Marţi,
10.09.2024
Innorat
Acum
16°C

PUG-ul Sibiului intră în etapa consultărilor publice: primii chemați - consilierii locali. Între „Sibiul trebuie să se extindă pe orizontală” și „Orașul nu are o viziune pe termen lung”

PUG-ul Sibiului intră în etapa consultărilor publice: primii chemați - consilierii locali. Între „Sibiul trebuie să se extindă pe orizontală” și „Orașul nu are o viziune pe termen lung”

Primăria Sibiu organizează în această săptămână primele consultări oficiale cu privire la actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului, despre care spune că „intră în etapa consultărilor publice”. Primele discuții vor avea loc cu consilierii locali, urmând ca acestea să continue cu specialiștii în domeniul urbanismului și arhitecturii, iar la final - cu publicul larg.

În cadrul ultimei ședințe a Consiliului local, primarul Astrid Fodor a anunțat că „chiar mâine”, adică pe 28 decembrie 2023, a fost convocată o ședință cu autorii PUG-ului pentru a stabili agenda întâlnirilor care urmează să aibă loc pe acest subiect, cu stabilirea de date concrete pentru discuții. Chiar în prima zi lucrătoare din acest an am întrebat conducerea primăriei dacă a fost stabilită agenda întâlnirilor și am solicitat să fim informați despre aceasta. Municipalitatea a refuzat să ne transmită aceste informații.

Abia la sfârșitul săptămânii trecute am fost informați că „actualizarea Planului Urbanistic General al Sibiului avansează, intrând în etapa consultărilor publice”.

Astfel, potrivit reprezentanților primăriei în această săptămână va avea loc prima întâlnire cu consilierii locali Sibiu, lucru pe care ni l-au confirmat aceștia. Întâlnirea ar urma să aibă loc joi, 25 ianuarie. În cadrul consultărilor, elaboratorii PUG-ului nou -  SC Daedalus Proiect Sibiu și SC Intergraph Computer Services - vor prezenta proiectul Planului la finalizarea etapei a II-a și vor răspunde întrebărilor consilierilor locali, notând sugestiile acestora, potrivit răspunsului primit de la primărie.

„La începutul lunii februarie va avea loc o întâlnire cu specialiștii în domeniul urbanismului și arhitecturii, așteptându-se feedback-ul acestora pe documentația elaborată. Ulterior, vor avea loc consultări cu publicul larg, data și formatul acestora urmând să fie făcute publice”, au mai precizat reprezentanții Primăriei.

Am contactat câțiva consilieri locali, ca să-i întrebăm, înainte de a se familiariza cu propunerile elaboratorilor noului PUG-al Sibiului, cum văd ei dezvoltarea urbanistică a municipiului în acest moment sau ce aspecte cred ei că n-ar trebui să lipsească din viitorul document.

Cătălin Stanciu, de la PSD, ne-a spus că așteaptă să vadă mai întâi varianta autorilor planului, după care își va anunța punctul de vedere. „Întâlnirea respectivă are ca scop să ni se aducă la cunoștință ceea ce consultantul împreună cu departamentele de specialitate ale primăriei (au elaborat și) vin să ni le prezinte. De acolo pornim să vedem și punctul nostru de vedere. Mai întâi să vedem părerea lor și apoi vom veni cu feedback-ul nostru”.

Fost viceprimar al Sibiului, Tiberiu Drăgan, de la PNL, crede că viitorul PUG trebuie să prevadă extinderea „pe orizonatală” a Sibiului. „Cred că cel mai important este să ne extindem un pic. UAT Sibiu nu are foarte multe locuri de construcție și vedeți că am început să construim pe verticală și eu zic că avem loc să ne întindem și pe orizontală, gen Viile Sibiului, Dealul Sibiului, Lunca Cibinului, chiar și zona Poplaca. Cred că ar fi util să introducă în intravilan aceste zone, care sunt deocamdată extravilan. O să fie cu bătaie lungă, dar deja pe zonele acestea s-au făcut tot felul de adăposturi agricole, or după aceea o să fie foarte dificil să faci urbanism. Vedeți că comunele din jurul nostru se extind mai mult decât Sibiul și în Sibiu ne înghesuim tot mai tare – aceasta e senzația mea”, a explicat Drăgan.

Citește și: Noul PUG al Sibiului propune densificarea orașului și extinderea intravilanului. „Sibiul nu e Frankfurt, Londra sau Shanghai”

Consilierii locali din partea USR ne-au transmis un punct de vedere comun. Potrivit lor, municipiul nu are o viziune de dezvoltare urbanistică pe termen lung.

„Sibiul duce lipsa de o viziune urbanistică pe termen lung și pe deasupra actualizarea PUG-ului a fost întârziată. De asemenea trebuie să recunoaștem că în Sibiu cele mai multe proiecte publice au țintit probleme cronice ale orașului, care au venit din trecut și care aveau nevoie să fie rezolvate. Prea puțin s-a dezvoltat pentru viitor, prea puțin s-a dezvoltat cu viziune. Avem deja câteva exemple de poduri, construite pe o singură bandă, pe care orașul va trebui, mai devreme sau mai târziu, să le lărgească. 

Pe de altă parte, primăria ar trebui să ia inițiativa PUZ-urilor, pentru a controla acest domeniu și a nu mai lăsa la îndemâna oricui detaliile urbanistice ale orașului, bazate pe interese personale, nu publice. Este nevoie de dezvoltare, dar de una unitară, nu haotică.

Primăria Sibiu trebuie să înceapă să devină un model, un exemplu de bune practici pentru investițiile private. Avem nenumărate lucrări publice de o calitate îndoielnică, cu materiale ieftine, care nu dau valoare orașului pe termen lung și nu reprezintă în niciun caz un exemplu pentru investițiile private, care nu fac altceva decât să copieze ceea ce văd la autoritățile locale.

Din aceste motive, noi, cei de la USR Sibiu, spunem că dezvoltarea Sibiului trebuie făcută coerent, pentru oameni și pe baza unor reguli estetice și funcționale bine definite, în așa fel încât să creștem permanent nivelul de confort public al locuitorilor acestui oraș, de la transport la locuințe, de la sănătate la petrecerea timpului liber”, cred consilierii loclai USR din Sibiu.

Citește și: Firma care elaborează noul PUG al Sibiului: Înălțimea imobilelor nu crește ocuparea terenului, din contră. Un prim pas înspre „orașul celor 15 minute”

Termenul în urma căruia Primăria Sibiu ar fi trebuit să anunțe că supune votului consilierilor locali noul Plan Urbanistic General al Sibiului s-a împlinit la mijlocul lunii decembrie 2023. Pe fondul unei lipse crunte de personal în urbanismul administrației locale, avansul la acest PUG este unul mai degrabă modest, ceea ce face ca orașul să funcționeze pe baza unor reglementări „expirate” de aproape 3 ani.

Citește și: Au trecut cei trei ani în care Sibiul trebuia să aibă un nou PUG. Din cinci etape au fost finalizate doar două

Conducerea Primăriei Sibiu, prin secretarul general al municipiului, estimează că documentul va fi gata, adică supus votului Consiliului local, la finalul acestui an.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

8 comentarii

Sibiul futuristic

Acum 7 luni

Dezvoltarea pe orizontala se preteaza tarilor subdezvoltate, cam cum suntem si noi. E la minte cocosului ca daca extinzi un oras pe orizontala cresti dependeta de masina, utilitatile trebuie ajustate plus ca toate astea se fac dupa ideea cartierului "Arhitectilor". In alta ordine de idei daca cresti pe orizontala cresti si poluarea aia de ne tot intalnim cu ea. Pe verticala e soltuia cea mai simpla si de viitor, dar trebuie regandit sitematizat nu cum se face in urbea noastra. Mai largesti strazi, chiar daca mai cumperi o casa doua sa demolezi. Implementezi si tu un tramvai, sau tren urban ca si de ala se vorbea mult. Luati exemplu de la Resita, cautati sa vedeti ce proiecte au in derulare si cat creste orasul. Vorbim de viitor de 20 de ani si stam pe loc mai oameni buni, nici macar nu intretinem.
Raspunde

@sibiul futuristic

Acum 7 luni

Habar nu ai ce vorbești, exact ca 90% din cei care comentează pe aici …
Raspunde

Sandokan

Acum 7 luni

Total de acord. Daca vrem un oras mai "aerisit", atunci sa ne gandim mai mult la infrastructura rutiera, de transport, spatii verzi, parcari supraetajate.
Raspunde

@sf

Acum 7 luni

Dezvoltarea pe verticala e specifica marilor metropole / aglomerări urbane , in toată lumea civilizata orașele de dimensiunea Sibiului au cartiere de case, cu spații verzi și facilitați care cresc calitatea vieții !! Va dați cu părerea toți agenții de securitate de la Mall și ospătarii pe aici , dar e democrație puteți sa aberati cât vreți …

Raspunde

Sbian

Acum 7 luni

Da,pe verticala și dacă se poate un metru între blocuri,sa dam mana cu vecinu pe geam.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 7 luni

Nu construiți în lunci ! Din o mie de motive !
Raspunde

HBomb

Acum 7 luni

Avertismentul tău ar avea o valoare dacă Sibiul ar fi rămas în anul 1976. Între timp, după inundațiile care au afectat România la mijlocul anilor '70, cursul Cibinului a fost amenajat și nu mai există riscuri majore de inundație. Lunca Cibinului poate fi trecută fără probleme în intravilan. Problema este că autoritățile nu se vor strădui să rezolve treaba asta deoarece sunt pe o mână cu rechinii imobiliarelor, care se opun. Speculanților imobiliari le convine criza spațiilor de contruit, care ține prețurile sus.
Raspunde

CitizenX

Acum 7 luni

Ca nu exista viziune pe termen lung e clar, altfel nu ar fi vorbit de de PUG ul Sibiului si ar fi vorbit de un plan urbanistic si de mobilitate pentru zona metropolitană. Ne pacalim ca zone ca Doamna Stanca si Arhitectilor nu “fac parte din Sibiu” si permitem dezvoltarea haotică, fara a lua in considerare nevoile reale ale populației pe termen lung. E mult mai important sa tinem cu dintii de UAT uri care genereaza posturi caldute decat sa dezvoltam zona.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus