de la dispariție a acestor soiuri vechi și la conservarea acestei bogății genetice locale, vă plimbați prin livezile cu soiuri de mere si pere vechi de peste 200 ani, aflând noi povești locale”, arată organizatorii evenimentului.

Potrivit acestora, cei care vor ajunge la târg vor avea ocazia să sprijine producătorii locali și să se bucure de soiuri de mere care nu se mai găsesc în comerț.

„Este vorba despre soiuri de mere vechi care nu se mai prea găsesc în comerțul actual. Multe dintre ele erau consumate de sași pentru diferite afecțiuni, de exemplu cele acre erau consumate de diabetici.  Accesul la târg este pietonal și se va face din centrul satului. Încurajăm producătorii locali și îi încurajăm pe sibieni să ne viziteze”, au transmis pentru Turnul Sfatului organizatorii evenimentului.

Foto principală: Pixabay

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 8094

Adina Torop

de Adina Torop

Redactor

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Unul

Acum 1 lună

Mai scutiți-ne cu sașii care mâncau mere de la Sibiel și Cacova, că acolo nu o fost picior de sas! Pomicultura din zona aia o fost pornită de un preot și un învățător din Cacova, care au făcut o "școală de pomi", fără nici un amestec săsăsc. Că or mai fi cumpărat și sașii mere din Sibiel și Cacova la târg în Sibiu e întâmplare. Dar să asociezi tu "promotor al soiurilor vechi" sașii cu Sibielul...e ticăloșie! Ce asociere jegoasă a sașilor cu Sibielul și Cacova! Să vă fie rușine organizatorilor, golanilor, că-i băgați pe sași în frunte! Voi sunteți niște șmenari, care ați vrea să vă faceți stăpâni pe tradiția asta cu pomicultura a satelor ălea, ca să profitați, sub pretextul că salvați soiuri vechi de pomi. Câți meri din soiuri vechi ați plantat voi? Unde i-ați plantat? Sau voi numai parazitați ce există? Trebuie că organizatorii evenimentului îs străini de satele alea și se gudură scârbos pe lângă sași, că-i sasul președinte. Sașii numai rău le-au făcut românilor de acolo și nu numai de acolo, sute de ani. Dar voi îi pupați în locuri nepotrivite, jegoșilor! P.S. Acum în Cacova primăria din Săliște o vândut școala satului, făcută de oamenii din sat acum 100 de ani pe locul cel mai frumos din tot satul, la un mafiot din București, prin ordin al ministrului educației Câmpeanu.....un securist plagiator dovedit. Ar fi foarte interesant de scris un articol de investigație despre cum o ajuns Ministerul Educației proprietar peste o clădire construită de comunitatea de acolo și cum o putut un ministru securist plagiator să o vândă unui ... hoț cu bani din București, care s-ar vrea boier de Cacova.
Raspunde

Altul

Acum 1 lună

Am urmărit evoluția like-urilor/dislike-urilor la comentariul lui "Unul", cu merele, sașii și Sibielul. Dacă la ora 10 avea 20 de like-uri și 4 dislike-uri, la ora 11 are tot 20 de like-uri dar 27 de dislike-uri! Aș fi zis că s-au mobilizat aia din ONG-urile care au organizat festivalul merelor, când nu au fost mere, cu tot neamul lor și au dat dislike. Dar ăștia ar fi dat dislike și la comentariile celorlalți, care au spus că e de notorietate publică că anul ăsta nu au fost mere deloc la Cacova și Sibiel. Așa că pe altcineva a deranjat comentariul. Probabil că pe sași, că Unul ăsta apare la "ultimele comentarii" și cu un comentariu acid despre octoberfestul de la târgul porcilor. Și acolo evoluția like-dislike a fost similară, oarecum, dar a fost luat în primire mai repede. Ce interesant! E chiar interesant cum se încearcă să se controleze ce-i voie și ce nu-i voie să vorbim în public! Să li se arate celorlalți oameni, care urmăresc fără să se implice deocamdată în discuțiile publice, ce ești apreciat și ce nu ești apreciat dacă spui în public. Ce interesant!
Raspunde

Muschetarul roman

Acum 1 lună

Ca au fist say nu su fost mere anul asta ka Sibiel...nu ma intereseaza. Dar....sa zici ca in Sibiel nu a fist picior de sas.te contrazic. Am avut la Liceul de Arta o profesoara din Sibiel , se numea Zingelinde Botesch...din Sibiel....am fost toata clasa la ea, in casa parinteasca. Mobila sculptata si impodobita cu motive sasesti....si mai erau destule case sasesti. Asa ca....Unul...mai documenteaza- te. Poate si acum mai exista vreun picior de sas pe acolo...dar nu l-ai vazut.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Unul

Acum 4 săptămâni

@Mușchetara romană Cât de penibil ești când îmi vorbești de Zingelinde, care probabil se răsucește în mormânt, că-i folosești numele și-o dai exemplu drept picioarele alea de sas de care ziceam io că nu au fost. :-) Familia lor o venit la Sibiel târziu, mult după ce învățătorul și preotul din Cacova or început tradiția pomiculturii. Și, evident, românii fiind toleranți i-au acceptat în comunitatea lor, fără nici o problemă, ca pe oameni egali cu ei. Nu așa cum făceau sașii cu românii în satele săsăști, de nu aveau românii voie să-și facă sau să cumpere case pe străzile săsăști sau în centru și casele românilor nu aveau voie să aibă mai mult de o fereastră la stradă. Asta se vede în Cristian, de exemplu, la casele românești de pe șoseaua națională, mai ales la ieșirea spre Alba Iulia. Hai să-ți mai spun una, în zilele de sărbătoare ale sașilor, românii nu aveau voie să umble prin centrul satului. Au fost și crime, pedepsite de autoritățile imperiului, pentru că evident erau și români care nu ascultau de reguli ale unei comunități locale rasiste la vremea aia. Evident că nu toți sașii erau nebuni, criminali, rasiști. Unii din ei apărau românii din satele lor și nu numai. Dar bine că e mai bună lumea, și putem trăi în pace, cum e normal, că nebuniile rasiste au fost ale dracului de rele, inclusiv pentru rasiști pe termen lung, nu numai pentru victime. Bine că e deja istorie și nu mai sunt nici un fel de resentimente pe tema asta. În aceeași ordine de idei, în Sibiel a fost la un moment dat și o profesoară de română, Steiner Ursula, apreciată de comunitate, dar care făcea naveta. Sau au mai fost și încă sunt o familie de maghiari. Poate o mai fi fost unul, venit și primit de români în satul lor, de te miri de unde de prin imperiu și de ce etnie, dar când la Sibiel și Cacova au început tradiția pomiculturii ... nu era picior de sas. Și dacă ar fi fost două picioare, să zicem, când pui o picătură de apă intr-un butoi de vin, tot vin rămâne. :-) Adică, tradiția cu merele la Sibiel și Cacova nu se datorează sașilor, cum scârbos și slugarnic se gudură organizatorii să asocieze evenimentul cu sașii, ci unui preot român ortodox și unui învățător de la școala din sat făcută de sat și finanțată de sat, pentru copiii satului, școală care o fost acum vândută de primarul din Săliște, unui mafiot din București, cu sprijinul unui ministru al educației dovedit plagiator și probabil securist.
Raspunde

Altul

Acum 4 săptămâni

Da, mai este unul, poate doi, veniți acum pe acolo, că-i locul frumos și destul de primitor, fiind numai români acolo. Unul și-a făcut un fel de magazin într-o izbă rusească facută de el, dar ăsta cică făcea evaziune fiscală, pe vremea când vindea în Sibiu, deci halal sas... altul e combinat cu afaceri cu ăia de la MISA, cu secta AUM, de făceau acum câțiva ani spirale pe la Cindrel. Da, mai este câte unul. Mai era unul care a venit și a stat într-o colibă izolat de sat, câțiva ani până a murit... și or mai fi, poate. Românii sunt toleranți și e bine asa, dar tradiția cu merele la Sibiu nu o pornit de la sași, sigur, că atunci nu erau sași acolo, decât cel mult tot așa, întâmplător.
Raspunde

Un român

Acum 4 săptămâni

Sunt curios dacă celor care dau unlike lui Unul nu le place adevărul sau nu le place toleranța și tonul blând care a fost folosit să scrie niște lucruri care puteau să fie folosite la creat ură.
Raspunde

Dan

Acum 1 lună

Nu puteți nicicum sa terminați cu minciuna?! Anul acesta nu a a făcut nici un măr la nimeni în Sibiel!! Se poate dovedi cu imagini video,nu vă bateți joc de oameni!
Raspunde

Ogarul visiniu

Acum 1 lună

anul acesta a fost an fara mere in Sibiel nu s-au facut,,, ce se prezinta la tirg?
Raspunde

Alice

Acum 1 lună

Bravo , super primul raspuns , sunt intru totul de acord . Cred ca suntem multi indignati de furtul traditiilor satelor romanesti iar asocierea saseasca imi provoaca greata . Nationalismul nu mai exista in tara asta .
Raspunde

Unul

Acum 1 lună

Mulțumesc Alice. Naționalismul azi este definit ca fiind ceva nepotrivit, inadecvat sau chiar extremist. Dar înteleg că tu nu te referi la naționalism cu sensurile astea rele. Ci la cel care e sănătos, de a aprecia și cultiva cu demnitate binele în națiunea din care facem parte. Ce am scris aici este doar ca să nu moară demnitatea umană și respectul minim pentru un adevăr istoric știut de toți. A trebuit scris ce am scris, pentru că văd prea mulți români buni de-ai noștri din Sibiu, vechi sau nou veniți, descumpăniți de propaganda străină sufletului bun românesc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus