Vineri,
20.09.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Proiectul Variantei ocolitoare sud a Sibiului intră la aprobare în CJ. Investiția, stabilită la 3,3 miliarde de lei

Proiectul Variantei ocolitoare sud a Sibiului intră la aprobare în CJ. Investiția, stabilită la 3,3 miliarde de lei

Proiectul construirii Variantei Ocolitoare Sud Sibiu (VOSS) intră la aprobare în Consiliul Județean Sibiu. Proiectul a fot inclus pe ordinea de zi a ultimei ședințe ordinare din acest an a administrației județene și este estimat la 3,3 miliarde de lei cu tot cu TVA.

Se aprobă Studiul de Fezabilitate și indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Construire Varianta Ocolitoare Sibiu Sud” sunt principalele prevederi ale proiectului de hotărâre inclus de conducerea CJ Sibiu pe ordinea de zi a ședințe, programată să aibă loc săptămâna viitoare, 22 decembrie 2023.

Într-un comunicat de presă din octombrie 2023, reprezentanții CJ Sibiu anunțau că aproximativ 4,26 milioane lei este suma pe care au obținut-o pentru realizarea documentațiilor tehnico-economice aferente construirii Variantei Ocolitoare Sibiu Sud (VOSS). Banii sunt din Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Potrivit Studiului de Fezabilitate, investiția promovată de Consiliul Județean Sibiu este estimată la 2,3 miliarde lei. Documentul a fost realizat de Asocierea Societatea Beta Cops SRL - Societatea Total Road SRL.

Conform proiectului ce va fi supus votului săptămâna viitoarea, investiția este estimată la valoarea totală de 2,8 miliarde de lei fără TVA (sau 3,3 miliarde de lei cu TVA). Banii pentru acest proiect sunt așteptațidin Programului Transport 2021-2027, pentru care CJ Sibiu și CNAIR au semnat un acord de parteneriat. În proiectul de buget al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pentru anul 2024 nu sunt prevăzute cheltuieli pentru VOSS.

Indicatorii tehnici ai investiției sunt următorii:

- lungime drum - 21,390 km;

- noduri rutiere - 5 bucăți;

- sensuri giratorii - 2 buc.;

- pasaje la noduri rutiere - 5 buc.;

- pasaje peste drumuri locale - 7 buc.;

- pasaj peste cf - 1 buc.;

- pasaj peste V.O.S.S. - 1 buc.;

- viaducte - 3 buc.;

- poduri - 5 buc.

Precizăm că acest traseu va traversa teritorii ale municipiului Sibiu, orașului Cisnădie, precum și al comunelor Șura Mică, Cristian, Poplaca, Rășinari și Șelimbăr. Obiectivul de investiții „Construire Varianta Ocolitoare Sibiu Sud” este cuprins în Master Planul General de Transport al României- Planul Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2020 – 2030.

„Acest traseu prezinta avantaje mari din punctul de vedere al mediului si avantaje economice substanțiale”, scrie în raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre.

Amintim că pe data de 5 decembrie, Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu a publicat și decizia prin care a emis acordul de mediu pentru acest proiect. Instituția a organizat o serie de dezbateri publice având ca temă raportul de mediu asupra proiectului, după ce reprezentnații CJ și ai CNAIR au ales traseul viitoarei variante ocolitoare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Sibian

Acum 9 luni

O căruță de bani aruncați pe fereastră! Sibiul nu-i buricul pământului! O lucrare extrem de scumpă care nu rezolvă nici una din problemele sibienilor sau ale celor aflați în tranzit.Nu am proprietăți pe traseul centurii,consider doar că sunt un om cu rațiune !Se mai adaugă o "perlă" la Consiliul Județean alături de aeroport,spital și muzeul ASTRA!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus