ACTUALIZARE 12 februarie, 14:05 - Proiectul bugetului municipiului Sibiu pentru 2024 a fost adoptat unanim în ședința extraordinară a Consiliului local. Proiectul a fost votat fără intervenții din partea consilierilor.
ARTICOLUL INIȚIAL
Cu 200.000 de lei mai mult este estimarea bugetului municipiului Sibiu pentru 2024 față de proiectul pus în consultări publice. Adică 1,17 miliarde de lei față de 1,15 miliarde la mijlocul lunii ianuarie. Un număr de 20 de locuitori ai orașului Sibiu au transmis în perioada consultărilor propuneri și sugestii cu privire la utilizarea banilor publici din bugetul local.
Aproape 571 de milioane de lei este bugetul pentru categoria de funcționare a municipiului, în timp ce pentru investiții și dezvoltare este propusă suma de 600,2 milioane lei, conform proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului local al municipiului Sibiu pe anul 2024. Documentul va fi supus votului consilierilor locali în cadrul unei ședințe extraordinare, programată pentru data de 12 februarie.
Documentul stabilește că principalele surse de venituri sunt veniturile proprii din impozite, taxe pe proprietate, taxe speciale etc.; sumele defalcate din TVA; sumele primite de la bugetul de stat și de la alte administrații, inclusiv alocări din PNRR; sume primite de la UE; venituri din valorificarea bunurilor, precum și excedentul anilor precedenți. Cea mai mare parte, 47%, o reprezintă veniturile proprii, urmate de subvențiile de la bugetul de stat și alte administrații (23%) și excedent (19%).
„Excedentul anilor precedenţi, în suma totală de 225.185,79 mii lei, este rezultat din veniturile proprii încasate în anii precedenţi şi neutilizate, respectiv suma de 212.876,32 mii lei care se va utiliza sursa de finanţare pentru investiţiile semnificative ale municipiului Sibiu, precum şi din sume alocate aferente cotei de 2% din IVG pentru cele două instituţii: Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu şi Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong Sibiu şi care au rămas neutilizate la finele anului 2023, în sumă totală de 12.309,47 mii lei, sumă care se va utiliza cu respectarea destinaţiei pentru care a fost alocate, respectiv: suma de 5.451,41 mii lei pentru secţiunea de funcţionare şi suma de 6.858,06 mii lei pentru secţiunea de dezvoltare”, se arată în proiectul de hotărâre.
Veniturile proprii ale municipiului sunt stabilite la suma totală de 548,1 milioane lei, în 2024 autoritățile locale așteptând ca aproape 194 de milioane din această sumă să fie colectată din impozite și taxe.
De la bugetul de stat, subvențiile primite de Sibiu sunt în sumă de 7,7 milioane lei – cea mai mare parte fiind pentru finanțarea cheltuielilor de personal din cadrul compartimentului de asistență medicală a Serviciului public școli (7 milioane lei).
În ceea ce privește secțiunea de dezvoltare, veniturile pentru viitoarele lucrări și investiții ale Sibiului sunt acumulate, așa cum e evident, în cea mai mare parte din excedentul anilor precedenți, la care se adaugă alocările de sume din PNRR, care conform contractelor de finanțare încheiate cu Ministerul Lucrărilor Publice constituie 231,4 milioane lei; subvențiile de la bugetul de stat către bugetele locale pentru Programul național de investiții „Angel Saligny” (8,3 milioane lei), subvențiile pentru proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile aferentei perioadei 2014-2020 (7,9 milioane lei); sumele alocate de la Administrația Fondului de Mediu (7 milioane); precum și fonduri de la UE (50,7 milioane) etc.
Principalele investiții
Pe capitole bugetare, cele mai mari cheltuieli sunt planificate pentru domeniile Educație și Mobilitate și Transport (câte 22% din totalul bugetului).
La „Învățământ”, sunt enumerate următoarele obiective de investiţii finanţate din bugetul local aferent anului 2024: Reabilitare şi extindere Cămin din str. Oituz în vederea mutării Liceului de Artă, Construcţie nouă cu destinaţie creşă şi grădiniţă la Şcoala Gimnazială nr.12, Reabilitare imobil Maria-Tereza, Amenajare teren sport la Şcoala Gimnazială Regina Maria şi Şcoala Gimnazială nr.8, Reabilitare corp B la Şcoala Gimnazială nr.12, dotări la şcolile profesionale, amenajare curţi , alei şi terenuri sport la unele unităţi de învăţământ, etc.
Totodată, a fost prevăzută suma de 100,6 milioane lei pentru proiectele de investiţii cu finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, conform contractelor de finanţare încheiate cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, respectiv: Dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi a unităţilor conexe din Municipiul Sibiu, Reabilitare în vederea îmbunătăţirii eficienţei energetice la Şcoala Gimnazială nr.25, Şcoala N.lorga, Şcoala Gimnaziala nr.13, Şcoala Gimnazială Regele Ferdinand, Grădiniţa cu PP Elefănţelul Curios, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Colegiul Naţional Octavian Goga şi Colegiul Pedagogic Andrei Şaguna.
Investiții în curs de execuție:
• Modernizarea si extinderea străzii Viitorului pe sectorul cuprins între strada Târgul Fânului și strada Moara de Scoarţă
• Reabilitare strada Bruxelles
• Amenajare trecere la nivel cu cale ferată Calea Turnişorului
• Drum de legătură între strada Intrarea Arieşului şi Calea Dumbrăvii
• Reabilitare strada Varşovia
• Modernizare strada Marburg
• Modernizare străzi zona Guşteriţa (Lavandei, Dafinului si Irisului)
• Modernizare strada Trifoiului
• Modernizare strada Atena
• Pista de biciclete strada Theodor Aman
• Amenajare maluri râul Cibin tronson II şi III
• Sisteme inteligente de transport urban la nivelul Municipiului Sibiu
• Sisteme integrate de informare a călătorilor în staţiile de transport public din Municipiul Sibiu
• Amenajarea unei zone de agrement şi ecoturism pe dealurile Guşteriţei
• Baza de agrement şi sport zona Obor
• Reabilitare Şcoala Gimnazială Regele Ferdinand în vederea îmbunătăţirii eficienţei energetice
• Reabilitare şi extindere Cămin din Str. Oituz nr. 31 Sibiu în vederea mutării liceului de Artă
• Amenajare teren de sport la Şcoala Gimnazială Regina Maria
• Reabilitare corp B la Şcoala Gimnazială nr.12 Sibiu, str. P-ta Cluj nr.1-3
• Amenajare teren sport la Şcoala Gimnazială nr.8 Sibiu
• Reabilitare Grădiniţa cu PP nr.5 în vederea îmbunătăţirii eficienţei energetice
• Reabilitare Şcoala Gimnazială nr. 25 în vederea îmbunătăţirii eficienţei energetice
• Modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat public în Municipiul Sibiu
• Lucrări de reabilitare interioare imobil PMS - B-dul Victoriei 1-3
• Schimbare tâmplărie existentă cu tâmplărie din lemn cu geam termopan sediul PMS - S. Brukenthal 2-4
• Actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Sibiu
În 2024, Primăria mai promite să contracteze o serie de alte investiții, printre care viabilizarea cartierului Veterani, modernizarea străzii Salcâmilor, reabilitarea Podului Gării, , achiziția a 36 de autobuze electrice, modernizarea Art Parc Cetății, reabilitarea mai multor instituții de învățământ în vederea îmbunătățirii eficienței energetice, reabilitarea imobilului Maria Tereza, reabilitarea Turnul Sfatului, înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar și a unui centru integrat de colectare separată prin aport voluntar , precum și insule ecologice, selfie-spot în zona centrală sau panouri istorice pentru prezentarea vizuală a trecutului.
Documentațiile tehnico-economice sunt prevăzute a fi elaborate în acest an pentru coridorul integrat de mobilitate Calea Șurii Mici, amenajarea parcului Sub Arini, modernizarea parcului Astra, complexul de natație, sport și agrement, reabilitarea fostului Liceu CFR, precum și elaborarea unui PUZ CP subzona Centrul istoric sau amenajarea unui cimitir pentru animalele de companie.
Mai mulți bani pentru Agenda Sănătății
Față de propunerea inițială, proiectul bugetului local al municipiului Sibiu prevede mai mulți bani pentru Agenda Sănătății. Astfel, capitolul „Sănătate” prevede că din bugetul local se finanţează cheltuieli de personal şi cheltuieli materiale aferente serviciilor de sănătate publică, precum şi finanţarea Agendei Sănătăţii. Suma totală pentru cheltuielile din sănătate este de 14,5 milioane lei, din care pentru finanţarea Agendei Sănătăţii sunt alocate 4,5 milioane lei.
Inițial, în timpul consultărilor publice, pentru Agenda Sănătății a fost propusă suma de 2 milioane de lei.
Propunerile sibienilor
Proiectul este însoțit și de Raportul consultării publice cu privire la proiectul de buget local al Municipiului Sibiu aferent anului 2024.
În acesta se menționează că un număr de 20 de cetăţeni au trimis propuneri, sugestii, opinii, aprecieri și observaţii. 17 dintre acestea au vizat proiectele privind infrastructura şi mobilitatea urbană în Sibiu, respectiv:
- propuneri de asfaltare, reabilitare a unor străzi sau poduri, drumuri noi de legătură în zonele de acces în Municipiul Sibiu pentru fluidizarea traficului;
- amenajarea unui nou teren de sport şi zone de recreere;
- lucrări de întreţinere şi reparaţii străzi.
În ceea ce privește al doilea punct, răspunsul transmis de Primărie a fost că „au fost finalizate lucrările la noul Spațiu multifuncţional de recreere, sport şi educaţie activă în cartierul Gușterița, la parcul din zona Tilişca, la fel şi reabilitarea parcului Terezian”.
O altă propunere s-a referit la „dotarea cu mobilier a sălilor de clasă” – proiect ce se află deja în implementare prin PNRR. În alte două adrese, sibienii s-au referit la diverse aspecte, precum instalarea de indicatoare rutiere și semafoare inteligente, precum și la reglementarea juridică a unor străzi – „o activitate curentă, prin care se reglementează etapizat, din punct de vedere juridic, străzile și imobilele aflate în proprietatea Municipiului Sibiu, respectiv în limitele sale administrative”, răspunde Primăria.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 1868
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Predator
Acum 10 ore
Mihai Muntean
Acum 10 ore
@john
Acum 10 ore
Sibian
Acum 10 ore
Kukuruku