Joi,
22.02.2024
Cer Senin
Acum
-2°C

Trei instituții din Sibiu protestează. Cer măriri salariale și echitate între instituții

Trei instituții din Sibiu protestează. Cer măriri salariale și echitate între instituții

Instituțiile din Sibiu anunță una după alta proteste. Angajații de la Casa Județeană de Pensii au intrat în cea de-a zecea zi de protest, iar cei de la Agenția Națională pentru Ocuparea forței de Muncă (AJOFM) și Direcția de Sănătate Publică Sibiu (DSP) au fost în a doua zi de protest. Angajații acestor instituții cer guvernanților echitate în plata salariilor și valorificarea corectă a muncii lor.

Angajații Casei Județene de Pensii Sibiu au intrat astăzi în cea de-a zecea zi de protest. Aproximativ jumătate dintre angajații acestei instituții au ieșit în fața locului de muncă, timp de o oră, inițial, apoi câte o jumătate de oră în fiecare zi pentru a-și arăta nemulțumirea.

Anca Erecinschi, consilier superior în cadrul Casei Județene de Pensii Sibiu și reprezentant al angajaților spune că se va protesta în fiecare zi până guvernanții le vor soluționa problemele. Cea mai mare nemulțumire merge în zona salariilor, acolo unde angajații se consideră nedreptățiți.

Casa de pensii Sibiu

„Solicităm trecerea personalului angajat din cadrul caselor teritoriale de pensii cu salarizarea corespunzătoare altor servicii publice deconcentrate. Un angajat al casei de pensii are un salariu mult mai mic decât un angajat al consiliului județean, al primăriei sau ale altor servicii publice deconcentrate. Amintim aici cu titlul de exemplu ANAF (agenții județene și vămi), OCPI, OPC, APIA, AFIR etc. Având salariile mult mai mici decât aceste instituții deconcentrate mulți dintre salariații cu experiență doresc să plece către aceste instituții și cer transfer”, spun reprezentanții Casei Județene de Pensii Sibiu”, transmite Anca Erecinschi.

Casa de pensii Mediaș

Oamenii spun că volumul de muncă este mare, iar salariile sunt mici.

„În altă ordine de idei, anul acesta 2023, salariul minim pe economie a fost majorat de două ori. Prețurile la utilități și respectiv alimente și toate produsele necesare traiului zilnic au crescut din cauza instabilității monetare și nu numai, și prin menținerea salariului la același nivel a scăzut puterea noastră de cumpărare și totodată punctajul nostru la pensie este foarte mic. Toate acestea nu ne încurajează să rămânem în acest sistem care ne desconsideră. Este un volum mare de muncă și complex, iar salariul nu este atractiv”, mai spune Anca Erecinschi.

Având în vedere că în această instituție protestează doar jumătate din personal, cealaltă jumătate a asigurat activitatea la ghișee.

Angajații de la AJOFM: „Ne considerăm devalorificați”

Și angajații de la Agenția Naționala pentru Ocuparea forței de Muncă protestează de ieri, 15 noiembrie. Aici aproximativ 75 % dintre angajați au ieșit în fața instituției pentru a protesta aproximativ o oră, între 10.00 și 11.00. În tot acest timp activitatea a fost întreruptă. Și aici oamenii sunt foarte nemulțumiți.

„Considerăm că s-a făcut o nedreptate. Ni s-a spus că nu sunt bani și, de fapt, sunt bani pentru anumite sectoare după cum s-a văzut: învățământ, sănătate, CAS, finanțe. În cazul acesta ne considerăm devalorificați. Dacă tot nu sunt bani, atunci să nu fie pentru nimeni. Nu am cerut neapărat o mărire de salariu, ci o egalizare, pentru că sunt inechități în instituțiile din cadrul Ministerului Muncii. Este vorba despre patru instituții: Casa pe Pensii, AJOFM, ITM și AJPIS și nu avem aceleași salarii deși facem parte din aceeași familie ocupațională. Mai mult, nu suntem egali cu centrul, cu cei de la București. Acolo au alte salarii. Nu există o egalitate și nu înțelegem de ce. Această nemulțumire este de ani de zile. Plus că nu avem cu ce lucra. Sistemul informatic este la pământ. Se vorbește într-una de digitalizare și de fapt noi nu avem nici calculatoarele toate funcționale și la viteza la care ar trebui să fie. Sunt multe, multe nemulțumiri”, spune Adriana Vecerdea reprezentant al salariaților din AJOFM Sibiu și membră a Sindicatului Național al Salariaților din Ministerul Muncii.

AJOFM Sibiu

Aceasta spune că protestul va continua și în zilele următoare, iar dacă problemele nu se vor soluționa se va ajunge la sistarea activității în instituție.

Vom continua și mâine și poimâine. În momentul de față nu avem o limită a acestor zile. Dacă problemele nu se vor rezolva colegii ar dori să meargă până la întreruperea totală a activității, dar sperăm să nu ajungem până acolo”, mai spune Adriana Vecerdea.

Angajaților sibieni de la Casa de Pensii și AJOFM li s-au alăturat și cei din Mediaș.

A doua zi de protest și la DSP Sibiu

Tot miercuri, 15 noiembrie a fost anunțat un protest spontan al angajaților DSP care astăzi au intrat și ei în a doua zi de protest. Aceștia au sistat activitatea și au ieșit în fața instituției timp de două ore. Nemulțumirile lor sunt față de nivelul salarial și discriminarea DSP-urilor în raport cu alte instituții de sănătate publică. Protestul se va desfășura zilnic timp de 2 ore, între 9 și 11, pe o perioadă nedeterminată, cu posibilitatea sistării întregii activități, în cazul în care doleanțele angajaților nu vor fi rezolvate.

Toate aceste proteste se desfășoară și în alte județe ale țării. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1238

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus