Duminică,
22.06.2025
Cer Senin
Acum
11°C

11 noiembrie este Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații. Trei dintre militarii români căzuți în conflictele armate sunt absolvenți ai AFT Sibiu

11 noiembrie este Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații. Trei dintre militarii români căzuți în conflictele armate sunt absolvenți ai AFT Sibiu

Astăzi, 11 noiembrie, este Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, o zi cu semnificație aparte care onorează militarii întorși acasă din teatrele de operații din întreaga lume. De asemenea, este și prilej de amintire a celor care și-au pierdut viața în conflicte armate. La această dată, în anul 2003, România pierdea primul militar în Afganistan, urmat la câteva zile de un alt militar român rănit grav în același atac. Până astăzi, trei absolvenți ai Academie Forțelor Terestre din Sibiu au murit în teatrele de operații și 30 de militari români, în total.  

Plutonier major Ilie-Daniel Văcăruș, veteran din cadrul Spitalului Militar din Sibiu, a participat la două misiuni în Afganistan. Acesta transmite un mesaj în această zi specială.   

„Sunt plutonier major Ilie-Daniel Văcăruș, participant la două misiuni în teatrul de operații Afganistan. Astăzi, 11 noiembrie, de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii, mesajul meu este acela al recunoştinţei şi admiraţiei pentru toţi cei care sunt sub arme, pentru familiile lor și pentru întreg corpul de veterani ai Armatei Române. Celor răniţi în misiuni le doresc putere şi sănătate, iar celor aflaţi în teatrele de operaţii, să se întoarcă cu bine acasă!”, spune acesta. 
 
Cu o zi înainte, vineri, 10 noiembrie, veterani ai teatrelor de operaţii și personal din cadrul acestui spital au participat la o prezentare a col.(rz) Marius Popența, președintele ANVR Sibiu și veteran al teatrelor de operații. 
 
„Avem în noi lucrurile acelea pe care le-am încuiat adânc, încercând să uităm de ele pentru că n-ai cum să le spui nici acasă, nici colegilor care nu au trecut prin experiențe similare, evenimente negre și urâte, greu de digerat pentru cei care n-au experiența durerii și a violenței extreme”, a transmis pentru Turnul Sfatului, Marius Popența, vorbind despre realitățile din teatrele de operații.
 
De asemenea, în aula Academiei Forțelor Terestre, studenții militari sibieni au avut oportunitatea de a se întâlni cu veterani ai teatrelor de operații, militari activi sau în rezervă, din unitățile militare din garnizoana AFT.
 
Activitatea a debutat cu păstrarea unui moment de reculegere pentru cei 30 de militari care și-au pierdut viața pe timpul misiunilor desfășurate în teatrele de operații și a continuat cu rememorarea unor momente de maximă intensitate profesională și sufletească trăite de cei prezenți la întâlnirea cu studenții, în cele mai fierbinți puncte ale planetei. 
 
Trei absolvenți ai Academiei Forțelor Terestre din Sibiu și-au pierdut viața în teatrele de operații. Este vorba despre  Mr. (p.m.) Tiberius Marcel Petre, ofițer de Operații Speciale, Mr. (p.m.) Iuliu Vasile Unguraș, ofițer de Poliție Militară și Filaret Moțco, înalt demnitar al Organizației Națiunilor Unite.

Studenții militari au organizat în seara zilei de 10 noiembrie, la Cercul Militar Sibiu, un concert folk dedicat evenimentului.

Iar pentru că Ziua Veteranilor este totuși o zi de sărbătoare, dedicată celor întorși, o zi a bucuriei revenirii printre cei dragi, după experiența devastatoare a unui conflict militar, veteranii sibieni ai teatrelor de operații s-au întâlnit și la o degustare de vinuri de Cricova, depănând povești ce bat scenariile de film și bucurându-se în tihnă de pacea și liniștea de acasă, pe care ei, mai mult decât toți ceilalți, o consideră responsabilitatea și recompensa lor.

Este o zi celebrată în mai multe țări

Ziua de 11 noiembrie a fost instituită pentru prima dată în România prin Legea nr.150/2014, în semn de recunoaștere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României, sărbătoarea fiind denumită, prin Legea nr. 168 din 2020, drept Ziua veteranilor din teatrele de operații.

A fost aleasă pentru simbolistica ei aparte. La 11 noiembrie 1918, orele 11.00, a fost semnat și a intrat în vigoare Armistițiului între Puterile Antantei și Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial și se creau condițiile necesare realizării, în țara noastră, realizării Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Această zi este celebrată în mai multe țări ale lumi, precum Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, dar și în state europene.


Semnificația acestei zile pentru Armata României este legată și de faptul că, acum 20 de ani, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul (p.m.) Iosif Silviu Fogaraşi, primul militar român decedat în teatrul de operații din Afganistan. Trei zile mai târziu, se stingea din viață și eroul sublocotenent (p.m.) Mihail Anton Samuilă, grav rănit în același atac.

În perioada 1996-2022, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operații, iar alți peste 200 au fost răniți. Alături de ei, în galeria eroilor români din teatrele de operații se cuvine să îl așezăm și pe Filaret Moțco, expert internațional și demnitar în cadrul Organizației Națiunilor Unite, ucis de talibani pe timpul desfășurării unei misiuni în Afganistan.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 1 an

Haosul si debandada lasate in Afganistan sunt o mandrie pentru nemafia din Romania...

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus