Sâmbătă,
20.04.2024
Innorat
Acum
8°C

Proprietarul restaurantului Prima, după controlul ANPC: Pozele sunt scoase din context. Decizia de închidere temporară a fost nedreaptă

Proprietarul restaurantului Prima, după controlul ANPC: Pozele sunt scoase din context. Decizia de închidere temporară a fost nedreaptă

Proprietarul restaurantului Prima, închis timp de câteva ore după un control al ANPC, califică decizia comisarilor drept „o bătaie de joc”, iar neregulile constatate - „scoase din context”. Acesta se arată revoltat că instituțiile statului se conduc după acte diferite atunci când efectuează controale. La rândul său, comisarul care a efectuat controlul recunoaște că „în bucătăria restaurantului nu era mizerie”, dar că „ceea ce m-a deranjat cel mai grav a fost fierberea ciolanului împreună cu ambalajul”, subliniind că va urma un nou control.

Vlad Lica este administratorul restaurantului Prima din Sibiu, cunoscut mai ales pentru ciorba de burtă. Potrivit lui, la restaurant se gătesc peste 100 de litri de ciorbă de burtă pe zi, însemnând între 200 și 350 de porții zilnic. Acesta a lucrat în cadrul restaurantului mai mulți ani, iar cu aproape 2 ani în urmă, împreună cu soția, a cumpărat brandul și afacerea, dezvoltând în paralel alte două afaceri în domeniul Horeca – în Avrig și Gura Râului.

Șase controale, dar unul în comunicat

Săptămâna trecută, reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) au efectuat un control la restaurant, după ce ar fi primit o sesizare de la un consumator. Despre control am fost informați după aproape o săptămână, adică astăzi, 19 februarie. Ce au transmis comisarii de la Brașov, căci au venit de la Comisariatul Regional Pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Centru Brașov (CRPC Brașov), puteți citi în știrea: „A fost închis temporar restaurantul Prima: produse păstrate în mucegai sau cu termenul expirat și alte nereguli depistate de Protecția Consumatorului”.

„Am fost pe 13 și 14 februarie în Sibiu. Două zile am făcut acțiuni în județ, la Sibiu și Mediaș. Legat de restaurantul Prima, am mers pe baza unei sesizări. Am închis în data de 13, ora 10:30-11:00 și a fost redeschisă a doua zi dimineața”, ne-a spus Csaba Onica, de la CRPC Brașov.

Onica ne-a mai spus că săptămâna trecută au fost verificate în total șase locații de alimentație publică din județul Sibiu, dar că s-a luat decizia ca în comunicat să se menționeze doar despre restaurantul Prima, dintr-un singur motiv: „Acolo, ceea ce m-a deranjat cel mai grav și ceea ce arată atitudinea operatorului, a fost fierberea ciolanului împreună cu ambalaj. În rest, unitatea s-a închis în primul rând din cauza grătarului exterior, unde existau depuneri de grăsime, scurgeri de grăsime și resturi alimentare pe jos”. Totuși, reprezentantul CRCP Brașov menționează că „în bucătărie nu era mizerie”.

Acesta s-a mai referit și la murăturile cu „colonii de mucegai”. Întrebat dacă a transmis vreo recomandare proprietarilor restaurantului cu privire la produsele de casă, Onica ne-a spus doar că „așa cum poate să facă o ciorbă, poată să facă și murături”. „Dacă, din punct de vedere legal, poate să facă o ciorbă sau orice fel de preparat, tot așa poate să facă o murătură, numai că acel produs să fie sigur și să nu prezinte modificări organoleptice (...) Nu se pune la îndoială calitatea și priceperea oamenilor din bucătărie. A fost o scăpare de a lor, pe viitor noi oricum o să mai avem unitatea în vizor și vom vedea dacă au învățat din această experiență sau nu”, ne-a mai transmis Csaba Onica.

Proprietarul Prima: „Noi suntem supuși la o grămadă de controale”

„Într-adevăr, s-a luat decizia de închidere pentru câteva ore, care din punctul meu de vedere este nedreaptă, pentru că nu erau motive. Problema lor a fost doar pentru scurgerile din poza cu ulei. Oricum, pozele sunt scoase din context, vă invit să fotografiați”, a fost prima reacție a proprietarului restaurantului Prima, Vlad Lica, atunci când l-am contactat pentru a-i solicita o reacție cu privire la informațiile transmise de CRCP Brașov.

„Murăturile, într-adevăr, sunt de casă și ele au acea depunere, dar așa sunt cele făcute de casă, fără aditivi, fără nimic. Noi suntem o bucătărie în care nu folosim nici măcar vegeta, nici măcar un conservant. Pozele sunt scoase din context: ei fac poze la trei pete din toată bucătăria. Nu există, este bătaie de joc ce fac cu noi. Noi funcționăm de 30 de ani, nu pot să le permit să-și bată joc de numele nostru cu 3 poze (...) Dar asta este, o ducem cu capul sus”, a mai comentat Vlad Lica, invitându-ne să vizităm bucătăria restaurantului.

Acesta a recunoscut că „în zona grătarului, într-adevăr, se mai scurge grăsime”, dar că se face zilnic curățenie. În ceea ce privește alte nereguli menționate în comunicat, Lica spune următoarele:

„Ei zic despre carne că a fost expirată, dar nu e așa; ele au două termene, nu e vina mea că Ioneda (producătorul de la care cumpără micii - n.n.) așa își produce eticheta. (Ne arată o caserolă, pe care scrie că produsul poate fi păstrat 90 de zile la temperatura de -18 grade Celsius – n.n.) Greșeala angajaților e că nu au lipit o etichetă cu data decongelării. Eu trebuie să mai angajez un om, ca să facă etichete, conform ANPC. Dar nu poți spune că e stricată carnea. Putea să spună că lipsește eticheta. Ați văzut culoarea cărnii în poză.

La fel, ei zic de cotlet și de ceafă că erau expirate; nu erau expirate, nu aveau lotul trecut pe etichetă, atât. Deci, nu puteți să-mi spuneți că o carne era expirată și, în primul rând, nu decid ei chestia asta, dacă o carne este stricată sau nu; decide o analiză de laborator, care nu s-a făcut.

Curățenia la grătar: în 5 minute a fost curat acolo.

Ei fac poze de foarte aproape poze la 3 firimituri. În rest, dacă vedeți și în poze, tot ce e inox, este lună bec.

Ei scriu de ciolane, dar ciolanele erau în pungi pentru vidat, sunt pungi speciale pentru așa ceva.

Eu am analizele pentru orez, pentru ciorba de burtă de la laboratorul DSVSA, că pot să păstrez 48 de ore între 0 și 4 grade. Ei vin și-mi spun că n-am voie, că sub 60 de grade trebuie să arunc. Ce facem? Eu de cine ascult?

Dacă mergem în Kaufland, găsim orez preparat în frigider, găsim fasole preparate. Le cumperi, te duci acasă și le pui în microunde. La mine la restaurant de un an de zile îmi spune că trebuie să le arunc seara.

Noi de cine mai ascultăm? Sunt două instituții ale statului român.

Din punctul meu de vedere, nu e corect ce se întâmplă și ce fac cu noi. Ați văzut, știți bine ce au făcut în Sibiu (cu referire la controalele din septembrie 2023 – n.n.). Și nu spune nimeni nimic de frică”, constată Vlad Lica.

 

 

Întrebat de ce le e frică oamenilor să vorbească, dacă se consideră nedreptățiți, antreprenorul răspunde: „Noi suntem supuși la o grămadă de controale și ne pot face mult rău, știți bine. Inclusiv prin comunicatele acestea de presă. Vă dați seama cât rău ne fac ei acum”.

Lica spune că în cadrul restaurantului muncesc 12 angajați, inclusiv cinci cetățeni străini, din Sri Lanka.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

35 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 2 luni

''La fel, ei zic de cotlet și de ceafă că erau expirate; nu erau expirate, nu aveau lotul trecut pe etichetă, atât.'' N-aveau lotul pentru ca etichetele erau false,nu pentru ca s-a sters tusul!Nu v-ati prins: Inspectorii i-au facut o favoare,posibil gratuita, dar fraierul in loc sa-si tina limba-n gura,da pe goarna! Mincati mai,hai-hai!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 lună

Cred ca lucrurile au luat-o razna: daca postam pe un subiect gen Bonham vs Moon ,Blackmore vs van Halen, Beethoven vs Mozart ,Dalli vs Picasso,Michelangelo vs Da Vinci n-as fi avut atitia urmaritori ca pentru Ciorbar vs ANPC.Ceva e in neregula!Rau de tot...
Raspunde

AndreiM

Acum 2 luni

Astia nu au vazut in viata lor muraturi de casa. Asa fac alea floare la suprafata, tembelilor, daca nu le bagi chimicale. Astia care s-au hranit toata viata numai din supermarket, chimicala dupa chimicala nici nu mai stiu cum se fac muraturile. Clar o avut un "prieten" cu spate in politica. A dat un telefon si l-au facut praf imediat mafiotii. Institutiile statului mafiot asa lucreaza, la comanda. Ia vedeti daca la Kaufland sau la Carrefour, aia cu sobolani in galantar, au inchis sau au dat amenzi. Incercati si dati telefon si reclamati la Protectia Consumatorului vreun supermaket. Nici nu se misca din birou sa faca o constatare. Nu mai vorbim de amenzi...nu dau acolo, ca de acolo papa tot aparatul de stat, toti mafiotii isi iau banul pentru ca lasa in pace multinationalele sa vanda gandaci si sa isi sifoneze veniturile sa nu plateasca la buget impozit pe profit. Daca ai firma romaneasca, te omoara mafia. Nu rezisti. Din amenda in amenda pana inchizi. Mai votati, dragilor, PSD. Mai votati PNL, mai votati USR. Urasc astia Romania si tot ce este romanesc, ca cei mai mari tradatori de tara. Mai votati-i si vedeti ce faina de goange veti manca.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HBomb

Acum 1 lună

În ce spui despre mâncăruri ai dreptate. Când o dai pe politică o iei prin ceapă. Dacă îți imaginezi că hauriștii tăi sunt mai buni, ești cu mintea praf.
Raspunde

Mihai

Acum 2 luni

Felicitări ca ai curajul de a spune abuzurile facute de instituțiile statului!! Oare celalalte obiecte erau corespunzătoare din punctul lor de vedere?? Domnule draga, precis ai fiert prea tare ciorba si ai deranjat consumatorul (inspectorul)...
Raspunde

Ombladon

Acum 2 luni

iti dai seama din start ca a fost control comandat de concurenta si tipul de la ANPC mananca kakao! Plus ca in 3 secunde de la publicare au aparut postacii la articolul din link!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

CA

Acum 2 luni

cum e scoasa din context poza cu mancare mucegaita??? sa fim seriosi.... un loc infect!!! asa arata si pe dinafara si pe dinauntru...doar niste ciorbari fara respect pt sanatatea lor pot lua apararea unui asa loc....muraturile acelea intr-o baie de mucegai te trimit direct la spital...
Raspunde

Ciudații din OPV

Acum 2 luni

Fă sesizare la Poliție și dă-i în judecată. Sunt o clică de inspectori incompetenți care au terminat liceul la seral și au făcut o Facultate de Geografie.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Newman

Acum 2 luni

Sa ne spuna ANAF de ce nu putem face plata cu cardul (de cand exista restaurantul) ?
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 luni

Da' ce, e obligatoriu sa ai POS? Nu! Daca asociezi cash-ul cu evaziunea inseamna ca pana acum 10 ani nu se strangea nici o taxa sau impozit :)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kokos

Acum 1 lună

@kukuruku Ba da , e obligatoriu sa ai POS daca ai vanzari mai mari de 50.000 lei/an.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Sa-l ai, nu sa-l folosesti.
Raspunde

Sergiu florin

Acum 2 luni

referitor la fierberea ciolanulu in ambalaj, poate explica cineva lui domnul inspectorul despre metoda de gatit SUIS VIDE SI DE CE ACEASTA METODA FOLOSITA IN MARILE RESTAURANTE din Franta, incepe sa fie folosita si la noi
Raspunde

P tutea

Acum 2 luni

Mananc acolo de peste 10ani, cateodata si de 2 ori pe zi. Am avut ocazia sa intru si in bucatarie. Nici o data un tacam murdar, un fir de par in ciorba sau altele.. Cam cel mai bun local, cu mancare simpla si curata.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 2 luni

Ce-i drept, vin campaniile electorale cand clanurile politice trag fonduri masive de la firme.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Triada terorista PSD-PNL-FDGR ar trebui sa se abtina de la comentarii cata vreme sunt primii la spagi, crime, distrugeri si talharii comise asupra populatiei. https://romania.europalibera.org/a/cj-prahova-iulian-dumitrescu-vizat-de-perchezitii-dna/32801038.html
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adrian

Acum 2 luni

Ce mizerie!!! Nu as servi mancare nici pe gratis! Arata ca o bodega expirata si jegoasa, mai bine ar inchide definitiv!!!
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 luni

Pai nu te fa chelner daca nu vrei sa servesti
Raspunde

Xxx

Acum 1 lună

Cum adica ...nu as servi mincare??? Sa intelegem ca sunteti chelner si n ati vrea sa lucrati acolo??? Sau ...analfabet cu fite cit cuprinde? Ca doar astia merg la restaurant sa...serveasca masa!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@ kurux

Acum 1 lună

Nu sunt ospatar!!! M am referit la faptul ca nu as consuma mancare intr un loc atat de infect nici din partea casei!

Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Pai si noi te-am invatat ca nu asa se foloseste cuvantul "a servi". Cu placere!
Raspunde

Claudiu

Acum 2 luni

4,5 pe Google la aproape 2000 de comentarii. 4.5 pe Tripadvisor Super comunitate pe FB. 4.7 pe Tazz. Toată lumea e nebună, inspectorul e magister și mai e si acoperit de legi idioate și intenționat create ambiguu. Până una - alta, oricât se bucură omul când vede că a găsit un drept la replică și ceva mesaje de susținere, adevărul e că l-au demolat " 3 amenzi contravenționale, în valoare de 25000 lei" Pentru o locație ca Prima,clar, te scoate in faliment. Și atunci de ce sa mai continui o afacere de care orice idiot își poate bate joc, oricând? Și în instanță, dacă prostul de la ANPC nu a scris vreo lege greșită în procesul verbal,aproape imposibila victoria. Muncă în zadar. Oare marii retalieri primesc 3 asemenea amenzi într-o singură zi? Întreb mai mult sau mai puțin retoric.
Raspunde

Poli

Acum 2 luni

Voi de la turnul sfatului nu luați un interviu și celor de OPC /ANPC? Să-i întrebați de ce au ales să facă atâta publicitate negativă când este clar că respectivul restaurant e foste bine îngrijit și curățat. De asemenea să-i întrebați dacă știu ce e aceea pungă de vidat și care e planul de învățământ pentru acei inspectori care nu cunosc tehnicile relativ noi din bucătărie. Ce știu inspectorii despre "sous vide". Cum poți să spui că au gătit ciolanele în ambalaj??? Acel inspector ANPC trebuie să facă o mică pauză de învățare înainte de a fi trimis pe teren. Când le luați un interviu la opc/ANPC?
Raspunde

Gogu

Acum 2 luni

Nu nu nu. Nu ati inteles. Problema romaneasca. Omul pur si simplu nu a vrut sa le dea spaga si atunci s-au luat de grasimea de pe hota, de etichetele produselor si de alte aberatii. Pai asa a fost intotdeauna in Romania: toate institutiile statului sunt politizate si angajatii lor spagari.
Raspunde

Gogu

Acum 2 luni

Eu merg si consum la Prima de ani de zile si niciodata nu mi.a atras atentia ceva ...negativ, curatenie fiind peste tot, angajații curați, vesela perfecta, mâncarea super bună, fete de mese si tacâmuri curate, fara mirosuri aiurea la interiorul resaurant....... bravo Prima, eu o sa vin in continuare și recomand tuturor.
Raspunde

Un sibian

Acum 2 luni

La noi atributiile institutiilor de control nu sunt clare. Partea de siguranta alimentara trebuie sa revina Dsvsa, sanatatea personalului Dsp iar Anpc sa vina la sesizari. Asta pt ca Dsvsa si Dsp au personal specializat, medici, iar Anpc are niste inpectori care interpreteaza legea cum li se spune. Nu e normal ca atributiile institutiilor sa se suprapuna. Sa inchizi locatii pt.ca vezi scursuri de grasime pe faianta, in timpul programului e aiurea, pt.ca asta se intampla cand lucrezi, dar nu inseamna ca contaminezi mancarea, asta trebuia verificat la deschiderea restaurantului. Anpc face exces de zel. O.alta initiativa ciudata si care contravibe legii secretului profesional este publicarea retelor in meniu. Dupa ani de zile de incercari pe banii antreprenorilor cu bucatari platiti cu salarii mari anungi la niste retete care te difetentiaza de alte restaurante. E normal sa ne oblige Anpc sa publicam retele? Daca pierdem o parte din clienti din cauza asta ne despagubeste Anpc?
Raspunde

Astrid

Acum 2 luni

Daca nu-i dai in judecata esti un fraier... Sunt convins ca, daca mai multi antreprenori ar face asta, indivizii acestia care joaca rolul de inspectori ANPC, vor avea o alta atitudine. Masura trebuie contestata in instanta iar ei, inspectorii care au intocmit Procesul Verbal, trebuiesc actionati in instanta personal.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Uniunea salvam ciorba de burta

Acum 2 luni

Ne vom opune, cu pretul vietii, acestor abuzuri ale statului roman la comanda marilor corporatii straine de neamul romanesc! Prima este un brand de succes si o afacere care a fost construita cu sudoarea gospodarilor romani! Nu pot ei distruge sufletul romanesc al ciorbei de burta! Sa ne aparam credinta si traditiile stramosesti!
Raspunde

Un sibian vero

Acum 2 luni

Sunt un client vechi al acestui local, si niciodata nu m-am putut plange de mancare atat din punct de vedere al aspectului sau gustului(organoleptic ) sau de curatenia din local(fie in sala de mese, la bar sau la toaleta). Ma intreb, pe cine o fi deranjat localul sau patronul de io trimis pe cap ANPC-ul?si vorba patronului de cine sa mai asculti cand o institutie zice una, alta institutie zice altceva!!!Ca sa nu mai vb de masurile diferite pt firmele romanesti si cele straine!!!!
Raspunde

Sibian rezistent silentios

Acum 2 luni

Daca il inchid si pe nea Gigi cu micii din targ, iese revolutie in Sibiu, mai ceva ca la protestele tefeleilor cu trotinete! Ne luam ciorba de burta inapoi!
Raspunde

Vasile

Acum 1 lună

Bravo Dl-ului Vlad care are puterea și curajul să contrazică o constatare ANPC . De multe ori taci și înghiți ca ți-e frică să nu abuzeze mai mult . Ei trebuie în primul rând să vină și să găsească neregulii care sunt de multe ori o eroare nu înseamnă ca așa este tot timpul,și să ți spună ca nu faci bine . Urmând să reglementezi problemele. Nu frate ei vin și amendează și închid unități. Unități care contribuie la bugetul local .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 1 lună

La ferma de postaci se testează tool-ul de dat like-uri pentru campania electorală?

Raspunde

@bombo-acicutzu'

Acum 1 lună

Mai bombo-aci-gheo-emila-elzoroaba...ti-i tare frica de concurenta.Imi place ca postacelul tzipa cel mai tare...Oricum,anul asta,ti s-au flescait iremediabil galbenii,rezistii si turistii de la Cotroceni si asta pt ca sunt total habarnisti si pusi doar pe rapt.Nu ca exista altzi pretendenti,gen hauristii ci pt ca psd-pnl-sosoci=aceiasi mizerie!
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Așa este când unul se ridică și îi merge bine,trebuie să vină cineva să i dea in cap.Cum e cu capra vecinului,să moară și aia.
Raspunde

Dan

Acum 1 lună

ANPC = o gluma proasta. Cant te fura vreunul de asta mare, gen HORNBACH, se pun in pozitia de capra si ii fac toate mofturile ca sunt in buzunarul lor. Daca unul de asta mic nu si-a platiti contributia la viitoarea vila a inspectorului il inchide.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus