Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
6°C

Ministerul Proiectelor Europene: CJ Sibiu nu s-a împotrivit limitării fondurilor pentru noul Spital județean. „Nu am primit observații”

Ministerul Proiectelor Europene: CJ Sibiu nu s-a împotrivit limitării fondurilor pentru noul Spital județean. „Nu am primit observații”

Consiliul Județean Sibiu nu a trimis nicio observație în perioada de dezbatere publică a proiectului de ordonanță care limitează finanțarea construirii noilor spitale județene la un miliard de lei, transmit reprezentanții Guvernului. Proiectul noului spital județean de la Sibiu are nevoie de 2,5 miliarde de lei pentru a fi construit și echipat.

Este vorba de proiectul ordonanței de urgență privind aprobarea Programului naţional de investiţii în infrastructura unităților spitalicești, despre care Turnul Sfatului a dezvăluit la începutul acestei luni că a fost lansat dezbaterii publice fără ca nicio autoritate din Sibiu să semnaleze acest lucru. 

Ordonanța, așa cum a fost redactată, are un impact semnificativ asupra proiectului noului spital județean de la Sibiu, care doar după finanțare așteaptă pentru a începe lucrările. Și asta deoarece, la fel ca în cazul PNRR, introduce o limită (de un miliard de lei, de această dată) a sumelor care pot fi alocate pentru construirea unui nou spital județean.

Citește și Nimeni n-a suflat o vorbă: Guvernul a scris o ordonanță prin care noul Spital județean Sibiu nu primește finanțare nici prin Programul Sănătate

Dezbaterea publică s-a încheiat la finele lunii decembrie a anului trecut și, după cum arată reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) – care a pus în dezbatere ordonanța de urgență și prin intermediul căruia vor fi finanțate proiectele noilor spitale – nimeni de la Sibiu nu le-a scris că nu este corectă impunerea limitei respective.

„Până în prezent la nivelul Autorității de management pentru Program Sănătate nu au fost primite observații de la Consiliul Județean Sibiu”, se arată în răspunsul pe care MIPE l-a transmis pentru cititorii Turnul Sfatului. Răspunsul MIPE vine în contradicție cu informațiile pe care, pe cale neoficială, TS le-a aflat din zona administrației județene, informații potrivit cărora de la Sibiu au fost trimise observații pe marginea ordonanței în dezbatere.

Extras din răspunsul transmis de MIPE cititorilor Turnul Sfatului

Oficial, în momentul în care Turnul Sfatului a dezvăluit intenția Guvernului de a introduce noua limită de finanțare, reprezentanții CJ Sibiu nu au răspuns care sunt observațiile transmise în perioada de dezbatere. „Toate informațiile privind finanțarea noului Spital Județean de Urgență Sibiu au fost transmise publicului prin comunicate și  conferințe de presă, cât prin intermediul site-ul Consiliului Județean Sibiu, în secțiunea dedicată acestei investiții”, au transmis reprezentanții administrației județene.

Ulterior, chestionată de consilierul județean Adrian Echert, Daniela Cîmpean a arătat – în plenul CJ Sibiu – că nu a luat în calcul respectivul proiect. „Faptul că a apărut un program de sănătate care ar prevedea finanțare de spital din fonduri guvernamentale și împrumuturi, o ordonanță care nu este aprobată... Nu o pot lua în calcul și ce voi face dacă aceea se va aproba sau nu”.

„Fac apel ca fiecare, pe toate căile pe care le are, să intervină să obțină bani, pentru că este interesul nostru al tuturor și nu să bage de vină CJ-ului câți bani a băgat în documentații”, Daniela Cîmpean, în ședința CJ din 8 februarie 2024

MIPE: Sibiul ar trebui să ia din alte părți 1,5 miliarde de lei

În răspunsul primit în cursul zilei de marți, MIPE aduce clarificări asupra ordonanței care a fost pusă dezbaterii publice în vederea adoptării. Clarificările solicitate de Turnul Sfatului au în vedere dacă limita de un miliard de lei se referă la valoarea întregului proiect sau la valoarea care poate fi alocată unui proiect, astfel încât eventuala diferență să fie atrasă din alte surse.

„În situația în care valoarea totală a unui proiect ce ar viza construcția unui nou spital județean ar fi de 2 miliarde de lei, iar valoarea maximă eligibilă decontabilă prin Programul Național de Investiții în Sănătate ar fi de 1 miliard de lei, diferența de 1 miliard de lei va trebui să fie suportată de beneficiarul proiectului. Beneficiarii ale căror proiecte au valoare mai mare decât cele prevăzute în proiectul de act normativ pot încheia contracte de finanțare cu asigurarea diferențelor de sume din alte surse atrase/proprii sau prin asigurarea unor credite bancare până la valoarea totală a devizului general al obiectivului de investiții”, lămuresc reprezentanții MIPE pentru cititorii Turnul Sfatului.

Consultă aici, în format integral, răspunsul transmis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Citește și Cîmpean, pe urmele lui Turcan în chestiunea finanțării noului spital: „Altceva nu mai pot să fac”

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Demisia nu e o opțiune pentru căpușe

Acum 1 lună

Daca angajata la stat cîmpean ar fi fost angajată în privat și ar fi livrat doar eșecuri: spital, centre aport voluntar suspiciuni de favorizare contractanți, suspiciuni de obținere foloase necuvenite (chiie locuință și auto) , aeroportul cu doar câteva curse rămase, etc, ar fi fost de mulți ani ZBURATĂ din post! Dar ciuma galbenă are nevoie de pioni și lipitori.
Raspunde

Luca

Acum 1 lună

Pentru că stau de pomană în birourile de la CJ, în frunte cu Daniela Cîmpean, și toacă sporurile primite pentru că lucrează cu fonduri europene, în timp ce livrează zero Sibiului, sibienilor, care plătesc ca proștii impozite și taxe. Prost să fie cine îi mai votează!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

Și să votăm haurii tăi? Fac ei spital?

Raspunde

Puppy

Acum 1 lună

@Aci Duțu.Personal, sunt satul de spitalul lui Cimpeanu. Încă un mandat pentru Cruella și trebuie să......reabilităm spitalul că devine vechi

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gheo

Acum 1 lună

"Fac ei spital?" Nu, dar te ingroapa
Raspunde

Sibianul

Acum 1 lună

Atunci votează în continuare programul *** PSD. Ca vad ca îți place*** Pofta buna

Raspunde

@TS

Acum 1 lună

Pentru sibieni, ar fi frumos sa scrieți un articol in care sa publicați posterul cu promisiunile cimpenei și al lui fodor de la ultimele alegeri din 2020. După 4 ani , circa 95 % din ce a promis cîmpean s-au dovedit a fi minciuni.
Raspunde

Mos Klaus

Acum 1 lună

De reținut pentru noi când mergem la vot!

Raspunde

Adrian Antonie

Acum 1 lună

Atat la "centru" cat si local sunt aceleasi partide la conducere. Isi arunca responsabilitatea unii celorlalti. Vin alegerile anul acesta. Ar trebui sa-i "zburam" pe toti si sa alegem o schimbare consistenta. Jos PSD si PNL. Sa vina altii.

Raspunde

Alex

Acum 1 lună

Dacă știau că stau lucrurile așa trebuia să finanțeze construcția spitalului pe de o parte și dotările pe altă parte
Raspunde

Nimic nou

Acum 1 lună

Doamna Stanca - droguri si escorte. Politia vine si consuma hartie fara niciun impact. Tara lucrului bine facut.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus