Miercuri,
11.09.2024
Innorat
Acum
17°C

Proiectele noi ale Primăriei Sibiu în 2024: de la un cămin pentru persoane vârstnice, la „selfie-spot” în zona centrală

Proiectele noi ale Primăriei Sibiu în 2024: de la un cămin pentru persoane vârstnice, la „selfie-spot” în zona centrală

În proiectul de buget elaborat pentru anul în curs, conducerea administrației locale include și o serie de proiecte aflate într-un stadiu incipient și a căror implementare ar urma bifată în anii viitori. Dintre acestea, se detașează proiectul unui nou cămin pentru persoane vârstnice și numeroase reabilitări de școli și grădinițe.

O parte din proiectele noi pe care Primăria le propune a fi finanțate din banii Sibiului în acest an sunt „rostogolite” din anii trecuți. Astfel de exemple ar fi cele care vizează două dintre cele mai cunoscute parcuri, Sub Arini și Astra, propuse încă de anul trecut să facă obiectul întocmirii de documentații, lucru care nu s-a mai întâmplat. Prin urmare, pentru proiectul tehnic și detaliile de execuție ale lucrărilor din Sub Arini bugetul propus a fi alocat în 2024 este de 885.000 de lei, iar pentru documentația re-amenajării parcului Astra, Primăria Sibiu propune alocarea a 270.000 de lei (pentru documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, proiect tehnic și detalii de execuție).

Tot din categoria proiectelor „rostogolite” sunt și cele de execuție a lucrărilor de viabilizare a cartierului Veterani: contractul este estimat la peste 21 de milioane de lei, din care – pentru anul în curs – sunt propuse a fi alocate șase milioane de lei. La fel, Podul Gării (rostogolit în bugetul local de mai mulți ani) are o alocare propusă în acest an de 12 milioane de lei, dintr-un total estimat la 14 milioane de lei.

Școli și grădinițe

În afară de lista investițiilor în infrastructura de transport (cheltuielile care, întotdeauna, consumă cea mai mare parte din investițiile orașului) lista de noi proiecte propuse de administrația Sibiului include numeroase investiții în unitățile de învățământ. Reabilitări energetice, într-o majoritate covârșitoare. Ca noi construcții este propusă o creșă și o grădiniță noi în incinta Școlii gimnaziale nr. 12.

Din bugetul local sunt propuse reabilitarea energetică a școlilor gimnaziale nr. 23 și „I.L. Caragiale”, precum și a grădinițelor cu nr. 15, 29, 36 și „Căsuța Poveștilor”. Din banii atrași din PNRR, Primăria Sibiu își propune același tip de lucrări pentru școlile gimnaziale cu nr. 13 și 25, „Nicolae Iorga”, a Grădiniței „Elefănțelul curios”, precum și a liceelor și colegilor „Onisifor Ghibu”, „Octavian Goga” și „Andrei Șaguna”. 13 milioane de lei este bugetul alocat pentru lucrările care să vizeze instituțiile mai sus descrise.

La fel ca în ultimii mulți ani, și în bugetul propus pe anul în curs sunt cuprinse sume pentru finalizarea noului Liceu de Artă, o investiție care așteaptă după finalizarea unui proces aflat încă în faza de judecată pe fond. 

Mari proiecte. Inclusiv un cămin pentru persoane vârstnice

Cel mai costisitor proiect trecut în proiectul de buget pe anul în curs este cel care vizează reabilitarea imobilului „Maria Tereza” de pe strada Gladiolelor. Estimat la un necesar total de aproape 59 de milioane de lei, proiectului i-au fost alocate în bugetul din acest an zece milioane de lei. După cum a anunțat Primăria la finele anului trecut, pentru această investiție amânată de a fost solicitată finanțare nerambursabilă europeană.

Într-o fază mult mai incipientă este proiectul unui nou cămin pentru persoane vârstnice în Sibiu: 70.000 de lei sunt alocați prin bugetul din acest an pentru elaborarea planului urbanistic zonal, alți 270.000 de lei fiind alocați pentru studiul de fezabilitate. Intenția Primăriei este de a construi acest cămin în zona Lacului lui Binder, detaliile (număr de locuri, necesar investițional, termen etc) urmând a fi stabilite în faza de elaborare a documentațiilor.

Mici, dar cu potențial

În lista noilor investiții apar și propuneri a căror anvergură financiară este de dimensiune relativ redusă, dar care pot avea un foarte ridicat interes public. Un astfel de exemplu este amenajarea unui „selfie-spot” (a unui loc amenajat pentru selfie-uri cât mai atractive pentru rețelele de socializare) în zona centrală a orașului, propunere făcută în cursul anului trecut de către consilierii USR. Modul în care va fi amenajat acest loc urmează să fie stabilit. 

50.000 de lei au fost alocați acestei inițiative, alți 200.000 de lei fiind prevăzuți pentru amplasarea prin oraș a unor „panouri pentru prezentarea vizuală a trecutului”. O sumă mai importantă – 750.000 de lei – a fost alocată pentru construirea unui panou de escaladă, care să fie amplasat în zona bazei sportive Obor.

Lista întreagă a investițiilor în continuare și noi din bugetul propus pe anul în curs poate fi consultată aici

Citește și Astrid Fodor anunță un buget record la Primăria Sibiu - peste un miliard de lei. Excedent de peste 225 milioane lei

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Pastor marginas

Acum 7 luni

Orice proiect o sa faceti, va rugam sa ne scapati o data de zonele alea verzi mizere ce aduna tina si animale si sa betonati o data totul sa ne simtim si noi ca suntem la oras. Ne-am saturat sa traim in mocirla, aici in marginime de mici copii am fost tot timpul in noroi, macar acum cand ne-am mutat si noi la oras si conducem urbea din umbra, gratie banilor facuti la negru din diverse activitati pastoresti, dorim sa locuim intr-un loc curat, lipsit de natura, pamant, copaci, pasarele s.a.m.d. Betonati tot! Taiati copacii aceia care risca sa ne strice buna dispozitie! Inainte sa modereze redactia acest comentariu, DA fac misto si sunt sarcastic. Intelege cine trebuie.
Raspunde

Pastor marginas

Acum 7 luni

Intrebare: ne pregatim campania electorala cumva, tanti Fodoristan?
Raspunde

Pastor marginas

Acum 7 luni

Acum am percutat doar, treaba legata de "selfie-spot": normal ca useristii au venit cu aceasta propunere, efectiv o investitie cruciala pentru viitorul orasului. Chiar si daca ar costa zero lei, tot la fel de stupida ar fi propunerea :) Insa daca mai si costa...da dom'le intr-adevar, ne lipseste aceasta facilitate din oras, cu desavarsire. Toate celelalte probleme au fost rezolvate, e timpul sa ne facem un selfie-belfie in buricul targului.
Raspunde

Bogdan

Acum 7 luni

Este mare nevoie de mai mulți copaci în Sibiu, în cartiere, chiar și în cele reamenajate, de noi parcuri, de centură verde pe lângă autostradă! nu „selfie-spot”
Raspunde

X

Acum 7 luni

Viziune, tată! Daca te uiți la proiectele de la Oradea și le compari cu cele de aici te apuca jalea
Raspunde

D.M.

Acum 7 luni

se sparg 1 MILIARD ANUAL si nu se vede decat un oras sufocat de trafic, fara spatii verzi - calitatea vietii tinde spre zero, proiecte minuscule, nici un proiect pe termen lung, doar peticiri de asfalt - atat. Pe scurt, SUBDEZVOLTARE.
Raspunde

Salisean Jinaru

Acum 7 luni

Asteptam marele proiect ,betonarea parcului Sub Arini !!
Raspunde

Larissa cool vibe influencer

Acum 7 luni

Consider că inițiativa oamenilor noștri minunați din USR, zei ai progresului nației noastre, este vitală pentru orașul nostru atât de îmbâcsit cu pupături de moaște, boboteze, căsătorii hetero! Sibiul are nevoie ca de oxigen de locuri special amenajate pentru făcut selfie in locurile cu cel mai cool vibe, ca de exemplu in cimitir si la morgă. USR va zdrobi toate celelalte partide si va castiga cu 90% alegerile! Oameni minunați cu un vibe atât de holistic! Stăm acasă, salvăm vieți!
Raspunde

Ionela

Acum 7 luni

Dna Fodor mai strabate si ea orasul pe jos ? Copacii o deranjeaza, florile asisderea, parcurile sunt de prisos ( sau daca sunt sa le facem la strada unde poluarea e max). Oare nu va rupeti tocurile in parcarile inierbate ? Asta inseamna protectia mediului -parcari cu inierbare ? Ce ziceti daca veti avea un proces din cauza denivelarilor dintre dalele acestor parcari ? Ati vazut in ce hal sunt sensurile giratorii din oras , dna Fodor ? In 2023 ati reamenajet giratoriu din Calea Dumbravii cu Mihai Viteazul, amplasand acolo fantana arteziana, care acum, normal, nu functioneaza. De ce ati aruncat banii ? sau cui?Exemple de asa zis buna gospodarire a orasului si banului public sunt destule in Sibiu. Mai vreti un mandat ? )
Raspunde

Pastor marginas

Acum 7 luni

Bine Ionelaaaaaaaaa! jos palaria! Si in pofida "renumelui" de sarcastic, de data asta chiar nu fac misto, ai pus punctul pe i. Sau tocul! Pacat ca nu are cine sa inteleaga, vorba aia, daca esti impotriva incompetentilor din conducere, esti fie pesedist, fie userist (asa zice internetul local).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus