În proiectul de buget elaborat pentru anul în curs, conducerea administrației locale include și o serie de proiecte aflate într-un stadiu incipient și a căror implementare ar urma bifată în anii viitori. Dintre acestea, se detașează proiectul unui nou cămin pentru persoane vârstnice și numeroase reabilitări de școli și grădinițe.
O parte din proiectele noi pe care Primăria le propune a fi finanțate din banii Sibiului în acest an sunt „rostogolite” din anii trecuți. Astfel de exemple ar fi cele care vizează două dintre cele mai cunoscute parcuri, Sub Arini și Astra, propuse încă de anul trecut să facă obiectul întocmirii de documentații, lucru care nu s-a mai întâmplat. Prin urmare, pentru proiectul tehnic și detaliile de execuție ale lucrărilor din Sub Arini bugetul propus a fi alocat în 2024 este de 885.000 de lei, iar pentru documentația re-amenajării parcului Astra, Primăria Sibiu propune alocarea a 270.000 de lei (pentru documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, proiect tehnic și detalii de execuție).
Tot din categoria proiectelor „rostogolite” sunt și cele de execuție a lucrărilor de viabilizare a cartierului Veterani: contractul este estimat la peste 21 de milioane de lei, din care – pentru anul în curs – sunt propuse a fi alocate șase milioane de lei. La fel, Podul Gării (rostogolit în bugetul local de mai mulți ani) are o alocare propusă în acest an de 12 milioane de lei, dintr-un total estimat la 14 milioane de lei.
Școli și grădinițe
În afară de lista investițiilor în infrastructura de transport (cheltuielile care, întotdeauna, consumă cea mai mare parte din investițiile orașului) lista de noi proiecte propuse de administrația Sibiului include numeroase investiții în unitățile de învățământ. Reabilitări energetice, într-o majoritate covârșitoare. Ca noi construcții este propusă o creșă și o grădiniță noi în incinta Școlii gimnaziale nr. 12.
Din bugetul local sunt propuse reabilitarea energetică a școlilor gimnaziale nr. 23 și „I.L. Caragiale”, precum și a grădinițelor cu nr. 15, 29, 36 și „Căsuța Poveștilor”. Din banii atrași din PNRR, Primăria Sibiu își propune același tip de lucrări pentru școlile gimnaziale cu nr. 13 și 25, „Nicolae Iorga”, a Grădiniței „Elefănțelul curios”, precum și a liceelor și colegilor „Onisifor Ghibu”, „Octavian Goga” și „Andrei Șaguna”. 13 milioane de lei este bugetul alocat pentru lucrările care să vizeze instituțiile mai sus descrise.
La fel ca în ultimii mulți ani, și în bugetul propus pe anul în curs sunt cuprinse sume pentru finalizarea noului Liceu de Artă, o investiție care așteaptă după finalizarea unui proces aflat încă în faza de judecată pe fond.
Mari proiecte. Inclusiv un cămin pentru persoane vârstnice
Cel mai costisitor proiect trecut în proiectul de buget pe anul în curs este cel care vizează reabilitarea imobilului „Maria Tereza” de pe strada Gladiolelor. Estimat la un necesar total de aproape 59 de milioane de lei, proiectului i-au fost alocate în bugetul din acest an zece milioane de lei. După cum a anunțat Primăria la finele anului trecut, pentru această investiție amânată de a fost solicitată finanțare nerambursabilă europeană.
Într-o fază mult mai incipientă este proiectul unui nou cămin pentru persoane vârstnice în Sibiu: 70.000 de lei sunt alocați prin bugetul din acest an pentru elaborarea planului urbanistic zonal, alți 270.000 de lei fiind alocați pentru studiul de fezabilitate. Intenția Primăriei este de a construi acest cămin în zona Lacului lui Binder, detaliile (număr de locuri, necesar investițional, termen etc) urmând a fi stabilite în faza de elaborare a documentațiilor.
Mici, dar cu potențial
În lista noilor investiții apar și propuneri a căror anvergură financiară este de dimensiune relativ redusă, dar care pot avea un foarte ridicat interes public. Un astfel de exemplu este amenajarea unui „selfie-spot” (a unui loc amenajat pentru selfie-uri cât mai atractive pentru rețelele de socializare) în zona centrală a orașului, propunere făcută în cursul anului trecut de către consilierii USR. Modul în care va fi amenajat acest loc urmează să fie stabilit.
50.000 de lei au fost alocați acestei inițiative, alți 200.000 de lei fiind prevăzuți pentru amplasarea prin oraș a unor „panouri pentru prezentarea vizuală a trecutului”. O sumă mai importantă – 750.000 de lei – a fost alocată pentru construirea unui panou de escaladă, care să fie amplasat în zona bazei sportive Obor.
Lista întreagă a investițiilor în continuare și noi din bugetul propus pe anul în curs poate fi consultată aici
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: proiectele noi primariei sibiu , contracte 2024 , lucrari noi sibiu 2024 , buget sibiu 2024 , proiect buget sibiu 2024
Vizualizari: 4720
Ultimele comentarii
Acum 34 minute
Emil
Acum 1 oră
Bike
Acum 1 oră
Cai verzi pe pereti!
Acum 1 oră
Acolo Duța
Acum 1 oră
Gheorghe Ion