Sâmbătă,
20.04.2024
Innorat
Acum
6°C

Noile drumuri „europene” ale Sibiului, acoperite din belșug cu noroi local. „Nu-i putem pune pe fermieri să zboare”. Rezolvarea e așteptată de la primari

Noile drumuri „europene” ale Sibiului, acoperite din belșug cu noroi local. „Nu-i putem pune pe fermieri să zboare”. Rezolvarea e așteptată de la primari

La doar câteva ore de la curățarea celui mai nou drum județean în vederea inaugurării, porțiuni din acesta erau deja acoperite de noroiul adus de utilajele agricultorilor din zonă. Situația se repetă pe mai toate drumurile județene indiferent de cât de recentă este modernizarea, iar rezolvarea situației este pasată între autorități. Primarii ar fi, în cele din urmă, cei de la care se așteaptă soluții.

Pentru inaugurarea la care a participat de la întreaga conducere a Consiliului Județean Sibiu, la primarii localităților de pe traseu, echipe de muncitori ale celor de la Drumuri și Poduri au curățat toți cei aproape 40 de km ai DJ 106B, cel care leagă satul Țapu de autostrada A1. O zi mai târziu, la inaugurare, în zona unor intersecții cu drumurile agricole, asfaltul așternut în cadrul proiectelor cu finanțare europeană era deja acoperit cu dâre tot mai lungi de noroi proaspăt.

În câteva ore de la curățarea DJ 106B care tocmai era inaugurat, intersecțiile cu drumurile agricole au început a fi din nou acoperite cu noroi

Situația este una care o replică pe cea care se petrece, de exemplu, și pe drumul județean dintre Agnita și Sighișoara, la fel modernizat din fonduri europene nerambursabile. La o lună de la inaugurarea modernizării acestuia, numeroase intersecții cu drumurile agricole deveneau deja capcane pentru șoferi. „Nici nu trebuie să circuli cu viteză mare în astfel de zone pentru a te expune pericolelor. Tractoarele intră pe asfaltul nou cu roțile încărcate cu noroaie și împrăștie bucăți mari de pământ pe toată banda. Acest noroi cleios, în condiții de umiditate, se transformă într-o peliculă peste care pierzi rapid controlul mașinii”, descrie un șofer care a transmis imagini cu astfel de zone acoperite din abundență cu noroaie aduse de pe câmp.

„Să ne facă o baltă”

Sute de fermieri din tot județul au protestat la începutul acestui an inclusiv pe străzile din municipiul Sibiu pentru reducerea cheltuielilor cu asigurările și pentru a cere protecție în fața cerealelor ieftine care, aflate în tranzit din Ucraina, ar fi inundat piața locală. Prin grupul cu peste 1.000 de membri din întreg județul prin care și-au coordonat acțiunile au fost solicitați să arate care sunt motivele pentru care nu își pot curăța roțile utilajelor atunci când intră pe asfaltul curat al drumurilor județene.

Deși nu le-a fost cerut să își asume, neapărat, identitatea, doar doi au decis să răspundă. „Să dea autoritățile soluțiile de curățare. Dacă era la fiecare intrare pe drum câte o porțiune de asfalt în câmp, se curățau roțile și nu intra nimeni cu noroi pe drumuri publice”, este unul din răspunsuri. Al doilea este și mai expeditiv. „Să se facă o baltă înainte de a ieși în drumurile publice”.

Agricultorii așteaptă soluții de la alții. În fotografia de mai sus, DJ 106 Agnita - Sighișoara, la câteva zile de la inaugurare

De la CJ, la primari și Poliție

Drumurile județene sunt ale Consiliului Județean Sibiu care a transferat administrarea acestora, în vederea întreținerii, societății Drumuri și Poduri SA (unicul asociat al acestei societăți este CJ Sibiu).

Iar la inaugurarea DJ 106B, președinta CJ Sibiu a arătat că nici instituția pe care o conduce și nici Drumuri și Poduri nu pot rezolva problema noroiului adus pe asfalt. „Ne bazăm pe sprijinul colegilor noștri primari din comunitate, care să îi conștientizeze pe cei care trăiesc aici că este important ca un lucru nou și bun să îl și păstreze. Când ai peste 900 de km de drum județean în proprietate, nu poți să fi într-o zonă și, peste un an, să te întorci acolo. Te aștepți ca acolo unde ai făcut o investiție - și ai făcut-o bine - și comunitățile să fie conștiente de tot ceea ce înseamnă asta. Aici nu ne mai întoarcem”, a arătat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.

De lângă ea, primarul din Șeica Mică, Emil Urian, a vorbit arătând că în comuna lor funcționează al doilea cel mai mare fermier din județ. „Gândul nostru, al tuturor, este să accesăm acele fonduri pentru drumurile agricole. Să facem cumva, deoarece nu îi putem pune pe fermieri să zboare, oricât am încerca. Încercăm să facem anumite treceri peste drumul județean, pe care să le curățăm. Adică să nu străbată drumul județean de la un capăt la altul, ci să folosească doar anumite treceri, iar în rest, drumurile agricole, laterale, să le spun așa”, a răspuns Urian.

Drumurile agricole „laterale”, după cum le numește primarul, există deja în comuna sa. „Bugetul pentru astfel de drumuri nu îl vom avea decât când accesăm fonduri europene. Noi am avut un proiect pentru asfaltarea străzilor laterale, de 2,5 milioane de euro, atât la Șeica Mică, precum și la Șoroștin, iar acum ne gândim împreună cu agenții economici să facem niște porțiuni de traversare, a căror întreținere să o putem suporta din bugetul local. Cel din capătul satului, care lucrează peste 3.000 de ha, și care este al doilea fermier din județ, nu trebuie să ia drumul de la un capăt la altul. Căutăm împreună cu ei să găsim cele mai bune mijloace de a păstra drumul și de a găsi treceri”, a adăugat primarul.

Conducerea IPJ Sibiu arată că de curățenia drumurilor sunt responsabili administratorii acestora. „Acțiuni punctuale pe această temă nu am făcut, dar am avut sesizări și s-au dat amenzi de fiecare dată când a fost cazul, de exemplu pe DN1. Au mai fost sesizări legate de drumul din cartierul Arhitecților, iar pentru drumurile județene au fost sesizări la posturile de poliție rurală. Dacă vezi drum murdar, obligat este administratorul drumului să îl curețe: fie Direcția Regională de Drumuri și Poduri (care întreține drumurile europene și naționale – n.r.), fie Consiliul Județean, fie Drumuri și Poduri”, a arătat Tiberiu Ivancea, șeful IPJ Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Unu

Acum 1 lună

Da da, fermierii nu pot curata rotile. Poate doar daca vine statul sa le curate, ca ei au un junghi si ei sunt prea importanti sa ii deranjeze cineva. Mai ales aia mari care lucreaza mii de hectare. Cum sa-i deranjezi? Ca ei sunt stat in stat. Si pe langa fermieri restul localnicilor nu pot arunca gunoiul unde trebuie, nu pot sa nu dea dejectii menajere si de la animale in santurile de pe strada care se varsa prin cine stie ce vale de paraias deja infestata. Doar ce o sa faca acum, sa le manance ei? Si tot asa.... nimeni nu poate nimic. Doar furaciune, combinatii, manele, bautura si smecherie.
Raspunde

Gigi

Acum 1 lună

Raspunsul domnului primar Urian este unul demn de IQ sub media celor care l-au votat.
Raspunde

Jan Sibian

Acum 1 lună

Apai degeaba dai bani sa pui gresie si faianta in cocina la porc, ca porcul tot porc ramane ! Aceasta problema nu este doar pe DJ-uri, ci si pe DN-uri - vezi portiunea dintre Cristian si Sacel.
Raspunde

Ffdd

Acum 1 lună

Amenzi!!!
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 1 lună

Ca tot tanjim dupa ordine.In Bavaria,mergand catre o balta de pescuit am observat cum fermierii care ieseau din camp aveau la ei pompe gen stropit cu care inlaturau noroiul.Legea la ei e clara,daca cineva nu curata amenda,daca e accident din cauza mizeriei lasate fermierul e vinovat...De vazut,de aplicat...
Raspunde

Coman

Acum 1 lună

Măcar să aibă puțin respect pentru ceilalți dacă tot vor mereu subvenții,ce vor, să vină alții să le curețe roțile?
Raspunde

Asta e soluția. 200 m de asfalt/pietriș la fiecare drum secundar

Acum 1 lună

"Dacă era la fiecare intrare pe drum câte o porțiune de asfalt în câmp, se curățau roțile și nu intra nimeni cu noroi pe drumuri publice”,
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Altul

Acum 1 lună

Ma mir ca dl Deleanu s-a abtinut sa scrie ca tot CJ ul este vinovat. Ca deh, a facut drum nou, acum sa-l curete!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adina

Acum 1 lună

:)))) Bai, deci nu mai sunteti zdraveni..... V-au spalat de tot pe creier astia de la Bruxelles.... Cum sa ceri amenzi pentru fermierii care deja au probleme din cauza guvernului "meu"?? Mai istetilor, daca impovaram cu atatea amenzi oamenii, oare nu cumva se vor lasa de agricultura? Romania nu trebuie sa mai aiba deloc agricultura? Gata? Punem lacatul pe tot, fabrici inchise, agricultura abandonata etc. Nu e destul ca statul isi bate joc de cei care incearca sa isi deschida o afacere si ii impovareaza cu amenzi peste amenzi pana da faliment, acum trebuie sa amendam si fermierii, nu?
Raspunde

Pastor marginas

Acum 1 lună

Ok Adina, atunci hai sa nu mai visam la o tara ca afara si sa-i lasam sa verse dejectii in parauri si rauri, sa-i lasam sa iasa cu noroi (si alte deseuri rezultate in urma "agriculturii") pe drumurile judetene si nationale si daca se poate hai sa-i lasam si pe autostrazi pe saracii. Ce-i asa de greu sa isi curete jegul de pe roti? De ce altundeva se poate. Du-te si fa lobby la pretenasii tai "din est" daca intr-adevar crezi ca Bruxelles ne-a spalat creierul pentru ca cerem un minim de decenta pentru mazgalitii si nespalatii aia!
Raspunde

Gruia Novacu

Acum 1 lună

Băi dobitocilor, curățați-vă rotile la utilaje cand ieșiți pe drumurile publice. Nu interesează pe nimeni cum ,cu ce ,unde și cât timp alocati pentru asta?!.. puneți-vă in schimb întrebarea dacă drumul respectiv devine alunecos si in urma derapării ..alunecării unui alt autovehicul se va produce un accident cu victime omenești, asta ar trebui sa va dea de gândit! Eu v-aș baga la pușcărie fara drept de apărare, netrebnicilor!
Raspunde

Sara

Acum 1 lună

După părerea mea, singurul primar care a venit cu o soluție realista este Urian! Este o soluție realista!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus