Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
4°C

S-au dat drept angajați de la electrica și au cerut bani pentru repararea contorului de curent. Polițiștii sibieni: Atenție pe cine lăsați în casă!

S-au dat drept angajați de la electrica și au cerut bani pentru repararea contorului de curent. Polițiștii sibieni: Atenție pe cine lăsați în casă!

Doi bărbați din Mureș au fost reținuți de polițiști fiind bănuiți de înșelăciune și tentatativă de furt. Cei doi s-au dat drept muncitori de la o societate de electricitate și au fost primiți în casă, de unde au încercat și să fure. În cele din urmă, au plecat cu 350 de lei, ceruți pentru „repararea” contorului de curent. 

„La data de 22 februarie a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Sibiu au reținut doi bărbați în vârstă de 33, respectiv 53 de ani, ambii din județul Mureș, cercetați penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și tentativă la furt calificat,” anunță reprezentanții IPJ Sibiu 

În fapt, cei doi bărbați sunt bănuiți că, la data de 19 octombrie 2023, în jurul orei 10, prezentându-se drept angajați ai unei societăți de electricitate, sub pretextul că doresc să verifice instalația de contorizare a consumului de energie electrică, l-ar fi convins pe un sibian în vârstă de 57 de ani să le permită accesul în locuință. Astfel, în timp ce unul dintre bărbați ar fi verificat instalația în cauză, celălalt ar fi forțat ușa care asigura accesul spre una dintre încăperile subsolului, fără a sustrage bunuri sau bani. La final, pentru presupusa reparație a contorului electric, așa-zișii angajați i-ar fi perceput în mod nejustificat persoanei vătămate suma de 350 de lei, fără a-i emite vreun document în acest sens. 

În baza probatoriului administrat în cauză, polițiștii sibieni de investigații criminale au luat măsura reținerii celor doi bănuiți pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați unității de parchet competente în vederea aplicării unei măsuri prevenitve.

Cercetările sunt continuate la nivelul Poliției Municipiului Sibiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, precizează sursa citată. 

Pentru a nu deveni victima furturilor

Nu permiteți accesul în locuință persoanelor necunoscute care se prezintă în calitate de instalatori, electricieni, angajați ai firmelor de apă-canal, de comunicații, de cablu și televiziune, electricitate sau gaz.

Pretextul că sunt angajaţi ai unor companii sau instituţii publice reprezintă una dintre cele mai utilizate căi prin care „falşii angajaţi” bat la uşa victimelor şi le solicită accesul în imobil pentru efectuarea unor așa - zise verificări.

ATENȚIE! Această abordare a victimelor este similară și în cazul infracțiunilor de furt comise sub pretextul efectuării de reparații la acoperișul imobilului (montare / schimbare scocuri). La sfârșitul lucrării, executanții supradimensionează costurile reparațiilor ajungând chiar la șantajarea sau amenințarea victimelor cu acte de violență în cazul în care nu primesc suma de bani cerută. În unele cazuri, după plecarea acestor ”oameni de bine”, victima observă lipsa banilor, a bijuteriilor sau a altor bunuri. 

De asemenea, este posibil ca, după efectuarea lucrărilor, persoanele respective, observând locuința și programul victimei, fie să revină pentru a sustrage bunuri, fie să dea informații altor grupuri infracționale specializate în furturi, tâlhării sau înșelăciuni.

În astfel de situații în care la ușa dumneavoastră apar persoane necunoscute pentru a efectua diferite lucrări pe care nu le-ați solicitat în prealabil, anunțați polițiștii pentru a interveni în identificarea persoanelor și verificarea intențiilor acestora, înainte de a le permite accesul în locuință.

Aveți in vedere faptul că odată pătrunși în apartament, la terminarea așa zisei lucrări de reparație, infractorii solicită o sumă mare de bani, în speranța că victima va aduce banii din locul unde îi păstrează. Urmăresc victima în timp ce ia banii din locul de păstrare după care îi distrag atenția și sustrag bani și alte bunuri de valoare din locul respectiv. 

De obicei, infractorii acționează în intervalul orar 08,00 – 17,00 și vizează îndeosebi persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, care locuiesc singure sau care petrec mare parte a timpului singure. Aleg această categorie de persoane întrucât, pe de o parte se mizează pe capacitatea lor mai redusă de a reține detalii sau a-i recunoaște, iar pe de altă parte, se mizează pe capacitatea de rezistență fizică mai scăzută a vârstnicilor.

Nu uitați că firmele serioase anunță în prealabil faptul că angajații urmează să efectueze revizii sau controale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Silviu

Acum 1 lună

"anunțați polițiștii pentru a interveni în identificarea persoanelor și verificarea intențiilor acestora, înainte de a le permite accesul în locuință." Acum cativa ani in scara mamei mele umbla o tanara care incerca usile si cerea (in engleza) un incarcator de laptop. Mama mea a sunat la politia din Hipodrom, aflata la 2 blocuri distanta, sa vina sa o verifice. Politistul de serviciu a intrebat daca a fost agresata si i-a comunicat ca nu poate trimite pe nimeni ca este "schimb de tura". Deci despre ce vorbim aici?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Hotii striga atentie la hoti....Populatia este victima furturilor mafiei si coruptiei statale care permite firmelor sa pastreze contoare rudimentare in interiorul locuintei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus