Sâmbătă,
14.09.2024
Innorat
Acum
11°C

Astrid Fodor anunță un buget record la Primăria Sibiu - peste un miliard de lei. Excedent de peste 225 milioane lei

Astrid Fodor anunță un buget record la Primăria Sibiu - peste un miliard de lei. Excedent de peste 225 milioane lei

O sumă record - 1,15 miliarde lei - este anunțată de primarul Astrid Fodor pentru bugetul municipiului pe care îl conduce. Excedentul bugetar în acest an este de peste 225 de milioane de lei. În 2024, Primăria Sibiu anunță că va relua și programul de Bugetare participativă.

Proiectul bugetului local al municipiului Sibiu pentru anul 2024 a fost publicat pentru consultări publice. Autoritățile locale vor aștepta până pe 30 ianuarie pentru propuneri, întrebări și sugestii.

„Anul acesta propunerea de buget totalizează peste 1,15 miliarde de lei, o sumă record. O sursă importantă de venit în anul 2024 o reprezintă fondurile europene nerambursabile pe care Primăria Sibiu le-a atras în cadrul PNRR și în Programul Regiunea Centru, pentru finanțarea celor 43 de proiecte aflate în curs de implementare. Bugetul este unul consistent în ciuda faptul că, prin măsurile economico-fiscale, Guvernul a redus veniturile municipalităților, oprind la bugetul de stat o parte mai mare din impozitul pe venitul global. Sibiul gestionează în mod eficient resursele financiare și se bucură de o independență și o autonomie financiară a bugetului local, prin prisma veniturilor proprii încasate, precum și a sumelor rambursate din fonduri europene nerambursabile, în proporție de aprox. 90% până la finele lui 2023, diferența urmând a fi rambursată în 2024. Aceste sume ne-au ajutat să echilibrăm bugetul și să compensăm pierderile generate de modificările legislative, chiar dacă sumele reduse ar fi fost necesare și utile în contextul numărului mare proiecte de dezvoltare pe care le derulăm”, a transmis conducerea Primăriei municipiului Sibiu.

Anul trecut, bugetul Sibiului a însumat 890 milioane de lei, iar în 2022 - 967,7 de milioane de lei.

Potrivit datelor autorităților locale, în 2024 o proporție de 52% din cheltuieli vor fi pentru dezvoltarea orașului, restul de 48% reprezentând cheltuieli de funcționare, adică costurile cu salubrizarea orașului, întreținerea spațiilor verzi și a bazelor sportive, cheltuieli cu reparații la unitățile de învățământ, finanțarea programelor derulate de instituțiile de cultură, a evenimentelor culturale și sportive,  cheltuielile cu iluminatul public, serviciile sociale, subvențiile pentru transportul local de călători, etc.

„În dezvoltarea orașului ne vom baza și pe implicarea cetățenilor, pentru că anul acesta vom relua programul de Bugetare participativă”, a mai transmis municipalitatea.

Un buget mai mare pentru Educație

Bugetul Sibiului pentru 2024, ca în anii trecuți, este împărțit pe capitole mari, din care trei direcții principale. Prima se referă la Infrastructură și Mobilitate, căruia îi este alocat un sfert din bani - 25% din bugetul total, adică 284,01 milioane de lei.

Urmează „Educația”, care în acest an va primi 21% din totalul bugetului, adică 241,06 milioane lei. Anul trecut, „Educației” îi erau alocate din bugetul local 14% sau aproape 120 de milioane de lei.

Celei de-a treia direcții, numită „Sport, Cultură, Spații veri și zone de agrement”, Primăria propune 14% din bugetul total, reprezentând 164,05 milioane de lei.

Proiecte în curs de implementare

Reluăm mai jos cele mai importante proiecte la care Primăria Sibiu va lucra în acest an, cu accent pe cele aflate în curs de execuție.

INFRASTRUCTURĂ

●      Modernizarea si extinderea străzii Viitorului, între str. Târgul Fânului si str. Moara de Scoarță  

●      Reabilitarea străzilor Bruxelles și Varșovia

●      Modernizarea străzilor Marburg, Trifoiului, Atena, Lavandei, Dafinului si Irisului             

●      Amenajarea trecerii la nivel cu calea ferată de pe Calea Turnișorului

●      Drum de legătură între strada Intrarea Arieșului si Calea Dumbrăvii

●      Continuarea modernizării și eficientizării sistemului de iluminat public în Sibiu, prin lucrări pe noi străzi. 

●      Lucrări de reabilitare interioară a sediului Primăriei de pe B-dul Victoriei 1-3

 

MOBILITATEA  ALTERNATIVĂ:

●      Pista de biciclete de pe strada Theodor Aman  

●      Continuarea amenajării malurilor râului Cibin pe noi tronsoane – aprox. 3 km de piste pentru biciclete

●      Sisteme inteligente pentru prioritizarea autobuzelor Tursib în trafic 

●      Sisteme integrate de informare a călătorilor in stațiile de transport public, constând în montarea a 130 de afișaje electronice care vor indica timpii reali de sosire în stație a autobuzelor 

 

EDUCAȚIE

●      Reabilitarea unui corp a școlii nr.12 (Piața Cluj)

●      Amenajarea terenurilor de sport la școala Regina Maria și la școala nr. 8

●      Eficientizare energetică a clădirilor școlii Regele Ferdinand, a școlii nr. 25 și a grădiniței nr. 5 

●      Reabilitarea si extinderea căminului de pe str. Oituz ca viitor sediu al Liceului de Artă

 

SPORT, CULTURĂ, SPAȚII VERZI ȘI ZONE DE AGREMENT

●      Finalizarea lucrărilor de amenajare a Complexului pentru sport și agrement de lângă Piața Obor 

●      Amenajarea Complexului pentru agrement, sport și ecoturism Gușterland 

Finanțarea teatrelor și a agendelor

Pe lângă aceasta, Primăria Sibiu anunță că va asigura și anul acesta bugetul necesar funcționării instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Local – Teatrul Național Radu Stanca, Teatrul pentru Copii și Tineret Gong și Casa de Cultură a Municipiului, pentru aceste 3 instituții fiind alocat un buget total de 59,64 milioane lei.

De asemenea, va continua să finanțeze evenimentele orașului, suma totală propusă a fi alocată pentru susținerea acestor proiecte fiind de 22,6 milioane lei, astfel: 

●      Finanțarea activităților sportive  – 12.000.000 lei

●      Finanțarea cluburilor sportive de drept public – 500.000 lei

●      Agenda Culturală – 7.000.000 lei

●      Agenda Sănătății – 2.000.000 lei

●      Agenda educațională – 500.000 lei

●      Agenda pentru tineret – 300.000 lei

●      Agenda Comunității – 300.000 lei

Plăți restante

La acestea se adaugă sumele care vor fi decontate în anul 2024 aferente proiectelor desfășurate în anul 2023, care, potrivit calculelor municipalității depășesc 10 milioane de lei, mai exact ar fi 10.348.040 lei (inclusiv valoarea facturilor care nu s-au mai putut deconta în lunile noiembrie și decembrie 2023 din cauza limitărilor de plăți impuse de legislație).

PUG-ul, în curs

La finalul documentului de prezentare a proeictului bugetului local al Sibiului, la capitolul „Alte obiective de interes public” este menționat că se află „în curs” și actualizarea Planului Urbanistic General al Municipiului Sibiu.

Într-un alt articol vom descrie proiectele pe care autoritățile locale promit să le inițieze în 2024, prin contractarea execuției lucrărilor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

33 comentarii

Asa ceva...

Acum 8 luni

Nu știu la ce capitol bugetar ar trebui sa apară finanțarea sterilizării gratuite a câinilor și pisicilor precum și amenajarea unor adaposturi/ sanctuare pentru preluarea prompta a câinilor și pisicilor abandonate. Se apelează constant la mila și implicarea cetățenilor pentru rezolvarea acestei probleme și nu este normal. Nici civilizat!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila

Acum 8 luni

Animalele au nevoie de un ocrotitor uman, la asta se face apel. Să nu pricepi așa ceva e lipsă de educație
Raspunde

Asa ceva...

Acum 8 luni

Draga Emilia, intr-o tara civilizata este normal ca sa existe un sistem organizat de protectie a animalelor pornind de la tinerea evidentei lor, interventii pentru sterilizare si tratamente, oferirea de adapost, toate acestea fiind activitati ale unor organizatii sau servicii ale autoritatilor publice. Asa s-ar tine sub control numarul maidanezilor de orice fel. Ori la noi politia animalelor nu are un adapost, cel public este considerat macelarie, ONG-urile sunt depasite si pot doar indemna la adoptie si responsabilitate solicitand sponsorizari de care depind. Crezi ca este normal in conditiile in care sunt strazile pline de caini si pisici maidanezi, abandonati, etc? Daca cele de mai sus sunt subfinantate, sa fie finantate, iata, din bogatul buget al primariei ca sa poata functiona optim. De ce o mana de oamani milosi fata de animale sa rezolve pe barba lor cele de mai sus? Ca sa stii ce sa ceri, trebuie sa ai educatie...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Brigitte Bardot

Acum 8 luni

Campanii de sterilizări gratuite se fac mereu. Există și lege care-i obligă pe cei care dețin animale de rasă comună să și le sterilizeze. Ce să facă primăria? Să-i ia de gât pe aia needucați, ignoranți, nesimțiți, necivilizați, care nu vor să-și sterilizeze animalele și aruncă puii legați în pungi, la marginea orașelor sau pe câmpuri? Acolo e problema. Adăposturi sunt prea multe, din păcate. E ceva care pare că nu are rezolvare, din cauza oamenilor enumerați mai sus.
Raspunde

Asa ceva...

Acum 8 luni

Draga Brighi, NU se fac sterilizări gratuite în orașul Sibiu pentru ca autoritatea locala nu susține astfel de campanii, ongurile mai susțin financiar unele cazuri din fonduri proprii. Concret, dacă vezi o pisica cu 5 pui Tu ce faci? Îți zic eu. Fie te ocupi tu personal de preluare, sterilizare, etc, fie treci mai departe ptr ca NU te ajuta niciuna dintre entitățile menționate. Poate ca cei care abandonează ar steriliza dacă ar fi gratuit și dacă ar exista posibilitatea ca un ONG sa ii ajute logistic. Mulți sunt în vârstă, nu au bani, etc...
Raspunde

Emila

Acum 8 luni

@Așa ceva .. papagal. 1. Sunt Emila, nu Emilia 2. Adăposturile nu sunt traba Poliției animalelor ci a autorităților locale 3. Ai fost vreodată măcar la adăpostul primăriei, de afirmi că-i măcelărie? Ai poze? 4. Unde ai văzut tu străzi pline de câini și pisici maidanezi? Visezi urât? Am un cățel, în plimbările noastre singurul animal fără stăpân întâlnit e puiul de vulpe care bântuie în ultimile zile prin Hipodrom. 5 "Ca sa stii ce sa ceri, trebuie sa ai educatie...". Se pare că n-ai ...
Raspunde

Xxx

Acum 8 luni

Oare din bugetul asta sr pot alinia toate gurile de canal la nivelul asfaltului??? Sau o sa se cheltuie doar pe...proiecte...piste de biciclete...trotinete...etc?
Raspunde

John Doe

Acum 8 luni

Cred că personajele din primărie sunt din niște filme atât de proaste, încât dacă le ceri să aducă gurile de canal la nivelul asfaltului, vor licita reasfaltarea întregii străzi pentru a aduce asfaltul la nivelul canalului
Raspunde

Daria Marina

Acum 8 luni

Acest mesaj a fost șters deoarece, în opinia noastră, incită la ură pe criterii geografice.

Raspunde

Xxx

Acum 8 luni

Macar de ar fi asa! Dar si la strazile nou asfaltate nu i un capac de canal la nivel. De curiozitate urmariti odata cind se asfalteaza o strada.
Raspunde

Daria Marina

Acum 8 luni

Nu mai avem voie să scriem vl? Ipocriților!
Raspunde

Sibian

Acum 8 luni

Sa ai excedent mai mare de 20% din buget e cel mai dezastruos management și conducere. E rușine pentru toți consilieri locali ca nu iau masuri și nu fac proiecte. Rușinos pentru conducerea Primăriei și pentru echipa acesteia. Jalnic. Putem întra în cartea recordurilor cred!
Raspunde

Aci Duțu

Acum 8 luni

Ce tare ești ... Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului calomnios folosit.

Raspunde

Aci Duțu

Acum 8 luni

Deci presupusul "Sibian" e din redacție, și n-are voie să fie ironizat că-i prost și nu știe cum funcționează un buget?
Raspunde

John doe

Acum 8 luni

Acest mesaj a fost șters din cauza limbajului licențios.

Raspunde

Vadim

Acum 8 luni

E clar, **** mai vrea un mandat... excedentul bugetar e o RUSINE PENTRU PRIMARIA SIBIU. Pai doamna Primar Fodor!, ai uitat cand Guvernul ne-a nationalizat excedentul bugetar prin neplata sistemelo de siguranta din timpul Samitului? Sa ai bani si sa nu-i stii cheltui tine de impotenta administrativa, nu e o lauda...

Raspunde

Aci Duțu

Acum 8 luni

Deci Luxembourg și Danemarca sunt rușini de țări că au excedent bugetar și ar trebui date afară din UE? Ce te știi bă, la macroeconomie :)
Raspunde

Pastor marginas

Acum 8 luni

Corutza Fodoristan draga, ai grija cu anunturile astea de buget, ca te aud patronii din marginime si fac atac de cord de bucurie cand isi fac socotelile si isi dau seama cat au de supt din banul public pe fel de fel de proiecte "faronice" specifice tie. Ma rog, faraonice dpdv al bugetului si al costului, nu din punct de vedere al anvergurii.
Raspunde

Elzoroaba

Acum 8 luni

Propagandă putinistă
Raspunde

Alexandru

Acum 8 luni

Daca tot exista excedent bugetar si administratia nu stie ce sa faca cu banii de ce nu reduc taxele?Oricum nu a fost construita o scoala sau o gradinita in noile cartiere aparute ce sa mai vorbim de spitale,terenuri de joaca(tinind cont ca curtile scolilor sint incuiate),sali de sport,bazine inot(Olimpia modernizata).....parcarea de la 90 sau altele care se pot face pe mai multe nivele etc.Se pot face atitea.....
Raspunde

Emila

Acum 8 luni

Primăria nu-i obligată să-ți facă școli și utilități că te-ai mutat într-un catier făcut de cineva în câmp.
Raspunde

Marcel

Acum 8 luni

Ați blocat traficul în oraș de mai bine de 2 ani, datorita neexecutării reparatiilor pe strada Viitorului. Drumul secundar care duce spre Lazaret, Gușterița, Ipas, la-ti blocat complet. De atunci este o aglomerație pe șosele de neînchipuit. Aproape o jumătate de oră îți trebuie sa străbați o jumătate de kilometru. Mi de mașini care ar fi putut să meargă prin str. Viitorului spre Lazaret, Gușterița și Ipas, sunt obligate să treacă podul Gării Mari. Mi de mașini se întâlnesc la sensul giratoriu Constituției, Coposu cu Bâlea și Podul Gării. Lucrări începute de mai bine de 2 ani, care trebuie executate pe o distanță de doar 200 de metri, blochează o zona de circulație extrem de importanta pentru fluidizarea traficului auto. Dar cum pot arata aleșii locali, că se ocupa de străzile Sibiului? Impunând stagnarea lucrărilor pe o durată lungă de timp, ca cetățenii orașului să vadă ce multe au făcut. Dar aceasta stradă nu este o stradă cu trafic redus, ci o stradă care ar putea fluidiza traficul semnificativ. In schimb sau executat pe partea paralela străzii Viitorului, pista de biciclete, constând din fundație și asfalt pe o distanță de 2 kilometri. Au considerat că este mai importanta pista de biciclete, decât fluidizarea unui trafic alomerat, prin care nici salvarea nu reușește să facă față. Culmea este că, garajul Salvării se afla chiar in imediata apropiere a zonei ocupate de trafic.
Raspunde

Elzoroaba

Acum 8 luni

" Mi de mașini se întâlnesc la sensul giratoriu"? Dacă ți de mașini, învață să scri :)
Raspunde

Mariiana

Acum 7 luni

Dacă lucrezi la primărie și te simți responsabil, nu trebuie să fii frustrat de nemulțumirile oamenilor!
Raspunde

Adriana

Acum 7 luni

Asta este tot ce ai înțeles tu din comentariul de mai sus?
Raspunde

Dejan

Acum 7 luni

Elzoroaba, ori ești pensionar, îți merge pensia si ești nepăsător de nevoile oamenilor, ori vrei sa pari deștept, că ști și tu putina gramatica.
Raspunde

Luc

Acum 7 luni

Elzoroaba, corect ar fi trebuit să scri "dacă îți este de mașini sau dacă îți pasă de mașini" nu " dacă ți de mașini". Nu este suficient doar să ști gramatica, ci și să te exprimi.
Raspunde

Sibian

Acum 8 luni

si daca are atata excedent de ce vrea fodor sa ia 100 lei / luna pe fiecare loc de parcare? ca sa aiba excedent mai mare?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 8 luni

Ca să nu mai ocupi locul cu coșciugul tău 2.0 TDI
Raspunde

Sibian

Acum 7 luni

Nu am cosciug 2.0 tdi, am benzinar euro 6 Cei din satul tau au invadat sibiul cu fumigiene din alea
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

D.M.

Acum 8 luni

primaria de sat sparge 1 MILIARD ANUAL si in urma lor nu se vede NIMIC, decat un oras sufocat de trafic, fara spatii verzi - calitatea vietii tinde spre zero, doar proiecte minuscule, ZEROO dezbateri publice, nici un proiect pe termen lung, doar peticiri de asfalt - atat. Pe scurt, SUBDEZVOLTARE si cumetrii.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 8 luni

Mută-te înapoi
Raspunde

Emma

Acum 8 luni

Toate arterele de intrare- iesire din Municipiul Sibiu sunt cu uriase probleme, au nevoie de viaducte, pasaje subterane, statii multimodale pentru transport in comun cu parcari la intrare in oras, este nevoie de noi artere de intrare- iesire din oras. Iar Primaria Sibiu are excedent bugetar...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus