Duminică,
20.04.2025
Parțial Noros
Acum
16°C

Elevă a Colegiului Lazăr, admisă la unele dintre cele mai bune universități din lume. Director: „Este printre cei mai buni elevi pe care școala i-a avut vreodată”

Elevă a Colegiului Lazăr, admisă la unele dintre cele mai bune universități din lume. Director: „Este printre cei mai buni elevi pe care școala i-a avut vreodată”

Beatrice Cristea, olimpică și elevă în clasa a XII-a la Colegiul Lazăr, s-a înscris la cele mai bune universități din Anglia, Franța și SUA. Până acum a fost admisă în Franța și a primit oferte de la cinci universități din Anglia aflate în top 10 la nivel mondial. Fata are un potențial extraordinar, fiind în acest moment, unul dintre cei mai buni elevi ai colegiului din toate timpurile, potrivit directorului Gabriel Negrea.

În Sibiul ultimilor ani, niciun elev nu a mai fost admis la universitățile care și-au deschis porțile pentru Beatrice Cristea. 

Fata s-a născut și a crescut o mare parte din viața ei la Mediaș. Acolo a terminat clasele primare și gimnaziul. A luat Evaluarea Națională cu 10 și în clasa a IX-a s-a mutat cu toată familia la Sibiu pentru că își dorea să învețe la un liceu foarte bun. A ales să fie elevă a Colegiului „Gheorghe Lazăr”, la profilul matematică - informatică. 

În anul 2022 Beatrice era singura elevă din Sibiu care participa la patru olimpiade și la trei dintre ele s-a calificat la etapa națională. Un an mai târziu se califica pentru etapele naționale la toate cele patru olimpiade la care a participat. La două dintre ele a avut și rezultate. A obținut bronzul la Olimpiada Națională de Fizică, iar cea de Științele Pământului care trebuie să excelezi la patru materii s-a calificat în lotul național reprezentând colegiul la care a învățat și, implicit, Sibiul, în India.  

Citește și: Beatrice Cristea este singura elevă din Sibiu calificată la trei olimpiade naționale: „încerc să găsesc în orice o bucurie”

Fata excelează la toate materiile, dar a ales să se remarca la matematică, fizică, chimie, biologie și geografie. 

În acest moment Beatrice este elevă în clasa a XII-a și demonstrează încă odată potențialul imens pe care îl are. Fata s-a înscris la cele mai bune universități din Anglia, Franța și SUA, iar până acum a primit răspunsuri din Anglia și Franța.

Beatrice în clasa a-X-a

„Am fost admisă la Institutul Politehnic din Paris la Facultatea de Științe cu dublă specializare: matematică fizică, iar din Anglia am primit cinci oferte de la Universități din Russell Group, University College London, aflată în top 10 mondial, fiind preferata mea dintre cele cinci. Aici am fost admisă la Inginerie robotică și Inteligență Artificială”, spune Beatrice pentru Turnul Sfatului. Fata spune că rezultatele de la universitățile din SUA vor fi transmise abia peste două luni.

Ce mai multe șanse sunt să meargă în Franța

Beatrice crede că decizia finală va fi luată la vară, însă în acest moment crede că i se potrivește cel mai bine Institutul Politehnic din Paris.

„Îmbină perfect ceea ce îmi oferă SUA și Anglia. Îmi dau posibilitatea să aleg anumite cursuri la care să particip, iar numărul studenților este foarte mic astfel încât reușesc să desfășoare inclusiv ore unu la unu profesor - student. Sunt foarte exigenți și mie îmi place mult acest lucru (sunt acceptați sub 10% din cei care aplică), au cele mai bune laboratoare din Europa și este o școală cu tradiție. Ce iubitor al matematicii sau fizicii nu ar fi mândru sa studieze acolo unde au absolvit Cauchy, Carnot sau Coriolis? (n.r. mari matematicieni, fizicieni și ingineri ai lumii ). Pentru mine este, cu siguranță o onoare”, mai spune Beatrice.

Citește și: Beatrice Cristea va pleca la etapa internațională a olimpiadei „Științele Pământului” din India. Este singura elevă din Sibiu care s-a calificat și participă la patru olimpiade naționale

Fata este că părere că în această universitate este o comunitate care o reflecta pe cea a olimpiadelor, studenții având scopuri și idealuri comune, sunt performanți academic și crede că va descoperi un mediu perfect construit pentru succes.

Nu a fost ușor

Beatrice povestește că procesul de admitere în străinătate este destul de greu, necesită timp și pregătire și este mult diferit de ceea ce se cere la facultățile din România.

„Am avut programe de studii la care am susținut șapte teste (trei la matematică și patru la fizică), așa că timpul a zburat anul acesta repede și abia acum încep pregătirea pentru Bacalaureat.”

Nu s-a decis încă ce vrea să devină după terminarea facultății pe care o va alege, dar îi place să creadă că i se potrivește cercetarea.

Beatrice în cls. a XI-a

„Aștept să descopăr acest lucru după primul an de facultate când voi face primele internshipuri.”

Îi va fi dor de liceu, cu atât mai mut cu cât consideră că acești ani au fost frumoși, unici.

„Au fost presărați cu de toate, realizări academice la care cred că nici nu visam, prietenii durabile, foarte multe lucruri și bune și mai puțin bune care m-au ambiționat si cu siguranță toate au contribuit la persoana care am devenit. Nu vreau să mă gândesc că se termină liceul, deși se simte în clasă presiunea finalului, a examenelor și a despărțirilor, dar prefer să mă bucur de fiecare moment care ne-a rămas și de profesorii care m-au ajutat pe tot parcursul, inclusiv în procesul de admitere în străinătate, domnul director Gabriel Negrea și profesorii Dorin Bunau, Marius Girjoaba, Dana Săcelean, Daniela Rotarescu, dAna Marinescu și Dana Crețeanu. Tuturor le mulțumesc pentru acești ani frumoși!”, încheie Beatrice.

Va fi șefă de promoție

Profesorul Gariel Negrea, directorului Colegiului „Gheorghe Lazăr” din Sibiu spune că Beatrice este unul dintre cei mai buni elevi pe care colegiul i-a avut vreodată. 

„Suntem extrem de mândri de ea pentru că este un copil extraordinar. Atâta pasiune și atâta curiozitate în spatele acestei pasiuni, rar mi-a fost dat să văd. Altfel nu se poate explica cum s-a angajat în atâtea tipuri de competiții și la atâtea discipline. Pe toată perioada liceului a avut rezultate excepționale. Este unul dintre cei mai buni copii pe care eu i-am văzut în școala noastră vreodată. Am mai avut olimpici internaționali, dar la nivelul la care a reușit ea să obțină performanțe, dar mai ales la multitudinea de discipline, este incredibil”, spune prof Gabriel Negrea, directorul Colegiului Gheorghe Lazăr.

Acesta subliniază că Beatrice a foste recompensată pentru toate rezultatele. A obținut premiul de excelență Rotary, cea mai înaltă distincție oferită de club, a fost premiată de primărie și urmează să fie premiată și de consiliul județean.

„Pentru orice copil care este capabil de acest tip de performanță este important să-i fie recunoscute public meritele și rezultatele pentru că este multă muncă acolo, iar reacțiile pozitive îi ajută să meargă mai departe”, mai spune directorul.

Potrivit lui, Beatrice va fi anul acesta șefă de promoție la Colegiul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

12 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mihai tanase

Acum 1 an

"Beatrice Cristea, olimpică și elevă în clasa a XII-a la Colegiul Lazăr, A APLICAT la cele mai bune universități din Anglia, Franța și SUA." Dar ce A APLICAT nu ati scris, un alt strat de vopsea ?
Raspunde

Ramai in urma vremurilor

Acum 1 an

Adapteaza-te omule.... Sau poti sa ramai in fundul lumii si sa vorbesti cu arhaisme. Restul traim in sec 21. sunt cuvinte internationale care nu mai necesita traducere. Faptul ca nu stii engleza nune o problema, dar faptul ca esti fustrat pe cei care stiu , este. A aplica in engleza nu este sinonim cu s-a inscris. Nu poatefi tradus exact ptr ca noi in Rom avem alt sistem se admitere , nu avem faza de "aplicat"
Raspunde

Un cititor

Acum 1 an

Arogantule, "to apply" nu se traduce cu "a aplica", ci cu "a candida". Ai auzit și tu pe alți ignoranți vorbind așa și faci pe desteptu'. Nu ai aer!
Raspunde

Zau

Acum 1 an

pana si in Dictionarul rom eng al Editurii tehnice si Stiintifice apply =aplica. Da' "n-ai aer" cum se traduce? Ca evident daca respiri ai...
Raspunde

Ion

Acum 1 an

Felicitari! Inca un creieras de exceptie ce va parasi Romania si va pertforma in strainataturi. E un adevarat pericol ,sa nu cumva sa ramina in tara,riscam cu astfel de copii sa bulversam societatea romaneasca devenita dupa 89 traditionala!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Parinte cu copii in tara

Acum 1 an

Alooi, ce propui? Sa incuie granitele?
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 1 an

I-ai crescut ca sa plece definitiv?Poi nu iti trebe granitze inchise,se poate fugi..Ia sa se puna conditii ca la vecinii unguri sa plateasca INTEGRAL scoala sau sa plece numai dupa 10 ani...
Raspunde

AB

Acum 1 an

Bravo Beatrice, felicitari, tie si parintilor ! Valorifica-ti potentialul la maxim ! O sa mai auzim de tine, cu siguranta. Numai bine !
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Exilul ramane sansa creierelor nascute in locul si timpul nepotrivit.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tudor Vladimirescu

Acum 1 an

Drum bun si cale batuta daca nu te intorci ca multi altii.Macar nu fa parada de dor de tarisoara lu'mamica,taticu',bunica,cutzu',etc, p-acolo.E ipocrizie.Si un sfat de roman absolvent de scoala franceza post-universitara .O sa ai parte de 'caldura' nespus de multa de la colegi si profesori.Singurii care nu le prea pasa ca esti roman sunt americanii.Si..felicitari conducerii care nu misca un deget pt tineri.Sunteti toti niste habarnisti pusi doar pe rapt.Voi ar trebui sa plecati definitiv..
Raspunde

Nemo

Acum 1 an

Felicitari pentru ea, daca e dorinta ei spre validare sociala! Pare cam trista in poze. Ii doresc sa reuseasca sa obtina un echilibru intre acumularile academice/profesionale si viata personala.
Raspunde

Nemo

Acum 1 an

Am primit 6 dislikeuri. Pentru cei 6 care nu au apreciat ce am scris, voi reformula negand ce am scris, pentru a fi si pe placul lor. Deci:" Fara felicitari pentru ea, daca e dorinta ei de validare sociala. Nu pare cam trista in poze. Nu ii doresc sa reuseasca sa obtina un echilibru intre acumularile academice/profesionale si viata personala." Ei, ce mai ziceti?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus