Un dezvoltator imobiliar a nivelat Valea Săpunului pentru a face loc parcării

Dezvoltatorul unui ansamblu imobiliar din Șelimbăr, pe strada Doamna Stanca, a captat cursul de apă al Văii Săpunului prin două tuburi de beton, iar pe urmă a nivela zona pentru a face loc unei parcări. Specialiștii de la Apele Române spun că lucrările au fost efectuate fără niciun fel de aviz sau autorizație, acum existând riscul apariției unor inundații in zonă.

Proiectul imobiliar se află pe strada Doamna Stanca, în zona cuprinsă între magazinul Dedeman și blocul Y – cum este cunoscut popular în municipiul Sibiu. Pe o distanță de peste 50 de metri dezvoltatorul a adus moloz și alte materiale de construcții rezultate, folosindu-le pentru a acoperi Valea Săpunului. În imediata apropiere, pe terenul plat rezultat a fost amenajată o parcare.

Reporterii Turnul Sfatului au vizitat recent zona:

În urma vizitei în teren, am contactat Apele Române – Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu pentru a vedea cine și în ce condiții a aprobat lucrările. Răspunsul, pe scurt, a fost că nimeni. Mai mult decât atât, problemele se pare că sunt mai grave decât par la prima vedere.

”Reprezentanții S. G. A. Sibiu s-au autosesizat cu privire la realizarea de lucrări în albia cursului de apă Valea Săpunului în zona magazinului Dedeman, strada Doamna Stanca, nr. 55, bl. 9 și nr. 57, bl. 8, localitatea Șelimbăr, comuna Șelimbăr, județul Sibiu.

În data de 22.01.2024, ora 10:10, s-a efectuat o inspecție la fața locului, unde s-a constatat că în albia minoră a cursului de apă Valea Săpunului, din localitatea Șelimbăr, comuna Șelimbăr, strada Doamna Stanca, nr. 55, bl. 9 și nr. 57, bl. 8, județ Sibiu, pe o lungime de aproximativ 50-55 metri, s-au montat două tuburi din beton cu Dn=600 mm. Peste aceste tuburi pe lungimea de aproximativ 50-55 metri s-a așternut material de umplutură, iar pe malul drept, în dreptul blocului 9, nr. 55, s-a nivelat cu pietriș și nisip, ulterior s-a montat pavaj, iar în prezent se utilizează ca și locuri de parcare pentru locatarii blocului 9”, a confirmat pentru Turnul Sfatului inginerul șef Sebastian Forir, purtător de cuvânt al Apelor Române Sibiu.

Pentru a vedea cine a efectuat lucrări în zona respectivă, o zi mai târziu Apele Române au cerut primăriei Șelimbăr – Serviciul Urbanism, printr-o adresă oficială, autorizațiile de construire emise.

”Primăria comunei Șelimbăr – Serviciul Urbanism prin adresa nr. 8146 din 12 februarie 2024, a transmis S. G. A. Sibiu copiile autorizațiilor de construire însoțite de documentațiile tehnice în baza cărora s-au eliberat autorizațiile de construire. Executantul a fost SC Ryatt Finance SRL prin Roman Gheorghe-Ovidiu, conform autorizației de construire nr. 62 din 4 aprilie 2018, emisă de primăria comunei Șelimbăr”, au explicat oficialii Apelor Române într-un răspuns scris transmis redacției Turnul Sfatului.

Reporterul Turnul Sfatului a încercat în această dimineață să-l contacteze pe Roman Gheorghe-Ovidiu pentru a-i solicita un punct de vedere. Ni s-a transmis din partea unui colaborator al dânsului că situația la care facem referire ar fi cunoscută și să trimitem o solicitare în scris pentru un eventual răspuns. Îl vom publica în momentul în care îl vom primi.

În același timp, în timpul vizitei pe Valea Săpunului am constat că o parte din apartamentele din blocurile din imediata apropiere au fost vândute și sunt locuite. Am întrebat două persoane care locuiesc în zonă dacă au observat lucrările pe acoperire a cursului de apă și dacă sunt îngrijorate de posibile urmări. Răspunsurile au fost că creează temeri și că, în mare, nu reprezintă problema lor.

Pe de altă parte, specialiștii Apelor Române spun că acum riscul producerii unor inundații în zonă este mare, întrucât tuburile prin care a fost canalizat cursul de apă sunt subdimensionate, au fost montate fără un studiu în prealabil, fără avize și fără autorizații.

”Aceste lucrări pun în pericol proprietățile de pe malul drept și stâng al Văii Săpunului, din cauza subdimensionării acestor tuburi, iar în caz de ape mari debitul mare al cursului de apă nu poate tranzita porțiunea amenajată, producând inundații”, explică inginerul șef Sebastian Forir.

Contactat de Turnul Sfatului, primarul comunei Șelimbăr, Marius Grecu, a declarat că primăria nu a avizat și nu a aprobat asemenea lucrări. De altfel nici nu avea cum, spune primarul, întrucât cursul de apă fiind în proprietatea statului român și în administrarea Apelor Române.

În urma controlului efectuat, reprezentanții Apelor Române au amendat firma cu 40.000 de lei și obligă dezvoltatorul să desființeze parcarea și să readucă Valea Săpunului la starea inițială.

”SC Ryatt Finance SRL a încălcat prevederile Legii Apelor nr. 107/1996, cu completările și modificările ulterioare, art. 87, pct. 1, pentru care a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 40.000 de lei, iar în conformitate cu prevederile lit. b), alin. 3, art. 5 din Ordonanța nr. 2/2001, s-a dispus sancțiunea complementară de desființare a parcării construită peste Valea Săpunului, cu aducerea acesteia la starea inițială”, au concluzionat oficialii SGA Sibiu – Apele Române.

Important de precizat că numele lui Roman Gheorghe-Ovidiu și firma Ryatt Finance SRL nu se află la prima situație de acest gen, în care autoritățile îi acuză că nu respectă legislația în domeniul construcțiilor. Ziarul Turnul Sfatului a relatat pe larg despre un proiect imobiliar similar, construit tot pe Valea Săpunului, unde s-a dispus oprirea lucrărilor din cauza neregulilor majore. Detalii găsiți aici:

Ciudata poveste a celui mai recent ansamblu premium: ”Noi le-am dispus oprirea lucrărilor, ei nu au făcut-o. Eu ce să fac acum?”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

25 comentarii

Kukuruku

Acum 1 lună

"RyattFinance", bai ma lasi :)) cred ca nici nu stie engleza dar isi baga nume de fiță
Raspunde

Dani

Acum 1 lună

Când ăla de construiește conduce ultimul model de Mercedes dar și-l înmatriculează în Bulgaria, s-ar putea sa toarne beton peste râu. Și când te gândești ca ăstora trebe să le dai 2000 euro pe metru pătrat...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Oengist salvator al Vaii Sapunului

Acum 1 lună

Trebuie sa protestam masiv si sa ne legam cu catuse de cladirea primariei!!! Acest dezvoltator trebuie arestat si sa infunde puscaria pentru ca a distrus acel environment de mare valoare si mii de animale: tigrul de Valea Sapunului si paduchele lat de Selimbar! Boschetaria aceea trebuie protejata prin lege! Este vorba de delta Sapunului, afluent al fluviului Orinoco!
Raspunde

Dan

Acum 1 lună

Si cand la prima ploaie mai serioasa se va infunda tubul ala de 600 de mm, adica 60 de cm daca stai prost cu matematica, si se va inunda toata zona cine va fi de vina?
Raspunde

Cornel

Acum 1 lună

Scoate puțin capul din dosul lui Roman și încearcă să gândești tu singur.
Raspunde

CitizenX

Acum 1 lună

Nu fi cretin; baiatul asta nu a dezvoltat nimic. A construit niste cutii de chibrituri prost facute si le-a vândut la preturi de lux. Nu a lasat nici macar 1 metru de verdeata unde a construit, sunt numa blocuri si parcari. El s-a umplut de bani si fraierii traiesc in ghetou.
Raspunde

Vox

Acum 1 lună

No, da ce va mirati...doar in Selimbar Roman face ce vrea el...Grecu e doar sperietoare ce ciori pe camp!!!!
Raspunde

Interlop retras

Acum 1 lună

sibiul sat fara caini unde bisnitarii de pe centru au ajuns “dezvoltatori imobiliari” si fac ce ii taie capul! asta e metropola dulapului iohannis care a devalizat orasul prin firme capusa si ciobani obscuri!
Raspunde

@interlop retras și fără fapte

Acum 1 lună

No se vede c-ai fost interlop ca habar n-ai! Blocurile din articol sunt in Selimbar dar tu o dai înainte cu Sibiul :))! Atâta poți și tu
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrada Ferfeniță

Acum 1 lună

Daca ar trebui sa ne luam dupa marea majoritate a sibienilor, cap patrat, iesiti maxim la Mohu si Vaideeni, am locui toti la cort, nu s-ar mai face nimic, ne-am da toti cu logan 1.4 mpi si ne-am imbata cu bere proasta din crasmele de acum 30 de ani in timp ce mancam mici si sloi de oaie. Urata specie! Ne va depasi si Focsaniul, berbecilor!
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Pai locuim in Sibiu, nu in blocurile din Selimbar construite pt cine vine aici si nu stie care-i treaba, e fraierit de dezvoltatori.
Raspunde

CitizenX

Acum 1 lună

Se dovedește inca odata ca angajatii primariei Selimbar sunt ori incompetenti ori sunt mituti la greu. Toata zona Doamna Stanca e o bataie de joc din punct de vedere urbanistic, primaria nu a impus absolut nimic “dezvoltatorilor” - adica niste șmecheri care s-au imbogatit construind un ghetou. Pe Dl Roman il lasa sa construiasca ce vrea muschiul lui, a trantit niste hidosenii de blocuri - dar a plantat palmieri, ca poate asa ii prosteste pe saraci sa le cumpere la pret de vila. In rest primaria se bate in piecu o amarata de gradinita si cu padurea Sopa, ce conteaza ca tu nu ai unde sa respiri aer in sat…avem padurea Sopa.
Raspunde

Flo

Acum 1 lună

Dar cei de la ape au vazut gunoaiele din fotografie? Si daca le-au vazut, au aplicat vreo amenda primariei?
Raspunde

Un adrian

Acum 1 lună

Se lucrează cu macara printre mașini și în momentul asta.Dar astia de la controlul în construcții plus ITM stau prin birouri.Poate se intampla vreun accident-oricum nu raspunde nimeni.D-l Roman va fi mai înalt, oare,decât d-l Grecu?Hm..
Raspunde

Cucurigu

Acum 1 lună

Iohannis nu a fost în stare nici măcar mansardarea blocurilor să o reglementeze. Sunt țigănii cu un aspect dezolant pentru Sibiu. Pe vremea aceea Astrid Fodor era Viceprimar. Păi dacă o banală de Hotărâre de Consiliu Local nu au putu iniția ca să reglementeze aspectul exterior al construcțiilor, ce să mai vorbim de dezvoltare sustenabilă? Iohannis și Fodor nici măcar nu cunosc sensul sintagmei. Vai de capul lor de aroganți.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Ok, dar aici e vorba de Selimbar. Sau pe liberali nu cumva sa-i ataci?
Raspunde

Bambolero

Acum 1 lună

Da partidul la care slujești cum ar face?
Raspunde

Mișu Mare

Acum 1 lună

Eu zic să mai așteptăm ...și un cutremur.
Raspunde

Ion

Acum 1 lună

Tara lui PAPURA VODA,in orasul lucrului bine facut da prost gandit,Administratia Apelor isi aduce aminte de atributii doar cand trebuie sa se trezeasca si sa amendeze pe vreunul luat de avantul facerii.In rest mizerie ,gunoaie,lipsa de regularizare si intretinere pe mai orice mal de parau sau raulet din judet .Asteptam a se ofusca si raspunde in contrargumentatie dar cred ca n-au cu ce.
Raspunde

Bambolero

Acum 1 lună

Mizeria și gunoaiele o fac Apele Române? Aia înseamnă la voi lucru bine făcut, să curețe cineva după voi?
Raspunde

Che

Acum 1 lună

Ce le place instituțiilor statului sa-și dea cu treflă’n c…e !!! Bă Grecule ,să vă calce trenul din piața Cluj ca nu stiati de această măgărie ? Și ca nu o puteați stopa !
Raspunde

Dan costei

Acum 1 lună

Primarul Selimbarului - grecu - este marioneta lui maricuta - nu degeaba ii spala masina (tuaregul) si ii facea comisioanele ani de-a randul cand era maricuta primar. Cum poti vota un primar care sta la bloc, cu studii facute pe genunchi , un personaj fara nici o realizare ? Primarul ar trebui sa fie un bun gospodar in primul rand in ograda lui. Pai grecu locuieste in bloc construit de roman . Oare a platit apartamantul sau a fost spaga ? Lucrurile se leaga insa putini vad conexiunile. Selimbarenii sa caste ochii cand vor pune stampila in toamna , poate vor avea o sansa ca lucrurile sa mearga pe o cale mai buna .
Raspunde

Forest Gump

Acum 1 lună

Tupeul dlui Roman e bine cunoscut in Sb, dar nu e singurul exemplu. Sunt si prin centrul orasului astfel de specimene. A se vedea de exemplu pe str Rennes la nr 33, zona protejata de altfel, pe panoul informativ scrie S+P, iar ei au doua etaje si se pregatesc de al treilea. Pe langa dublarea amprentei la sol.
Raspunde

Dan costei

Acum 1 lună

Primaria Selimbar are toata vina . Mafie, coruptie, prostie , lipsa de viziune. Nu verifica lucrarea in teren, intabularea se face din pix. Isi iau spaga si gata. Locatarii acelor blocuri nu au vazut ce cumpara ? E ca in ghetou. Roman se plimba linistit in Mercedez-uri inmatriculate in BG . Bisnitar evazionist ajuns dezvoltator imobiliar. Somn usor. Autoritatile dorm linistite.
Raspunde

Maria

Acum 1 lună

Recomand angajaților primăriilor și firmelor de utilități sa se uite pe canalul HGTV poate înțeleg care le sunt atribuțiile și rolul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus