Sâmbătă,
20.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Românii vor putea cere despăgubiri dacă s-au îmbolnăvit de cancer din cauza poluării. Nicu Ștefănuță: „Este o victorie pentru cetățeni”

Românii vor putea cere despăgubiri dacă s-au îmbolnăvit de cancer din cauza poluării. Nicu Ștefănuță: „Este o victorie pentru cetățeni”

Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord asupra directivei privind calitatea aerului care aduce mai multe îmbunătăţiri şi drepturi pentru cetăţeni, asigurând un aer mai curat şi prevenţie împotriva bolilor pulmonare foarte grave cauzate de poluare, informează într-un comunicat europarlamentarul sibian Nicu Ştefănuţă, negociator din partea grupului Verzilor în acest dosar.

Un nou studiu arată că 43% din decesele induse de cancerul pulmonar se produc din cauza poluării, remediul recomandat fiind asigurarea calității aerului pentru a preveni boala. Conform datelor, România este pe locul 8 în UE la capitolul decese provocate de poluare, murind anual aproximativ 30.000 de oameni, potrivit Agenției Europene a Mediului. 

Pentru prima dată, cetățenii care locuiesc în zone foarte poluate, unde prin măsurători sunt stabilite încălcări ale standardelor de calitate a aerului, vor putea avea acces la justiție și vor putea solicita despăgubiri pentru daunele aduse sănătății din cauza lipsei de acțiune a autorităților.

„Este o victorie pentru cetățeni. M-am luptat pentru aceste noi drepturi care nu existau în legislația actuală. Cetățenii vor putea să ceară despăgubire în instanță autorităților locale dacă se îmbolnăvesc din cauza poluării aerului. Am redus nivelul de particule periculoase acceptabile și am impus măsurători omologate obligatorii în zonele cele mai poluate.  Sper ca astfel România va respira mai bine și cetățenii vor fi mai sănătoși!” a declarat europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță la finalul negocierilor

România nu stă bine la acest capitol, în mai multe orașe din țară calitatea aerului este foarte proastă și măsurătorile obligatorii nu se respectă. Conform ultimelor date, jumătate din rețeaua care ar trebuie să măsoare calitatea aerului în România nu funcționează, din 181 de stații, doar 82 funcționează. Comisia Europeană a trimis mai multe avertizări și început proceduri de  infringement împotriva statului român pentru neîndeplinirea obligației de monitorizare a poluării aerului așa cum cere legislația în vigoare. În 2020 România a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a făcut eforturi să reducă poluarea din București. 

Noile prevederi ale directivei prevăd  limite mai stricte pentru particulele nocive, cu scopul de a atinge obiectivul de poluare zero până în 2050 și noi drepturi pentru cetățenii care sunt afectați de poluare:

● standarde mai stricte de pentru particulele fine din aer, PM 2.5, PM 10, SO2 și NO2 și alți poluanți. Pentru cei doi poluanți cu cel mai mare impact documentat asupra sănătății umane, PM2,5 și NO2, valorile-limită anuale trebuie reduse la mai mult de jumătate, de la 25 μg/m³ la 10 μg/m³ și, respectiv, de la 40 μg/m³ la 20 μg/m³.
● obligativitatea măsurării în zonele în care există poluare 

● acces în instanță și despăgubiri pentru cetățenii care se îmbolnăvesc (fac astm, cancer pulmonar) din cauza depășirilor regulate ale calității aerului in zonele în care se măsoară calitatea aerului 

● planuri concrete despre cum are de gând statul sa respecte legislația și să rezolve problemele în zonele complicate

Noua legislație va trebuie transpusă în doi ani de zile, iar noile limite pentru particule poluante vor trebui respectate începând cu 2030. Până atunci statele vor trebui sa pregătească ghidurile cu măsuri prin care să arate Comisiei ca autoritățile știu ce au de făcut.

foto: Karl Egger from Pixabay

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Victoria lui Nicu stefanita impotriva URSS...Carnea de porci mistreti din Germania si astazi este interzisa consumului datorita radiatilor crescute dupa avaria de la Cernobil si nemtii nu mai cer despagubiri.
Raspunde

Gigi

Acum 1 lună

Altfel spus, Ştefănuţă s-a luptat și a reușit ca cetățenii să își plătească lor însăși (pentru că banii vin tot din taxele lor) despăgubiri atunci când se îmbolnăvesc de poluarea cauzată de interesele financiare ale altora. Astfel, adevărata victorie este a marilor poluatori și a funcționarilor incompetenți sau corupți care nu o să plătească nimic din buzunarele lor. Spre exemplu, în SUA s-au plătit ~30 miliarde de dolari (puțini) în scandalul Diselgare, pe când la noi VW a plătit ciu-ciu, iar funcționarul incompetent a lăsat toate rablele cu probleme să fie aduse la noi. Iar eu acuma o să-i plătesc vecinului despăgubiri când o să facă cancer pentru că a stat la trecerea de pietoni și a tras TDI pe nas. Sau poate o să-mi plătiți voi mie, mai vedem. Felicitări pentru realizare domnule Ştefănuţă, am să votez cu a treia mână.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus