Miercuri,
21.02.2024
Parțial Noros
Acum
3°C

Direcția Silvică Sibiu: cheltuielile de întreținere sunt și de șase ori mai mari decât în alte părți. „E licitație. Și e și pază”. Profitul, estimat să scadă de 16 ori

Direcția Silvică Sibiu: cheltuielile de întreținere sunt și de șase ori mai mari decât în alte părți. „E licitație. Și e și pază”. Profitul, estimat să scadă de 16 ori

Pentru serviciile de îngrijire și întreținere ale sediului și cabanei din pădurea Dumbrava, Direcția Silvică Sibiu plătește aproape 390.000 de lei pe an. O sumă de peste șase ori mai mare decât plătește pentru curățenie Direcția Silvică Mureș, spre exemplu. Cheltuielile au fost angajate în contextul în care, pe anul în curs, Direcția Silvică Sibiu estimează o scădere a profitului de 16 ori față de cel de anul trecut.

1,6 milioane de lei, cu tot cu TVA, este valoarea contractelor pe care Regia Națională a Pădurilor – Romsilva SA le-a semnat la mijlocul săptămânii trecute pentru „servicii de întreținere, îngrijire, menaj și supraveghere imobile” în județul Sibiu. Este vorba de 25 de imobile care aparțin de opt ocoale silvice de stat și, respectiv, Direcția Silvică Sibiu, care au fie destinații administrative, fie de cazare. 

Valoarea totală a contractelor semnate la Sibiu plasează cheltuielile din acest județ în topul celor mai mari din țară, contracte mai mari fiind atribuite doar la Caraș Severin (unde se află cea mai mare suprafață de fond forestier proprietate publică a statului) și, respectiv, Suceava, județul cu cea mai profitabilă direcție silvică din țară (aproape 100 de milioane de lei, anul trecut).

Și de șase ori mai mult

Contractul care vizează lotul cu numărul 9 din licitația încheiată săptămâna trecută are obiect „serviciile de îngrijire, întreținere și supraveghere” pentru sediul de 864 de mp, curtea de 2.438 de mp și anexele de 103 mp ale Direcției Silvice Sibiu, dar și pentru cabana Dumbrava, care are o suprafață de 870 de mp, curte de 3.985 de mp și anexe de 132 de mp.

Contractul a fost semnat pentru suma de 388.000 de lei cu tot cu TVA, fiind atribuit pentru următoarele 12 luni societății MBI Impex, din Sibiu.

Sediul Direcției Silvice Sibiu

Am ales pentru comparație contracte similare încheiate în județe limitrofe Sibiului. La Direcția Silvică Mureș, spre exemplu, este un derulare un contract tot pe 12 luni, semnat pentru suma de 59.000 de lei, cu tot cu TVA. Este adevărat, contractul de la Mureș – de mai bine de șase ori mai mic decât cel de la Sibiu – are drept obiect doar curățenia pentru sediul Direcției Silvice Mureș (cu o suprafață de 800 de mp) și pentru sediul Ocolului Silvic Târgu Mureș, de 200 de mp.

Direcția Silvică Hunedoara a semnat contractul de curățenie pe 12 luni în luna noiembrie a anului trecut. Și aici sediul are o suprafață comparabilă cu cea de la Sibiu (820 de mp), dar contractul de curățenie a fost semnat pentru suma de 33.400 de lei.

„E și pază”

Contractele au fost atribuite, în toate cazurile, prin intermediul unor proceduri derulate de Regia Națională. Dar l-am întrebat pe directorul Direcției Silvice Sibiu, Ilie Troancă, dacă are vreo explicație pentru diferențele mari de sume alocate curățeniei și întreținerii sediilor și cabanelor silvice. „Acum, dacă ați văzut, este vorba și de diferențe de suprafață. Dar, cea mai mare diferență o reprezintă faptul că noi, la Sibiu, solicităm și pază pentru obiective”, arată Ilie Troancă.

Conform caietului de sarcini în baza căruia a fost semnat contractul de la Sibiu, prin „îngrijirea” unui sediu se înțelege „mici reparații de întreținere a părților constitutive ale imobilelor avute în administrare și gestiune (învelitori și structuri acoperiș, pardoseli, tencuieli, zugrăveli, uși și ferestre, mobilier, instalații apă, canal, garduri, porți”. Totodată, se mai solicită servicii de „crăpat lemne de foc, transportat lemne de foc la centrale, sobe; curățat coșuri de fum și cenușă din centrale si sobe; întreținut gazon, plante ornamentale, garduri vii, pomi, udat, plivit, săpat, alte asemenea; măturat curți, alte spații; îndepărtat zăpada de pe terase, din curți, parcări, alte spații”.

Iar în ceea ce privește supravegherea imobilelor, caietul de sarcini prevede „verificări ale stării de integritate ale imobilelor; oprirea, împiedicarea și/sau limitarea distrugerilor ce pot apărea din diferite cauze externe ( meteo, naturale și/ sau venite din partea omului) la  cabanele, cantoanele, curțile, parcările și/sau alte spații aparținând autorității contractante”.

În fine, în ceea ce privește cabanele pe care Romsilva le-a inclus în contractele atribuite la Sibiu, pentru acestea se solicită și servicii de menaj: „1. spălat, uscat, călcat lenjerii paturi, îmbrăcat paturi, prosoape, fețe de masă, șervete, mici recondiționări lenjerii pat, fețe de mese, prosoape; 2. întreținere camere cazare, holuri, bucătării, băi, birouri, alte spații: măturat, spălat, șters praf, curățat mobilier, covoare, dușumea, pereți, geamuri, uși, întreținut flori, plante ornamentale, plivit ronduri de flori”.

„De zeci de ani e situația”

Directorul Direcției Silvice Sibiu, Ilie Troancă, arată că suspiciunile nu-și au locul din moment ce, oricum, contractele au fost atribuite în urma unor proceduri de atribuire publică. 

Contractele semnate săptămâna trecută au fost împărțite în nouă loturi și au fost câștigate de trei firme, toate din județul Sibiu: MBI Impex (la ocoalele silvice din Sibiu, Miercurea Sibiului, Valea Cibinului-Săliște, Avrig și Arpaș și la Direcția Silvică Sibiu), Reparații Composite (la Dumbrăveni și Mediaș, având Pro Pan Forest, terț susținător) și Mija Forest (la Agnita). Sunt singurele firme care au participat la această licitație și niciuna nu a depus vreo ofertă decât pentru loturile pe care, ulterior, le-a și câștigat. Situația nu este nouă. În urmă cu cinci ani, de exemplu, la licitația cu același obiectiv, tot MBI Impex a luat cele mai multe contracte, tot Mija Forest a câștigat la Agnita și, respectiv, Pro Pan Forest la Mediaș și Dumbrăveni. Și tot acestea au fost și singurele societăți care au depus oferte, fără ca niciuna dintre acestea să se concureze reciproc.

Situația a devenit un fel de tradiție, după cum arată și Ioan Morariu, cel care conduce MBI Impex. „De zeci de ani e situația aceasta. Păi, noi suntem din Sibiu și am mers pe zona Sibiului, cei de la Mija sunt din Agnita, au mers acolo, și Reparații Composite sunt din Mediaș”, spune Ioan Morariu. Întrebat care este explicația lui pentru diferențele mari între contractele de la Sibiu și cele din alte părți, și Ioan Morariu are aceeași explicație: „paza”.

Profitul scade de 16 ori

Situația contractelor încheiate la Sibiu vine pe fondul unor previziuni sumbre în ceea ce privește profitul pe care Romsilva și structurile sale teritoriale îl va mai genera anul acesta. După cum se arată și într-o analiză a jurnalistului Andreiu Ciurcanu, dacă în 2023 Direcția Silvică Sibiu a avut în 2023 un profit brut preliminat la 11,2 milioane de lei, în acest an estimările sunt de a obține un profit brut de 0,7 milioane de lei.

„Da, am avut performanțe foarte bune în 2023, au fost peste estimări. Suntem a cincea cea mai profitabilă direcție silvică din țară, asta în condițiile în care, dacă ne raportăm la potențialul de exploatare, suntem cam pe locul 20 la nivel național. Și tot adevărat este că estimăm că acest an va fi extraordinar de greu: prețul lemnului a scăzut și scade puternic, iar cheltuielile au crescut și cresc. Cele mai mari creșteri de cheltuieli sunt cele generate de creșterea salariului minim, pentru că noi suntem foarte afectați de creșterile costurilor salariale. Sperăm, totuși, să depășim estimările pe 2024”, mai arată Ilie Troancă, directorul Direcției Silvice Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Ombladon

Acum 1 săptămână

o firma din Saliste care are profit 50%, in anul 2022 profit 500000 de euro, scoate dividende si le intoarce la plic catre domnul director Troanca si restul sefilor de ocol! Bineinteles ca exista o intelegere intre cele 3 firme, pe care cineva de la consiliul concurentei ar trebui sa le verifice!

Raspunde

Xxx

Acum 1 săptămână

Oare nu era mai simplu si economic sa angajeze un ingrijitor? Sa curete zapada...sa tunda gazonul...sa vopseasca gardul..etc? Sa intelegem ca daca firma x nu trimite pe unul sa crepe lemnele stau aia in frig? Sau daca ninge la noapte si nu vine nimeni sa curete zapada...stau si se uita pe geam pina vine cineva? Ma mir ca n au pus in caietul de sarccini si...drschis usa cind vi la sediu...inchis usa cind iesi....dupa fircare..va i greu sa apesi pe clanta

Raspunde

Asdfg

Acum 1 săptămână

asa sunt sifonati banii de catre o institutie care nu numai ca nu produce nimic dar nici macar nu are grija ca padurile sa ramana in picioare pentru generatiile care urmeaza... vorba cuiva mai sus: trebuia sa angajeze 2-3 oameni si faceau singuri totul cu 20% din suma si mai erau si cativa oameni angajati si se mai plateau niste salarii din care sa triasca niste necajiti (ca doar nu va imagginati ca ar fi dat mai mult de salariul minim pe economie ca salar)... culmea este ca pentru asta se gasesc bani desi se zbiara in gura mare ca trebuie facute reduceri si masuri de austeritate in cheltuieli
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus