Vineri,
24.01.2025
Ploi Scurte
Acum
5°C

Explicația pentru care sibienii nu vor avea skipass redus la Păltiniș Arena, ca în Brașov: Este o investiție 100% privată, iar ceilalți se simt discriminați

Explicația pentru care sibienii nu vor avea skipass redus la Păltiniș Arena, ca în Brașov: Este o investiție 100% privată, iar ceilalți se simt discriminați

Administrația locală din Brașov a anunțat că pentru acest sezon de iarnă, brașovenii din municipiu vor plăti în fiecare miercuri cu 50% mai puțin decât prețul real al cartelelor pentru instalațiilor de schi.

Consilierul local USR Raul Apostoiu s-a întrebat pe pagina sa de Facebook de ce în Păltiniș nu s-ar putea face același lucru.

Unul din asociații domeniului schiabil Păltiniș Arena, Andy Fazekas, a explicat care sunt motivele pentru care sibienii nu vor beneficia de această reducere, pe modelul Brașov.

”Înainte să răspund (tot printr-o întrebare), aș vrea sa scot în evidență, punctual, câteva diferențe majore între cele două stațiuni de schi.

  1. Poiana Brașov funcționează în Parteneriat Public Privat, între două societăți comerciale și Primăria Brașov.
  2. Toate terenurile pe care se află pârtiile de schi sunt în proprietatea Primăriei Brașov.
  3. Primăria Brașov are două instalații proprii de transport pe cablu cu care operează în Poiana Brașov.
  4. Arena Platoș Păltiniș este o investiție 100% privată.
  5. Terenurile pe care se află pârtiile de schi sunt în proprietatea Primăriei Poplaca.
  6. Chiar și în aceste condiții, noi am avut acum câțiva ani o astfel de inițiativă pentru cei care prezentau buletinul sibian la ghișeu, beneficiind de o reducere de 50% la skipass-ul de nocturnă. A trebuit să sistăm această ofertă din cauza nenumăratelor reclamații venite din partea celor care veneau din alte orașe, și care se simțeau discriminați.

Și cum am spus, o să închei printr-o întrebare: oare când va veni timpul ca Primăria Sibiu să ia în serios Păltinișul și să facă ceva ca această stațiune să se poată dezvolta?”, a replicat Fazekas.

Citește și: 

Istoria Păltinișului și greșelile de acum 130 de ani. SKV a ridicat stațiunea cu 100 de kilograme de aur. Universitatea din Cluj a reabilitat-o cu 7 milioane de lei

Am fi putut avea 30 de km de pârtii la Păltiniș. Dar ”fiecare se bate cu cărămida-n piept și bate pasul pe loc”

Andy Fazekas a explicat că în ultimii ani doar doi politicieni s-au interesat concret de posibilitatea ca Păltinișul să se poată dezvolta din punct de vedere turistic. Dar între timp nu mai activează în administrația locală, este vorba de Klaus Iohannis și Martin Bottesch.

Conform unui proiect început atunci, la Păltiniș ar fi trebuit să avem aproximativ 30 de kilometri de pârtie.

”Ultimii care și-au manifestat interesul față de Păltiniș au fost domnii Iohannis și Bottesh, atunci când au fost la Primărie, respectiv la Consiliul Județean, la 2-3 ani după ce am pornit Arena Platoș.

Știind și văzând că împreună cu asociatul meu avem experiență în domeniu, ne-au rugat să facem un plan cadru pentru dezvoltarea întregii zone Păltiniș-Cindrel. Am muncit foarte mult la acesta, iar rezultatul a fost un proiect care cuprindea peste 30 de km de pârtii interconectate, parcări, drumuri de legătură, etc. Consiliul Județean a lansat atunci o licitație publică pentru realizarea de către o firmă specializată a acestui plan cadru, iar ulterior, firma câștigătoare din Brașov a ținut cont de toate propunerile noastre. Așa s-a născut P.A.T.Z.I.C, adică Planul de Amenajare a Teritoriului Zonal Intercomunal Păltiniș. Iar cu asta, povestea s-a terminat. Orgoliile politice și ale proprietarilor de terenuri, dar mai ales lipsa de determinare a administrației sibiene de a-i pune la aceeași masă pe aceștia pentru realizarea unui proiect comun, de interes major pentru Sibiu, au dus la ceea ce este acum.

În loc să construim împreună o perlă, fiecare se bate cu cărămida-n piept și bate pasul pe loc în propria-i ogradă”, a precizat Andy Fazekas.

Reducere pentru brașoveni

Miercurea brașovenilor, așa se numește programul prin care cei cu domiciliul în municipiul Brașov obțin o reducere de 50% la instalațiile de schi din Poiana Brașov.

”Sezonul de schi care stă să înceapă vine cu vești bune pentru schiorii cu domiciliul în Municipiul Brașov. În fiecare zi de miercuri a sezonului, brașovenii vor beneficia de o reducere de 50%  a tarifului pentru următoarele produse: cartela de 1 zi; cartela de 4 ore din momentul cumpărării; cartela de la ora 11.00; cartela de la ora 13.00; cartela de la ora 14.00.

Mă bucur că prin discuții consistente am reușit să ajungem, alături de operatorii instalațiilor pe cablu din Poiană, la o facilitate benefică pentru toți brașovenii”, a anunțat primarul Brașovului Allen Coliban.

Sibiul are oficial 5,3 km de pârtie

Conform datelor Ministerului Economiei Antreprenorialului și Turismului, în România sunt oficial 198 de kilometri de pârtie.

Cea mai lungă pârtie de schi se află în Poiana Brașov și măsoară 4,75 de kilometri. Pârtia Drumul Roșu este urmată de o altă pârtie din Poiana Brașov, în ce privește lungimea: 3,39 kilometri, atât are pârtia Sulinar, administrată de Primăria Brașov.

Următoarele două, ca lungime, se află în Suceava: pârtiile Dealul Negru și Rarău au 3, respectiv 2,85 km și se află în stațiunile Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc.

Oficial, în județul Sibiu sunt 5,3 km de pârtie, fiind autorizate de minister 9 pârtii. Cea mai lungă este Oncești, administrată de SC Libertatea SA – 1,2 km.

Pârtiile din județ:

pârtie

administrator

stațiune

județ

lungime

Pârtia D

SC Teleferic Cindrel   SRL

Păltiniş

Sibiu

240 m

Dăneasa

SC Libertatea SA

Păltiniș

Sibiu

408 m

Trecătoarea Lupilor

SC Wens SRL

M-ții  Cindrel

Sibiu

512 m

Pârtia A

SC Teleferic Cindrel   SRL

Păltiniş

Sibiu

520 m

Jina 1

SC Dip Grup SRL

Jina

Sibiu

540 m

Pârtia B

SC Teleferic Cindrel   SRL

Păltiniş

Sibiu

600 m

Pârtia E

SC Teleferic Cindrel   SRL

Păltiniş

Sibiu

640 m

Pârtia C

SC Teleferic Cindrel   SRL

Păltiniş

Sibiu

700 m

Onceşti

S.C. Libertatea S.A.

Păltiniş

Sibiu

1200 m

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Calu

Acum 1 an

Atata timp cat Paltins nu are terenurile lui proprii (sa le treaca de la comune la statiune, adica de la stat la stat) nu se va face nimic. Va fi unul care se va considera dejavantajat de orice si se va pune contra. Pana cand se va face ceva, UE venim si iti dam banii nostri. Pacat.....
Raspunde

Iapa

Acum 1 an

Paltinisul apartine de primaria sibiu si ARE terenuri proprii. La fel cum are si cardasii cu paltinis SA si linertatea Srl.
Raspunde

Faze cu caș

Acum 1 an

Daca dai discount celor din Sibiu, aceștia fiind mai aproape de partie vin mai des. E ca si cum ai avea rulaj la marfa. Dar mno, unii sunt fomisti si fac faza cu caș!
Raspunde

Gigi

Acum 1 an

La banii astea care-i cer schiază numai ei și din când în când bucureștenii. Noi su tem prea săraci și mergem la austrieci sa scriem.
Raspunde

Summer

Acum 1 an

Bine ca maresc tarifele la 600 metrii de partie....cei de la Transalpina pentru 9 km de partii pot mentine tarifele de anul trecut baietii astia nu.Foame mare de bani .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus