Intrarea în PSD a senatorului Claudiu Mureșan, ales pe listele USR, a inflamat spiritele în organizația Mediaș a partidului, astfel că mai multe memorii au ajuns la București, au fost schimbate cheile de la sediu, s-au montat camere video și se semnalează încălcări grave ale statutului.
100 de membri ai organizației semnează o plângere depusă la structurile centrale ale partidului, însă nimic nu pare să se schimbe. De cealaltă parte, organizația județeană, cea considerată vinovată pentru toată această situație susține susține că totul s-a făcut conform regulilor interne, iar Bucureștiul a știut tot timpul ce se întâmplă.
Dihonia USR
Un memoriu semnat de 100 de membri este adresat conducerii centrale. În el se relatează că toată atmosfera din PSD Mediaș s-a stricat după ce în organizație a venit un val de noi intrați din USR, în frunte cu senatorul Claudiu Mureșan.
Fostul lider al organizației, Mihai Macaveiu, a demisionat din funcţia de preşedinte în iunie 2023, iar organizaţia judeţeană Sibiu l-a numit pe domnul Dan Cermonea, preşedinte interimar al Biroului Organizaţiei Locale municipale Mediaş.
”Am fost de acord, având în vedere situaţia dificilă existentă în cadrul organizaţiei, respectiv, în cadrul Biroului Organizaţiei Locale - votat statutar în anul 2017 - aproximativ 50% din membri, vicepreşedinți, nu mai sunt activi de câţiva ani. În acest context, deoarece Biroul Organizaţiei Locale se confruntă cu dificultăţi în exercitarea atribuţiilor statutare, Organizaţia municipală Mediaş l-a acceptat, în unanimitate, pe domnul Dan Cermonea, ca preşedinte interimar, acesta fiind o persoană cunoscută în PSD Sibiu, deşi existau anumite incertitudini legate de nerespectarea prevederilor art.45 alin.(3) din Statutul PSD”, susțin petiționarii.
Problemele ar fi apărut în septembrie 2023, când a apărut informația că senatorul USR Claudiu Mureşan, şi-a afirmat intenţia de a se alătura grupului senatorial PSD.
”Organizaţia municipală PSD Mediaş a aflat de aceste intenţii ale domnului Claudiu Mureşan, din mediul on-line”, amintesc aceștia.
”Marea majoritate a membrilor Organizaţiei municipale PSD Mediaş nu a fost încântată de această intenţie a domnului senator, fost USR, Claudiu Mureşan, întrucât în anii precedenţi, atât în timpul campaniilor electorale cât şi în decursul timpului, acesta a avut o atitudine deosebit de ostilă faţă de PSD, denigrând întregul partid PSD, prin utilizarea invectivelor de gen: ,,Ciuma roşie” şi “M…e PSD”, în mod violent, agresiv şi constant. Utilizarea acestor invective în spaţiul public, l-au dezonorat şi descalificat, în primul rând, pe domnul Claudiu Mureşan. Acesta a purtat campanii electorale murdare la adresa Organizaţiei municipale Mediaş şi organizaţiilor comunale PSD din zona de nord a judeţului Sibiu. Postul de senator pe acest colegiu, care a fost în ultimii 20-25 de ani al PSD, a fost pierdut, fiind câştigat de USR la alegerile din 2020 prin rezultantă a acestor campanii murdare şi calomnioase, profitând din plin de curentul anti PSD, creat artificial de forţe ostile PSD-ului, în anii 2018-2019-2020, în întreaga ţară”, se precizează în memoriu.
”Ei au trădat PDL, PNL. Interesul lor pentru funcţii de vicepreşedinţi”
Mureşan nu e acceptat de o parte din social-democrații din Mediaș din cauza faptului că s-a declarat în favoarea parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex, respectiv respingând ideea de familie ca liber consimţământ între un bărbat şi o femeie - în perioada Referendumului pentru reîntregirea familiei.
Ei susțin că au găsit alte variante, din exterior, pentru conducerea organizației, fiind avută în vedere dr. ing. Argentina Tătaru, fost director general adjunct al SNGN Romgaz Mediaş, ”cu o experienţă de peste 30 de ani în domeniul gazelor naturale, dar şi cu experienţă universitară în cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, actualmente inginer-şef în cadrul Sucursalei Mediaş, după ce a fost îndepărtată din managementul de top al companiei, de actuala conducere cu simpatii PNL, persoană cu un CV remarcabil, competenţe profesionale foarte ridicate, apreciată şi respectată în comunitate”, se precizează în document.
O altă variantă era Vasile Mihălţan, ”membru marcant al PSD Mediaş, cu o vechime de peste 20 de ani în partid, un foarte bun militant PSD, şi cu o vastă experienţă în acţiunile politice”.
Tot ei voiau reactivarea politică a unor vechi lideri PSD: fostul senator Viorel Arcas, dr. ing. Ilie Laţa, Teodor Plopeanu – fost primar al municipiului Mediaş, Ovidiu Hadâmbaş, şef serviciu Transgaz Mediaş – fost preşedinte TSD Mediaş și profesor Vasile Tiriteu, lider sindical – domeniu Învăţământ.
Au organizat o ședință și i-au adus în organizație pe Argentina Tătaru și pe Vasile Mihălțan, iar o lună mai târziu organizația județeană conducerea PSD Mediaș a fost înlocuită.
”Considerăm injustă abordarea Biroului Executiv judeţean Sibiu şi a Consiliului Politic al organizaţiei judeţene Sibiu, deoarece se înlocuieşte un interimat prelungit, cu un alt interimat, şi unii membri din B.O.L. Mediaş, care au fost aleşi statutari de către Adunarea Generală a organizaţiei municipale PSD Mediaş, au fost pur şi simplu excluşi nejustificat”, susțin petiționarii.
Ei spun că fosta conducere a fost înlocuită atunci cu foști ”pedeliști”.
”De notorietate este cazul fostului primar PDL Neamţu Teodor, care şi-a impus un adevărat nucleu PDL-ist în cadrul B.O.L. Mediaş nou numit prin şedinţele din 09.10.2023 si 10.10.2023 (Neamţu Teodor-vicepreşedinte B.O.L. interimar nou numit, Bălcău Ion - vicepreşedinte
B.O.L. interimar nou numit, Vlad Matei – preşedinte TSD Mediaş, persoană tot din anturajul domnului Neamţu). Atenţie - aceste personaje nu ţin cu PSD! Ei au trădat PDL, PNL.
Interesul lor pentru funcţii de vicepreşedinţi B.O.L, este explicabil întrucât conform art.70 alin.2 din Statutul PSD, se conferă vicepreşedinţilor puterea de îndrumare şi organizare a activităţilor din secţiile de votare! Ei asta urmăresc. Vă rugăm discernământ şi vigilenţă”, spun medieșenii.
Camere video în sediu
În plus, contestatarii acuză conducerea județeană că a montat camere video în interiorul organizației și că a schimbat yala de la intrare.
”Au montat camere de luat vederi, interioare şi exterioare, au schimbat yala la sediul PSD Mediaş. Membrii PSD prezenţi s-au simţit terorizaţi de cele întâmplate. Din nefericire, aceste măsuri îndepărtează membrii actuali ai Organizaţiei municipale Mediaş şi cu atât mai puţin atrag noi membri. Considerăm decizia de înlocuire a B.O.L. interimat Mediaş, cu un alt interimat, din a cărui componentă fac parte un număr majoritar de colegi din UAT municipiul Sibiu, şi nu din cadrul UAT municipiul Mediaş, ca fiind nestatutară, deoarece contravine prevederilor Statutului PSD art.42, care statuează că organizaţiile locale au autonomie în organizarea şi desfăşurarea activităţilor politice, respectiv nestatutară, neîndeplinindu-se prevederile art.45 alin.(3), ale Statutului. (...) Toate acestea au fost făcute pentru impunerea în Organizaţia municipală Mediaş a domnului Claudiu Mureşan, fără acordul organizaţiei. De altfel, nu înţelegem impunerea, cu orice preţ, din partea domnului Bogdan Trif a domnului Claudiu Mureşan, având în vedere că acesta nu se bucură de o bună reputaţie, fiind catalogat un oportunist si un traseist politic. Ca urmare, niciun membru al USR Medias, partid al cărui fondator zice că este, nu îl urmează. Mai mult, este în conflict deschis cu aceştia, cu majoritatea membrilor PSD Medias şi cu conducerea PNL Mediaş, de când aceştia i-au refuzat primirea în partid (în 2022). Dacă nu este agreat în USR şi PNL, de ce ar fi potrivit în PSD, dacă nu şi-a manifestat, până recent, nicio afinitate pentru PSD, din contră, a avut o atitudine deosebit de ostilă - a se vedea activitatea pe reţetele sociale până la ieşirea USR de la guvernare. Reiese clar doar interesul său personal. Merită să dizolvăm Organizaţia Mediaş pentru interesele personal ale unui singur om?”, se întreabă o parte din social-democrații din Mediaș.
În concluzie ”cei 100” cer demiterea actualei conduceri de la Mediaș, înlocuirea preşedintelui Organizaţiei judeţene PSD Sibiu, Bogdan Trif și organizarea de noi alegeri în cele două organizații municipale.
”Ne dorim conducători care acţionează resortul numit încredere, conducători constructivi, care au respect pentru capacităţile celorlalţi, care sunt animaţi de un spirit autentic de echipă şi înclinaţi spre colaborare, nu spre zdrobirea motivaţiei echipei sau concurenţă”, spun aceștia.
PSD Sibiu: ”În Organizația PSD Mediaș au venit doar 4 foști membri ai USR”
În replică, PSD Sibiu anunță că noua conducere a PSD Mediaș a fost votată statutar și că deciziile luate în acest caz ar fi fost luate după ce a fost consultat Consiliul Politic Național, prezidat de președintele PSD Marcel Ciolacu.
Totodată, ei susțin că ”cei 100” sunt de fapt 45, restul care au semnat petițiile nefiind membri ai PSD. ÎN plus, Mureșan nu ar fi venit în partid decât cu doar 4 foști useriști.
”Din cei 100 de așa-ziși membri PSD care au semnat acea petiție, doar 45 se regăsesc pe listele Organizației Municipale Mediaș, înregistrați în timpul vechii conduceri în Sistemul electronic centralizat al membrilor PSD, chiar de către unul dintre semnatarii petiției.
Menționăm că, în Organizația PSD Mediaș au venit și au fost primiți doar 4 foști membri ai USR. Referitor la faptul că fostul primar al Mediașului a devenit acum membru PSD, facem precizarea că acesta este de mult timp primit în partid, implicându-se activ, alături de fostul președinte al PSD Mediaș și membrii biroului permanent. în campaniile electorale trecute. Cel puțin o parte din semnatarii petiției ar trebui să știe acest lucru deoarece au fost membrii ai biroului permanent care i-a aprobat adeziunea”, se precizează în răspunsul semnat de Biroul de presă al PSD Sibiu.
Punctul de vedere trimis de PSD Sibiu:
Noua conducere interimară a PSD Mediaș a fost votată statutar, în unanimitate, atât de către toți primarii PSD din județul Sibiu (în Biroul Permanent Județean), cât și de către conducerea centrală a Partidului Social Democrat, în forul superior de conducere - Consiliul Politic Național.
Ca urmare a demisiei fostului președinte, atât din funcția de conducere a Organizației Municipale Mediaș, cât și din funcția de ministru secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Antreprenorialului și Turismului, conducerea Organizației Județene PSD, în urma consultărilor cu primarii PSD din zona de Nord a județului, cu membri ai Organizației Mediaș, dar și cu conducerea centrală, a decis ca senatorul Claudiu Mureșan să fie acceptat ca membru și ulterior desemnat ca președinte interimar al Organizației Municipale Mediaș.
Primirea în partid a domnului Claudiu Mureșan a fost validată de forurile superioare ale Organizației, în conformitate cu Statutul, astfel: de Biroul Politic Județean, alcătuit, în marea majoritate, din primarii Partidului Social Democrat Sibiu – în unanimitate; de către Consiliul Politic Județean – cu majoritate de voturi.
Ulterior, decizia de numire a senatorului Claudiu Mureșan în funcția de președinte interimar al Organizației Municipale Mediaș a urmat același parcurs. În Biroul Județean, primarii PSD din județ au votat în unanimitate și chiar și-au exprimat public opinia că este cea mai bună alegere și că îl susțin pe senator pentru această funcție. De asemenea, decizia a fost validată și în Consiliul Politic Județean, iar ulterior, pentru a nu mai exista niciun dubiu că această numire este statutară și că este luată cu acordul conducerii centrale, decizia a fost votată în Consiliul Politic Național, prezidat de președintele PSD Marcel Ciolacu și de secretarul general Paul Stănescu. Și aici numirea senatorului Claudiu Mureșan în funcția de președinte interimar al Organizației Municipale Mediaș, precum și componența noului Birou Politic Interimar Mediaș au fost votate în unanimitate.
În Biroul Municipal Interimar Mediaș se regăsesc cei doi consilieri locali ai Organizației, consilierul județean care reprezintă Mediașul, președinții organizațiilor de Pensionari, de Tineret și de Femei - membri noi, dar și membri cu vechime și experiență în partid.
Din cei 100 de așa-ziși membri PSD care au semnat acea petiție, doar 45 se regăsesc pe listele Organizației Municipale Mediaș, înregistrați în timpul vechii conduceri în Sistemul electronic centralizat al membrilor PSD, chiar de către unul dintre semnatarii petiției.
Menționăm că, în Organizația PSD Mediaș au venit și au fost primiți doar 4 foști membri ai USR. Referitor la faptul că fostul primar al Mediașului a devenit acum membru PSD, facem precizarea că acesta este de mult timp primit în partid, implicându-se activ, alături de fostul președinte al PSD Mediaș și membrii biroului permanent. în campaniile electorale trecute. Cel puțin o parte din semnatarii petiției ar trebui să știe acest lucru deoarece au fost membri ai biroului permanent care i-a aprobat adeziunea.
Referitor la neadevărul că membri vechi ai PSD nu sunt invitați să ia parte la activitățile Organizației PSD Mediaș, facem precizarea că toți membrii organizației au fost invitați, inclusiv prin grupurile comune vechi de pe rețelele de socializare.
Ne exprimăm mirarea față de acești așa-ziși membri care susțin că doresc binele partidului, dar care vor să facă mult rău organizației, încercând să târască Partidul Social Democrat, în an electoral, într-un scandal public, transmițând adrese mincinoase către redacțiile ziarelor sau către diferite primării, în situația în care lucrurile se pot tranșa foarte ușor prin Comisiile care, conform Statutului PSD, pot analiza o astfel de petiție.
Îi asigurăm pe toți medieșenii că în echipa PSD vor găsi sprijin și că întotdeauna vom fi aproape de oameni și pentru oameni. Acei așa-ziși lideri ai semnatarilor, care doar au profitat de pe urma partidului, unii din ei dându-și demisia la greu, încearcă acum să revină, pentru a-și ocupa locurile pe liste, însă nu vor avea sorți de izbândă.
Biroul de presă al PSD Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 5079
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Interesant! T.S. tine cu ursul
Acum 1 oră
ID
Acum 1 oră
Kukuruku
Acum 1 oră
Gheo
Acum 1 oră
Kukuruku