La doar câteva ore de la curățarea celui mai nou drum județean în vederea inaugurării, porțiuni din acesta erau deja acoperite de noroiul adus de utilajele agricultorilor din zonă. Situația se repetă pe mai toate drumurile județene indiferent de cât de recentă este modernizarea, iar rezolvarea situației este pasată între autorități. Primarii ar fi, în cele din urmă, cei de la care se așteaptă soluții.
Pentru inaugurarea la care a participat de la întreaga conducere a Consiliului Județean Sibiu, la primarii localităților de pe traseu, echipe de muncitori ale celor de la Drumuri și Poduri au curățat toți cei aproape 40 de km ai DJ 106B, cel care leagă satul Țapu de autostrada A1. O zi mai târziu, la inaugurare, în zona unor intersecții cu drumurile agricole, asfaltul așternut în cadrul proiectelor cu finanțare europeană era deja acoperit cu dâre tot mai lungi de noroi proaspăt.
În câteva ore de la curățarea DJ 106B care tocmai era inaugurat, intersecțiile cu drumurile agricole au început a fi din nou acoperite cu noroi
Situația este una care o replică pe cea care se petrece, de exemplu, și pe drumul județean dintre Agnita și Sighișoara, la fel modernizat din fonduri europene nerambursabile. La o lună de la inaugurarea modernizării acestuia, numeroase intersecții cu drumurile agricole deveneau deja capcane pentru șoferi. „Nici nu trebuie să circuli cu viteză mare în astfel de zone pentru a te expune pericolelor. Tractoarele intră pe asfaltul nou cu roțile încărcate cu noroaie și împrăștie bucăți mari de pământ pe toată banda. Acest noroi cleios, în condiții de umiditate, se transformă într-o peliculă peste care pierzi rapid controlul mașinii”, descrie un șofer care a transmis imagini cu astfel de zone acoperite din abundență cu noroaie aduse de pe câmp.
„Să ne facă o baltă”
Sute de fermieri din tot județul au protestat la începutul acestui an inclusiv pe străzile din municipiul Sibiu pentru reducerea cheltuielilor cu asigurările și pentru a cere protecție în fața cerealelor ieftine care, aflate în tranzit din Ucraina, ar fi inundat piața locală. Prin grupul cu peste 1.000 de membri din întreg județul prin care și-au coordonat acțiunile au fost solicitați să arate care sunt motivele pentru care nu își pot curăța roțile utilajelor atunci când intră pe asfaltul curat al drumurilor județene.
Deși nu le-a fost cerut să își asume, neapărat, identitatea, doar doi au decis să răspundă. „Să dea autoritățile soluțiile de curățare. Dacă era la fiecare intrare pe drum câte o porțiune de asfalt în câmp, se curățau roțile și nu intra nimeni cu noroi pe drumuri publice”, este unul din răspunsuri. Al doilea este și mai expeditiv. „Să se facă o baltă înainte de a ieși în drumurile publice”.
Agricultorii așteaptă soluții de la alții. În fotografia de mai sus, DJ 106 Agnita - Sighișoara, la câteva zile de la inaugurare
De la CJ, la primari și Poliție
Drumurile județene sunt ale Consiliului Județean Sibiu care a transferat administrarea acestora, în vederea întreținerii, societății Drumuri și Poduri SA (unicul asociat al acestei societăți este CJ Sibiu).
Iar la inaugurarea DJ 106B, președinta CJ Sibiu a arătat că nici instituția pe care o conduce și nici Drumuri și Poduri nu pot rezolva problema noroiului adus pe asfalt. „Ne bazăm pe sprijinul colegilor noștri primari din comunitate, care să îi conștientizeze pe cei care trăiesc aici că este important ca un lucru nou și bun să îl și păstreze. Când ai peste 900 de km de drum județean în proprietate, nu poți să fi într-o zonă și, peste un an, să te întorci acolo. Te aștepți ca acolo unde ai făcut o investiție - și ai făcut-o bine - și comunitățile să fie conștiente de tot ceea ce înseamnă asta. Aici nu ne mai întoarcem”, a arătat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.
De lângă ea, primarul din Șeica Mică, Emil Urian, a vorbit arătând că în comuna lor funcționează al doilea cel mai mare fermier din județ. „Gândul nostru, al tuturor, este să accesăm acele fonduri pentru drumurile agricole. Să facem cumva, deoarece nu îi putem pune pe fermieri să zboare, oricât am încerca. Încercăm să facem anumite treceri peste drumul județean, pe care să le curățăm. Adică să nu străbată drumul județean de la un capăt la altul, ci să folosească doar anumite treceri, iar în rest, drumurile agricole, laterale, să le spun așa”, a răspuns Urian.
Drumurile agricole „laterale”, după cum le numește primarul, există deja în comuna sa. „Bugetul pentru astfel de drumuri nu îl vom avea decât când accesăm fonduri europene. Noi am avut un proiect pentru asfaltarea străzilor laterale, de 2,5 milioane de euro, atât la Șeica Mică, precum și la Șoroștin, iar acum ne gândim împreună cu agenții economici să facem niște porțiuni de traversare, a căror întreținere să o putem suporta din bugetul local. Cel din capătul satului, care lucrează peste 3.000 de ha, și care este al doilea fermier din județ, nu trebuie să ia drumul de la un capăt la altul. Căutăm împreună cu ei să găsim cele mai bune mijloace de a păstra drumul și de a găsi treceri”, a adăugat primarul.
Conducerea IPJ Sibiu arată că de curățenia drumurilor sunt responsabili administratorii acestora. „Acțiuni punctuale pe această temă nu am făcut, dar am avut sesizări și s-au dat amenzi de fiecare dată când a fost cazul, de exemplu pe DN1. Au mai fost sesizări legate de drumul din cartierul Arhitecților, iar pentru drumurile județene au fost sesizări la posturile de poliție rurală. Dacă vezi drum murdar, obligat este administratorul drumului să îl curețe: fie Direcția Regională de Drumuri și Poduri (care întreține drumurile europene și naționale – n.r.), fie Consiliul Județean, fie Drumuri și Poduri”, a arătat Tiberiu Ivancea, șeful IPJ Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: drumuri europene sibiului acop , primar noroi pe drum , cine curata drumurile de noroi , noroi fermieri , noroi asfalt , noroi drumuri judetene
Vizualizari: 7303
Ultimele comentarii
Acum 24 minute
Sibianul vesel
Acum 38 minute
Calu
Acum 1 oră
Cioara vopsita
Acum 1 oră
Newman
Acum 1 oră
Sibianul