Miercuri,
17.04.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Un sibian bătut și tâlhărit de Crăciun așteaptă și acum ca autoritățile să-i rezolve cazul. „În tot acest timp eu sunt hărțuit și amenințat cu moartea”

Un sibian bătut și tâlhărit de Crăciun așteaptă și acum ca autoritățile să-i rezolve cazul. „În tot acest timp eu sunt hărțuit și amenințat cu moartea”

Un bărbat din Sibiu spune că a fost bătut și tâlhărit în localitatea Buia, de Crăciun, când s-a dus să-și caute fosta logodnică pentru că băiețelul de doi ani pe care îl au împreună și care se afla la el, nu se liniștea. Bărbatul, care a sunat în acea noapte la 112, are un certificat medico-legal care atestă loviturile primite. De asemenea, acesta a făcut în ziua de 31 decembrie o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, alertând direct procurorii. Omul spune că de atunci agresorii îl hărțuiesc, îl amenință, inclusiv cu moartea. Consideră că autoritățile se mișcă greu și spune că siguranța lui este pusă în pericol în fiecare zi.

Bărbatul povestește că pentru el calvarul a început în noaptea de 25 spre 26 decembrie 2023. El spune că, împreună cu logodnica sa de care s-a despărțit, are un băiețel de doi ani, care în acea perioadă se afla la el, în programul de vizitare. Pentru că băiatul nu adormea și plângea după mama lui, sibianul a luat decizia de a o suna pe fosta logodnică și pentru că aceasta nu răspundea la telefon a decis să meargă să o caute. Așa a ajuns în acea noapte, în jurul orei 00.00 în localitatea Buia, acolo unde femeia locuiește.

„În mod normal vorbeam foarte des cu fosta logodnică pe tema copilului. Deobicei discuțiile aveau loc pe WhatsApp, dar în acea seară nu mi-a răspuns la mesaje. Când nu mi-a răspuns nici la telefon am decis să o caut acasă la ea în localitatea Buia, dar nici acolo nu era”, povestește bărbatul.

Acesta a plecat să o caute prin localitate și când i-a văzut mașina parcată în zona Căminului Cultural din localitate a decis să intre. Și-a găsit acolo fosta logodnică și a mers la ea să o roage să vorbească cu băiatul la telefon, dar aceasta a refuzat.

La câteva secunde după refuzul fostei logodnice sibianul spune că a fost luat la bătaie de mai mulți bărbați.

„Unul dintre ei a venit la mine și a început să mă amenințe că mă omoară și mi-a cerut să plec. Nu am apucat pentru că spre mine au venit alții din cămin. Pe patru dintre ei îi cunosc, pe restul nu. Unul dintre cei cunoscuți m-a lovit cu pumnul în zona maxilarului, apoi au început să mă lovească și ceilalți. Unul dintre ei m-a lovit cu o sticlă de bere în zona cefei și a început să mă amenințe că mă taie, în timp ce restul continuau să mă lovească. Am primit și a doua sticlă de bere în cap, iar apoi cred că am leșinat”, povestește sibianul.  

Într-un final bărbatul spune că a reușit să scape să plece spre mașină, dar nu înainte de a i se lua portofelul în care avea 300 de lei, cheile de la mașină și cele două telefoane pe care le avea la el.

După ce i-a rugat fără succes pe agresori să-i restituie măcar cheile de la mașină să poată pleca, a reușit să și le recupereze alături de telefoane, de la o martoră, care a încercat să intervină și în momentul în care bărbatul era bătut. Suma de bani nu a reușit să și-o recupereze.

„Când am primit cheile și telefoanele și am vrut să intru în mașină m-au amenințat cu moartea dacă sun la poliție. Mi-au spus că știu unde locuiesc. Aceleași amenințări le-am primit și telefonic în seara de Revelion”, mai spune bărbatul.

Ajuns la mașină a sunat la 112 unde a cerut ajutorul poliției dar și al medicilor.

„Operatorul de la 112 mi-a transmis că urmează să vină un echipaj de poliție și unul medical și să merg cu mașina pe avarii pentru a mă recunoaște. Am reușit să conduc, însă doar până în parcarea unui supermarket unde am oprit să aștept ambulanța și poliția.”

La începutul lunii ianuarie a avut din nou nevoie de îngrijiri medicale

Bărbatul povestește că polițiștii nu i-au luat nicio declarație și au refuzat să meargă la cămin unde erau agresorii pe motiv că evenimentul a fost trecut.

„Cei de la ambulanță au vrut să mă ducă la spital la Mediaș, dar mi-au spus că acolo nu există computer tomograf, așa că am refuzat să merg cu ei și am mers pe cont propriu la Spitalul Județean din Sibiu unde am obținut un certificat medico-legal care atestă violențele la care am fost supus în acea seară. De asemenea, însoțit de avocat, am depus o plângere online direct la procuratură.”

Polițiștii spun că sibianul nu a depus plângere la ei și că a refuzat transportul la spital

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu au transmis, în urma unei solicitări făcute de Turnul Sfatului, că polițiștii de la Secția de Poliție Rurală au răspuns apelului făcut de sibian la 112 și au făcut documentația premergătoare privind infracțiunea de lovire sau alte violențe. Au precizat că bărbatul nu a făcut plângere la poliție cu privire la cele întâmplate și sesizate, dar sibianul pune că a făcut plângerea, prin avocat, direct la parchet.  

De asemenea, subliniază faptul că bărbatul a refuzat transportul la spital. Sibianul însă, a explicat că echipajul medical de pe SMURD care a venit la fața locului i-au spus că nu-l pot duce la spitalul din Sibiu și că îl vor transporta la spitalul din Mediaș, dar acolo i-au spus că nu este computer tomograf. În acel moment bărbatul a refuzat transportul la spitalul din Mediaș și a mers singur la spitalul din Sibiu, acolo unde i-au fost constatate toate loviturile primite.

Starea bărbatului în momentul în care a ajuns la UPU

În solicitarea transmisă către IPJ Sibiu s-a întrebat dacă polițiștii ajunși la caz s-au deplasat la locul altercației și cum au procedat având în vedere urmele vizibile de violență de pe fața și trupul sibianului.

„În referire la aspectele prezentate, vă comunicăm că polițiștii Secției de Poliție Rurală Axente Sever, care au intervenit în urma apelului 112, au  întocmit actele premergătoare conform procedurilor în vigoare privind infracțiunea de lovire sau alte violențe și le-au înaintat unității de parchet competente, în speță Parchetul de pe lângă Judecătoria Mediaș pentru a dispune în consecință.

De asemenea, menționăm că un echipaj medical a fost prezent la locul sesizării, persoana în cauză refuzând transportul la spital.

În conformitate cu prevederile articolului 295 aliniatul 1 din Codul de procedură penală, punerea în mișcare a acțiunii penale se face numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, în cazul infracțiunilor pentru care legea prevede că este necesară o astfel de plângere. 

Facem precizarea că, până în prezent, persoana în cauză nu a depus nicio plângere cu privire la săvârșirea vreunei fapte cu caracter penal. Totodată, conform articolului 296, aliniatul 1 din Codul de procedură penală, plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârșirea faptei”, este răspunsul transmis de reprezentanții IPJ Sibiu.

Totuși bărbatul spune că a făcut o plângere către poliție la începutul lunii ianuarie, însă pentru amenințate, după ce a primit astfel de mesaje pe telefonul său. 

S-a deschis un dosar penal de care se ocupă procurorii din Mediaș

O solicitare a fost trimisă și către Parchetul de pe lângă Judecătoria Mediaș, acolo unde plângerea sibianului a fost redirecționată. Procurorii transmit că în urma acestei plângeri a fost deschis un dosar de cercetare penală infracțiunile de lovire sau alte violențe, furt calificat și amenințare.

„La data de 15 ianuarie 2025 a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu dosarul penal nr.235/85/P/2024, înregistrat ca urmare a plângerii depuse inițial de persoana vătămată prin e-mail la data de 31.12.2023 pentru infracțiunea de tentativă de omor, tâlhărie calificată și amenințare. Prin ordonanța procurorului din data de 17 ianuarie dosarul a fost declinat pentru competentă soluționare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mediaș în vederea efectuării de cercetări pentru infracțiunile de lovire sau alte violențe, furt calificat și amenințate comise împotriva persoanei vătămate. Dosarul se află în prezent în cercetare penală urmând a se lua măsurile care se impun după administrarea întregului probatoriu”, se arată în răspunsul trimis de Parchet.

Sibianul spune că a decis să-și publice povestea, pentru că nu se simte în siguranță. Povestește că primește amenințări, inclusiv cu moartea de la agresori, este urmărit și hărțuit permanent, iar autoritățile se mișcă foarte greu în soluționarea situației lui. Spune că la poliție a depus deja o plângere pentru amenințare și că vor urma și alte plângeri în acest sens în speranța că se va rezolva ceva.  

„A trecut aproape o lună până ce am primit un număr la dosar și abia în 9 februarie am fost chemat de către cei de la poliția Șeica Mare. În rest nu s-a întâmplat nimic. În tot acest timp eu sunt hărțuit, amenințat și urmărit cu mașinile pe stradă. Urmează să depun alte două plângeri săptămâna viitoare, în speranța că se va face ceva, pentru că eu junt ajuns la capătul puterilor”, încheie bărbatul. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Canaris

Acum 2 luni

Te au bătut ăștia da e o bătaie mai ușoara ca să zic așa... Nimic la creier, nimic la gat.. Grav... Doar lovituri... Așa zice și legistu... Bucură-te că ai scăpat ușor... Au să primească o amenda și tu ramai cu bătaia...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus