Profesoara de limba și literatura română de la Școala Gimnazială Roșia, Daniela-Paraschiva Danka, s-a clasat anul acesta pe locul III la categoria „dezvoltarea literației” la Teach for România, un eveniment care descoperă magia din profesorii români și o recompensează. Turnul Sfatului a prezentat de atunci minunatele proiecte ale Danielei prin care își provoacă copiii să iubească literatura și școala, să se descopere, să îndrăznească să creeze fără teama de eșec și să evolueze. Acum, regăsim activitatea profesorului e română într-un material publicat de colegii de la SparkNews.ro.
Cea mai mare realizare a profesoarei Daniela Danka este să vadă cum un copil se ridică de la o notă mică. Nu vrea să lase niciun elev în urmă și pentru acest lucru, la orele de română, folosește metode prin care copiii să înțeleagă textele citite, să își însușească noțiunile predate, să le stimuleze creativitatea și gândirea critică. La literatură, de exemplu, elevii transpun în desene ceea ce citesc ori realizează hărți în care așază personaje, întâmplări, scriu cei de la SparkNews.ro.
Daniela Danka este de 17 ani în învățământ. În primii 8 ani, a predat la Școala Waldorf din Roșia, unde a început încă din primul an de facultate, ca profesor necalificat de limba și literatura română. A trecut la învățământul tradițional în 2013 și a devenit profesoară chiar în școala în care a fost elevă. Experiența în alternativa Waldorf i-a fost de mare ajutor și a adus la clasă metode de predare descoperite încă din primii ani la catedră, în cadrul unor cursuri organizate în Elveția, Germania, Austria sau Italia.
Una dintre ele este metoda artistică. La ora de literatură, după fiecare text citit, elevii realizează desene.
Citește și: Profesorii sibieni Daniela și Bogdan sunt pe podium la Gala Profesorul Anului: „Să fiu dascălul vostru, dragi elevi, este împlinire și bucurie!”
„Încerc să le dezvolt copiilor creativitatea și gândirea critică punându-i să deseneze ceea ce au citit. Nu desenează doar așa pentru că nu avem ce face la oră, ci efectiv pe momentele subiectului. Desenul îi ajută și le place foarte mult. Cei mai mulți sunt talentați și ei nu știu acest lucru și îl descoperă acum”, spune profesoara.
Harta textului, ore în amfiteatru, în aer liber, elevii, profesori pentru o oră, activități remediale, literație sunt doar o parte din activitățile pe care Daniela le face și care fascinează. Multe dintre aceste activități sunt organizate în aer liber.
Daniela Danka lucrează și cu elevi din țară la limba și literatura română. Anul trecut, într-un proiect derulat de Teach for Romania, a pregătit timp de trei luni, online, trei elevi de clasa a VIII-a pentru examenul de Evaluare Națională. De asemenea, s-a înscris ca profesor-voluntar în proiectul „Adoptă intelectual un copil” al Asociației For Life și va ajuta la română, tot online, elevi din alte județe.
„Mi se pare un lucru fantastic să pot să ajut și copii din țară. Însă și aici, pe viitor, voi încerca să fac activități remediale nu doar cu copiii din Roșia, dar și cu cei din Cașolț, prin Asociația cu care eu colaborez. Acum, la sediul asociației, punem la punct deschiderea unei biblioteci, care va fi la dispoziția oricărui copil și adult care dorește să împrumute o carte sau să participe la activitățile pe care doresc să le realizez acolo. În acest an școlar, mi-am propus ca activitățile de lectură să le fac și în alte spații decât cele din școală. Copiilor le place foarte mult să iasă din spațiul școlii”, mai spune profesoara Daniela Danka.
Citește întregul material pe SparkNews.ro.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 1769
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Pateu
Acum 5 ore
Bula
Acum 5 ore
Till Eulenspiegel
Acum 5 ore
O sibianca
Acum 5 ore
O sibianca