Ca urmare a unor propuneri de diminuare a alocărilor din bugetul Casei de asigurări de sănătate, medicii de familie avertizează că ar putea fi obligați ca - din acest an - să taxeze sibienii pentru consultații sau eliberarea de concedii medicale.
Aproximativ 64 de medici de familie și câțiva reprezentanți ai medicilor din policlinici au protestat, spontan, timp de două ore în fața Casei Județene de Asigurări de Sănătate Sibiu. Protestul s-a desfășurat pașnic, fără scandări, doar cu pancarte. Aceștia vor să-și arate nemulțumirea cu privire la proiectul Ordinului pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 521/2023, aflat în transparență decizională pe site-ul CAS, un proiect care le micșorează veniturile și până la 45%, după ce, în vară, guvernanții au decis că trebuie mărite. De asemenea, medicii atrag atenția asupra pericolului în care se va afla medicina de familie dacă va fi mult subfinanțată.
„Acest proiect prevede punctele în baza cărora se calculează veniturile cabinetelor medicilor de familie, dar și a medicilor din ambulatoriul de specialitate. Având în vedere că de când au crescut veniturile, de la 1 iulie 2023, urmate de modificările din codul fiscal, noi ne-am făcut deja o serie de proiecții. Am mărit salariile asistenților, pentru că toate s-au scumpit și noi trebuie să ne ținem cabinetele deschise pentru populație. Noi asta auzim cel mai des - că medicina de familie este baza sistemului sanitar. Noi acordăm aproape 70% din consultații și eu cred că suntem importanți în societate. Apoi, cazurile pe care nu le rezolvăm noi, le transferăm către ambulatoriile de specialitate. Aceste două ramuri ale medicinei sunt baza. Nu putem fi sabotați așa”, spune Mihaela Stan, medic de familie în Șeica Mare și președinte al patronatului medicilor de familie din Sibiu.
Medicii spun că aceste noi prevederi vor duce la scăderea veniturilor, fapt care va vitregi medicina de familie și va pune medicii în imposibilitatea de a mai investi în cabinete, de a oferi asistență medicală de calitate, iar asta va avea un impact major asupra oamenilor.
Cu această scădere pentru unii medici de familie va fi foarte greu sau chiar imposibil să-și mai țină cabinetele deschise.
„Cea mai mare problemă este în mediul rural, unde se găsesc tot mai greu medici de familie. Și chiar ne bucurăm de felul în care s-a pus problema de la 1 iunie, că au crescut puțin veniturile, au fost date sporuri pentru rural și chiar s-a văzut că vor să vină medici tineri în cabinetele de la sat. Acum, această lovitură vine foarte greu. Nu mai ai nicio siguranță că vei veni și vei deschide un cabinet și vei putea menține salarizarea personalului angajat, utilitățile, ce să mai spunem de dotări”, mai spune dr. Mihaela Stan.
Principalul factor pe care medicii îl așteaptă de la decidenți este coerența.
„Dacă tu, în urmă cu jumătate de an ai crescut veniturile și ai considerat că este necesar să încurajezi ca medicii tineri să vină și să rămână în sistem, nu poți veni acum și să tai 30%, în condițiile în care impactul va fi, cu toate modificările de cod fiscal, cu inflația și alte modificări care au intervenit, se ajunge la 45%. Noi facem medicină din pasiune, din dragoste de oameni, noi facem medicina așa cum am învățat, dar medicina înseamnă și finanțare”, încheie președintele Patronatului Medicilor de Familie din Sibiu.
Nu vor semna contractul cu CAS
Dr. Radu Urdea, medic de familie în Sibiu, prezent și el la protest, spune că-și pune toate speranțele în noua conducere a Casei de Asigurări de Sănătate. Este vorba despre medicul Valeria Herdea care este, de luni, 15 ianuarie, noul președinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), după ce un ordin de numire al premierului Marcel Ciolacu a fost publicat în Monitorul Oficial.
„Noul președinte este o colegă pediatră pe care o cunoaștem, personal unii, prin intermediul cursurilor - alții. O cunoaștem foarte bine, este un om capabil și mai ales este un om care știe lucrurile din interiorul sistemului. În acest context, noi medicii de familie din Sibiu ne vom sfătui și vom trimite o ofertă profesională privind condițiile de desfășurare a muncii noastre. Față de ieri, eu spun că tonul este altul, situația s-a resetat și cred că este bine că va hotărî pentru noi cineva care cunoaște sistemul dinăuntru, spre deosebire conducerile precedente”, spune și medicul.
La protest au fost prezenți și câțiva medici din ambulatoriile de specialitate. Cardiologul Mădălina Urluescu a vorbit despre ce înseamnă să ai o astfel de misiune în condițiile scăderii veniturilor.
„În cazul nostru scade valoare punctului de la 4,5 lei la 3,3 lei, ceea ce înseamnă foarte mult pentru noi, medicii specialiști, pentru că depindem de această sumă decontată de CAS. Cum ne afectează? În primul rând nu o să putem să ne cumpărăm tipizatele, care, repet, nu sunt decontate de CAS. Sunt acele bilete pentru analize medicale, pentru concedii medicale. Toate, noi le plătim, din banii noștri. Pe lângă asta, tot la doi ani noi trebuie să facem o evaluare pentru CAS, pentru care iarăși plătim. În al treilea rând, pacienții vin cu plângeri pentru că nu se pot efectua mai multe investigații paraclinice. Casa de Asigurări nu ne ajută în achiziția aparaturii. Nici ecografe, nici holtere, nimic și atunci singurul lucru pe care îl putem face noi pentru pacienții noștri sunt aceste consultații prin ambulatoriu, eventual un EKG, iar dacă punctul scade, o să primim și mai puțini bani. Ce vom face? Vom refuza să mai lucrăm cu CAS și toate aceste servicii vor fi contracost”, spune medicul cardiolog.
Specialiștii și-ar dori ca această valoare a punctului să crească și, pe viitor, conducerea CAS să găsescă o soluție în a-i ajuta să achiziționeze aparatura de care au nevoie.
„Noi, specialiștii, ne chinuim să ne cumpărăm aparatură pentru ca actul medical să fie de calitate”, mai spune medicul prezent la protest.
Conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a organizat joi, 18 ianuarie, o întâlnire cu reprezentanții medicilor de familie și a medicilor din ambulatoriile de specialitate.
Dacă însă nu se va ajunge la un numitor comun, marți, 23 ianuarie, medicii spun că vor ieși în stradă, într-un protest organizat în toate județele, în același timp, inclusiv în Sibiu. De asemenea, mulți dintre medici spun că nu vor semna reînnoirea contractului cu casa, contract ce expiră în 31 ianuarie anul acesta. Acest fapt va duce spre imposibilitatea decontărilor, activitatea medicilor de familie și a Policlinicilor putând să continue doar contracost.
„Va avea un impact major asupra populației care vine pentru rețete compensate, bilete de trimitere, afecțiuni acute care necesită tratament sau pentru concedii medicale. Toate acestea vor fi anunțate ulterior, în funcție de deciziile care se vor lua în întâlnirea de joi, 18 ianuarie”, transmit medicii aflați la protestul de astăzi.
CAS Sibiu știe despre nemulțumirea medicilor
Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu spun că au luat la cunoștință de protestele medicilor și precizează că valoare punctelor per pacient și per servicii de specialitate se calculează anual, după intrarea în vigoare a Legii bugetului, fapt care poate influența valoarea punctului.
„Reprezentantii medicilor de familie din judetul Sibiu au comunicat CAS Sibiu ca vor urma actiuni de protest. Aceștia și-au exprimat îngrijorarea față de impactul pe care aceste reduceri le-ar putea avea asupra activității cabinetelor de medicină de familie. Facem precizarea că potrivit Contractului-cadru, valorile punctelor se calculează de catre CNAS, anual, după intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat și în limita fondurilor aprobate prin acest act normativ. Valorile rezultate se regăsesc într-un proiect de Ordin al ministrului sănătății și al președintelui CNAS pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru, care a fost publicat in data de 11.01.2024, în transparență decizională, pe pagina de internet a instituției”, spun reprezentanții CJAS Sibiu.
De asemenea, aceștia precizează că joi, 18 ianuarie, vor avea loc consultările cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical, precum și negocierile cu Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Stomatologi din România și Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.
„Cu aceastaă ocazie fiecare dintre factorii implicati va putea să își susțină punctul de vedere și doar în urma acestor consultări și negocieri vor fi publicate actele normative, care vor reglementa modul de furnizare și decontare a serviciilor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate”, încheie reprezentanții CJAS.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: protest medici de familie sibi , cas , CJAS Sibiu , foto , video , protest sibiu , medici de familie
Vizualizari: 1821
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Elena
Acum 5 ore
Sibiu.Adrian
Acum 5 ore
Lutte
Acum 5 ore
Cristian Sibian
Acum 5 ore
UnPSDist mandru