Sâmbătă,
13.04.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Un bunic din Sibiu construiește țitere într-un apartament de bloc.  ”Oricine, fără a avea cea mai mică cunoștință de muzică, poate cînta numai în cîteva minute”

Un bunic din Sibiu construiește țitere într-un apartament de bloc.  ”Oricine, fără a avea cea mai mică cunoștință de muzică, poate cînta numai în cîteva minute”

Josif Lorincz, un sibian căruia i s-a părut interesant cum sună țiterele, un instrument muzical puțin cunoscut la noi, s-a apucat să le construiască, iar acum la Forumul German se predau cursuri pentru cei care vor să învețe să cânte la ele.

Povestea lui a fost relatată pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Sibiu.

La Forum funcționează singurul ansamblu de țitere din județul Sibiu, înființat de Centrul Cultural Maghiar, iar îndrumător este o profesoară ce face naveta tocmai din Ungaria, de lângă Lacul Balaton.

Țitera este  un instrument muzical compus dintr-o cutie de rezonanţă cu coarde de metal, puse în vibraţie prin atingere cu o lamă (ori cu un inel) de os sau de metal, conform definiției din dicționar. Cuvântul vine din germanul zither.

Deși e necunoscut acum, ziterele erau la modă prin anii 1900, inclusiv în zona Sibiului.

”Noutate senzaţională! Țitera americană „CELESTA“. Oricine, fără a avea cea mai mică cunoştinţă de muzică, poate cînta numai în cîteva minute, după un sistem ingenios de note, cele mai frumoase cîntece naţionale şi străine. Celesta are tonuri dulci şi armonioase şi e agreată în orice familie. Preţul unei ţitere, inclusiv 6 cântece asortate, lei 5, cu mandat poştal: 2 ţitere, lei 9, 4 ţitere, lei 16 france, ori unde prin pachet poştal. Orice notă separată 10 bani bucata”, se preciza într-o reclamă dintr-un ziar din anul 1900.

Fost amidonier, actual meșter de instrumente muzicale

Josif Lorincz este un om priceput la toate, se precizează pe pagina de Facebook a Consiliului Județean.

A fost amidonier principal la fabrica de glucoză, strungar la fabrica de piese auto și „hausmeister”, adică îngrijitor, la sediul Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu. „Mi-a plăcut să învăț tot timpul”, își rezumă Josif Lorincz parcursul profesional ce depășește 40 de ani.

Povestea țiterelor artizanale începe în timpul pandemiei, când la Centrul Cultural Maghiar tocmai se alcătuia primul ansamblu dedicat acestui tip de instrument la care, în vechime, a cântat și Eschil în timpul spectacolelor tragice ale Greciei Antice.

„Avem două nepoate, Melissa și Beatrice, care tocmai își doreau să învețe să cânte la țitere. Pentru că a venit pandemia, nu găseam de unde să le cumpărăm, așa că m-am apucat să le confecționez acasă, în apartamentul de bloc în care locuim”, povestește el.

Pentru țiteră, bunicul Josif a folosit lemn de brad și fag, iar corzile le-a prins în cuie și șuruburi atent meșteșugite, după forma celor originale. „Odată, am văzut un film în care împărăteasa Sissi cânta la așa ceva. Mi-a plăcut foarte mult, iar acum sunt bucuros că nepoatele mele au ajuns să cânte la țitere”.

Alături îi este soția Ilona, fostă croitoreasă la „Drapelul Roșu”, care nu s-a lăsat mai prejos și le-a confecționat nepoatelor câte un costum popular maghiar, numai bun pentru concertele ansamblului.

Așa se face că Melissa și Beatrice sunt două tinere norocoase pe care dragostea bunicilor le ajută să-și depășească mai ușor emoțiile inerente pe care le au cei care ajung pe scenă.

A dat Balatonul pe Cibin

Aparte este și povestea celei care le învață pe tinerele sibience tainele țiterei. Julia Bucz a ajuns în Sibiu cu o bursă a statului maghiar, iar în anii 2019 și 2020 a fost referent în cadrul Centrului Cultural Maghiar.

La Sibiu și-a găsit „jumătatea” și speră ca, în curând, să se stabilească aici, în orașul pe care-l consideră „foarte frumos, cu oameni pe care cu ușurință ajungi să-i îndrăgești”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Adina

Acum 1 lună

Bravo! Ce frumoase sunt! Oare ar putea face si un kanonaki? M-ar interesa, daca pretul nu e imens.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus