Marţi,
12.11.2024
Innorat
Acum
2°C

Directorul Muzeului Brukenthal răspunde celor care critică evenimentul „Crăciunul la Palat”: Muzeele nu stau cu mâna întinsă. Evenimentele publice sunt o parte a misiunii noastre

Directorul Muzeului Brukenthal răspunde celor care critică evenimentul „Crăciunul la Palat”: Muzeele nu stau cu mâna întinsă. Evenimentele publice sunt o parte a misiunii noastre

Muzeul este o instituție care trebuie să fie deschisă publicului, care oferă stare de bine, destindere, care realizează evenimente astăzi și trasează perspectivele pentru mâine. Astăzi muzeele nu stau cu mâna întinsă pentru unele venituri de la autoritate - este reacția managerului interimar al Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, la mesajele critice venite după ce instituția a pus la dispoziția organizatorilor Târgului de Crăciun curtea Palatului Brukenthal.

Amintim că în curtea Palatului este organizat evenimentul „Christmas at the Palace” (Crăciunul la Palat), parte a Târgului de Crăciun din Piața Mare. Aici sunt amplasate câteva căsuțe de lemn, dar există posibilitatea de a comanda mâncare și vin fiert, iar în capătul curții este amenajată o scenă de unde în fiecare seară un DJ mixează muzică.

Organizarea unor astfel de evenimente, concerte, dineuri etc. nu au ce căuta în astfel de instituții - este replica pe care a primit-o administrația muzeului, pe lângă multiplele mesaje de felicitare.

Alexandru Chituță a publicat pe pagina de Facebook a MNB mai multe imagini de la muzeele mari din lume, cum ar fi: National Gallery din Londra, British Museum din Londra, Muzeul de Istorie Naturală din Londra, Muzeul Orsay din Paris, Muzeul Guggenheim din New York, Metropolitan Museum of Art din New York, Muzeul Vasa din Stockholm, Field Museum din Chicago, Galeria de Arte frumoase din Budapeta, Muzeul Național Maritim din Amsterdam, Galeria Uffizi din Florența etc. - în care sunt ilustrate organizarea a divere evenimente: de la prezentări de modă, la dineuri.

„Muzeul este o instituție de cultură care expune lucrări, care protejează, depozitează și restaurează lucrări, care face cercetare și care servește publicul. (Pentru cei mai „tradiționaliști”, să spun așa, aceasta ar fi singura misiune). Muzeul astăzi este o instituție care trebuie să fie deschisă publicului, care oferă stare de bine, destindere, care realizează evenimente astăzi și trasează perspectivele pentru mâine. Care nu stă doar cu mâna întinsă pentru unele venituri de la autoritate, care crează legături, care oferă spații pentru diplomație, mediul de afaceri și care ajută la dezvoltarea comunității - iar aici Sibiul este un astfel de model de oferit”, scrie Chituță în mesajul său.

Acesta crede că astăzi, poate mai mult decât oricând, instituțile culturale trebuie să fie deschise și receptive pentru nou și explică de ce muzeele au apărut „ca mod de a fi temelii, modele și spații serioase, educative și de voie bună ale comunității”.

„De multe ori, până astăzi auzim - „muzeele instituții învechite”. Oare de ce și astăzi mai auzim această sintagmă?! Sau întâlnim muzee în marile orașe, cu o populație mare în care vizitatori- plătitori de bilet nu se ridică nici la 5% pe an.
Nu vorbim aici de muzeele de artă contemporană și de performance-urile ce se realizează, că am intra într-un domeniu despre care, cei care nu înțeleg misiunea unui muzeu astăzi ar intra într-un labirint din care nu ar mai ieși sau într-o anumită nebuloasă. De la mediul academic până la copii, personalul muzeului trebuie să știe să își alcătuiască discursul. Oamenii caută experiențe!
Mult timp, muzeele au fost privite ca fiind exclusive și excluzive pentru intimitate. Cu toate acestea, în ultimele câteva decenii, experiențele umanizate - cultivate de manageri, curatori, educatori, artiști și comercianți deopotrivă - au apărut ca mod de a fi temelii, modele și spații serioase, educative și de voie bună ale comunității. Astfel de experiențe sunt deseori posibile doar în cadrul muzeelor, unde explorarea, conversația și interacțiunile umane transformă muzeul, cândva steril, într-un spațiu de însuflețire și îmbogățire, precum și de bunăstare fizică și emoțională.
Muzeele trebuie să fie astăzi mai mult decât simple muzee!
Sunt muzee, cum ar fi Met care au dezvoltat un program anume MetLiveArts ce prezintă un sezon de spectacole revoluționare care explorează galeriile, colecțiile și istoriile muzeului.
Sunt conștient și de faptul că orice schimbare de paradigmă, de modificare a zonei de confort a angajaților, de o anumită stabilitate și chiar monotonie impusă a acestora și de adaptabilitate, de noutate pentru public, fac ca unele acțiuni să fie privite, de unii, într-un anumit fel, totuși, publicul e cel care vine, se bucură, zâmbește, duce vestea mai departe că muzeul este o instituție vie. Dacă acum vin tineri care asistă la un concert, cu siguranță în viitor vor veni să vadă și o expoziție, sau poate peste câțiva ani inteligența artificială le va oferi alt mediu - va fi și ăsta un alt subiect, în care unele persoane, care sunt mai greu adaptabile, vor avea unele probleme de percepție.
Așadar, vă invităm să participați la evenimentele ce au loc în Palatul Brukenthal din Sibiu - până la urmă acesta a fost și rolul pentru care Baronul Brukenthal l-a construit, de a fi oferit comunității, de a fi un spațiu deschis publicului. Chiar dacă, unii sibieni, nu i-au înțeles menirea de muzeu chiar din 1817.
Cu timpul însă lucrurile s-au așezat.
Așadar, dacă analizăm în profunzime, dacă știm să observăm ceea ce se petrece lângă noi sau în instituțiile culturale importante din lume putem înțelege faptul că lumea se mișcă și timpul curge. Ne bucurăm astăzi de tehnologie, de descoperirile medicale, de Internet, de maşinării, de obiectele electrice și ar trebui să ne bucurăm și de noile trend-uri.
Poate că ar trebui să ne străduim să gândim și să conștientizăm valoarea unor spații și punerea lor și mai bine în valoare. Să promovăm mai bine patrimoniul cultural construit.
De ce oare am pus în discuție și acoperirea curții interioare a Palatului, la fel unii, de la profesori - foarte interesant - până la oameni simpli, au comentat această idee fără să dea un simplu search pe google, dacă nu au vizitat până acum asemenea spații, și să facă o simplă cercetare - măcar la nivel de imagine.
Cei peste 10.000 mii se sibieni și turiști care ne-au trecut pragul în acest week-end la Christmas at the Palace au văzut curtea Palatului însuflețită.
Bucurați-vă și încercați să îi bucurați și pe alții! E și acesta un rol, al nostru, al celor care activăm în cultură!
Încercăm, în fiecare zi, să fim mai buni și să organizăm evenimente cât mai interesante pentru public. Anul acesta s-a demonstrat faptul că putem. Avem o creștere record, cu peste 60% la veniturile din bilete față de anul 2022! Nu sunt date despre vizitatori care sunt privite de unii ca fiind nerealiste, ci sunt venituri care au intrat în bugetul Muzeului Național Brukenthal - și îmi revine datoria de a le mulțumi celor care au dorit, din multul sau puținul lor, să susțină activitatea acestei instituții. Le suntem recunoscători!”, a mai transmis Alexandru Chituță.

Citește și: Alexandru Chituță, despre „Crăciunul la Palat”: Muzeele ar trebui să servească publicul și pe partea de divertisment

Amintim că la începutul acestui an, managerul interimar al MNB a vorbit despre un proiect de restaurare a instituției, referindu-se la acoperirea curții palatului pentru a extinde aria evenimentelor ce pot fi găzduite.

„Nu se poate o restaurare a palatului dacă nu vom avea în vedere și acoperirea grădinii Palatului Brukenthal, să-i amplificăm sensul curții și posibilitatea de organizare a unor evenimente în curtea palatului. Așa cum domnul Klaus Iohannis a făcut la primărie. Toată lumea spunea pe vremea aceea, uite ce s-a întâmplat la primărie, s-a acoperit o curte interioară, eu pun acum întrebarea, dacă curtea aceea nu era acoperită, aveam o problemă în organizarea summit-ului la Sibiu, însă pun și o întrebare poate puerilă pentru unii, oare dacă curtea palatului era acoperită, summit-ul se mai ținea în holul primăriei sau în curtea palatului Brukenthal?”, a spus Chituță.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

20 comentarii

Ceac Noris

Acum 11 luni

Bravos kitrutza te vrem primar , pe tine si pe kiriyak , ati face echipa grozava !
Raspunde

Der Konig

Acum 11 luni

Acum, tinand cont de multe comentarii ale eternilor experti sibieni si in general romani, in orasul asta nu ar mai trebui facut nimic, nici blocuri, nici piste de biciclete, nici parcuri, nici zone de agrement, nici santiere, nici stadioane, nimic. Oare vienezii au aceeasi parere despre targul de Craciun din fata palatului Schonbrunn? Ai nostri confrati, fini cunoscatori ai artei si expermentati in marile orase europene, nu cred ca au iesit vreodata din Ciresica si Mohu. Absolut nimic nu este bun! Sibiul trebuie sa revina la griul anilor 80, in care gaseam parizer, vin din pastile si eram cu totii fericiti ca nu era nimeni bogat.
Raspunde

Unul

Acum 11 luni

De unde știi tu că oamenii care se revoltă sunt în general români? Din recensăminte sau pentru că sărbătorile de iarnă ale românilor creștini ortodocși majoritari din Sibiu sunt batjocorite cel mai mult de antiromânii care conduc Sibiul? Oricum numele tău e arogant și comentariul rasist și jignitor pentru mii de oameni, care din fericire nu iau in seamă pe toți instigatorii la ură interetnică, ca tine.
Raspunde

Asa ceva...

Acum 11 luni

Aiureli de politruc! Azi , mâine sa monteze și niște păcănele. Mixează în fiecare seara un dj? Ce anume? Lieduri sau colinde? Dacă dineuri sau prezentările de moda sunt evenimente de o anumita factura considera ca vânzarea de vin fiert face parte din categoria celor elevate? Halal...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 11 luni

Da nu te du bă, dacă n-ai bani
Raspunde

DB

Acum 11 luni

Nu cred că a fost criticată iniţiativa, ci modalitatea facilă şi kitschioasă de a participa la destinderea publicului. Diferenţa e clară în galeria ataşată postării: caracterul select al evenimentelor de peste hotare vs bâlciul din curtea noastră. Tocmai pentru că există nişte standarde şi vrei să oferi o extensie a târgului dar la un nivel mai ridicat de eleganţă, se putea recurge la o amenajare mai sobră şi eventual o anumită tematică ce ar fi evocat şi lucrări de artă dedicate iernii, zăpezii, sărbătorilor de sezon. Lasere, fundiţe şi căciuliţe găseşti pe toate gardurile.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 11 luni

Da du-te bă "elevatule" la Viena, că ai avion direct
Raspunde

Unul

Acum 11 luni

Mai bine tăceai, c-ai dat rău de tot cu oiștea masonică-n gard de data asta. Spui că muzee celebre din lume organizează evenimente, de la prezentări de modă la dineuri. Păi se compară kitschul, fastfudurile, poșirca fiartă și dj Vasile cu moda, dineurile și concertele? Spui că sunt temelii, modele și spații serioase, educative și de voie bună ale comunității. Ce e temelie? Falsurile din dughene!? Ce e model? Kitschul!? Ce e serios? Bâlciul superficial!? Ce e educativ? "Crăciunul" în noiembrie!? Voia bună...este, dar așa, ca la octobărfestul de la târgul porcilor. Așa se întâmplă când numai antiromânii conduc Sibiul de prea mult timp.
Raspunde

Elena

Acum 11 luni

Bine a spus. Din păcate unii citesc si vad și nu înțeleg. Ar mai fi o idee, publicul din România e diferit de cel din Anglia. Degeaba organizăm evenimente bune, noi suntem greu la cap, nu prea ne trezim.
Raspunde

Etc

Acum 11 luni

Propun si sustin sa vina in curtea baronului dansatoare la bara, actrite sexi de la pretenarul Chiriac si un mos cu fundul rosu si fesul verde, ca e trendy. Nu cer drepturi de autor, ca ma bag prea tare.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 11 luni

Hai ca v a dat una peste gura. Toti comentează, dar că-ți din cei care comentează aici au făcut ceva pentru oraș? Au venit cu o idee pentru oraș? Comentatorii lui peste!
Raspunde

Unul

Acum 11 luni

Da, am făcut și facem în fiecare zi. Noi plătim taxe și impozite pentru bugetul muzeului și al primăriei. Noi suntem orașul.
Raspunde

Unul

Acum 11 luni

Iar nu mi-ați publicat comentariul în care spuneam că masonul mai bine tăcea, că o dat rău cu oiștea masonică-n poarta muzeului. Dar no, probabil că or fi de ăștia cu șorțulețe și prin cenzură și culmea ar fi să fie libertatea și Constituția României mai sus decât loja. Că primele sunt valori asumate, iar astea ale lojilor sunt ... antivalori ascunse sub praf de virtute. Altfel, mai spuneam că nu se compară prezentarea de modă, dineul și mixajul DJ-ului cu kitschul, fast food-ul și concertele orchestrelor sau muzicienilor. Nici memoria antiromânului Bruchental nu merita așa ceva, de dragul prezentului legat de el. Vai de ea lume... și libertate...
Raspunde

Cocomarla Popescu

Acum 11 luni

Eu sunt mason si iti pot spune sincer ca domnul in discutie nu face parte din nici o loja.
Raspunde

Alt mason

Acum 11 luni

Normal ca nu face parte din vreo loja pentru ca nu e de nivelul lui asa ceva. Poate sa stearga pantofii masonilor doar!
Raspunde

Unul

Acum 11 luni

Poate că nu din alea cu cocomârle.
Raspunde

Unul

Acum 11 luni

@ Cocomârla și celălalt mason. Din ce ați scris aici îmi confirmați că masoneria este numai antivaloare ascunsă sub praful virtuții. Oare aveți voi reguli să săriți în apărarea lojii când un frățic face chestii care să vă compromită pe toți? Poate. Văzându-vă reacțiile, atitudinile și ce se întâmplă cu oamenii prin Sibiu și prin România, am înțeles destul despre masonerie, oricum.
Raspunde

Icsulescu

Acum 11 luni

Teatru cu actrite dezbracate si fete fara numar inca nu? Porno cultura in devenire. Depasiti procentul de 60%.

Raspunde

Un sibian

Acum 11 luni

ce oameni dusi cu pluta...e remarcabil evenimentul del la muzeu!!! numai urmartit, in 2-3 ani se lauda si "vulpita" la Craiova cu asa ceva...anul asta se lauda cu o roata "zburatoare"...aparuta la Sibiu de macar 5 ani!!!
Raspunde

Unul

Acum 11 luni

Ideal ar fi ca peste trei ani bâlciul "de Crăciun" să se transforme într-un Târg de Crăciun, care să aibă loc de la Sf Nicolae la Crăciun sau Anul nou. Târgul să ocupe cel mult jumătate din Piața Mare, cu produse preferabil locale, ale unor mici sau mari producători, care să-și pună numele și locația de unde sunt produsele sau bunurile pe standurile unde vând. Iar dacă nu sunt destui producători locali doritori, să se închidă de tot și să rămână numai patinoarul pentru copiii și oamenii care se știu da cu patinele, că sportul și mișcarea sănătoasă și veselia nu deranjază pe nimenea. Gladiola-țeapă să fie dată la reciclat și să se pună în locul ei, în preajma Crăciunului, un brad adevărat, mai mic, pentru atmosferă și poze. Iar luminile ca la Las Vegas, să fie reduse și alese de un arhitect cu bun simț, că așa s-ar reduce poluarea. Și cea cu CO2 și cea luminoasă și cea estetică. Iar împodobirea orașului să se facă de o administrație care să nu mai fie antiromânească, până la Sf. Ion când se încheie sărbătorile de iarnă ale românilor creștini ortodocși majoritari. Muzeul Bruchental să organizeze evenimente potrivite muzeului, și adecvate momentului, cum ar fi o expoziție cu picturi cu iarna sau Crăciunul și să le explice interactiv (de ce nu cu realitate augmentată) tinerilor și toturor doritorilor. Iar roata de bâlci plutitoare ... să fie unde este bâlciul de octobărfest, pentru cine vrea. Iar la Craiova, să facă cum le place craiovenilor, că nu suntem la concurență cu ei cu nimic. Asta ar fi ideal, pentru calmarea nebuniei, în prima etapă, dacă tot ai întrebat. Apoi ar fi de construit și ridicat oamenii din Sibiu și din România, așa cum merită, la mai mult decât au fost lăsați să fie, până acum.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus