Joi,
30.11.2023
Innorat
Acum
2°C

IPJ Sibiu avertizează asupra unei noi metode de fraude online: ”Pretind că sunt reprezentanții unor companii de stat, de gaze sau electricitate”

IPJ Sibiu avertizează asupra unei noi metode de fraude online: ”Pretind că sunt reprezentanții unor companii de stat, de gaze sau electricitate”

Polițiștii din Sibiu atrag atenția asupra unor noi moduri de comitere a infracțiunilor cibernetice, care implică fraudarea cetățenilor prin asumarea identității unor companii renumite.

Infractorii pretind că reprezintă instituții de stat sau firme private și promovează investiții false pe internet și rețelele de socializare. Ulterior, victimele sunt determinate să transfere bani către conturi controlate de escroci.

O altă metodă vizează instalarea unor aplicații malițioase ce permit hackerilor să fure date de pe dispozitive sau să contracteze în numele victimelor credite neautorizate.

Poliția trage un semnal de alarmă și recomandă scepticism față de oportunitățile financiare miraculoase, venite din partea unor persoane necunoscute. De asemenea, cetățenii sunt îndemnați să nu împărtășească niciodată date personale sau financiare online.

”Autorii acestor tipuri de infracțiuni pretind că sunt reprezentanții unor companii de stat, de gaze sau electricitate și realizează chiar o pagină fictivă a acestor societăți pentru a atrage potențiali investitori printr-o serie de reclame, pe rețelele de socializare. Modul de operare al acestor infractori poate varia, dar, de obicei începe cu contactarea telefonică a cetățenilor, transmiterea de mesaje pe rețelele de socializare sau postarea de anunțuri online. Aceștia promovează o investiție care este fals legată de compania, firma sau banca pe care pretind că o reprezintă, cu scopul de a-i face pe oameni să creadă că investiția este sigură și profitabilă.

Pentru a convinge potențialii investitori să participe, autorii utilizează diverse tactici, precum prezentarea de declarații false, asigurări cu privire la obținerea de profituri rapide și semnificative, manipularea emoțională sau presiunea de a lua o decizie rapidă și neîntârziată. Prin aceste mijloace, cetățenii sunt determinați să efectueze transferuri bancare către conturile controlate de către infractori”, informează IPJ Sibiu.

 

 

Recomandările IPJ Sibiu:

-           Nu investiți online sume de bani, la îndemnul unor persoane care pretind a fi reprezentanții unor companii private sau de stat! Aceste companii nu fac investiții online, nu-și contactează posibilii clienți prin email sau prin intermediul rețelelor de socializare și nu solicită, pe aceste căi, date cu caracter personal!

-           Nu instalați, pe telefoanele mobile, aplicații necunoscute, trimise de persoane pe care nu le cunoașteți!

-           Folosiți, pe cât posibil, instrumente de plată provizorii, unde alocați un buget limitat, exclusiv pentru cumpărăturile online!

-           Faceți transferuri bancare numai către persoane pe care le cunoașteți (apropiate)!

-           Fiți atenți la notificările referitoare la sumele extrase din contul dumneavoastră și nu validați tranzacții pe care nu le recunoașteți!

-           Dacă ați fost victima unei infracțiuni, anunțați imediat banca, pentru a bloca instrumentele de plată compromise și a încerca stoparea eventualelor tranzacții ilicite!

-           NU comunicați nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card inclusiv codul CVV2/CVC2, datele personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare;

-           NU transmite date personale sau copii ale actelor de identitate prin intermediul rețelelor sociale sau prin link-uri primite pe mail sau aplicații de mesagerie;

-           NU instalați aplicații și NU accesați site-uri sau aplicații la indicațiile persoanelor care vă contactează telefonic sau vă transmit link-uri prin mesaje pe rețelele sociale, SMS sau alte tipuri de mesagerie;

-           NU răspundeți la mesaje nesolicitate sau neașteptate care vă propun câștiguri rapide și foarte mari;

-           NU răspundeți la apeluri din afara țării, mai ales dacă nu cunoașteți persoane din țările respective;

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus