Luni,
09.09.2024
Cer Senin
Acum
27°C

Creșă și grădiniță în zona de nord-vest a Sibiului. „Pentru a evita navete și deplasări obositoare”

Creșă și grădiniță în zona de nord-vest a Sibiului. „Pentru a evita navete și deplasări obositoare”

Primăria face primii pași pentru construcția de la zero a unei creșe și grădinițe într-o zonă aglomerată a Sibiului. Este vorba despre o instituție de educație preșcolară pentru zona de nord-vest a orașului. Locația exactă nu este menționată în proiectul de hotărâre pe care primarul Astrid Fodor vrea să-l supună votului într-o ședință extraordinară, dar cel mai probabil este vizată zona Calea Șurii Mici.

Primăria Sibiu anunță organizarea unei ședințe extraordinare a consiliului local pentru rectificarea bugetului local. Pe ordinea de zi a fost inclus și un proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Construcție nouă cu destinație creșă și grădiniță în zona N-V a Municipiului Sibiu”.

Conform documentului, viitoarea construcție care va găzdui o creșă și o grădiniță va costa aproape 29,3 milioane de lei cu TVA și va fi destinată pentru un număr de 90 de copii. Totodată, instituția de învățământ este prevăzută să aibă 167 de panouri fotovoltaice.

„Prin obiectivul de investiții „Construcție nouă cu destinația de creșă și grădiniță în zona de N-V a Mun Sibiu”, se urmărește armonizarea cererii cu oferta de locuri în creșe și grădiniță pentru copiii locuitorilor din zonă, pentru a asigura accesul la educație pre-primară de calitate pentru toți copiii, dar și pentru a ușura stilul de viață al acestora, evitând astfel navete și deplasări obositoare și consumatoare de timp până la unitățile educative din oraș.

Obiectivul general al acestui proiect este de a extinde și îmbunătăți accesul copiilor din municipiul Sibiu la educația timpurie prin dezvoltarea infrastructurii de învățământ antepreşcolar și preșcolar, în același timp sprijinind părinții să se întoarcă pe piața muncii și să aibă o viață de familie mult mai echilibrată, cu acces nerestricționat în niciun fel la facilități dedicate copiilor”, scrie în raportul de specialitate.

Documentul nu precizează locația exactă a viitoarei construcții. Totuși, se menționează că pentru acest proiect se va solicita atragerea de fonduri nerambursabile în cadrul Programului Regiunea Centru 2021-2023 și că Serviciul Școli a achiziționat deja serviciile de proiectare pentru elaborarea studiului de fezabilitate.

În lista proiectelor de investiții pentru anul 2023 pe care Primăria Sibiu anunța că dorește să le finanțeze se număra construcția unei creșe și grădinițe pe Calea Șurii Mici.

În același timp, în luna septembrie, Turnul Sfatului a scris că Primăria Sibiu vrea să construiască, din anul 2021, o creșă și o grădiniță la Școala gimnazială nr. 12. Noile instituții vor asigura 30, respectiv 60 de locuri pentru ante-preșcolari și preșcolari. În acest sens, municipalitatea a cumpărat serviciile unei firme din județ, care să pregătească cererea de finanțare. Între timp, după 2 ani de la realizarea studiului de fezabilitate, Primăria a fost nevoită să crească valoarea investiției – de la 10 milioane în 2021 la peste 20 de milioane de lei în prezent.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

R.

Acum 8 luni

E buna, dar si sudul e problema, mai cautati la langa arhitectilor ceva tern sa faceti 2-3
Raspunde

HBomb

Acum 8 luni

Pentru Cartierul Arhitecților trebuie să i te adresezi lui Huja, metropola Cisnădie.
Raspunde

Alex

Acum 8 luni

Acest mesaj a fost șters deoarece, în opinia noastră, incită la ură pe criterii geografice.

Raspunde

Ionescu

Acum 8 luni

Nu inteleg cum poate sa coste o gradinita pentru 90 de copii 6 milioane de euro...dar oricum,nu asta e marea problema. Problema este ca s-au tot construit pe langa oras in ultimii 20 de ani mii de apartamente. Primaria,cand a dat autorizatîi,de ce nu s-a gandit sa construiasca si gradinite/scoli,in proximitate. Problema tuturor oraselor din Romania ca s-au extins fara cap. Ii durea mana daca la 10 blocuri faceau si o gradinita? Exemplu,daca un investitor cere autorizatie pentru 100 de apartamente,obligatoriu trebuia sa faca si un spatiu pentru gradinita. La un parter. La 1000 de apartamente intr-o zona,scoala. Obligatoriu. La Balanta si in city residence sunt doua spatii mari de inchiriat. De ce nu le inchiriaza primaria sa faca gradinite? Fac aia din zona ca boii naveta in tot orasul la gradinite private. Toata lumea se ascunde dupa deget cu arhitectilor si Selimbar,dar de aici probabil vin in oras cateva mii de copii zilnic. Nu e vina lor,nici a parintilor. Vina e doar a autoritatilor locale si judetene pentru ca au atras investitori,cateodata prin facilitati fiscale sau alte smecherii care ulterior au rezultat prin locuri de munca dar infrastructura pentru familii a ramas la nivel de anii 90. Putea sa le puna conditie,la 1000 de angajati o gradinita etc. Se puteau gasi solutii. Daca maine s-ar incepe constructia unei scoli si gradinite de capacitate mare,in zona industriala,tot orasul ar fi mai castigat si fericit. Pana atunci,putem sa ne plangem de trafic in continuare. Se vede clar cand e vacanta si cand sunt bugetarii in punti,cat de bine se circula. A,un sfert din trafic sunt bugetari la cumparaturi,pardon...munca. Sarbatori fericite!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus