Luni,
22.04.2024
Innorat
Acum
7°C

300.000 de euro plătește Cisnădia, dacă în doi ani nu începe școală pe terenul tocmai primit donație. „Lucrez cu mulți nebuni” motivează primarul de ce a ascuns clauza penalizatoare

300.000 de euro plătește Cisnădia, dacă în doi ani nu începe școală pe terenul tocmai primit donație. „Lucrez cu mulți nebuni” motivează primarul de ce a ascuns clauza penalizatoare

Primarul Cisnădiei, Gheorghe Huja, a ascuns până la ședința Consiliului local de marți faptul că propunerea de donație a terenului necesar unui campus educațional are și o clauză penalizatoare: conform căreia, dacă în termen de doi ani nu încep lucrările, terenul trebuie returnat și cumpărat de oraș pentru suma de 298.000 de euro, la care se adaugă TVA.

Subiectul terenului necesar construirii unui campus educational în zona cartierului Arhitecților, din Cisnădie, părea să se liniștească: în ultima zi lucrătoare a săptămânii trecute, primarul Gheorghe Huja a dat publicității o adresă, potrivit căreia orașul primea sub formă de donație un teren de 4.733 de mp. Suprafața se află în zona liberă de construcții dintre cartierul Arhitecților și pârâul Seviș, acolo unde cei de la Rubin Development (care donează terenul) au în proiect un ansamblu imobiliar cu aproximativ 1.200 de locuințe.

„Am primit confirmarea oficială că acesta dorește să doneze cei aproximativ 4.733 mp de teren Primăriei orașului Cisnădie. Vreau să mulțumesc în primul rând investitorului care a înțeles situația în care ne aflăm și a trecut dincolo de luptele politice din Consiliul Local Cisnădie”, scria primarul Huja pe pagina sa de Facebook, alături de o copie a adresei prin care dezvoltatorii imobiliari își anuțau acordul referitor la donație.

Adresa astfel publicată mai includea, însă, o clauză, al cărei text a fost acoperit în postarea făcută de Gheorghe Huja. „Prin acceptarea donației, Primăria orașului Cisnădie, se obligă ca în termen de 24 de luni (douăzecișipatruluni) de la semnarea contractului de donație să demareze lucrările de construire a Campusului Educațional. În cazul neîndeplinirii la termen a sarcinii, părțile stabilesc printr-un pact comisoriu expres, ca donația să se revoce de drept, fără punere în întârziere. Terenul va reintra în proprietatea SC Rubin Development SRL, iar părțile se obligă la încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a imobilului CF 113406 – Cisnădie pentru suma de 298.000 (douăsutenouăzecișioptmiieuro) euro + TVA, în termen de 60 de zile de la data revocării contractului de donație”, este clauza în discuție.

În varianta dată inițial publicității, clauza penalizatoare era acoperită. Sursa imaginilor: Facebook / Elena-Andreea Zîmța

Conform unor surse apropiate discuțiilor referitoare la donarea acestui teren, clauza în discuție a fost introdusă la solicitarea administrației locale din Cisnădie, și nu la propunerea dezvoltatorului imobiliar. Introducerea acestei clauze are legătură cu detaliile juridice ale cererii de finanțare nerambursabilă pe care Primăria Cisnădie o are în vedere pentru construirea campusului educațional.

„Minciuna are picioare scurte”

Faptul că adresa prin care dezvoltatorii imobiliari sunt de acord cu donația includea și o clauză penalizatoare a devenit public în urma ședinței Consiliului local Cisnădie de marți. Când pe ordinea de zi a fost inclus și proiectul acceptării donației. „Documentele le-am primit cu o oră înainte de ședința în plen a Consiliului Local, în timpul ședinței comisiei tehnice. La fel ca și dvs., la acel moment am avut rezerve față de anunțul public al primarului cu privire la această donație, unde singura condiție impusă de dezvoltator a fost ca primăria Cisnădie să folosească acest teren pentru construirea unui campus educațional. În puținele minute pe care le-am avut la dispoziție până la începerea ședinței Consiliului Local, am studiat proiectul de hotărâre pentru a mă asigura că donația aceasta se face exact așa cum a fost prezentată. Ei bine, surpriză! Există două variante ale adresei publicate de către primar”, a anuțat Elena-Andreea Zîmța, consilier local din partea USR, într-un anunț denumit „când minciuna are picioare scurte” și publicat pe pagina sa de Facebook.

Ea a remarcat și faptul că primarul Gheorghe Huja și-a șters de pe contul său anunțul inițial referitor la donarea terenului și, implicit, adresa referitoare la donație. „Astfel de acțiuni nu fac altceva decât să știrbească încrederea cetățenilor în deciziile luate de către administrația locală. Un astfel de comportament denotă superficialitate, neseriozitate și rea-credință. Este de neimaginat ceea ce s-a întâmplat astăzi în Consiliul Local. Nu am crezut că așa ceva poate fi posibil. Această hotărâre a trecut cu 15 voturi «pentru»”, a mai scris reprezentanta USR, care s-a abținut de la vot.

Citește și Primele amănunte despre școala și grădinița din Cartierul Arhitecților. Huja: proiectul poate ajunge și până la 10 milioane de euro

„Lucurile sunt sub control”

Primarul Gheorghe Huja a recunoscut că a acoperit clauza penalizatoare în adresa făcută publică zilele trecute. „Pentru că lucrez cu foarte mulți nebuni. Din cauza asta”, a declarat Huja, cu referire la disputele îndelungate pe care le-a avut în Consiliul local pe subiectul acestui teren. A arătat că dezvăluirea acelei clauze înainte de dezbaterile din Consiliul local ar fi generat disensiuni publice care ar fi putut împiedica acceptarea donației. „Ar fi trebuit să fiți în sala de ședințe să vedeți ce scandal a fost iarăși pe acceptarea donației. Eu nu am putut asista, am ieșit, o oră au durat discuțiile”.

Citește și Primarul Cisnădiei vine cu căști la ședință: de câte ori vorbesc consilierii USR, își acoperă urechile. „Nu mă mai supăr”

Primarul spune că nu se teme de faptul că termenul de doi ani nu va putea fi respectat. „Lucrurile sunt sub control. Studiul de fezabilitate va fi gata într-o lună de zile, acesta este termenul în care trebuie să ne încadrăm și o vom face pentru a obține finanțarea, după cum mi-a fost promis. Și se depun mari eforturi politice pentru asigurarea finanțării nerambursabile din fonduri europene: este o situație sensibilă în cartierul Arhitecților pentru care există atenția necesară. Prin urmare, nu am de ce să mă îngrijorez că nu ne încadrăm în cei doi ani: eu sper ca anul acesta să semnăm contractul de finanțare”, a mai declarat Gheorghe Huja. El spune că se bazează și pe buna-credință a dezvoltatorilor imobiliari. „Am discutat cu ei și nu vor cere înapoi terenul dacă vor vedea că lucrurile sunt puse în mișcare”.

Reprezentanții Rubin Development nu au putut fi contactați pentru declarații până la publicarea acestui articol.

Citește și Tot terenul necesar pentru o școală și o grădiniță în Arhitecților va fi donat. Primarul: „Am rămas foarte surprins”. Dezvoltatorii: „E un avantaj și pentru ansamblul nostru”

Foto principală: Consiliul local Cinsnădie

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un cisnadian oarecare

Acum 2 luni

**** Pentru ca e foarte greu de incadrat in termen. (Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului calomnios folosit.)

Raspunde

Cata

Acum 2 luni

Si marmota impacheta ciocolata in staniol. Voi chiar credeti ca "situatia e sub control" face referire la constructia scolii? Situatia e sub control, adica toata lumea implicata stie ca primaria va plati cei 300 de mii euro si ca in acesti 2 ani vor avea dezvoltatorii imobiliari si utilitatile trase, iar averea d-lui Huja va creste surprinzator si anul asta. De la o matusa o sa vina banii, stati linistiti.
Raspunde

Claudiu

Acum 2 luni

Așadar, cisnădienii pot sa stea liniștiți. Nebunii lucrează pentru ei, cum ar veni? Și mai sunt și plătiți pentru asta? Cine nu și-ar dori așa trai pe ...barosăneală?
Raspunde

Sandokan

Acum 2 luni

Din punctul meu de vedere, aici nu mai e vorba de "jocuri politice". Asta e minciuna, fals si ar trebui luat putin la intrebari Huja. Un lucru e clar, cu el primar, Cisnadia (si nu doar CA) arata deplorabil. Daca cisnadienii ar avea putina mandrie, Huja ar trebui sa ramana "o amintire neplacuta" dupa urmatoarele alegeri.
Raspunde

Cisnădie prafuita

Acum 2 luni

Vreau și iei sa hiu primarele acestui city că o să înflorească sub domnia mea. Lucrez la spitalul numărul 3 , deci is perfect for this job
Raspunde

Asdf

Acum 2 luni

altfel spus primaria sa bage utilitatile de care apoi sa se foloseasca dezvoltatorii respectivi si sa si plateasca terenul iar dezvoltatorii sa castige de 2 ori. pai ori este donatie gratis ori nu... orice cetatean cand vrea sa construiasca unde nu exista o strada trebuie sa dezmembreze si sa doneze teren primariei pentru realizarea strazii si sa poata fi introduse utilitatile. ce ar fi ca in acest caz sa scrie si cetatenii ca daca primaria nu face strada in termen de 2 ani sa le plateasca terenul respectiv? ar trebui cercetat pentru abuz in serviciu, fals in declaratii si reavointa...
Raspunde

***

Acum 2 luni

Acest mesaj a fost șters deoarece face parte din categoria „trolling”.

Raspunde

Ion

Acum 1 lună

Mare ticălos acest primar ! Numai gălăgie face

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus