Marţi,
20.02.2024
Innorat
Acum
3°C

Grevă de avertisment la Filarmonică, joi seara. De la „lucrătorii sunt exploatați”, la „anticipat scuze”

Grevă de avertisment la Filarmonică, joi seara. De la „lucrătorii sunt exploatați”, la „anticipat scuze”

Sindicaliștii din cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu anunță o grevă de avertisment în timpul serii de joi, când este programat și un concert simfonic. Conducerea instituției spune că ar dori să știe când anume va avea loc protestul de 15 minute.

După trei săptămâni de pichetări ale Consiliului Județean Sibiu (vezi foto principală), acțiuni în care sindicaliștii cer demisia managerului Filarmonicii, protestatarii anunță și declanșarea unei greve de avertisment „ca urmare a neîncheierii contractul colectiv de muncă, document cât se poate de important în ceea ce privește relațiile de muncă și sociale din cadrul instituției”.

Potrivit comunicatului Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu, greva de avertisment va avea 15 minute și va fi declanșată în 8 februarie, între orele 19:00 – 21:00, „fără a afecta calitatea actului artistic”.

„Lucrătorii Filarmonicii de Stat Sibiu sunt exploatați cu bună știință de către conducerea instituției, nu se respectă prevederile legale cu privire la timpul de muncă, timpul de odihnă, evidența orelor de muncă și suplimentar lucrate, ori toate acestea din urmă sindicatul a dorit să le reglementeze prin contractul colectiv de muncă, dar conducerea instituției nu are niciun respect față de lege, iar prevederile legale mai mult îi încurcă. În acest context managerul instituției a ales nerespectarea legii și săvârșirea de abuzuri asupra propriilor salariați, abuzuri prin nerespectarea timpului de muncă și a prevederilor Codului muncii referitoare la cercetarea disciplinară, aplicând sancțiuni cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă cu încălcarea intenționată a dispozițiilor legale”, transmit sindicaliștii. Potrivit lor, după greva de avertisment urmează consultări pentru a analiza varianta unei greve generale pe perioadă nedeterminată.

Când?

Greva de avertisment a fost anunțată cu câteva ore înainte și de către conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu. Aceasta a publicat un text pe pagina de Facebook a Filarmonicii, prin care asigură că „respectă interesul legitim al publicului meloman, precum și dreptul legal la liberă exprimare al membrilor Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu”. Conducerea Filarmonicii mai scrie că își manifestă „în continuare disponibilitatea la dialog și de a semna Contractul Colectiv de Muncă”.

Doar că reprezentanții conducerii Filarmonicii nu sunt lămuriți când va avea loc greva de 15 minute. „Facem apel la Sindicat să comunice intervalul orar exact al desfășurării protestului și să garanteze, cu bună-credință, că nu va fi afectată calitatea sau coerența actului artistic, astfel încât împreună să le putem permite celor din public să se bucure de lucrările muzicale pe care orchestra împreună cu invitații ei le interpretează. Filarmonica nu poate funcționa fără muzicienii săi, dar reamintim tuturor că, fără publicul nostru, nu avem nici o rațiune de a exista”, se mai arată pe pagina de Facebook a Filarmonicii.

Joi seara, la Filarmonica de Stat din Sibiu este programat un concert simfonic în parteneriat cu Consulatul Onorific al Marelui Ducat de Luxemburg la Sibiu. Orchestra Filarmonicii sibiene, sub bagheta dirijorului Carlo Jans și alături de solistul Benjamin Kruithof  (violoncel), vor interpreta din Ivan Boumans, Robert Schumann și Ludwig van Beethoven.

Benjamin Kruithof este din Luxemburg și a câștigat ediția din 2022 a Concursului Internațional „George Enescu”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Lomnasan

Acum 1 săptămână

La protestul anterior- grevă de avertisment publicul a stat in picioare si a aplaudat neîntrerupt. A scris cineva din presa despre asta? Acum managerul e disperat sa afle intervalul orar programat pentru grevă. Numai asa il poate sabota organizand o degustare de vinuri in foaier. Managerul Lupes face apel la sindicat "sa garanteze cu bună credință..." Unde e buna lui credință cand face abuzuri pe banda rulanta? Dar cand hartuieste si demite dupa proceste staliniste.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus