O sumă record - 1,15 miliarde lei - este anunțată de primarul Astrid Fodor pentru bugetul municipiului pe care îl conduce. Excedentul bugetar în acest an este de peste 225 de milioane de lei. În 2024, Primăria Sibiu anunță că va relua și programul de Bugetare participativă.
Proiectul bugetului local al municipiului Sibiu pentru anul 2024 a fost publicat pentru consultări publice. Autoritățile locale vor aștepta până pe 30 ianuarie pentru propuneri, întrebări și sugestii.
„Anul acesta propunerea de buget totalizează peste 1,15 miliarde de lei, o sumă record. O sursă importantă de venit în anul 2024 o reprezintă fondurile europene nerambursabile pe care Primăria Sibiu le-a atras în cadrul PNRR și în Programul Regiunea Centru, pentru finanțarea celor 43 de proiecte aflate în curs de implementare. Bugetul este unul consistent în ciuda faptul că, prin măsurile economico-fiscale, Guvernul a redus veniturile municipalităților, oprind la bugetul de stat o parte mai mare din impozitul pe venitul global. Sibiul gestionează în mod eficient resursele financiare și se bucură de o independență și o autonomie financiară a bugetului local, prin prisma veniturilor proprii încasate, precum și a sumelor rambursate din fonduri europene nerambursabile, în proporție de aprox. 90% până la finele lui 2023, diferența urmând a fi rambursată în 2024. Aceste sume ne-au ajutat să echilibrăm bugetul și să compensăm pierderile generate de modificările legislative, chiar dacă sumele reduse ar fi fost necesare și utile în contextul numărului mare proiecte de dezvoltare pe care le derulăm”, a transmis conducerea Primăriei municipiului Sibiu.
Anul trecut, bugetul Sibiului a însumat 890 milioane de lei, iar în 2022 - 967,7 de milioane de lei.
Potrivit datelor autorităților locale, în 2024 o proporție de 52% din cheltuieli vor fi pentru dezvoltarea orașului, restul de 48% reprezentând cheltuieli de funcționare, adică costurile cu salubrizarea orașului, întreținerea spațiilor verzi și a bazelor sportive, cheltuieli cu reparații la unitățile de învățământ, finanțarea programelor derulate de instituțiile de cultură, a evenimentelor culturale și sportive, cheltuielile cu iluminatul public, serviciile sociale, subvențiile pentru transportul local de călători, etc.
„În dezvoltarea orașului ne vom baza și pe implicarea cetățenilor, pentru că anul acesta vom relua programul de Bugetare participativă”, a mai transmis municipalitatea.
Un buget mai mare pentru Educație
Bugetul Sibiului pentru 2024, ca în anii trecuți, este împărțit pe capitole mari, din care trei direcții principale. Prima se referă la Infrastructură și Mobilitate, căruia îi este alocat un sfert din bani - 25% din bugetul total, adică 284,01 milioane de lei.
Urmează „Educația”, care în acest an va primi 21% din totalul bugetului, adică 241,06 milioane lei. Anul trecut, „Educației” îi erau alocate din bugetul local 14% sau aproape 120 de milioane de lei.
Celei de-a treia direcții, numită „Sport, Cultură, Spații veri și zone de agrement”, Primăria propune 14% din bugetul total, reprezentând 164,05 milioane de lei.
Proiecte în curs de implementare
Reluăm mai jos cele mai importante proiecte la care Primăria Sibiu va lucra în acest an, cu accent pe cele aflate în curs de execuție.
INFRASTRUCTURĂ
● Modernizarea si extinderea străzii Viitorului, între str. Târgul Fânului si str. Moara de Scoarță
● Reabilitarea străzilor Bruxelles și Varșovia
● Modernizarea străzilor Marburg, Trifoiului, Atena, Lavandei, Dafinului si Irisului
● Amenajarea trecerii la nivel cu calea ferată de pe Calea Turnișorului
● Drum de legătură între strada Intrarea Arieșului si Calea Dumbrăvii
● Continuarea modernizării și eficientizării sistemului de iluminat public în Sibiu, prin lucrări pe noi străzi.
● Lucrări de reabilitare interioară a sediului Primăriei de pe B-dul Victoriei 1-3
MOBILITATEA ALTERNATIVĂ:
● Pista de biciclete de pe strada Theodor Aman
● Continuarea amenajării malurilor râului Cibin pe noi tronsoane – aprox. 3 km de piste pentru biciclete
● Sisteme inteligente pentru prioritizarea autobuzelor Tursib în trafic
● Sisteme integrate de informare a călătorilor in stațiile de transport public, constând în montarea a 130 de afișaje electronice care vor indica timpii reali de sosire în stație a autobuzelor
EDUCAȚIE
● Reabilitarea unui corp a școlii nr.12 (Piața Cluj)
● Amenajarea terenurilor de sport la școala Regina Maria și la școala nr. 8
● Eficientizare energetică a clădirilor școlii Regele Ferdinand, a școlii nr. 25 și a grădiniței nr. 5
● Reabilitarea si extinderea căminului de pe str. Oituz ca viitor sediu al Liceului de Artă
SPORT, CULTURĂ, SPAȚII VERZI ȘI ZONE DE AGREMENT
● Finalizarea lucrărilor de amenajare a Complexului pentru sport și agrement de lângă Piața Obor
● Amenajarea Complexului pentru agrement, sport și ecoturism Gușterland
Finanțarea teatrelor și a agendelor
Pe lângă aceasta, Primăria Sibiu anunță că va asigura și anul acesta bugetul necesar funcționării instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Local – Teatrul Național Radu Stanca, Teatrul pentru Copii și Tineret Gong și Casa de Cultură a Municipiului, pentru aceste 3 instituții fiind alocat un buget total de 59,64 milioane lei.
De asemenea, va continua să finanțeze evenimentele orașului, suma totală propusă a fi alocată pentru susținerea acestor proiecte fiind de 22,6 milioane lei, astfel:
● Finanțarea activităților sportive – 12.000.000 lei
● Finanțarea cluburilor sportive de drept public – 500.000 lei
● Agenda Culturală – 7.000.000 lei
● Agenda Sănătății – 2.000.000 lei
● Agenda educațională – 500.000 lei
● Agenda pentru tineret – 300.000 lei
● Agenda Comunității – 300.000 lei
Plăți restante
La acestea se adaugă sumele care vor fi decontate în anul 2024 aferente proiectelor desfășurate în anul 2023, care, potrivit calculelor municipalității depășesc 10 milioane de lei, mai exact ar fi 10.348.040 lei (inclusiv valoarea facturilor care nu s-au mai putut deconta în lunile noiembrie și decembrie 2023 din cauza limitărilor de plăți impuse de legislație).
PUG-ul, în curs
La finalul documentului de prezentare a proeictului bugetului local al Sibiului, la capitolul „Alte obiective de interes public” este menționat că se află „în curs” și actualizarea Planului Urbanistic General al Municipiului Sibiu.
Într-un alt articol vom descrie proiectele pe care autoritățile locale promit să le inițieze în 2024, prin contractarea execuției lucrărilor.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 3093
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Kukuruku
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Sibian
Acum 2 ore
Xxx
Acum 2 ore
Ion