Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
6°C

ANPC vrea să închidă pentru 6 luni un restaurant din Piața Mică. Administrator: „Trăim într-un teatru al absurdului”

ANPC vrea să închidă pentru 6 luni un restaurant din Piața Mică. Administrator: „Trăim într-un teatru al absurdului”

Nu doar restaurantul Prima a fost în vizorul comisarilor ANPC în cadrul controlului de săptămâna trecută. În total, șase localuri au fost verificate, două din Piața Mică a Sibiului, plus alte trei localuri din Mediaș. Comisarii ANPC vor propune ca unul dintre localurile din centrul Sibiului să fie închis pentru 6 luni. „E un lucru aberant”, spune administratorul.

Amintim că săptămâna trecută, în zilele de 13 și 14 februarie, reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) au efectuat mai multe controale în județul Sibiu. Cu toate acestea, comisarii au transmis, peste o săptămână, un comunicat de presă doar cu rezultatele verificărilor la Prima, deși „în bucătărie nu era mizerie” și că „au fost unități mult mai mizerabile”.

Am solicitat de la ANPC rezultatele tuturor controalelor și am aflat că în Sibiu, alte două restaurante cunoscute din Piața Mare au primit sancțiuni. Este vorba de pizzeria Insieme și restaurantul JAP, alături de alte două patiserii și o cantină din Mediaș.

Informațiile transmise de ANPC arată în felul următor:

SC JAP MOOD SRL - Restaurant JAP

- Bere cu data minimă de valabilitate depășită,

- carne burger, pui congelat fără elemente de identificare, 

- preparate culinare depozitate în frigider la 4 grade,

- neîndeplinire măsuri cu privire la evidențierea alergenilor 

- abateri repetate

- sancțiune - 5 amenzi 60000/5000

Potrivit instituției, localului i-au fost aplicate în total cinci amenzi în valoare totală de 60.000 lei, din care valoarea de încasat este de 5000 lei.

Printre măsurile menționate se numără oprirea de la comercializare a unei cantități de 17,19 kg de alimente, iar propunerea este de „închidere temporară 6 luni”.

SC SIBIU EVENTS SRL - pizzerie Insieme

- preparate carne-salamuri fără elemente de identificare

- preparate culinare depozitate în frigider la 4 grade

- ustensile neprofesionale

- utilizare Hulala în loc de frișcă, preparat alimentar pe bază de grăsimi vegetale în loc de brânză 

- neîndeplinire măsuri dispuse 

Măsurile menționate sunt oprirea definitivă de la comercializare pentru produse în valoare de 499 lei, precum și propunerea de încetare a practicilor comerciale înșelătoare, în informarea transmisă nefiind explicat acest lucru. De asemenea, pizzeria a primit în total trei amenzi în valoare totală de 32.000 lei, din care valoarea de încasat 3.500 lei.

Administrator JAP: „E aberant”

Având în vedere propunerea de sistare a activității restaurantului JAP pentru o jumătate de an, l-am contactat pe administratorul localului pentru un punct de vedere. Administrator este Romanino Popa, care spune că are o experiență de 20 de ani în domeniul Horeca și care mai deține alte trei localuri de alimentație publică din Sibiu. Acesta este totodată și membru al Orchestrei Filarmonicii din Sibiu.

Acesta ne-a spus că e al treilea control la care e supus restaurantul pe care îl administrează: „Am avut control în vară, când a fost și domnul Horia Constantinescu (președintele ANPC - n.n.), atunci când s-au închis foarte multe restaurante din Sibiu. Noi am avut niște deficiențe minore, am primit atunci 1.500 de lei amendă. Am mai avut un control în luna decembrie, tot cu niște deficiențe minore – am luat tot 1.500 lei amendă. Acum au venit și au aplicat o amendă de 5.000 de lei pentru că în tot normativul acesta sunt niște prevederi de siguranță alimentară, care nu au absolut nimic de a face cu un restaurant care ar trebui să funcționeze”.

Romanino Popa face referire la aproape aceleași prevederi de care s-a plâns și proprietarul Prima, calificându-le drept „aberante” și care împiedică activitatea unui restaurant. Popa explică:

„Am ales să închid localul și să scot din meniu ce ne încurcă

„Spre exemplu, ei spun că dacă servești ciorbe, trebuie să le ții la 60 de grade. Orice mâncare gătită trebuie s-o ții la 60 de grade. Deci, dacă ai face o tocană de cartofi simplă, cu cârnați afumați prin ea, tu nu poți s-o faci și s-o refrigerezi, iar apoi la comandă s-o iei și s-o încălzești pur și simplu, cum facem și acasă. Trebuie s-o ții la 60 de grade și la final de zi s-o arunci. E un lucru aberant.

Nimeni nu poate lucra așa, nimeni n-o să facă ciorbe în fiecare zi, dacă ai mai multe feluri de supe. Chiar crede cineva că acolo unde sunt multe supe, oamenii le aruncă? Nu ai cum să ții așa businessul în picioare; înseamnă că mai mult arunci decât vinzi.

Având în vedere ce au considerat domnii inspectori că reprezintă abatere, eu unul am ales să închid localul, să ne punem cumva în regulă, să scoatem din meniu tot cu ce practic nu ne putem descurca: de exemplu, o să scot gulașul și o supă-cremă de ardei copt. Acelea noi le țineam la rece undeva două zile, adică făceam astăzi, vindeam astăzi și mâine, iar mâine seară ce rămânea, își lua personalul acasă, mâncam sau aruncam. Treaba asta nu mai e în ordine. Adică dacă țin o ciorbă de dimineața până seara la 9 și o mănânc, ea nu mai e ciorbă, eu prefer să nu mănânc așa ceva.

Un orez prefiert nu am voie să-l țin la rece și la comandă să-l pun într-o tigaie, să-l condimentez și să-l frig pentru un pui chinezesc. Și orezul ne-au spus că trebuie să-l ținem la 60 de grade. Eu nu spun că domnii nu au dreptate dacă așa e prins în normativul care reglementează acest lucru, dar nu poți, pentru că un orez pe care îl ții la 60 de grade o zi, păi el se borșește, se tot gătește și n-o să mai fie nimic al-dente de exemplu.

Repet, am considerat că trebuie să închid, să văd ce pot să revizuiesc din meniu, pentru că nu vreau să mă trezesc că vin peste 2-3 zile iar... și să-mi spună că dacă mai venim o dată și constatăm că aceleași deficiențe se repetă, o să fiți închiși pe 6 luni”.

Romanino Popa spune că nu a fost prezent în timpul controlului, dar crede că măsura de sistare a activității timp de 6 luni este exagerată. Acesta intenționează să-i invite peste două zile pe reprezentanții ANPC, înainte de a redeschide, să primească o confirmare privind corectitudinea funcționării. „Colegii mi-au spus că li s-a transmis că dacă inspectorii mai vin și mai găsesc orez ținut la rece și nu la cald, la 60 de grade etc., atunci vom fi închiși 6 luni. Dar toate aceste chestiuni te pun în imposibilitatea de a funcționa ca și restaurant (...) Vreau să-i invit mâine sau poimâine să-mi spună dacă e bine ce am făcut. Ca să nu ne mai învârtim în jurul cozii, pentru că mie mi se par aceste controale că dacă rezolvi o treabă, îți vine cu altă treabă. Mi se pare băgatul bățului la roată”.

Întrebat de ce crede că se întâmplă acest lucru, Popa nu a găsit o explicație. „Chiar nu îmi explic. Dacă vă duceți oriunde, la orice cramă, ei nu vin să dea soluții, să spună că ceva concret nu e bine (...) Este, de exemplu, o prevedere - noi nu o practicăm pentru că suntem un local mic, dar se întâmplă la cele mari, inclusiv la cele din vest: se practică prefierberea pastelor sau fierberea lor totală. Adică pastele se fierb înainte, se depozitează în niște GN-uri (containere pentru păstrarea în siguranță a alimentelor – n.n.), se stropesc cu puțin ulei, se amestecă ca să nu se usuce și la comandă pur și simplu iei cantitatea, o pui în tigaie peste sos și se omogenizează cu sosul. Asta îți eficientizează timpul de gătire. Dacă la JAP nu facem asta, pentru că avem 35 de locuri iarna și nu are rost să le facem înainte, le gătim pe loc, atunci la un ștrand, unde între orele 1 și 3 să zicem că mănâncă 1.500 de oameni, cum ai putea să fierbi pastele pe loc, exact cum cere ANPC-ul?”.

Această cerință a lor nici măcar nu are bază legală, mai adaugă administratorul.

Popa admite totuși că erori umane sunt posibile în bucătăriile restaurantului. „Nu depinde de mine ca și administrator sau de un manager pe care îl numești acolo. De ce? Pentru că lucrăm cu oameni. Un om nu le poate face pe toate și atunci intervine latura asta umană, în care cineva uită să treacă o etichetă, de exemplu. Dacă eu cumpăr carne de vită pentru burgeri și îi arăt factura când am luat carnea: Uitați, miercuri am luat această carne și astăzi este joi sau vineri; carnea se vede pe ea când e stricată. Am citit și ce ați scris mai devreme, în care proprietarul zicea că la mici singura eroare care s-a făcut este că după ce le-a congelat nu a pus eticheta când i-a decongelat. E o eroare umană.

Eu nici nu mi-am făcut probleme. Eu am fost chiar foarte liniștit, pentru că și noi mâncăm de acolo. Am zis, fraților, dacă aici se pune așa problema – că dacă mai vin odată și, să zicem, nu a completat cineva un grafic de la uleiul de la friteuză etc., îți dau (sancțiune) 6 luni... Trăim într-un teatru al absurdului. Mie asta mi se pare...”, a mai comentat administratorul restaurantului JAP din Piața Mică.

Acesta a oferit chiar ca exemplu încălcarea despre care a anunțat ANPC în răspunsul pe care ni l-a transmis: „Recunosc, am avut în frigiderul de bere 14 sticle de Kozel care erau expirate; tot e o eroare umană. Le-am zis (angajaților) să se uite. Asta își asumă colegii noștri, vor plăti și ei, vom plăti și noi”.

„Înțeleg preocuparea să fie totul în regulă, probabil că sunt bucătării mizerabile sau proprietari care nu investesc, dar eu vă deschid și vă chem în bucătărie oricând și vă arăt ce înseamnă o bucătărie mică în care lucrează 2-3 oameni: de la spălător din inox, de la mașină de spălat vase cu osmoză pe care am dat 5.000 de euro, de la toată linia gândită, toate cărnurile care se videază, pentru a le proteja cât mai mult și a le păstra prospețimea. 

Când vezi cum arată acel loc, că s-a investit, că totul e pus la locul lui... dacă am închide 6 luni, am închide tot. Vorbesc cu proprietarul, îi dau cheile și să vină domnul Horia Constantinescu să administreze restaurantul cum știe el mai bine”, mai adaugă Romanino Popa.

Romanino Popa spune că a cumpărat restaurantul JAP în anul 2017, iar în 2019 a început renovarea. Precizează că a investit în aproximativ 300.000 de euro, iar bucătăria a costat aproape 100.000 de euro. „Vă dați seama că în secunda în care fac o astfel de investiție nu se presupune, nici nu intră în calcul, că eu după aceea aș servi acolo produse expirate sau de proastă calitate. E absurd. Eu nu contest că ei se duc și găsesc tot felul de „minuni” prin bucătării. Eu mă refer exclusiv la mine. Nu contest că oameni trebuie să vină să facă controale. Dar închiderea asta în acest mod mi se pare un exces de zel (...) Nu știu dacă până acum s-a auzit în România de o catastrofă alimentară”, a concluzionat administratorul restaurantului în discuția cu Turnul Sfatului după controlul ANPC.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 13988

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

26 comentarii

Newman

Acum 1 lună

Vin alegerile si domnii au intarziat cu cotizatia.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Pai vedeti de ce infractorii PSD sugereaza patronilor cunoscuti ca daca intra intr-o organizatie PSD sau PNL pot scapa de rigorile legii, controale si amenzi.
Raspunde

Gicu

Acum 1 lună

Stat polițienesc
Raspunde

Pastor marginas

Acum 1 lună

Adevarul e ca la capitolu ciorbe are dreptate omul. Oricine gateste o canditate de mancare, daca ii ramane pentru o masa ulterioara o pastreaza la rece, una - doua zile, in functie de compozitia mancarii. Deci da, ca sa eviti astfel de controale si astfel de aberatii, probabil ca ar fi bine sa te afiliezi unui partid aflat la putere, daca vrei sa ai "liniste", eventual sa aranjezi si niste beneficii pentru membrii partidului (meniuri "din partea casei" sau cine stie). A nu se intelege ca incurajez ca localurile sa fie mizere, dar trebuie trasa o linie intre norme sanitare si de igiena si absurditati pe care nimeni nu ar putea sa le respecte. Cu toate acestea, nici preturile mega umflate ale unor terase nu prea sunt justificate si nici ospitalitatea inexistenta a angajatilor nu este argumentata
Raspunde

Cucuriku

Acum 1 lună

Aberații! Cine sunt ăștia? Stat în stat? Unde sunt publicate respective condiții? Se scot domnii din burta? Au fost discutate cu patronatele din Horeca? DSP-ul zice ca e OK sa tii ciorba 48 de ore. Ei zic invers! Stat de handicapati. Cocoșează cu impozite și predictibilitate zero. Niște handicapati!
Raspunde

Un spectacol ieftin

Acum 1 lună

Culmea ca acesti ******** chiar iubesc ceea ce fac!! Asa pare din jihadul demarat pe localurile sibiene!! Sa le fie rusine pentru ceea ce fac!!! (Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului calomnios folosit)

Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Stat eficient e un oximoron
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

In țara asta totul e posibil,vin niste comisarii, inspectorii se pare puși politic de au asemenea aberații la bibilică .Care nu au nici o treabă cu realitatea din teren .Vin alegerile și trebuie baniila buget se vede clar că au ieșit și polițiștii in drum.
Raspunde

Mihai

Acum 1 lună

Stiri de duzina... Oare chiar merita sa distrugeti toate formele de mici afaceri desfasurate de localnici? Cand ati verificat ce se întâmplă prin marile mall-uri? Când o sa declansati marea actiune cu tema, patrunjelul si telina din piete? Aaa, era sa uit inca o întrebare, poate primesc si un răspuns de la inspectori, pardon, controlori!! Domnilor controlori, oare d-voastră aveti toate produsele etichetate si ciorbele in perioada de valabilitate, in frigiderele voastre (asta in cazul in care mancati acasa)
Raspunde

Maria

Acum 1 lună

Cine a redactat articolul nu cunoaște nimic din capitolul amenzi.
Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

Sunt niste ani buni de când am vizitat cu totul intâmplātor o bulangerie in Paris ( asta e in Franta) , magazinul era sus la nivelul strāzii, bucataria la subsol...... In subsol era jale, mucegai, duhoare de pipi de soarece, jeg. Bā, dar croissantele de pe raft erau aurii si crocante , ca-n revistā. Cred cā si acum e acolo bulangeria. Repet in Paris!!!!!!!
Raspunde

Ovidiu

Acum 1 lună

Exact, am lucrat sysadmin la o firma IT in Paris, și am mers la patiseriile Kayser care arată vârf de gamă . In subsol te mânca mizeria, șobolanii. Confirm.
Raspunde

Fost intreprinzator

Acum 1 lună

Am lucrat in Restaurante din Asia. Orezul rece este baza pentru orezul prajit. Nu se foloseste orezul cald pentru asa ceva. Deci esti obligat de un inspector facut la apelul de seara sa schimbi retete vechi de mii de ani si sa gatesti dupa capul lui, ca ,,stie" el ca orezul rece este nesanatos? Sincer cochetez cu ideea de a deschide un fast-food asiatic dar imi pierd curajul cand citesc aceste lucruri. Nu sa schimbat nimic in bine in ultimii 15 ani de cand am inchis afacerea pe care am avut-o din cauza controalelor comandate. 8 in aceeasi zi. Eram efectiv obligat sa lucrez la negru pentru a putea platii ,,darile" , altfel eram calcat de ,,controlori" si exact ca si in cazul de fata , primeai amenzi grase pentru a te ,,disciplina"!
Raspunde

Reactie in lant!!!!

Acum 1 lună

Nu a-ti inteles....omul este si membru in orchestra Filarmonici!!! Ce face orchestra de ceva timp? Greva pentru ca protesteaza impotriva managerului! Cine este managerul? Raspuns...omul PNL ului...concluzia se deduce logic!!!!
Raspunde

Andreea

Acum 1 lună

Mereu cand am mancat la acest restaurant (JAP) mancarea a fost exceptionala! Era locul meu preferat unde ma bucuram de cea mai buna supa de ardei copt. Pacat ca nu ma voi putea bucura in continuare de acest preparat ....
Raspunde

Beck

Acum 1 lună

Încă o mizeria a statului polițienesc,prea stimabilii închid restaurante pentru că rețetă restaurantului nu corespunde cu a celor de unde mănâncă ei,dar nu se uita la șobolanii care ne umbla printre picioare la kau........ cât și car......dar de iei nu se pot lua că dau de pământ cu ei de nu se vad....cred că undeva aceste abuzuri trebuiesc oprite și cred că anul acesta avem mingea la fileu....
Raspunde

Sdh

Acum 1 lună

in ce a investit 300000 euro? poate 30000 euro (mult mai plauzibil) dar cu banii aia cumpara cladirea cu tot si se incadra si cu investitia... la banii aia cumperi pensiune cu restaurant in Austria ;)
Raspunde

Mihai

Acum 1 lună

Ma simt dezinformat!! Daca tot suntem informați ce ne asteapa daca vrem sa iesim in oras, si aflam unde sa nu ne rezervam dreptul de a lua un prânz sau o cină, ar fi corect sa stim si numele inspectorilor care decid masurile astea. Că, na, poate reusim sa ii întâlnim si sa ne invete si cum ne stergem corect acolo unde nu bate soarele ( la c..)
Raspunde

Didi.alex

Acum 1 lună

Păi să o luam punctual: 1. abateri repetate.... nu ai ce comenta. 2. legea nu e facuta de un inspector OPC e făcuta de Parlament, ti-ai deschis restaurant se presupune ca cunoști legislația si nu o consideri aberanta...ți-o asumi. 3. dacă te-au închis/ ți-au dat amenda/ esti nedreptățit ... te duci frumos în instanță și te judeci...ai dreptate câștigi recuperezi daune / n-ai dreptate te conformezi... 4. te plângi ca esti controlat? nu sunt de acord....prefer prevenție decât vreo nenorocire... 5. nu mă impresionează investițiile, de sute de mii de euro, ele nu produc mizerie. Mizeria si expiratele sunt produse de personalul si administratorul firmei care uita sa verifice expiratele, sau sa mai spele una alta in bucătărie. 6. inteleg ca intre 2 concerte/ lună la Filarmonica a avut timp să acumuleze 20 de ani de experiență HORECA....interesant. Concluzie: e bine să se facă controale într-un oraș turistic, PENTRU PREVENTIE, nu e ok sa închidem afaceri pentru probleme minore, dar aici este la latitudinea celui care este decident să dispună. Să fim serioși frica este singur modalitate de a activa conștiința!
Raspunde

CristiB

Acum 1 lună

Cunosc atât restaurantul, cât și patronul. Absolut toate restaurantele pe care le deține sunt top în Sibiu, din toate punctele de vedere, atât al ambiantei, curățeniei de pe sala, cât și din punct de vedere al produselor, calității și prospețimii lor. Domnii de la Anpc vin cu normativele Haccp, copiate "copy paste" de la americani și vin sa dea amenzi, fără sa aibe habar ce înseamnă acest standard alimentar. Am lucrat 20 de ani pe vas de croaziera, am plecat de jos și am crescut treptat, ajungând manager pe un vas care avea 6000pasageri și 3000 membri echipaj, aveam 16 restaurante din care 3 erau deschise 24/24.Stiu ce poate Romi, știu ce standarde și principii are, de aia părerea mea strict personala e ca acest control cu dedicație e făcut ca să ii facă rău. Pt cine știe engleza și pt domnii inspectori Anpc, las și link cu standardul alimentar, sa îl citească, Google translate funcționează bine, si sa își dea seama ca au greșit în aceasta speța. https://www.fda.gov/food/guidance-regulation-food-and-dietary-supplements/hazard-analysis-critical-control-point-haccp#:~:text=HACCP%20is%20a%20management%20system,HACCP%20Principles%20%26%20Application%20Guidelines
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Macar fac asa si in alte orase sau ataca doar Sibiul? In toata tara propun (ok, e propunere. Respingeti-o. Jet!) inchidere 6 luni si ciorba la 60 de grade sau doar la Sibiu? Propunerea aia pt o firma e echivalentul unei condamnari la moarte pentru o persoana fizica. E atat de mare abaterea? Cum ar fi daca ar inchide toate restaurantele din Sibiu pt fleacuri discutabile? Mergem dupa aia sa mancam pe sate, la pensiuni recomandate de Constantinescu, unde e posibil sa arzi de viu?
Raspunde

Andreea

Acum 1 lună

O sa imi fie dor sa mananc supa crema de ardei copt… era preferata mea. Nu am gasit niciun reataurant unde sa fie supa atat de buna :(
Raspunde

Nicolae Săliștean

Acum 1 lună

Iar' ANPC-u'? Abuzuri securiste.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Radu

Acum 1 lună

Nu cred ca un control e făcut politic, ca dacă e asa atunci România e noul Gulag, cum statul face un control cineva se declara "persecutat". Valoarea investiției e importantă dar nu pt organele de control, și eu am avut o afacere în Horeca, totul nou, și eu am fost controlat și am primit avertisment dar a doua zi totul a fost remediat. 6 luni e foarte mult dar pt asa ceva trebuie sa se fi întâmplat ceva grav, e o problema și cu pregătirea angajaților.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rosu

Acum 1 lună

E simplu: deschizi afacere dupa ce cunosti normative, legi etc. Daca crezi ca nu le poti indeplini, renunti, lasi pe altii. Dupa controale, mai toti "penalizatii" vin cu scuze, explica logica lor, motivele.... Sunt nevinovati. Da normele le-or incalcat. Prea mult spatiu li se acorda pentru scuze care nu prea intereseaza.
Raspunde

Rice cooker

Acum 1 lună

Pentru orez exista rice cooker. Simplu de utilizat si iti tine orezul la ce temperatura vrei fara sa il prea fiarba. La fel si cu supele. Exista recipiente speciale. Restul tine de organizare .. de un “mise en place” facut corect, de cate portii estimezi ca vinzi etc. Oricum … bafta multa in continuare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus