Duminică,
03.12.2023
Partial Noros
Acum
-1°C

Numărul sibienilor tratați la Spitalul de Psihiatrie pentru dependența de droguri s-a dublat în ultimii 5 ani. Peste 40 au fost internați fără voia lor

Numărul sibienilor tratați la Spitalul de Psihiatrie pentru dependența de droguri s-a dublat în ultimii 5 ani. Peste 40 au fost internați fără voia lor

O statistică pe ultimii cinci ani transmisă de reprezentanții Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu arată că numărul persoanelor tratate pentru dependența de droguri s-a dublat. Astfel, dacă în anul 2018 erau 35 de pacienți care ajungeau la spital după ce au consumat droguri, în anul 2022 s-a ajuns la 71 de pacienți. De asemenea, numărul pacienților internați împotriva voinței lor a crescut de la 2, în urmă cu cinci ani, la 16, în anul 2022.

Cele mai consumate substanțe de pacienții care ajung la Psihiatrie sunt psihoactivele, urmate de  canabis și metamfertamină. Deși consumul de droguri este o problemă care capătă proporții, la nivelul județului Sibiu nu se derulează „Programul național de sănătate mintală”, care include și un subprogram de tratament al bolnavilor cu toxicodependență.

Citește și: O mamă din Sibiu cu fiica dependentă de droguri își strigă durerea și neputința: „Aș vrea să poată fi ajutați, nu numai sedați”

Consumul de droguri în Sibiu a crescut îngrijorător în ultimii ani, o arată autoritățile sibiene.

Imagine din prima conferință antidrog organizată la Sibiu

„Vorbim despre o creștere fulminantă a fenomenului, îndeosebi după pandemia de Coronavirus. Astfel, că putem afirma că, la acest moment, dosarele de trafic și consumul de droguri ne ocupă cam 65 – 70% din cazuistica totală pe criminalitate organizată. Fenomenul a luat amploare în ultimii ani, îndeosebi pe linia noilor substanțe psihoactive și din cauza legislației deficitare pentru că pedeapsa pentru această infracțiune este una mică, de la șase luni – la trei ani, majoritatea infractorilor după ce le probăm vinovăția primesc pedepse cu suspendare. Sunt arestați preventiv pe o perioadă minimă după care se reîntorc în mediul din care au plecat și unii chiar reiau activitatea infracțională, înțelegând că drogurile și traficul cu substanțele psihoactive este o afacere foarte profitabilă pentru unii”, spunea comisar șef de poliție Mihai Ion, Șeful Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu, la începutul anului 2023.

Număr dublu și niciun program de tratament 

Potrivit datelor trimise de Spitalul Clinic de Psihiatrie Sibiu la solicitarea Turnul Sfatului, în ultimii cinci ani numărul persoanelor care au consumat droguri și au ajuns la această unitate medicală s-a dublat.

Astfel, în anul 2018 au fost tratați 35 de pacienți, în anul 2019 56 de pacienți, în anul 2020 au fost 34, în anul 2021 au fost tratați 31 de pacienți, ca în anul 2022 să se ajungă la 71 de pacienți.

anul

2018

2019

2020

2021

2022

nr. pacienti tratati

35

56

34

31

71

În ceea ce privește tratamentul acestor pacienți, reprezentanții spitalului spun că este făcut, în funcție de caz, în ambulatoriu sau prin spitalizare.

Citește și: Ce au fost curioși să afle elevii sibieni despre droguri: Cum se manifestă sevrajul? După ce te-ai lăsat, te poți întoarce la ele?

„Ca și la altă afecțiune psihică, tratamentul afecțiunilor acestor pacienți poate fi acordat în ambulatoriu sau prin spitalizare continuă în funcție de starea lor, cu următoarele particularități: evoluția somatică detaliată cu monitorizare permanentă a funcțiilor vitale, examen paraclinic detaliat pentru determinarea substanței, tratament medicamentos, psihodiagnostic și consiliere. La externare pacienților li se recomandă continuarea tratamentului medicamentos, interzicerea consumului de substanțe și alcool precum și recomandarea de a apela la serviciile de post cură, gen comunități terapeutice unde să poată urma forme de psihoterapie și să beneficieze de consiliere psihologică”, transmit cei din conducerea Spitalului de Psihiatrie.

Chiar dacă numărul persoanelor care au avut nevoie de tratare a dependenței de droguri a crescut foarte mult în ultimii ani, potrivit reprezentanților de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Sibiu, la nivelul județului nostru nu se derulează „Programul național de sănătate mintală, respectiv Subprogramul național de tratament al bolnavilor cu toxicodependență, precum și de testare a metaboliților stupefiantelor. De ce? „Până în prezent, nu au fost înregistrate solicitări de la furnizori de servicii medicale, în acest sens”, transmite conducerea CAS Sibiu.

Peste 10 pacienți internați fără voie anul trecut

Legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice permite, doar în spitalele de psihiatrie și internarea nevoluntară a pacienților. Se întâmplă atunci când toate încercările de internare voluntară au fost epuizate și un medic sau o echipă de medici specialiști consideră că pacientul, din cauza stării sale psihice, își poate face rău sau poate răni altă persoană sau atunci când pacientul suferă de o tulburare psihică gravă, iar judecata îi este afectată și neinternarea ar putea antrena o gravă deteriorare a stării sale sau ar împiedica să i se acorde tratamentul adecvat.

La Spitalul de Psihiatrie din Sibiu în anul 2022 au existat 16 pacienți care au fost internați împotriva voinței lor, față de 2 în anul 2018.

anul

2018

2019

2020

2021

2022

pacienti internati nevoluntar

2

14

6

5

16

De asemenea, au existat doi pacienți care au revenit în spital de șapte ori, în urma recidivelor.  

Potrivit medicilor de la Psihiatrei cele mai periculoase droguri consumate de pacienții care ajung la ei sunt cocaina și heroina, iar cele mai frecvente droguri consumate de sibieni sunt canabis, metanfetamina, amfetamina, benzodiazepină și marijuana.

Substanta consumata

Nr. Pacienti care au consumat

Substanțe  psihoactive

57

canabis

34

metamfetamina

18

amfetamina

14

benzodiazepina

14

marihuana

12

 

 

„La nivelul spitalului de Psihiatrie Sibiu se respectă protocoalele terapeutice în vigoare și, de asemenea, în cursul internării pacienților pe lângă tratamentul medicamentos de specialitate, aceștia beneficiază și de consiliere psihologică și de psihoterapie”, mai spun reprezentanții spitalului sibian.

Citește și: Şeful IPJ Sibiu: Cristalele, cele mai răspândite şi mai ieftine droguri în rândul tinerilor. „Câteva zeci de lei pe doză”

Aceste protocoale sunt de fapt o bază de prescriere și monitorizare a tratamentului cu medicamentele care se acordă pe bază de prescripție medicală eliberată de medicii specialiști. Schemele terapeutice sunt stabilite conform unor protocoale, iar medicii aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate sunt obligați să le respecte (Ordin MS/CNAS nr. 564/499/2021)

Peste 60 de sibieni sub influența drogurilor au ajuns și la Județean

Sunt momente în care persoanele care consumă droguri ajung la urgențe, la alte spitale din Sibiu. Sunt cazuri, mai rare, cei drept, în care pot rămâne internați și în aceste unități medicale, însă nu într-o secție specială, destinată lor.

La Spitalul Clinic de Pediatrie, de exemplu, în anul 2022 au ajuns cinci minori intoxicați cu droguri sau substanțe psihoactive. Niciunul din ei nu a rămas internat.  

Citește și Comisar șef Mihai Ion: În toate cluburile din Sibiu, lângă parcuri, la petreceri private și concerte se consumă droguri. Canabisul și etnobotanicele, cele mai populare

De la începutul anului 2023 au fost 12 testări pozitive la minori în secția de urgențe a acestui spital și un singur pacient a fost internat.

„În principiu aceste cazuri se adresează serviciului de Psihiatrie Pediatrică și doar arareori ajung internați în secții de Pediatrie. De la noi din urgență se raportează lunar mai departe la un serviciul aparținând Poliției”, spune dr. Ioana Mătăcuță, purtător de cuvânt la Spitalului de Pediatrie.

Și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, în Secția de Primiri Urgențe ajung persoane care au consumat droguri sau substanțe psihoactive. Spitalul nu are în structură o secție sau un compartiment dedicat exclusiv acestor persoane. În majoritatea cazurilor pacienții sunt aduși la Urgențe polițiști, pentru recoltarea de probe biologice și efectuarea de investigații medicale - dacă este cazul.

Aici, în funcție de situație, pacienții fie pleacă cu recomandări medicale, inclusiv recomandarea de a se adresa spitalului de psihiatrie, fie sunt evaluați medical (clinic și analize de laborator), în cazul pacienților cu tulburări de comportament, ulterior fiind transferați la Spitalul de Psihiatrie. Aceste situații sunt destul de rare, spun reprezentanții Spitalului Județean.

De asemenea, există și cazuri când este nevoie de internare în cadrul SCJU Sibiu, dar frecvența acestora e foarte redusă.       

„De la începutul anului curent până în data de 7 noiembrie, la UPU a SCJU Sibiu au ajuns 69 de persoane având ca motiv de prezentare consumul de droguri.  Dintre acestea, 4 persoane au fost transferate la Spitalul de Psihiatrie, o persoană a necesitat internare din alte motive medicale (Ortopedie), o persoană a plecat din UPU la cerere iar restul au plecat cu recomandării medicale, inclusiv recomandare de consult psihiatric”, spune Decebal Todăriță, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Sibiu.

În anul 2022 la Spitalul Județean au ajuns 59 de persoane care se aflau sub influența drogurilor, iar în anul 2021, au fost 40 de persoane.

Foto principală ilustrativă: Arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 3 săptămâni

Cobai pentru experimentele medicale.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus